Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Fight club
 • Мнения: 1 419
Ще подготвям материал за яслите и детските градини за другата седмица. Естествено, в основния текст ще пиша за своя горчив опит...  Laughing
Ще има обаче и още кометари - на общината, на някоя директорка, на частните градини. Искам да имам и каре с мненията на майките...
Затова, ако имате нерви и настроение, споделете своя опит!  Hug Колко години чакахте, подавали ли сте молби бременни  Rolling Eyes, искали ли са ви спонсорство (за прием) и за колко пари става дума - въобще, каквото ви е на сърце...
Мерси предварително за мненията ви!   bouquet

Последна редакция: пн, 08 май 2006, 15:04 от Лора

# 1
 • София
 • Мнения: 4 813
Материалът само за проблемите ли ще бъде или обективно за яслите и детските градини?

# 2
Ами аз ще споделя, въпреки че ние вече завършваме детската градина. Записването беше с проблеми:

1. Записах си детето когато беше на 2,5 г. за наесен. Беше март месец, казаха ми че всичко е ок.
2. Отиваме септември и ни казват че са съкратили ПРЕЗ ЛЯТОТО групите и няма места  Shocked.
3. Започвам да търся тепърва през септември и навсякъде ме посрещат с искане за пари.
4. Платих и записах детето си в детска близо до работата ми.
5. На следващата пролет я прехвърлих в същата детска в която ме върнаха есента.

Моят основен проблем през всичките 4 години са били летата, защото при 20 дни отпуск как да си гледам детето 2 месеца ? Сега е по-голяма и ще ползвам занималня за част от лятото, но за 3,4 годишно дете това не е вариант, а и самите занимални искат деца поне на 5,6 г.

Доволна съм че попаднахме на нормални госпожи, не съм имала големи проблеми, детето ми е ходило със желание през почти цялото време, има какво да се желае от възпитателните методи на госпожите, но това е по-скоро проблем на цялото ни общество.
Като цяло в детската градина е много по-добър вариант от гледането в къщи, но това е мое мнение.

# 3
 • Мнения: 1 134
Само, пусни търсачката и ще се заровиш с материал... Mr. Green

Аз, лично нямам много за оплакване, може би и защото не сме завършили още една пълна година в градната.
Освен това, че пътуваме през цяла София, заради въпросното заведение, в което единствено ни приеха почти веднага, без спонсорство, пък и ни харесва засега, поне.

# 4
 • София
 • Мнения: 7 138
За първата ДГ на Цветелина подадох молба в началото на януари в годината на приема й. Заедно с документите ми беше дадена и декларация, с която декларирах /волю-неволю/, че ставам член на настоятелството към градината, както и формуляри, в които трябваше да посоча месечно дарение в размер на минимум 10 лв. и начините по които мога да подпомогна работата на заведението. Декларирах месечно дарение 20 лв /единствена в цялата група/ и от тук нататък не съм имала никакви проблеми с персонала - винаги са били внимателни, мили и т.н. Става въпрос за ДГ "Малкият принц", репортаж за която даваха в "Господари на ефира".

# 5
 • София
 • Мнения: 31 389
1вата молба подадох лятото на 2002ра, за ясла. Групите тогава бяха сборни, директорката беше в отпуск. Преместихме се в друга част на същия квартал, градината ми стана доста далеч като разстояние, и се отказах.

Подадох декларация в градина в квартала, заедно с една приятелка, март 2003та. Дияна обаче направи ангина, беше на антибиотик и отложих за есента. През въпросното лято е имало големи протести в градината, и скандали с директорката. Октомври 2003та отново подавах декларация. Бях затрила старата и се бях притеснила как ли ще ме приеме директорката. Попълних нова декларация. Директорката разходи Дияна по групите.
В декларацията се пишеше месторабота и заплата на родителите. Аз не работя, работи само мъж ми. Не знам до колко се впечатли директорката от заплата на мъж ми. Обърна внимание на професията "програмист", и на моето инж. (аз също работя в тази област, но у дома). За спонсорство не ми каза, но спомена, че можем да им помагаме за компютрите. Компютри в градината не съм виждала.
Заведе ме при медицинската сестра на градината и каза "кажи й какви документи да приготви, изследвания, другата седмица детето тръгва". Сестрата се опита да каже нещо за местата по групите, но вместиха Дияна.

Спонсорство не съм давала. Само месечните "задължителни" консумативи.

Прехвърлянето в градината към същото ОДЗ ставаше само с молба до директорката. Стана без проблем. Учителката от ясленската група каза "не е имало отказ на дете. Връщали са само деца, които системно отсъстват".

Имам приятелка, която записа сина си директно в градината на същото ОДЗ. При нея вече имаше "спонсорство" - 50лв.

# 6
 • София
 • Мнения: 3 161
Лора, ами ти книга ще напишеш по темата, не статия. защо не определиш 2-3 проблема, които искаш да разнищиш, и да ги споделиш, та да получиш по-конкретни отговори?

# 7
 • В офиса
 • Мнения: 2 277
Топъл, пресен случай - виж в темата за многодетните майки историята на Рени. Без думи съм. Мисля, че заслужава да бъде публикувана в Стандарт

# 8
 • София
 • Мнения: 5 467
Най-големия проблем за мен в яслите и ДГ са болестите. И има начин да се предотврати. Има ли медицински сестри там? Защо всяка сутрин, когато водя детето на ясла, не го преглеждат? Болните - връщат, здравите - вътре. Ами така я... като нямат родителите съзнание...
Защо боледуват? Не ги искат с бодита там, защото не им били удобни /на лелите/. А това е единствения вариант, на детето да не му е гол кръста цял ден. Защото когато е с потник, съм сигурна, че точно 1 час след като е влязло вътре, вече му е гол кръста. Никой не им пъха блузките и потниците в гащите с часове. Никой не носи отговорност, когато се разболее дете в групата. Всички казват - "В яслите е така". Е, да, ама не! Може поне да се боледува по-рядко..., ако някой положи усилия за това.

На лелите трябва да им се плаща НА ДЕТЕ. Примерно - днес има 1 дете, ще вземе за деня 1 лв. /над минималната си работна заплата/, утре има 5 деца, ще вземе 5 лв. и така... нещо такова. С минимална работна заплата и % от децата. Има стимул Peace. Ако трябва да вдигнат и таксите на яслите, и градините. Всеки ще плаща, за да му бъде по-добре гледано детето. ЗАщото така и така ги даваме за антибиотици! В месеца по 2 пъти...
А сега... плаща им се там някаква заплата, с деца или без - тя си върви. И те нехаят...и не им пука, дали моето дете днес спи на течение, или утре лиже потеклите сополи от носа на приятелчето си в групата, или се е отвило, докато спи Tired. И утре е болно... няма го в групата - един проблем отпада за тях. Нали?
Децата са ни все болни, а нищо не се прави.

За взимането от яслата също има какво да се каже. Работното им време е до 19 ч. Да, ама в 18 ч. детето остава само в яслата и майката, която работи, приритва на работа, за да си тръгне и да си го вземе. Лелите правят муцуни и ги виждаш, как още не си излязъл от двора на яслата, а те вече си тръгват. Това означава, че докато моето дете е било там, вътре... те са се обличали, чистили и са се приготвяли да си ходят. Това трябва да става, когато си тръгне и последното дете.
Има решение и на този проблем. Децата се водят на ясла/ДГ в определен час и се взимат СЛЕД определен час. Както е в училище. Водят се до 8:30 и се взимат най-рано в 17 ч.
Групите трябва да са с деца на неработещи родители и с деца на работещи родители. А не моето дете да е в група с деца на майки, които не работят и в 16 ч. да остава самичко, защото майките идват да си вземат детето след следобедния му сън. И така стои самО 2 часа. И лелите го гледат кръвнишки Sick... А в съседната група, друго дете седи така само и чака да го вземат. Пфу... толкова е близко до акъла, ама някой трябва да го направи. Още от мънички - дайте сега да видите какъв е живота, а?
Лелите ги мързи да извеждат децата от яслата навън в двора. А това е много важно за децата. Но трябва да се обличат, да се наблюдават... Ееехххх...
За това трябва да има програма. Да се знае, днес детето ми, че ще прави еди какво си... Аз още не знам, какво прави по цял ден вътре в яслата. Колкото пъти съм питала, толкова пъти казват - "Ами играе си, какво да прави!" ..., бре това игране цял ден... от сутринта като се почне, та до 18 ч. newsm78. Няма диалог между майката и персонала. Майката се чувства виновна, че разпитва и губи от "безценното време" на лелята. Чувства се досадница, защото пита за собственото си дете.
Та тъй...

Последна редакция: чт, 04 май 2006, 20:28 от Ню

# 9
 • София
 • Мнения: 3 161
Ами Ню, какъв ти е проблема? Даваш по лев на лелките всеки ден затова, че гледат детето ти по-дълго от нечии други, и всички са щастливи.

# 10
 • София
 • Мнения: 5 467
Ами Ню, какъв ти е проблема? Даваш по лев на лелките всеки ден затова, че гледат детето ти по-дълго от нечии други, и всички са щастливи.
Винаги съм се чудила, защо има майки, които упорито се изказват негативно за теб в спорните теми. Явно е имало за какво.
По ограничено изказване от това, което си написала, не бях виждала никога във форума.

# 11
 • Мнения: 14 621
миналата година през май подадох молби в 2 одз-та.в едното го приеха без проблем , а в другото една надменна педагожка се разкрещя че вече не се приемали молби и да си ходим.но след 2 месеца ми се обади да каже че случайно имали едно свободно място.паралено се е обадила на още 2 майки да ги информира за същото това място,егати отношението!за сегашната ясла-госпожите са добрички,аз поне нямам проблеми с тях.но останалото за болестите... ню си го е написала съвсем точно,така че това е от мен

# 12
 • София
 • Мнения: 955
Подадох молба за голямото, когато беше на 5 месеца без никакъв проблем и тръгна на 1 год. и 3 мес.,
за малкото подадох молба, когато беше на 2 месеца и също може би ще тръгне, когато стане на 1 год. и 3 мес.
Става дума за 4-та детска градина в Дружба 1, директорката е много фин и готин човек. Не е ставало дума въобще за пари. Доволна съм от това как гледат баткото.
Не всички са недоволни има и такива като нас  Hug

# 13
И аз имам какво да добавя, въпреки че и ние завършваме, а синът ми вече е във втори клас..
И за двете си деца съм "спонсорирала" детската градина... Дъщеря ми случи с едната госпожа - другата е повече от охлюв, но поне започна да чува какво й се говори.. но за сина ми мога роман да напиша. Това, което му причиняваха в детската не го пожелавам на никой - освен, че се оказа бит, той бе и психически тормозен, а начина, по-който го разбрах бе повече от гаден... започна да се самонаказва, да се самообвинява, да си блъска главата в стената, а беше само на 5 г. Направих всичко, което се сетих, за да потърся отговорност от градината, но лелята, която най-често му е била причинявала този ужас започна да получава кризи и да ме преследва с молби и сълзи... когато за малко не се гътна, нервите ми не издържаха и си оттеглих жалбите, защото нямаше да мога да живея с мисълта, че тази твар е умряла заради моите жалби.
не сменихме градината, защото приятелите на сина ми бяха от огромно значение - нали знаете - нова среда - нови сътресения.
Както и да е, госпожите и въпросната леля останаха психически нестабилни за цял живот в резултат на всичко, което аз и съпруга ми направихме, а сина ми завърши успешно с почти никакви проблеми...
За малката съм безцеремонна от самото начало - държа всичко под постоянен контрол... директорката е изрод, точно толкова, колкото и въпросните госпожи и леля..
В заключение - разпитвайте децата си настоятелно и приятелската - просто нямате представа какви унижения са принудени децата да търпят!!!!!  Ако започна да изброявам....
Не ги пускат до тоалетна, когато си легнат - резултат? - унижение, от подмокрени гащички... държат ги наказани в баните или в леглата докато другите вече се хранят на масичките... и това не касае само нашата детска градина.. това са неща, които се случват във всички градини - имам приятелки, споделящи абсолютно същото за всякакви райони на София...
издевателствата са още по-изобретателни....
Пазете си децата!!! Не позволявайте на средно квалифицирани вкиснати лелки и млади слабообразовани жени да се гаврят с децата...
Не отричам, че има и много много добри госпожи - и при нас ги има.. ех, ако можеше само такива хора да се грижат за децата ни!!!  

# 14
 • Мнения: 34 418
... Не ги искат с бодита там ...

Нямам думи, ама наистина нямам думи, що направо не ги взимат голи, да им е по-лесно  #Crazy

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт