Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора

Варна

Мнения: 1 838
От известно време пробвам различни рецепти за хляб в машината. Най-добре засега става белият хляб с трици. Обаче искам да докарам нещо подобно на заводския хляб на Лагард - "Селски", "Ръжен". Слагат им нещо, което ми убягва. Пробвах с различни комбинации на брашна, обаче... Ако някой знае или е изпробвал хубава рецепта, пишете, pls!
Цитирай


Мнения: 901
Лагард незнам вкуса, но най вероятно ти бяга закваската или пък глутена, меласа и т.н...или др вещества които подобряват хляба при промишлено производство. Опитай да направиш хляб със закваска. Зависи какво ти убягва ..на белия или на ръжения или пък искаш да е кисел... и т.н newsm78
Цитирай

Варна

Мнения: 1 838
Не искам да е кисел, както става 100% ръженият хляб, питам за черен
Пробвала съм прясна и суха мая, каква друга закваска може да има? (С мляко, с кисело мляко и само вода също съм пробвала, но не е там ключът)
Цитирай


Мнения: 901
ОО видове закваска са многооо ..има със стафиди.. има само брашно и вода... има с бира и т.н
Черен хляб да направиш е по трудно отколко белия..самото тесто е по тежко ..без глутен трудно се дига..а глутена е забранен за продажба от мин година...
Примерно има рецпети в които за черния хляб се добавя нес кафе... и т.н..
Освен това черния хляб си е кисел  Smile в това му чара  Cool
Цитирай

Варна

Мнения: 1 838
ОО видове закваска са многооо ..има със стафиди.. има само брашно и вода... има с бира и т.н
Черен хляб да направиш е по трудно отколко белия..самото тесто е по тежко ..без глутен трудно се дига..а глутена е забранен за продажба от мин година...
Примерно има рецпети в които за черния хляб се добавя нес кафе... и т.н..
Освен това черния хляб си е кисел  Smile в това му чара  Cool

Въпрос на вкус (или на навик) - може би моят кисел хляб не ми хареса, защото нещо друго съм объркала, не знам... Иначе смесвам ръжено брашно/грахам с бяло брашно, трябва ли допълнително глутен? И защо е забранен? А къде се продават тези други закваски?
Цитирай

София

Мнения: 632
Аз не съм Марабу, но за закваските мога да ти отговоря..не се продават- правят се собственоръчно. Smile

Ето, малко информация..а специално за черния хляб, най много ми  е харесвал (говоря за домашно приготвен от мен) с закваска, черен чай вместо вода и разни екстри вътре- семки,овесени ядки, суам,мак..

За съжаление не можеш да го правиш съвсем като купешкия..те имат и дазни други продукти като меласа,малц..и аз си бях харесала един на Нилана с 5 вида зърна..ама.. Sad
Цитирай

Откъм Варната

Мнения: 1 645
В масовото производство използват подобрители които не можеш да си купиш на дребно за домашно ползване.

Виж тук за какво става дума http://www.tehra.com/
Цитирай


Мнения: 901
То не само до продуктите ами и самото изпичане... специалните фурни.. и т.н ...

Малина
тогава прави тогава ръжен хляб - има много видове в които се слага мед или меласа и варира от кисел до сладък на вкус Smile

Глутена кара брашно да се надигне което е важно за ръженето брашно или пълнозърнесто, освен това запазва хляба пресен в течение на 3-4 дена.. а защо е забранен защото при употреба на глутен  се повишава риска от развитие на диабет ... най вероятно има някой който ще го обясни на прост език , аз не мога  Confused
Цитирай

Варна

Мнения: 1 838
Благодаря ви много! Засега ми е далеч музата да правя от тези закваски, но поне разбрах горе-долу за какво става дума - не знаех, че става така! Е, разбира се, продължавам с опитите... Този хляб, за който питах, на Лагард, е също много тъмен, в сравнение с ръжения и грахам-а си е тъмнокафяв. Затова от сайта на Техра видях, че вероятно ми трябва техния "Селски микс", обаче защо не казват какво точно има вътре  Laughing
Между другото, не бих слагала мед в хляба, защото след термообработка над 60 градуса той става токсичен (за който държи на тези неща)...
Цитирай

Откъм Варната

Мнения: 1 645
Затова от сайта на Техра видях, че вероятно ми трябва техния "Селски микс", обаче защо не казват какво точно има вътре  Laughing

Мисля че съм виждала тези миксове в Пикадили, на опаковката може да има повече информмация
Цитирай

Варна

Мнения: 1 838
Затова от сайта на Техра видях, че вероятно ми трябва техния "Селски микс", обаче защо не казват какво точно има вътре  Laughing

Мисля че съм виждала тези миксове в Пикадили, на опаковката може да има повече информмация

Тя моята работа хем боли, хем сърби  Laughing Искам да докарам вкуса, ама без химични добавки, затова исках и да знам какво точно слагат. Но ако го намеря в Пикадили микса, ще го пробвам със сигурност! Благодаря.
Цитирай

София

Мнения: 2 180
Малина, разгледай сайта на техра и попрочети за подобрителите, може и да се откажеш;).
Цитирай

Варна

Мнения: 1 838
Ами там е работата, че те не пишат подробно какво има в подобрителите. А аз искам да знам дали вкусът се дължи изцяло на подобрители и ако да - какво точно има в тях, а ако не - какво е точно  Very Happy Но ще продължа с експериментите, може и да го докарам донякъде  Very Happy Или ще се окаже, че съм станала фен на някое химично съединение, несъществуващо в природата в естествен вид  Laughing
Цитирай

София

Мнения: 2 180
Ето малко дискусия за подобрителите:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=67398.0.
Цитирай

Варна

Мнения: 1 838
Благодаря, Iva_D, ще прочета и линковете от темата!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора