Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Можете ли да предложите рецепти за пърленки,които лично сте изпробвали и са ви харесали?
Как трябва да бъдат направени за да са същите като тези които сервират по заведенията?
Цитирай

София

Мнения: 29 940
А пърленка какво е?
На 1во четене си мисля, че е пръжка, но на второ чушка Smile
Цитирай

Варна

Мнения: 1 656
А пърленка какво е?
На 1во четене си мисля, че е пръжка, но на второ чушка Smile


Това са тези питки,които приличат на палачинка и се пекат на пещ!

Аз незнам рецепта,обаче е много важно печенето на пещ,иначе стават като катми или малки питчици.Едно време баба ми правеше на печката на дърва и се доближаваха по вкус!
Цитирай

София

Мнения: 208
Ето я моята рецепта за пърленки!
За тестото:
1кг брашно
50гр масло
1 кубче мая
5-6 с. л. кисело мляко
1с. л. сол
1/2 ч. л. сминдух
1/2 ч. л. чубрица
За лучената заливка:
6-7 стръка магданоз
1-2 скилидки чесън
1/2 глава лук
5-6 с. л. олио
1.Замесва се тестото и се остава да втаса.
2.Магданоза се нарязва на дребно, лукът и чесъна на ситно поставят се в купа, налива се олио и се разбърква.
3. От втасалота тесто се правят малки топчета и се разтилат в дланта с дебелина на палачинка. Нанася се от лучената смес и се слага на сгорещена скара. Намазва се и отгоре и се пече от двете страни до зачервяване.

Правила съм ги много пъти стават много вкусни!
Цитирай

Варна

Мнения: 1 656
Да ти кажа звучат много вкусно!  bouquet
Цитирай

София

Мнения: 1 655
Погледни и тук
Цитирай

София

Мнения: 208
Да ти кажа звучат много вкусно!  bouquet
Стават доста сполучливи и наистина са много вкусни!
Цитирай

Варна, морето и сините вълни!

Мнения: 2 604
Аз правя пърленки така:


600 г брашно
25 г прясна мая
5 г захар
5 г сол
2 г хлебна сода
150 мл кисело мляко
100 мл прясно мляко

1. Маята се размива с малко хладка вода. Към нея се прибавят киселото и прясното мляко, захарта, содата и солта. Разбърква се добре с тел.
2. Към сместа постепенно се прибавя пресятото брашно. Замесва се меко тесто, което се оставя за кратко време да втаса. След това се разделя на средни по големина топки.
3. От всяка топка се разстила кора, която се поръсва със сусам и чубрица. Изпичат се на скара от двете страни.

По желание могат да се ръсят пърленките със сусам , чубрица, мирудии....
Цитирай
Моите пърленки много се доближават до тези, които предлагат в заведенията в Троянския край. Рецептата е следната: 1 кофичка кисело мляко /трябва да е престояло извън хладилника поне 12 часа/, в него се разтваря 1 ч. л. сода бикарбонат, добавя се 1 с. л. сол, щипка захар. Омесва се с брашно до средно твърдо тесто. Правят се тънки питки и се пекат на скара. После се намазват с краве масло и се ръсят с шарена сол или други подправки на вкус.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.