Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 18 май 2017, 01:09 ч.

Фентъзи и фантастика - Тема11

 • 34 710
 • 745
 •   1
Отговори

Анкета

Доволен ли съм от избора на "Дивергенти" за книга на 2016г.?

Опции:

* Може да изберете максимум 5 опции.

# 105
 • Мнения: 4 552
 нищо не е  -аз имам дев огромни огледала с човешки ръст в коридора, едно в едната баня и друго - в другата.
И едно - в стаята на сестра ми. питаш ли ме как се чувствам като остана сам? не смея да отида до тоалетната без да си зататаникам. (мелодията гони духовете)
да не говорим че в "Законът на деветките" на Гудкайнд като включиш телевизора или извадиш огледалото - дори да е само  огледало за задно виждане на кола - и "четворката4 екзекутори дотичав веднага от другото измерение, защото те вижда като през сателит в тях, а посел ги използва - огледалата -  за телепорт.. hahaha

# 106
 • Мнения: 18 812
Еее ама то нали си четем доста измислици, ама не вярваме в тях  Laughing

# 107
 • Мнения: 2 506
Ако трябваше да се връзваме на всичко прочетено...  newsm43

# 108
 • Мнения: 4 552
 довечера взимам Алената Кампания. просто нямам търпение.

# 109
 • Мнения: 20 923
не знам с какво толкова ви е впечатлил ТП, но първичният ужас от прочитането на "Сейлъм'с Лот" и "То" на около 13-14 г., когато оставах и нощем сама понякога, не мога с нищо да сравня  Mr. Green

# 110
 • София
 • Мнения: 40 968
Приключих с Момчешки живот, не знам защо бях останала с впечатлението, че е към нашите жанрове, но по-точно не, може би заради Границата имах такива очаквания. Все пак книгата е прекрасна, макар и аз да я възприех по-точно като юношеска. По нещо ми напомни на част от книгите на Кинг. Simple Smile
Така че сега  подхванах да прочета Ур на Кралят, пък послме ще видим с какво ще запълня времето до Lord of Shadows, до появата на която остават броени дни...

# 111
 • Мнения: 4 552
 Така, до сердата съм на Алената Кампания (изчетоп 236 стр. за към 3 часа- 3 часа и половина. )и мога да кажа, че Маклекън се е представил прекрасно. Въпреки че е почитател на Сандърсън, и в първата книга - Кръвен обет - това се усещаше, тук приликите са по-скоро с Ериксън и донякъде с Глен Кук, но на едно по-високо ниво. Действието няма централен герой, а три отделно развиващи се сюжетни линии, на огромен фронт през два континента, замесени са Богове и хора с различин видове магия- Привилегированите, Барутнитe Магове, Чудаците, Костнооките.
Скрит текст:
Книгата започва как фелдмаршал Тамас строи своите сто хиляди души срещу едномиолинна армия на Кез (в предишната книга Кез изгуби половин милион).   Тамас открива таен проход с който да се прехвърли зад тила на врага заедно с най-елитните си отряди - Седма и Девета блигади. Но бог Крезимир (или някой от неговите архидемони) срутва планината зад тях, помага да бъде избит целият град и изведнъж Тамас и хората му са в капан - Двете пеши бригади от 11 хиляди души и двеста конници, са преследвани в един отчаян поход на глада и липсаат на проволствия, от 16 хилядна  конна кезианска армия, към която идват и подкрепления от 30 000 души. Хората на Тамас изпитват остър недостиг на барут и храна, зрее недоволство. Ще се справи ли фелдмарашал Тамас със ситуацията?

междувременно инспектор АДамат трябва да открие Лорд Ветас, който се мъчи да възстанови аристокрацията и най-опасният враг на режима . Адамат успя да си върне  повечето от отвлечените деца обратно, но Ветас все още държи жената на инспектора и има контрол върху живота на  големия му сина. нещата се влошават за Адамат с вестта за мнимаат смърт на Тамас  -държавен глава и негов работодател - и той е принуден да стига до крайности.

междувеременно гувернатката на престолонаследника, Нила, която обичаше аристокрацията и ненавиждаже  Тамас, се се озова от другата страна и успя да види зловещия лик на лорд Ветас. Вероятно развръзката ще дойде именно от тази посока.

Таниел Двустрелни, сина на Тамас, простреля Бог Крезимир в окото и го уби в предната книга....но Боговете са безсмъртни. Таниел не прие допбе  събитията и започна да се тъпче с дрога и алкохол, но вестта за смъртта на баща му го изпрати на фронта, където той бързо става герой. Проблемът е че Таниел е само капитан, и сега когато Тамас го няма (убит) положението се владее от разни късогледи генерали. Досущ като при Глен Кук генералите и командирите, най-често са най-често разни красавици които в желанието да се доберат до Таниел, имат желанието да  му наложат волята си или да го убият, докато той не може да изглади отношенията си с дивачката Ка-Поел.

В книгата страшно много стратегия, и не малко екшън, чат-пат и по някоя сексуална ситуация, но еротиката е па по-заден план не е като в  при Крис Бънч или Мартин да речем.
героите имат много пълнокръвен характер. Стигнал съм до средата на втората книга и вече не искам да свършва....
Ако на някой му се чете голяма епика - това е поредицата.

изчетох и втората книга. Отворен финал но няма как.  Сега за зимата ще чакаме третата и последна книга от поредицата. Единственото което не ми допада, че че толкова бавно се развива действието, но пък е много увлекателно, характерите на героите са много пълнокръвни. Мисля, че на някои от  читателите с вкус към  мащабно епично фентъзи би им допаднала тази поредица

Последна редакция: сб, 20 май 2017, 03:16 от Джон Сняг

# 112
 • Мнения: 3 862
Джон, в Бг ли ще излезе третата книга през зимата? Чудя след Канаван дали да не започна Барутният маг. Или да препрочета Проходът и след това Дванайсетте, нали чакам третата книга от трилогията, която щеше да излиза април, но още я няма.

# 113
 • София
 • Мнения: 40 968
Леле,  тоса ще си е геройство да ги препрочетеш тези двете Simple Smile
А къде е имало инфо за април, няма ли ъпдейт?
Аз четох нещо за сериал по фокс, по книгите... 

# 114
 • Мнения: 3 862
Леле,  тоса ще си е геройство да ги препрочетеш тези двете Simple Smile
А къде е имало инфо за април, няма ли ъпдейт?
Аз четох нещо за сериал по фокс, по книгите... 
Само Проходът ще препрочитам, втората книга не я прочетох умишлено с намерението като излезе последната да ги чета заедно. Писах на издателството през февруари и те ми казаха, че са я предвидили за април, но без конкретна дата. Може би на панаира вече ще е налична.
Някой с отзиви за „Дъщерята на Жрицата“  на Лине Кобербьол? Харесвам скандинавските автори, но ме притеснява , това "Романи и повести за деца".

# 115
 • Мнения: 4 552
 :МБГ са обещали да завършат повечето си поредици за зимния панаир. каквото не успеят - другата година.
За  Барутните магове, четох, че вече превеждат третата книга The Autumn Republic  и имат намерение да я пуснат за Зимния панаир, но отсега не могат да гарантират.
Проходът не съм го чел, но Барутните магове, според мен си заслужават - голяма епика са, с много качествено изваяни образи. Има интриги, стратегии, екшън. Книгите се развиват малко бавно за вкуса ми, но рагръщат страхотен сетинг.

припомняма сюжета дотук съвсем накратко -
Скрит текст:
Тамас и неговите близки са шпиони срещу Велики Кез и са сред малцината генерали на краля, които не одобряват близостта на отношенията с Велики Кед. Пазителите - гигантски чудовища, специално създавани в Кез от убити хора, могат да бъдат възпрени само от Барутни магове и то с цената на големи усилия.
Съпругата на Тамас - Ерика и брат и Каменир, близък приятел на Тамас биват убити от кезианците, по заповед на неговия най-върл враг херцог Нисклаус. самият Тамас едва успява да избяга, но се заклева да си отмъсти и поева лична вендета срещу благородниците и Прилегированите. (всичко това се е случило преди действието в книгите ние го научаваме впоследствие)
     И именно тук започва първата книга - с успешля преврат на Тамат срещу краля. Лоялистите се организират в защита, а Кез подкрепя лоялистите. Първата книга е  опит на Тамас да отвюва Адопещ от роялистите, а втората - военната му кампания срещу Велики Кез.

и за финала ще пусна мотото на Алената Кампания.
Онези хрътки които пуснаха по петите им......скоро ще открият че имат работа с лъвове. #2gunfire

Последна редакция: сб, 20 май 2017, 11:49 от Джон Сняг

# 116
 • София
 • Мнения: 40 968
Звучи добре този Барутен Маг, но аз със сигурност ще изчакам поредицата да бъде завършена и издадена на БГ, не искам повче да си причинявам недовършени... Wink

# 117
 • Мнения: 4 552
 Като изчетох втората книга ми направи впечатление, че макар Маклекън да се възхищава безпределно от Сандърсън и вкарал определени мотиви от  Мъглороден (Тамас може да се сравни донякъде с Келсайър,, Барутните магове - с мъглородните), то като цяло поредицата ми напомни Ериксън, но е доста по-стегната
 (Въпреки че според мен за  създаването на Тамас са използвани и реални прототипи като Олъвър Кромуел - най-вече и Наполеон - в по-малка степен)

Маклекън представя един доста голям сетинг, в който  всички хора имат  магия - но тя е различна за различните хора.

Всички Привилегировани са благороднициМагията на Привилегированите
Скрит текст:
- могат да притеглят ОТвъд. В този момент те прежават изключителна сила, и издръжливост, не е им е проблем да сриват сгради или да се телепортират. . За да бъде спрян Привилегирован са нужни 4-5 силни Барутни мага. Барутните магове не се обичат с Привилегированите.


Барутните магове (Отличниците) са елитни офицери подчинени пряко на фелдмаршал Тамас.
Скрит текст:
могат да притеглят барут, при което обострят сетивата си,могат а възпламеняват барута, да уцелват цел на 2000 крачки, и да взривяват разни неща. Никой друго не го може, но пък Барутните магове не могат да притеглят ОТвъд. Барутните магове могат да изпаднат в Барутен транс и да не усещат болка, но пък тогава нервите им здравата се опъват и при двама Барутни магове в Барутен транс има сериозна вероятност да се сбият. Както се досещате най-важното за Барутните магове е барутът - той е като допинг.

Чудаците често са подценявани незаслужено, наглед са обикновени хора, но някои успяват да те издигнат обществото - телохранители, полицейски инспектори и т.н.  
Скрит текст:
- техните умения са разностранни, но нерядко - полезни. Един чудак може въобще да не спи, или никога да не забравя нищо, или да прави храна буквално от нищото. Или - винаги да се разбира с животните. Или никога да не се уморява.
Пазителите са създавани само във Велики Кез -това са чудовища тип "Фрайнкещайн
Скрит текст:
създадени чрез измъчване на други хора. за направата им са нужни две-три години, но се получват изключителон силни създания. напоследък обаче се появяват изключително силни  и хитри Пазители, един пазител едва не уби Тамас, а той е смятан за чудо сред Барутните Магове.


Кралската Кабала са много тайнствена секта, за тяхна не се знае почти нищо.
Скрит текст:
Изключително могъщи, могат с лекота да убият привилегирован. едни от малкото хора, от които дори Тамас се страхува.  Дори Бог Крезимир, на когото кабалата служи не им се доверява напълно.....
Костнооките - никой не знае нищо за тези диваци.
Скрит текст:
Хората ги гледат с голямо презрение, а ще се окаже, че имат невероятно силна магия, която може да укроти дори Бог.

Предеите -
Скрит текст:
те пък са още по-тайнствени и от  кралската кабала.  затова само ще намигна и ще кажа, че са леко безсмърт....ъъъ не остаряват и имат много силна магия.

има разни други като Светители и т.н., но те не играят важна роля (засега). Това което исках да кажа е, че сетинга е невероятно разгърнат всеки си идва с неговата магия. Има по-слаби и по-силни магии, но няма човек без магия, поне не на пръв поглед

Някак си се сетих за Ериксън - там имам Тлан Имас, К’Чаин Че’Малле, Тайнст Андий, Едурите, Джагът, Драконосън и т.н. там всеки си идва със собствената магия

Последна редакция: сб, 20 май 2017, 14:18 от Джон Сняг

# 118
 • София
 • Мнения: 40 968
 smile3508 ще започвам:Ако не друго, то поне корицата е хубава, да видим какви ги е надробила този път Касандра  Mr. Green

# 119
 • София
 • Мнения: 2 954
 newsm78 Аз още първата от тази й поредица не съм захапала #Crazy newsm78

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт