Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Sofia

Мнения: 1 097
Някой пробвал ли е да си направи масло в домашни условия и как става?
Цитирай


Мнения: 4 748
аз да, но няма да обяснявам, защото ще ти се види дълго и сложно. Ако си готова да заделиш час - ще пиша пък, какво толкова  newsm78
Цитирай

Джунгландия

Мнения: 3 805
Toва чудо става с много биене на прясно мляко.
В етнографските къщи обикновено има едни биалки- тесни и високи. В тях се слага млякото. И седна пръчка- почва да се бие. Това е от детските ми спомени по екскурзии.
Чувала съм че някои си правели в перални "Диана" май бяха. Само един леген със закачена перка.
Обаче по принцип ти се чудя за какво ти е да се трепеш? newsm78
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 11 504
Спомням си, че като бях дете, селската ми баба често биеше мляко. Правеше го в една специална сфера от алуминий или друг някакъв метал, наливаше вътре млякото, затваряше капака и с една дръжка започваше голямото въртене. При въртенето на сферата, млякото вътре се плацикаше и така се избиваше маслото.  Мисля, че този метод е по-лесен от класическите дървени уреди, но и той си беше достатъчно трудоемък. Маслото, което се получаваше обаче, си заслужаваше труда определено! Very Happy Интересното е, че прясно избитото масло е бяло на цвят, пожълтява, когато престои. Аз нямам спомен това да се е случвало! Laughing Жълтият цвят на купешкото масло се постига с боички, дами и господа. Wink Течността, която остава, след като се обере маслото, се нарича мътеница и също е много полезна.
За пералните и аз съм чувала, че използвали даже и старите обикновени перални, напр. Роса. Но не познавам човек, който лично да го е правил.
 Ще ти трябва доста мляко обаче и то директно от кравата, а не да е "кръщавано" с вода.
Цитирай

София

Мнения: 19 801
Ако ще биеш мляко за масло, ще ти трябва хубаво домашно мляко.Това мляко не е обезмаслено, както правят с прясното ,което се продава по магазините. И доколкото знам, млякото е с различна масленост през сезоните.За мандрите , няма проблем, но ако ще го правиш на ръка, по-добре е да е с по-голяма масленост.
И аз зная за пералните "Диана"- една моя "луда" приятелка  прави веднъж - каза, че било супер. Аз не съм го опитвала (беше ме гнус - там перяха).
Цитирай


Мнения: 4 748
основните съоръжения за  добиване на масло са: бутилка /дървена/, тази, която се върти - металната сфера, и в последните години пуснаха електрически бутилки -  на принципа на дървената, но бъркалките са хванати на капака, където има двигателче и ги върти.
С Роса и Диана също съм чувала бабите на село да са правили, но лично аз не бих си правила масло в пералнята, колкото и да съм я мила.
За ммлякото вече ти писаха, че трябва да е чисто, неразредено с вода. Оставя се само да се хване на топло, или просто се подквасва на кисело - това са два начина. Освен това от 10л. мляко ще изкараш около 200-300гр. масло, в зависимост от маслеността на млякото.
Друг по-бърз начин и за малки количества е: събираш каймака на млякото - сварено и охладено, или пък на твое квасено - пак сметаната отгоре обираш с лъжица. Слагаш ги в по-голям буркан и добавяш чаша топла вода -37*. Слагаш найлонов капак на буркана и ако ти са здрави ръцете - т.е. яко клатиш (буквално е така) буркана с двете ръце, след около 15-20 мин. ще започнат да се хващат бели топченца отгоре. Като станат много - значи маслото е излязло. Обираш с лъжица всички тях и ги сипваш в купа със студена вода, където се промива няколко пъти маслото и се обърква с лъжица, за да стегне.  Това е маслото - бяло е. Пожълтява от консерванти, или като престои. 
Трудоемко е.
« Последна редакция: нд, 07 май 2006, 14:35 от pep-4o »
Цитирай

Sofia

Мнения: 1 097
Носят ми от село страшно мазно мляко и винаги има отгоре голям дебел каймак, та затова си помислих да "произведа" малко масло за бебето. .. но по-скоро си го представях да стане с някой миксер или блендър  Whistling ...
Цитирай

Джунгландия

Мнения: 3 805
Е, аз нали знаете, че си имам мандраджия вкъщи...
От фирмата продават на работниците субпродукт.
Обират това дето се отделя от бъркалките и по 500гр. го вакумират в торбички.
Ей такова ползваме. Супер е!(Уф че се фукам.... ooooh!)
Цитирай


Мнения: 8 605
Друг по-бърз начин и за малки количества е: събираш каймака на млякото - сварено и охладено, или пък на твое квасено - пак сметаната отгоре обираш с лъжица. Слагаш ги в по-голям буркан и добавяш чаша топла вода -37*. Слагаш найлонов капак на буркана и ако ти са здрави ръцете - т.е. яко клатиш (буквално е така) буркана с двете ръце, след около 15-2 мин. ще започнат да се хващат бели топченца отгоре. Като станат много - значи маслото е излязло. Обираш с лъжица всички тях и ги сипваш в купа със студена вода, където се промива няколко пъти маслото и се обърква с лъжица, за да стегне.  Това е маслото - бяло е. Пожълтява от консерванти, или като престои. 
Трудоемко е.

Тъкмо щях да ти напиша за буркана и видях, че вече са ме изпреварили. Само, че аз не доливах вода, а прясно мляко. Правихме го ей така, за опит. Голямо друсане падна на тоя буркан, но наистина се получи някаква топчица, която просто опитахме и беше много вкусно. Не сме го промивали. Ама трябват яки ръце и доста друсане на буркана. Добре, че бяхме повече хора. Very Happy
Цитирай

София

Мнения: 3 250
Баба ми прави масло. Взима прясно мляко от едно селце до София. Когато го вари взима каймака и го отделя в един буркан 0.7 с винтова капачка. Когато се охлади или когато има време сяда пред телевизора и започва да клати буркана. Отнема й поне 1 час. Маслото се отделя по стените на буркана. После го слага в кутия. И в хладилника. Но понякога има малко мляко(по-меко е от купеното). Също така по-лесно вкисва ако се остави на топло.
Цитирай


Мнения: 4 748
Баба ми прави масло. Взима прясно мляко от едно селце до София. Когато го вари взима каймака и го отделя в един буркан 0.7 с винтова капачка. Когато се охлади или когато има време сяда пред телевизора и започва да клати буркана. Отнема й поне 1 час. Маслото се отделя по стените на буркана. После го слага в кутия. И в хладилника. Но понякога има малко мляко(по-меко е от купеното). Също така по-лесно вкисва ако се остави на топло.

има мляко, или мирише на мляко, защото не е измито  с вода. И студената вода го стяга, става като купеното, та затова. пък за вкисването - и купено да оставиш на топло, пак ще се вкисне, при положение, че има и консерванти.

Ако имаш миксер, който е стационарен  newsm78 newsm78 newsm78 - абе, не се държи в ръка - пускай на слаба степен и пробвай, но трябва да върти поне 15-20 минути, за да излезе нещо. Електрическата бъркалка е на  този принцип.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.