Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 22 отговора

при любовта

Мнения: 878
Днес тотално се омазах с тесто от главата до петите  Crazy
 cookМоля ви се кажете ми как се прави това толкова специално тесто за пица.Ще умра ,вече ми се присънва домашна пица  eat
Цитирай


Мнения: 8 577
Аз правя съвсем обикновено - брашно, мая, вода, сол, щипка захар, капки оцет/може и без последните две/. стават хубави пици. Важното е, да не ги правиш много дебели. Но съм чувала за някакво специално тесто, което се меси с краве масло. Може би за него питаш? Нямам рецептата, но пък тук някой може да я знае. Very Happy

Погледни и тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=73402.msg1267040#msg1267040
Цитирай

Откъм Варната

Мнения: 1 645
Аз правя така:
400 г брашно
1 яйце
Мая на върха на ножа
сол
1 ч.ч. вода

В брашното правя кладенче, слагам яйцето, солта и разтворената във водата мая. Омесвам и оставям да втаса. После го разделям на 2 защото ми идва много за една тава и става много дебел блата и правя 2 пици
Цитирай

В офиса

Мнения: 2 069
И аз правя съвсем обикновено - мая, разстворена във вода, брашно, малко зехтин, щипка сол и захар.

Копнала съм си и едни други, които обаче никога не съм пробвала. Voila:

Цитат
1кг брашно,1 чава чаена прясно мляко, 1 кофичка кисело мляко, 1 яйце,5-6 с.л.олио, 1с.л. захар, кубче мая,1 ч.л.хлебна сода и 1 ч.л.сол.Честно казано озадачава ме факта че има и мая и сода,но пък една позната ми каза че ставала хубава.Слага се в купа киселото мляко(със стайна температура),яйцето,3 с.л.олио, захарта,маята,предварително се разтваря в хладкото прясно мляко и заендо се слагат към другите продукти,солта и содата се слагат ис е разбърква всичко.Брашното се пресява,в средата му с ръка се рпави вдлъбнатина акто кладенче и там се изсипва сместа и замесва тесто.меси се десетина минути като постепенно малко по малко се прибавя останалото олио-другите 2-3 с.л.който не са в сместа.Когато е омесено добре тестото,омазнява се с олио цялото и се слага в торбичка,но по-голяма защото то удвоява обема си.Държи се в хладилника и може да се запази 3-4 дни.Когато ти е необходимо,взимаш от него,размесваш си парчето тесто което си взела,даже може да го размесиш с омазнени раце.От това тесто могат да се приготвят погачи,пици,мекици,тутманици и много други тестени вкусотии.

1 ч.чкисело мляко, 1 ч.ч.прясно мляко, 1 яйце,1 с.л.суха мая, 1 ч.л.хл.сода,1 равна лъжица сол-замесва се тесто с брашно до получаване на меко тесто.оставя се да втаса.В съда в който ще се пече се намазва с мазнина и се разстила тестото с дебелина 1 пръст.Отгоре се гарнира по желание.

Друга рецепта за тесто- 1/2 кубче мая,1 ч.ч. вода, 1 с.л.равна сол, 1 с.л. препълнена захар, 1 кг брашно, 1 кофичка кисело мляко,а в него се разтваря 1 малка лъжичка хлебна сода,замесва се меко тесто и се процедира както по-горните начини.

Тесто за пица без мая- 2 яйца, 1ч.ч.кис.мляко, 2с.л.олио, 1/2ч.л.хлебна сода,1 1/2ч.ч.брашно.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 125
Рецептата я имам от моя братовчедка, която преди време работеше в пицария.Правя половин доза   и винаги досега тестото е ставало сполучливо.Имам 2 тефлонови тави за пица,разстилам в тях на тънък пласт тестото.

1кг брашно
1 кубче мая се разтваряв малко вода,да стане на каша+1 щипка сол+1 щипка захар
Кашицата се добавя към брашнотои с 600 мл хладка вода се омесва.
Накрая се доомесва с олио.

Аз оставям тестото да втаса, увеличава доста обема си.  chef
Успех Smile
Цитирай


Мнения: 901
Основно тесто за пици, фокачи


250 г брашно
125 мл вода
3,5 г суха мая
1 ч л сол
1 ч л захар
1 с л олио (зехтин)
или 1 с л мас (15 г)


Приготвяне:

• Маята се разтваря в топла вода. Добавя се захарта и солта.
• Брашното се пресява и се замесва тесто.
• Накрая се добавя олиото и още един път се омесва тестото.
• Оставя се на топло място да удвои два пъти обема си.

Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 11 454
Аз правя това тесто за пица, което става и за други неща - кренвиршки, питки със сирене, кашкавалки и др.
ТЕСТО ЗА ПИЦА
1 п. мая
1 с. л. захар
1 с. л. сол
1 яйце
3 с.л. олио
1 ч.л. оцет
1 к. кисело мляко
1 ч.ч. топла вода
около 1 1/2 кг брашно
Маята, захарта и солта се разбъркват, докато се стопи маята. Добавя се топлата вода. Яйцето се разбива с олиото и оцета и се прибавя към маята, заедно с киселото мляко. Брашното се сипва по малко и се замесва хлебно тесто. Слага се в найлонова торбичка и се прибира да втасва в хладилника. Трае около седмица, колкото повече престои, по-хубаво става.   chef
Цитирай

z point

Мнения: 408
Откога чакам такава тема  Hug
Такааа...докато пицата ми се допича във фурната, ще напиша съставките за тестото  Very Happy
Тази рецепта също е от пицар, да не те стряскат количествата, аз я правя с 1 или 1/2 кг брашно, като намалявам пропорционално и останалото:

4кг брашно
2л топла течност - 700мл прясно мляко + 1300мл вода, може само вода
25г мая
130г захар
150г сол
700мл олио
Подобрения от мен - чесън на прах 2-3 щипки в тестото
чубрица или риган по желание
аз лично слагам по-малко захар...
Омесва се тестото, ако искаш да си замразиш топчета, това става преди втасването. Оставяш да втаса 20-30 минути, най-равномерно и бързо втасва ако съдът с тестото се постави в съд с топла вода. После разточваш от тестото тънки кори и...бон апети  Hug

Съветвам те да опиташ с чесън на прах, става  Rolling Eyes вкусотия  Very Happy
Цитирай


Мнения: 6 026
Аз замесвам малко повече тесто за хляб..............като втаса си заделям за пица, а хляба си го изпичам..........Много вкусни пълнозърнести пици правя
Цитирай

Там край гората

Мнения: 202
Цитат
Писала съм някъде, че тази рецепта я знам от една пицария от главния готвач. Правя само нея от години. Тестото е меко, надува се малко ( така че имайте предвид като правите блата да не е много тънко) и пицата може да се яде и судена на следващия ден.

Равни части вода и бира. ( да са гладки) около 500мл. общо
сол- 1 шипка
олио около 7-8л.
1 пак. мая ( суха)
брашно колкото пеме

Може да се съхранява и във фризера тестото. При нужда се изважда предишната нощ от вризера и се слага в хладилника.

Когато с егарнира пицата над блата се слага доматено пюре, кашкавал и после всички други продукти.
Цитат



Това е рецептата от mamica.Пробвах я и съм си я записала, защото е супер!!!
Цитирай

при любовта

Мнения: 878
е добре де и аз сложих мая ,ама тестото тръгна след мен да ходи и стана едно такова лепкаво ,като за мекици.Как ли не пробвах ама не можах да го разстеля в тавата.Аз дърпам ,то се връща.....абе да ме бяхте видели ,щеше да умрете от смях.И накрая го джаснах в кофата  #Cussing out
Цитирай


Мнения: 8 577
е добре де и аз сложих мая ,ама тестото тръгна след мен да ходи и стана едно такова лепкаво ,като за мекици.Как ли не пробвах ама не можах да го разстеля в тавата.Аз дърпам ,то се връща.....абе да ме бяхте видели ,щеше да умрете от смях.И накрая го джаснах в кофата  #Cussing out

Може да му е било нужно още малко брашно? Другият начин е да го разточиш с точилката и тогава да го сложиш в тавата. Жалко, че си го изхвърлила.
Цитирай

България

Мнения: 295
Ето  е дна рецепта за бъркана пица Аз като не ми се месе правя нея. 1 чаена чаша вода хладка щипка сол щипка захар мая колкото орех 2 чаени чаши и половина брашно .Всичко се обърква .Изсипва се в тавата да втаса .
Цитирай

z point

Мнения: 408
За да не се "връща" тестото, намажи го леко с мазнина и това го фиксира  Peace
secretgarden дай някоя рецепта   Wink аз също експериментирам с брашното - до 10% заменям с трици, правила съм с царевично, пълнозърнесто, типово...и после с любимите гъбки   bouquet
Цитирай


Мнения: 6 026
За да не се "връща" тестото, намажи го леко с мазнина и това го фиксира  Peace
secretgarden дай някоя рецепта   Wink аз също експериментирам с брашното - до 10% заменям с трици, правила съм с царевично, пълнозърнесто, типово...и после с любимите гъбки   bouquet


Като за хляб....слагам мая, вода ,сол, масло, брашно...меся и втасва.......Ползвам два вида брашно - пълнозърнесто пшенично на Техра и типово на София мел.......Като втаса го разточвам на тънка кора и така.......
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 22 отговора