Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 19
Здравейте, имам няколко въпроса относно сключването на граждански и евентуално - църковен брак.

С любимия мъж сме решили да предприемем тази важна крачка лятото, като тържеството ще е наистина скромно, ще присъстват само няколко близки роднини.

Нямам кого от реалния живот да попитам каква точно е процедурата, защото повечето ми приятелки са все още неомъжени, а и предпочитаме намеренията ни да останат в тайна за момента. Затова се обръщам към форумната общност, с надеждата за ценни съвети. Heart Eyes Въпросите, които ме вълнуват, са следните:

1. Колко по-рано е необходимо да запазим дата в общината? Притеснявам се да не сме закъснели, защото лятото наближава стремглаво. Какво включва самият ритуал по бракосъчетанието? Каква е първата стъпка? Предполагам, да се обадя в общината за запазване на дата?

2. Следващото ми питане е малко специфично и смехотворно, но... Laughing Когато запазвам дата и час за бракосъчетанието, ще знам ли предварително кое е длъжностното лице, което ще ни венчае? Интересувам се, защото имам една позната, която не ми е особено приятна, а знам, че тя се занимава именно с това - бракосъчетава двойки в София, но не знам точно къде работи. Излишно е да казвам, че изобщо не искам по случайност да попадна на нея и тя да е начело на бракосъчетанието ни.

3. Относно църковния брак - как се уреждат нещата? Предполагам, че е необходимо да сме кръстени? Не сме особено вярващи и поради тази причина се чудехме дали изобщо има смисъл да сключваме такъв тип брак, но за да изпълним всичко докрай, може би ще го направим.

Имам и още въпроси, но тях ще ги задам малко по-натам, може би в друга тема, защото са свързани с рокли, прически, халки и т.н. Благодаря! bouquet

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 8 497
1. Колко по-рано зависи от това колко натоварена е самата зала и от сезона. Ако знаете датата - колкото по-рано, толкова по-добре. По спомени ставаше лично, с лични карти и плащане на такса. Т.е. няма да стане по телефона.
2. Ако е много напред датата едва ли ще могат да ти кажат, зависи от отпуски, графици и т.н. Но нищо не пречи ти да кажеш, че не искаш да е тя, предполагам че ще се съобразят.
3. Трябва вие да сте кръстени и трябва кумовете ви да са кръстени. В деня на сватбата носите кръщелните на четиримата. Църковен брак според мен е редно да се сключва, ако наистина сте вярващи. Ако не сте не виждам смисъл.

# 2
 • Мнения: 19
Много ти благодаря за отговора!

А задължително ли е да имаме кумове и за гражданския брак? Или само за църковния? Засега нямаме такива и не планираме, защото не са налице подходящи хора около нас, които да изпълнят тази роля, а и както казах, тържеството ще е в изключително тесен кръг - само роднини, без приятели. Rolling Eyes

# 3
 • Beyond the stars
 • Мнения: 4 066
Няма вариант без свидетели и при двата ритуала. Доколкото знам е възможно да са служено назначени от общината при липса на такива, но не знам каква е процедурата.
За гражданския няма значение какви ще са свидетели - мъже, жени, роднини. Просто двама свидетели.
За църковния - не виждам смисъл да правите нещо, в което не вярвате.  Peace

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 8 497
Задължително е.

# 5
 • Мнения: 19
Ясно, значи някои от роднините ще ги направим и формални свидетели. Simple Smile

За църковния ще помислим още малко. Не сме много религиозни, но почитаме всички християнски празници, ходим на църква от време на време, не сме атеисти.

# 6
 • Sofia
 • Мнения: 8 497
Щом ходите на църква и не сте атеисти, по-добре сключете църковен брак. Иначе семейното общуване е грях. Не че преди брака не е грях и че някой го спазва, но...  Mr. Green Добре е да знаеш, че ако имате колебания не е нужно църковния брак да се сключва в деня на гражданския. Може по всяко време след него. Може и след 10 години.

# 7
 • София
 • Мнения: 11 519
Те ще ви обяснят от общината, но задължително трябва да си направите и медицински като наближи датата.

# 8
 • Мнения: 19
Да, благодаря ви, момичета. Hug

Ще проуча всичко, като отида в общината. Хубавото е, че процедурата е относително опростена, така че няма нищо сложно.

Добра идея е да оставим църковния брак за малко по-натам, по ред причини - оценявам предложението. bouquet

# 9
 • Мнения: 19
Сетих се да попитам и още нещо - има ли някакво значение дали бракосъчетанието ще е в делничен ден или в събота / неделя? Има ли нещо по-различно, което трябва да имам предвид?

# 10
 • Beyond the stars
 • Мнения: 4 066
Сетих се да попитам и още нещо - има ли някакво значение дали бракосъчетанието ще е в делничен ден или в събота / неделя? Има ли нещо по-различно, което трябва да имам предвид?
Желаещите са доста по-малко и в много общини е безплатно през седмицата  Peace

# 11
 • Sofia
 • Мнения: 8 497
Може когато искате. Повечето ритуални зали почиват поне един ден в седмицата. Питай в тази, която си избрала.

# 12
 • Мнения: 19
Желаещите са доста по-малко и в много общини е безплатно през седмицата  Peace
Може когато искате. Повечето ритуални зали почиват поне един ден в седмицата. Питай в тази, която си избрала.

Благодаря ви още веднъж, дами. reverance Вече запазихме дата.

Ще задам още 1 въпрос тук, а после най-вероятно ще се пренеса лекичко към общата тема за сватбите. Тези медицински, които трябва да си извадим - къде може да направим това и какво по-точно включват самите изследвания? Предполагам, при личния лекар? Да, обаче, личната на моя бъдещ съпруг не е в София...

# 13
 • София
 • Мнения: 2 159
Здравейте, бих искала да използвам темата да задам един въпрос. Извинявам се на авторката, че така се включвам.  bouquet
Ще подписваме август, искаме датата да е 4-ти. Сега прочетох, че трябва да се заяви един месец по-рано, но на нас ще ни е възможно да отидем едва в понеделник на 12ти. Дали ще ни направят проблем? И може ли само единия от нас да отиде и да запише час? Благодаря.

# 14
 • Мнения: 19
Unknown16, разбира се, че няма проблем, но питай и тук, понеже моята тема май не е много популярна. Simple Smile

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт