Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Карлово

Мнения: 4 021
Здравейте!
Погледнах в библиотеката, но нищо не открих със заешко месо.
Какво може да се сготви и то на бързо?
Цитирай


Мнения: 973
Опитай с търсачката има много теми за заек
Успех   bouquet
Цитирай

Габрово

Мнения: 252
цял заек или заешко месо
Цитирай

Карлово

Мнения: 4 021
Заешко месо. Отивам да търся с търсачката, но няма да откажа още идеи
Цитирай

Габрово

Мнения: 252
ето 2 рецепти от мен дано ти харесат

1)  Заешко филе по провансалски

4 парченца филе от заешки бут
20 г сланина
3 лъжици олио
1 чаша червено или бяло вино
2 лъжици доматено пюре
1/2 скилидка чесън
черен пипер
сол
бял хляб

Леко начукваме заешкото филе, шпековаме с парченца сланина, посоляваме, поръсваме черен пипер и задушаваме в олио 20-30 минути. 10 минути преди поднасяне прибавяме виното, доматеното пюре и счукания чесън и задушаваме под похлупак. Поднасяме с изпържени хапки бял хляб.

2)Топки от кълцано заешко месо

за една порция:
160 г месо от предницата
50 г телешка кайма
25 г хляб
10 г /непълна супена лъжица/ галета
10 г /1/4 малки глава/ лук
1/2 яйце
10 г /чаена лъжичка/ мас
1/2 люто чушле
30 г /1/2 кафена чашка/ сметана
черен пипер
бахар
5 г /чаена лъжичка/ масло
5 г /чаена лъжичка/ брашно
сол

Месото се измива, почиства се от костите и се смила заедно с вътрешностите. Костите с останалото по тях месо се варят в малко вода. Към смляното месо се прибавят пиперът, бахарът и солта. Нарязаният лук се задушава с малко мазнина и се прибавя към месото. Слагат се нарязаните на дребно чушлета и яйцата Сместа се омесва добре и от нея се правят топки, които се овалват в галета. Те се пържат на силен огън, като при пърженето се заливат отгоре с мазнината. Сосът се приготвя по следния начин. Бульонът от костите се сгъстява със светла запръжка от масло и брашно и се залива с кисела сметана. Това ястие може да се сервира с кнедли.

Бон апети  chef
Цитирай

варненка от София

Мнения: 4 586
Правя задушен заек аз по следната рецепта:

1 заек
5-6 големи глави лук
4-5 моркова
10 маслини
2-3 глави чесън
1 к.ч. олио
2 ч.ч. червено вино
1 голяма ябълка
1-2 домата
бахар, дафинов лист, сол, берен пипер на зърна, червен пипер

Заекът се прави на порции и се запържва леко в мазнината. В същата мазнина се запържват и зеленчуците. В дълбока тенджера се нареждат ред месо, ред зеленчуци, като помежду се слагат маслините и скилидките чесън, небелени от люспите. Завършва се с плънка. Добавя се виното и подправките. Вари се на тих огън до 2 часа.
Цитирай

все тук

Мнения: 1 599
Правя задушен заек аз по следната рецепта:

1 заек
5-6 големи глави лук
4-5 моркова
10 маслини
2-3 глави чесън
1 к.ч. олио
2 ч.ч. червено вино
1 голяма ябълка
1-2 домата
бахар, дафинов лист, сол, берен пипер на зърна, червен пипер

Заекът се прави на порции и се запържва леко в мазнината. В същата мазнина се запържват и зеленчуците. В дълбока тенджера се нареждат ред месо, ред зеленчуци, като помежду се слагат маслините и скилидките чесън, небелени от люспите. Завършва се с плънка. Добавя се виното и подправките. Вари се на тих огън до 2 часа.
Подобна е моята рецепта за Заек по ловджийски, само че слагам гъби вместо ябълка.
И преди това няколко часа кисна месото в марината от оцет, водка, лук, дафинов лист и прясно мляко.
Цитирай

Под гъбата

Мнения: 1 113
1 заек /бройлерен/, може и с пилешко филе
1 кофичка заквасена сметана голяма
1 пръчка пушено топено сирене или 1 кутийка Хелиос
1 пакетче чисто масло или маргарин
500 грама дребен лук или едър разрязан на четвъртини
1 кубче пилешки бульон /по желание/
Разфасовайте заекът като отделите задните бутчета,нарежете на филийки месото до гръбнака без да го отделяте, и разделите двете предни бутчета.В голям тиган или тенджера разтопете маслото и сложете месото да се запържва до порозовяване. Извадете от маслото парчетата и подредете в йенска тенджера или гювеч. В същата мазнина сложете дребните обелени лукчета или нарязаните едри Глави на четвъртинки. Задушавайте ги до промяна на цвета им. Разбъркайте сметаната с равно количество вода и нарежете топеното сирене. Изсипете върху лука сиренето и затоплете. Добавете сметаната и разбъркайте добре. Изсипете върху месото и печете поне 1 час. Времето за печене е индивидуално според фурната ви и градусите.
Принципно аз пека на максимално т.е 4 за час.
За допълнителна гарнитура можете да добавите броколи.
Цитирай


Мнения: 253
Здравей Mickey03! Ето ти моята рецепта за заек изпитана от фемилито.
Заешкото месо се сварява добре, но да не се разкапва.В дълбок тиган се задушават много лук(5-6 глави) и моркови  (0,500 кг).Като омекнат се добавят малко гъби (по желание) и ориз, докато ориза набъбне.В тава се подреждат парчетата месо и отгоре върху тях се изсипва сместа с ориза.Залива се с вода (или бульона) и се мята във фурнат.За подправки аз слагам сол и чер пипер.
Бон Апети!!!!!!!!  chef
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.