Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 17 ноем. 2004, 14:12 ч.

Експериментирате ли в кухнята?

  • 7 951
  • 18
  •   1
Отговори
  • Враца
  • Мнения: 4 480
И дали  сте създали някаква си ваша рецепта? Ще бъде интересно да споделите Bulb
Моят добър експеримент е следния: риба, която да прилича на консервата Ропотамо, която мъжът ми много обича.
Необходими продукти:
скумрия, половин килограм зрял боб, домати от консерва(или доматено пюре), кислеи краставички и олио.
Приготване:
накисвам боба от предната вечер, на другия ден го сварявам, в тенджера слагам малко олио и консервата домати , за да се изпари водата от доматите(ако е пюре няма нужда) и изсипивам боба, за да се смесят и покъкрят около 5 минути. След това изсипвам сместа  в тавичка, отгоре нареждам киселите краставички, след това нарязаната риба и слагам във фурната да се изпече.
На нас ни харесва, може да ви се стори странно де

Та какви са вашите рецепти?

# 1
Тъй като много обичам огретен, попромених малко рецептата и вече го правя така:

Продукти:
картофи, кашкавал, сирене, яйца, прясно мляко, масло, черен пипер и сол на вкус

Картофите ги сварявам предварително обелени, след което ги настъргвам на най-едрото ренде. Кашкавалът и сиренето същто ги настъргвам на най-едрото ренде. Разбивам яйцата, обикновенно три, и ги прибавям към кашкавала и сиренето. Прибавям също и прясното мляко, разтопеното масло и подправките. Разбърквам всичко хубаво и накрая прибавям и картофите. Отново разбърквам всичко хубаво и цялата смес я изсипвам в тава, отгоре слагам малко от настъргания кашкавал и пека докато кашкавалът леко се зачерви.

Така ми харесва много повече.

# 2
  • Gabrovo - Sofia
  • Мнения: 273
Салата с грах Stuck Out Tongue

Продукти:
300 - 400гр. грах
3бр. яйца
1к. цедено мляко
сол
ч. пипер
копър

Приготвяне:
Сваряваме граха и яйцата. Нарязаните на дребно яйца смесваме с граха и млякото.
Овкусяваме с черен пипир,сол,ситно нарязан копър. Украсяваме с маслини

# 3
  • София
  • Мнения: 30 949
о, винаги експериментирам в кухнята. Майка ми обаче беше по-голяма експериментаторка от мен Wink Тя правеше салата от варено фиде с майонеза Wink

# 4
  • Мнения: 3 205
Ами аз само така готвя. Не знам никакви рецепти, а ме мързи да отварям готварски книги и да чета.
Любимата ми рецепта е пържени тиквички (потапят се в смес от яйце и брашно и се пържат) с майонезен сос (кисело мляко, майонеза, сирене, сух магданоз, горчица).
А последната ми измишльотина беше с едни забравени в хладилника спагети (не точно спагети, бяха във форма на винтчета, бели червени и зелени), които никой не искаше да яде. Затова им сложих майонеза, соев сос, горчица, нарязани краставици и домати и разбърках. Изчезнаха тия спагети за секунди просто.
Обичам да правя нетрадиционни комбинации и да пробвам странни рецепти, които съм чула-недочула отнякъде.

# 5
  • там,откъдето се вижда морето...
  • Мнения: 928
От тези-
Цитат на: юл4е
не точно спагети, бяха във форма на винтчета, бели червени и зелени)
,приготвям уникален бъркоч със страхотен вкус.Въпросните неща се сваряват.Отделно се запържват лук,чушки и моркови,нарязани на лентички.Прибавят се и гъби по желание.Задушават се заедно със спагетите и с пилешко месо ,надробено на ситни парченца.Става велико ястие.  #Silly

# 6
  • София
  • Мнения: 30 949
ох, май съм гладна и ще бягам към кухнята Wink

# 7
Браво на Юлче и аз правя така, нищо че съм недооценена.

# 8
  • München
  • Мнения: 2 567
Ммммммммммммм, Ва, супер ми звучи, искам да я пробвам. Много обичам боб  Mr. Green А и риба все се чудя как да готвя.
Предполгам, че рибата трябва да е филе  Thinking
А пробвала ли си с други видове риба, че тук скумрия по-трудно намирам? Най-често готвя сьомга...

# 9
  • Враца
  • Мнения: 4 480
Не Шоши, не съм опитвала с друга риба, но като опиташ сподели, да дообогатим рецептата!

# 10
  • Сливен
  • Мнения: 2 000
Цитат на: wa_wa
Не Шоши, не съм опитвала с друга риба, но като опиташ сподели, да дообогатим рецептата!


Правила съм подобна рецепта с филе от хек. Единствената разлика беше, че слагам грах вместо боб.

# 11
  • Мнения: 645
Ябълки в палачинково тесто
Продукти
прясно мляко - 1 ч.ч.
яйца - 2 бр.
брашно - 1 ч.ч.
щипка сол
кисели ябълки - 1 кг.
пудра захар - 1 ч.ч.
канела - 1 пакетче
разтопено масло - 1/2 ч.ч.
Приготвяне
От млякото, брашното, яйцата и щипка сол се приготвя малко по-гъсто палачинково тесто. Ябълките се обелват, почистват се от семето и се нарязват на кръгове, които се потапят в тестото и се изпържват в загрятото масло до светложълто оцветяване. Нареждат се на пластове, като се наръсват с пурдрата захар и канелата. Поднасят се топли.

# 12
  • Мнения: 645
Огретен от картофи
Продукти
картофи - 1,2 - 1,3 кг.
краве масло - 1 пакетче (125 гр.)
брашно - 5-6 с.л.
извара или натрошено сирене - 6-7 с.л.
яйца - 3-4 бр.
прясно мляко - 2 1/2 ч.ч.
кашкавал - 150 г.
растително масло - 1-2 с.л.
магданоз, черен пипер, сол - на вкус
Приготвяне
Обелените и нарязани на кубчета картофи се наръсват с растителното масло и се пържат до светлозлатисто оцветяване в 1/2 от маслото, след което се задушават с добавка на 1-2 с.л. вода. От останалата мазнина, брашното и млякото се приготвя гъст бешамелов сос. Задушените картофи се разбъркват с половината от соса. Половината от тази смес се разстила на равномерен пласт в намазана с мазнина тава. Върху него се слага пласт от изварата и се нарсъва половината от настъргания кашкавал. Прибавя се останалата картофена смес и се залива с втората половина от соса. Ястието се пече в умерено загрята фурна, докато повърхността му леко се зачерви. След изваждането му от фурната се наръсва с останалия настърган кашкавал, ситно накълцан магданоз и черен пипер

# 13
  • Мнения: 645
Пържени малки лукчета
Продукти
малки лукчета (арпаджик) - 400-500 гр.
растително масло - 1/2 ч.ч.
краве масло - 1/4 пакетче (ок. 30 гр.)
галета - 3-4 с.л.
настърган кашкавал или сирене - 1-2 с.л.
червено вино - 2-3 с.л.
пудра захар - 1 ч.л.
сол - на вкус
Приготвяне
В силно загрятото растително масло се поставят почистените лукчета и се пържат до порозовяване. Изваждат се в предварително затоплен керамичен съд, на дъното на който е сипано виното, подсладено с пудрата захар, и се похлупват с капак. Кравето масло се загрява и се смесва с галетата и кашкавала (сиренето). Сместа се разбърква добре и с нея се наръсват изпърженито лукчета.

Ястието е добра гарнитура за тежки печени и шпиковани меса

# 14
  • Варна до морето
  • Мнения: 2 655
И аз съм тук при експериментаторите.
Най-често експериментирам върху рецептите тук. Подобрявам ги и почвам редовно да ги приготвям.
Когато бях бременна готвех почти всичко ново от тук. Сега вече с АЛИ няма време, но често влизам да чета и си записвам за по добри времена, когато пак ще си готвя на воля. Flutter

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт