Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 8 май 2006, 13:22 ч.
  • Преглеждания  24 790  Мнения  13  Онлайн  1
Отговори
  • Мнения: 2 549
Дайте едно рамо.
Искам към сместта да прибавя шунка и гъби...обаче не знам как се прави сместа  Blush

  bouquet

Реклама
# 1
  • Мнения: 5 290
Аз правя така:
за около 8 порции:

около кг. сварени картофи - цели,с кората
обелвам ги и НЕ с електрически пасатор - с ръчен - уреда, към кухненските вилици и лъжици, или преса за картофи - се намачкват.
от там нататък на око, според зависи какво имам повече - сирене или кашкавал, но е около 200гр.  - настъргано
2-3  яйца
1 глава ситно нарязан лук
подправки - слагам чубрица и черен пипер, понякога и копър
2-3-4 лъжици брашно - за да е сместа като твърдо тесто, ако трябва, добавям още. Хубаво омесвам. правя топки,  колкото яйце с   овалване леко в брашно, сплесквам като кюфте и пържа в около пръст мазнина. Трябва да е много силно загрята, и така установих, че поемат най-малко олио. Вадя на салфетка/твърда, да поема мазнината/
Правила съм и панирани - когато са готови за пържене, потапям в брашно или галета, после в яйце, или яйце с настърган вътре кашкавал, но това са си екстри, и тогава пържа.

С гъби ще стане, но можеш да ги бланшираш предварително и нарежеш.  С шунка не съм правила,  но съм слагала вътре парчета кренвирш - сигурно и със шунка ще стане.

За хапването на картофените кюфтета можеш да си приготвиш млечен сос с копър - кисело мляко с чесън + копър - ароматна благодат Grinning

# 2
  • Варна
  • Мнения: 732
Аз сместа я правя така: сварявам хуууууууубаво картофите (аз ги варя необелени), намачквам ги с една вилица, добавям сол и настърган лук, оформям кюфтетата, топя в галета и в яйце и пържа.

След като обаче мислиш да сложиш и шунка и гъбки ще е по-добре да запържиш ситно нарязан лук с шунката и гъбите и след това да ги добавиш към намачканите картофи. След което правиш кюфтенца, пържиш и похапваш сладко Wine Glass

# 3
  • При хората, които обичам
  • Мнения: 3 193
Аз ги правя като pep-4o , но задължително панирам. И голяяяяяяяяяяяма зелена салата.

# 4
  • варненка от София
  • Мнения: 4 656
Варя необелени, след което ги оставям да се охладят, като изливам водата. Стържа ги на ренде, стържа лук, магданоз, копър, чер пипер, чубрица или мащерка, сирене натрошено, яйца, понякога слагам и кимион. Замесвам хубаво, правя на кюфтета, овалвам в брашно и яйце и пържа. Може да се овалят и в галета или царевично брашно, това вече е въпрос на избор.
А малко извън темата, аз правя и гъбени кюфтета, които са наистина страхотно мезе. Ако някой се интересува ще пусна допълнително рецептата.

# 5
  • Sofia
  • Мнения: 120
Аз правя така:
за около 8 порции:

около кг. сварени картофи - цели,с кората
обелвам ги и НЕ с електрически пасатор - с ръчен - уреда, към кухненските вилици и лъжици, или преса за картофи - се намачкват.
от там нататък на око, според зависи какво имам повече - сирене или кашкавал, но е около 200гр.  - настъргано
2-3  яйца
1 глава ситно нарязан лук
подправки - слагам чубрица и черен пипер, понякога и копър
2-3-4 лъжици брашно - за да е сместа като твърдо тесто, ако трябва, добавям още. Хубаво омесвам. правя топки,  колкото яйце с   овалване леко в брашно, сплесквам като кюфте и пържа в около пръст мазнина. Трябва да е много силно загрята, и така установих, че поемат най-малко олио. Вадя на салфетка/твърда, да поема мазнината/
Правила съм и панирани - когато са готови за пържене, потапям в брашно или галета, после в яйце, или яйце с настърган вътре кашкавал, но това са си екстри, и тогава пържа.

С гъби ще стане, но можеш да ги бланшираш предварително и нарежеш.  С шунка не съм правила,  но съм слагала вътре парчета кренвирш - сигурно и със шунка ще стане.

За хапването на картофените кюфтета можеш да си приготвиш млечен сос с копър - кисело мляко с чесън + копър - ароматна благодат Grinning
И аз ги правя по тази рецепта, но не слагам копър, защото по принцип не ям зелени подправки. Понякога слагам нарязан на дребно и задушен спанак, стават много вкусни.
Успех с приготвянето и по каквато и рецепта да ги направиш - да ти е вкусно!

# 6
  • z point
  • Мнения: 411
Аз ги правя само печени на фурна... newsm78
Имам набор от продукти за сгъстяване на картофеното пюре, ако стане прекалено рядко, тези неща придават и по-интересна текстура на кюфтето: фини овесени ядки, грис, пълнозърнесто брашно, пшенични трици или зародиш, може дори орехи...

Готовите кюфтета овалвам в сусам, натрошен чипс, грис, галета - каквото има...

Към пюрето - гъби или спанак или пак каквото има... Grinning

# 7
  • на 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 392
Марулка,давай гъбените кифтаци......... Laughing

# 8
  • Сливен
  • Мнения: 368
Аз ги правя само печени на фурна... newsm78
Имам набор от продукти за сгъстяване на картофеното пюре, ако стане прекалено рядко, тези неща придават и по-интересна текстура на кюфтето: фини овесени ядки, грис, пълнозърнесто брашно, пшенични трици или зародиш, може дори орехи...

Готовите кюфтета овалвам в сусам, натрошен чипс, грис, галета - каквото има...

Към пюрето - гъби или спанак или пак каквото има... Grinning

И после какво? Хайде разправи малко по-подробно? Как на фурна?
Абе кажи ги от начало до края. Стана ми много интересно, а гледам, че в другата тема не си писала картофените.

# 9
  • Монтана
  • Мнения: 237
Мммм много вкусно ще взема и аз да си направя Wink

# 10
  • Мнения: 13 281
Мене като ме хване мързелът (както в момента), правя картофени гнезда. Забърквам сместа (картофено пюре, яйце, настъргано сирене, олио, подправки - сол, черен пипер, кимион, чубрица...) и я разстилам на дъното на намазана с олио тавичка. С дъното на чашка правя по периферията няколко дупки (обикновено 6) - гнездата. Слагам във фурната да се запече. Когато е почти готово, вадя, във всяко гнездо чуквам по 1 яйце, отгоре настъргвам сирене или кашкавал и мятам пак във фурната да се запече. Това е.  chef

# 11
  • Мнения: 9 896
Аз ги правя по тази рецепта и се харесват вкъщи. Все си мисля, че е форумска, ама дали е от този форум, не съм много сигурна. Ако някой си я познае, да се обажда! Grinning

Ето я:

Цитат
Сваряват се 1 кг картофи, оставят се изстинат и се пресоват. Прибавят се 2 яйца, 2 с.л. брашно, 1 1/2 ч.ч. настърган кашкавал, сол, черен пипер, чубрица, магданоз и индийско орехче. Всичко се обърква, оформят се кюфтета, които се овалват в брашно, и се пържат на слаб огън в предварително загрята мазнина. Може и да се опекат във фурната и да се залеят с кисело мляко с чесън и копър. А ако се намира из хладилника останало печено или сварено месца, го добавям накълцано към сместа. Става също вкусно, а и поразчиства хладилника.

 Аз ги предпочитам печени!

# 12
  • Мнения: 2 549
Много благодаря на всички за рецептите!
Много се чудих дали да пускам такава тема, но добре, че го направих. Бях силно убедена, че картофите се рендосват сурови, слага се прясно мляко, брашно и яйце и се пържи Laughing

Направих комбинация от рецептите.
Сварих картофите, запържих лук, шунка и гъбки. После ги смесих с картофите, сложих две яйца, няколко лъжички брашно, подправки. Домързя ме ужасно и реших да ги пекна. Позапекох ги, после поръсих с кашкавал, сирене и яйце и като се запече всичко - извадих от фурната. Направих и соса с копър, чесън и мляко   bouquet
Всичко стана много вкусно!

# 13
  • z point
  • Мнения: 411
И после какво? Хайде разправи малко по-подробно? Как на фурна?
Абе кажи ги от начало до края. Стана ми много интересно, а гледам, че в другата тема не си писала картофените.

  Hug Кенга, newsm78 Честно казано не мога да дам точни пропорции, винаги импровизирам около следните съставки:
1-1,5 кг картофи - противно на правилата не ги варя цели и необелени, а нарязани на кубчета във вода колкото едва да ги покрива + кубчета зеленчуков бульон. Когато се сварят, отделям част от бульона за супа и към сместа за кюфтета добавям "сгъстителите" - овесени ядки, счукани орехи, грис, царевично брашно, пшенични трици....+нарязан на ситно бланширан спанак или лапад или листа от цвекло...+пресен лук и парче натрошено сирене, ако не трябва да са постни кюфтетата. Тъй като и мен ме домързява да ги пържа, следва нагорещяване на малко олио, после топя лъжица в олиото и с нея изрязвам крокети, които се овалват в галета, сусам, мак, натрошен чипс или каквото има. Подреждат се в намаслена тава и...готово. Извинявам се за това, което е било тривиално, банално и очевидно  Embarassed

Хе, Марче, ти почти си изобретила рецептата за пататник  Laughing потърси из темите, това е много вкусно нещо, ако не си опитвала, приготви си   bouquet 

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт