Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора

Враца

Мнения: 4 381
И дали  сте създали някаква си ваша рецепта? Ще бъде интересно да споделите Idea
Моят добър експеримент е следния: риба, която да прилича на консервата Ропотамо, която мъжът ми много обича.
Необходими продукти:
скумрия, половин килограм зрял боб, домати от консерва(или доматено пюре), кислеи краставички и олио.
Приготване:
накисвам боба от предната вечер, на другия ден го сварявам, в тенджера слагам малко олио и консервата домати , за да се изпари водата от доматите(ако е пюре няма нужда) и изсипивам боба, за да се смесят и покъкрят около 5 минути. След това изсипвам сместа  в тавичка, отгоре нареждам киселите краставички, след това нарязаната риба и слагам във фурната да се изпече.
На нас ни харесва, може да ви се стори странно де

Та какви са вашите рецепти?
Цитирай
Тъй като много обичам огретен, попромених малко рецептата и вече го правя така:

Продукти:
картофи, кашкавал, сирене, яйца, прясно мляко, масло, черен пипер и сол на вкус

Картофите ги сварявам предварително обелени, след което ги настъргвам на най-едрото ренде. Кашкавалът и сиренето същто ги настъргвам на най-едрото ренде. Разбивам яйцата, обикновенно три, и ги прибавям към кашкавала и сиренето. Прибавям също и прясното мляко, разтопеното масло и подправките. Разбърквам всичко хубаво и накрая прибавям и картофите. Отново разбърквам всичко хубаво и цялата смес я изсипвам в тава, отгоре слагам малко от настъргания кашкавал и пека докато кашкавалът леко се зачерви.

Така ми харесва много повече.
Цитирай

Gabrovo - Sofia

Мнения: 273
Салата с грах Razz

Продукти:
300 - 400гр. грах
3бр. яйца
1к. цедено мляко
сол
ч. пипер
копър

Приготвяне:
Сваряваме граха и яйцата. Нарязаните на дребно яйца смесваме с граха и млякото.
Овкусяваме с черен пипир,сол,ситно нарязан копър. Украсяваме с маслини
Цитирай

София

Мнения: 29 948
о, винаги експериментирам в кухнята. Майка ми обаче беше по-голяма експериментаторка от мен Wink Тя правеше салата от варено фиде с майонеза Wink
Цитирай


Мнения: 3 204
Ами аз само така готвя. Не знам никакви рецепти, а ме мързи да отварям готварски книги и да чета.
Любимата ми рецепта е пържени тиквички (потапят се в смес от яйце и брашно и се пържат) с майонезен сос (кисело мляко, майонеза, сирене, сух магданоз, горчица).
А последната ми измишльотина беше с едни забравени в хладилника спагети (не точно спагети, бяха във форма на винтчета, бели червени и зелени), които никой не искаше да яде. Затова им сложих майонеза, соев сос, горчица, нарязани краставици и домати и разбърках. Изчезнаха тия спагети за секунди просто.
Обичам да правя нетрадиционни комбинации и да пробвам странни рецепти, които съм чула-недочула отнякъде.
Цитирай

там,откъдето се вижда морето...

Мнения: 928
От тези-
Цитат на: юл4е
не точно спагети, бяха във форма на винтчета, бели червени и зелени)
,приготвям уникален бъркоч със страхотен вкус.Въпросните неща се сваряват.Отделно се запържват лук,чушки и моркови,нарязани на лентички.Прибавят се и гъби по желание.Задушават се заедно със спагетите и с пилешко месо ,надробено на ситни парченца.Става велико ястие.  #Silly
Цитирай

София

Мнения: 29 948
ох, май съм гладна и ще бягам към кухнята Wink
Цитирай
Браво на Юлче и аз правя така, нищо че съм недооценена.
Цитирай

München

Мнения: 2 567
Ммммммммммммм, Ва, супер ми звучи, искам да я пробвам. Много обичам боб  Mr. Green А и риба все се чудя как да готвя.
Предполгам, че рибата трябва да е филе  Thinking
А пробвала ли си с други видове риба, че тук скумрия по-трудно намирам? Най-често готвя сьомга...
Цитирай

Враца

Мнения: 4 381
Не Шоши, не съм опитвала с друга риба, но като опиташ сподели, да дообогатим рецептата!
Цитирай

Сливен

Мнения: 2 000
Цитат на: wa_wa
Не Шоши, не съм опитвала с друга риба, но като опиташ сподели, да дообогатим рецептата!


Правила съм подобна рецепта с филе от хек. Единствената разлика беше, че слагам грах вместо боб.
Цитирай


Мнения: 645
Ябълки в палачинково тесто
Продукти
прясно мляко - 1 ч.ч.
яйца - 2 бр.
брашно - 1 ч.ч.
щипка сол
кисели ябълки - 1 кг.
пудра захар - 1 ч.ч.
канела - 1 пакетче
разтопено масло - 1/2 ч.ч.
Приготвяне
От млякото, брашното, яйцата и щипка сол се приготвя малко по-гъсто палачинково тесто. Ябълките се обелват, почистват се от семето и се нарязват на кръгове, които се потапят в тестото и се изпържват в загрятото масло до светложълто оцветяване. Нареждат се на пластове, като се наръсват с пурдрата захар и канелата. Поднасят се топли.
Цитирай


Мнения: 645
Огретен от картофи
Продукти
картофи - 1,2 - 1,3 кг.
краве масло - 1 пакетче (125 гр.)
брашно - 5-6 с.л.
извара или натрошено сирене - 6-7 с.л.
яйца - 3-4 бр.
прясно мляко - 2 1/2 ч.ч.
кашкавал - 150 г.
растително масло - 1-2 с.л.
магданоз, черен пипер, сол - на вкус
Приготвяне
Обелените и нарязани на кубчета картофи се наръсват с растителното масло и се пържат до светлозлатисто оцветяване в 1/2 от маслото, след което се задушават с добавка на 1-2 с.л. вода. От останалата мазнина, брашното и млякото се приготвя гъст бешамелов сос. Задушените картофи се разбъркват с половината от соса. Половината от тази смес се разстила на равномерен пласт в намазана с мазнина тава. Върху него се слага пласт от изварата и се нарсъва половината от настъргания кашкавал. Прибавя се останалата картофена смес и се залива с втората половина от соса. Ястието се пече в умерено загрята фурна, докато повърхността му леко се зачерви. След изваждането му от фурната се наръсва с останалия настърган кашкавал, ситно накълцан магданоз и черен пипер
Цитирай


Мнения: 645
Пържени малки лукчета
Продукти
малки лукчета (арпаджик) - 400-500 гр.
растително масло - 1/2 ч.ч.
краве масло - 1/4 пакетче (ок. 30 гр.)
галета - 3-4 с.л.
настърган кашкавал или сирене - 1-2 с.л.
червено вино - 2-3 с.л.
пудра захар - 1 ч.л.
сол - на вкус
Приготвяне
В силно загрятото растително масло се поставят почистените лукчета и се пържат до порозовяване. Изваждат се в предварително затоплен керамичен съд, на дъното на който е сипано виното, подсладено с пудрата захар, и се похлупват с капак. Кравето масло се загрява и се смесва с галетата и кашкавала (сиренето). Сместа се разбърква добре и с нея се наръсват изпърженито лукчета.

Ястието е добра гарнитура за тежки печени и шпиковани меса
Цитирай

Варна до морето

Мнения: 2 655
И аз съм тук при експериментаторите.
Най-често експериментирам върху рецептите тук. Подобрявам ги и почвам редовно да ги приготвям.
Когато бях бременна готвех почти всичко ново от тук. Сега вече с АЛИ няма време, но често влизам да чета и си записвам за по добри времена, когато пак ще си готвя на воля. Flutter
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора