Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!



запомни ме Забравена парола Активация на акаунт





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma



1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 20 отговора
Може ли някой да ми помогне с рецепта за хляб от царевично брашно?
Аз лично не съм опитвала такъв хляб, но предполагам, че може да се направи  Thinking
Поздрави  chef
Цитирай


Може, може Smile
С машина или на ръка?
Правила съм в машината - смесен, от бяло, пълнозърнесто и царевично + фибри и зародиши. Може и мак и сусам.
Цитирай


Днес бях на пазар и си купих няколко вида брашна.Отстрани на пакета има рецепти.Ето една:брашно царевично0,500кг,брашно пшенично0,500кг, сол 20гр ,мая 20гр, олио 20гр, вода 600мл. Маята се разтваря в хладка вода. В брашното се оформя кладенче, където се слагат солта, маята, олиото и водата. Замесва се средно меко тесто. Меси се до гладко тесто. Покрива се с кърпа да втаса. След това се разделя на 3- 4 къса и се оформят хлебчета .Поставят се в намазана с мазнина тава. Оставят се на топло да втасат. Изпичат се на 200 градуса за 50минути .Опечени добре се поръсват с вода и покриват с кърпа.Да ви е сладко!!! chef
« Последна редакция: Вт., 09 Май 2006, 10:18 от geleva »
Цитирай


Не съм сигурна, но май в царевцата няма глутен. Ако си спомням правилно, значи трябва да се смеси с бяло брашно, иначе няма да втаса хляба, а ще бъде като питка.
Цитирай


А как се меси царевично брашно? Става ли изобщо?
Искам и аз да спретна царевични питки, машина нямам, така, че ще действам на ръка.
Цитирай


Хляб с царевично брашно - подходящ е и за месене на ръка и за машина.  Smile
Цитирай


Аз съм правила този от рецептата на Наталина, с леко видоизменена рецепта и доста по-бързо като време (обикновено нямам толкова часове на разположение) и става много хубав, запазва се пресен и вкусен доста време Very Happy Давам моята вариация, ако решиш да пробваш:

3ч.ч. бяло брашно (всички чаши в рецептата да са равни, не с връх)
1ч.ч. грис (аз го правих с пшеничен,както е по рецепта - но мисля,че и с фин царевичен ще стане)
1ч.ч. царевично брашно (моето е пълнозърнесто и малко по-едро)
3ч.л. сол
1ч.л. захар
суха мая - в оригиналната рецепта е 4гр, аз ползвах половин пакетче от турската, която е 11гр,значи 5-6 гр. Според мен можеш съвсем спокойно да сложиш 1п суха мая на д-р йоткер, която е 7гр.
2ч.ч. вода
по желание може да прибавиш някакви семенца - сусам, мак, ким, ленено семе или каквото ти душа иска

Слагаш всички сухи съставки в голяма купа и ги смесваш. Изсипваш водата в кладенче в средата и забъркваш с лъжицата,докато се оформи топка. Продължаваш на ръка да месиш - тестото трябва да е меко, без да лепне (хубаво става, не е от капризните теста в това отношение). Като стане гладка топка, намазваш го с олио, слагаш го в намазана с олио купа и я покриваш с найлон - и пъхаш във фурната на 60 градуса за половин час. После вадиш, оформяш си хлебчето, слагаш го в каквото ще го печеш, пак го намазваш с олио отгоре и правиш няколко недълбоки разреза (като на хляб Добруджа). Оставяш още 20-тина мин във фурната да втаса и печеш на вентилатор, на решетка в средата на фурната, като под нея слагаш купа с вода. Първите 15 мин печеш на 230 градуса, после намаляваш на 200 и печеш още 15 мин (наглеждай го да не изгори). Не потъмнява много, проверяваш с клечка за зъби дали се е изпекло (кората става твърда отгоре, но омеква до следващия ден).
Цитирай


Ще пробвам, мерси
Цитирай


Момичета, едно доуточнение, това не е моя рецепта, а рецепта на marabu Hug, от нейният сайт!  chef
Цитирай


Не съм сигурна, но май в царевцата няма глутен. Ако си спомням правилно, значи трябва да се смеси с бяло брашно, иначе няма да втаса хляба, а ще бъде като питка.
Благодаря за забележката.Сега видях грешката и я поправих.Извинявам се на всички! Embarassed            bouquet                                                                       
Цитирай


Благодаря Ви  Smile
Нямам машина и меся на ръка, но ще пробвам рецептите с удоволствие  Party
Цитирай


Имам въпрос: как може тази рецепта да се изпълни на машината за хляб? На каква програма? Аз правих по рецептата, която е дадена на опаковката на царевично брашно "Техра", но нищо не се получи. Всъщност получи се - много твърда и красива тухла. Пък като гледам снимката на горната рецепта .......... мноооого съм далече от истината  Embarassed
Цитирай


Детелина ако става върпос за моя хляб, то аз ползвам машината за омесване на тестото.. след което оставям в намазнен плик тестото, защипвам го с щипка и оставам да втасва покрит с кърпа.. След което оформям тестото според настроението:) поставям или върху хартия за печене или във форма и покривам с онзи намасления плик и оставям за още 20-30 минути( казват че най добре фурната да е по работила още 10-20 минути на 200 С , след като загаснала лампичката) и след което пека.

В машината за хляб винаги се получава форма "тухла" Stop която мен отдавна не ми харесва. Но ако решиш да използваш машината за хляб печи на ОСНОВНА програма.. ако имаш и бързата ОСНОВНА програмата е още по добре... така хляба и няма да превтаса...
ММ май това е от мен  newsm78 Smile
Цитирай


marabu, благодаря ти за бързия отговор  bouquet bouquet bouquet
За твоята рецепта става дума. Ще пробвам само месене в машината, а останалото - както обикновено. Макар че, сигурно пак ще опитам всичко на машината - имам и бърза основна програма. Просто, защото нямам време, а ми се иска повечко неща да правя на домашните  Laughing.
Цитирай



........... печеш на вентилатор, на решетка в средата на фурната, като под нея слагаш купа с вода. Първите 15 мин печеш на 230 градуса, после намаляваш на 200 и печеш още 15 мин ..............


Прегледах пак на спокойствие рецептата и нещо ме зачовърка  newsm78
Дали ще се получи добре изпичането в моята фурна като е без вентилатор?
Цитирай


1-14 от 20 отговора