Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 септ. 2017, 10:32 ч.

Проблем с говоренето по телефона

 • 5 617
 • 54
 •   1
Отговори
 • Мнения: 180
Изобщо не мога да преценя къде да си пусна темата. Ако не е за тук, моля, да се премести!

От както се помня имам проблем с говоренето по телефона. Сега това ми създава страшно много проблеми.
Никога не съм обичала да се обаждам по телефон защото никога не знам какво да кажа и много ме е страх да не се изложа, да не разберат кой се обажда, да не ми затворят и тн.
Наложи ли ми се да се обадя някъде започва едно потене, измисляне на начална фраза, натискане на зелената слушалка и после веднага затваряне още преди да чуя сиглнал. Ако случайно стигна до това да изчакам отговор започва едно пелтечене, заекване, гласът ми трепери и едва не се разревавам.
На много от вас може да им се стори смешно, но за мен телефонът е кошмар.

Като детете избягвах да звъня дори и на близки, баща ми, леля ми, братовчедите ми....толкова ми беше неудобно.
Сега нямам проблем с това, обаче наложи ли ми се да звъня другаде изпадам в паника. Не мога да звънна на учреждение, да си запазя стая в хотел, час при доктор, да питам някъде за информация...винаги карам някой да звъни вместо мен.
Стига се до там, че подавам документи за работа, изпращат ми мейл, че искат да поговорим и да се обадя на еди-кой си номер....а аз не звъня.
Ако трябва да си свърша работа, която може и по телефона да се свърши, винаги предпочитам да ида на място и да питам, директен контакт не ме притеснява. Била съм около 6-7км в една посока, за да си отида до кабинет на специалист и да си запазя час лично, на място.

Не знам от къде ми идва проблемът. От къде да търся помощ? Психолог?
Има ли други такива като мен?

# 1
 • Мнения: 660
Имам приятелка със същия проблем и се е налагало да звъня от нейно име... Но момичето е с Паническо разтройство и е диагностицирана.Потърси помощ от невролог и психолог !!

# 2
 • Варна
 • Мнения: 8 463
И на мен на някаква фобия ми прилича, обърни се към психолог.

# 3
 • Мнения: 3 614
Вид социална фобия/тревожност е. Много хора са така. Можеш да се обърнеш към психолог. Лечението обикновено е най-неприятното  Grinning - непрекъснато излагане на телефонни разговори докато претръпнеш... Това, че караш други да звънят, само ти влошава състоянието.

# 4
 • Мнения: 3 681
   И аз мразя да звъня и да говоря по телефон, особено с непознати. Старая се винаги да отложа телефонния разговор, а когато говоря гласът ми трепери. Вече знам, че имам проблем и се мъча да преодолея този психологичен проблем! Мъча се да се втълпя, че всичко идва от главата ми и от някакъв страх, който имам още от детство да приказвам с непознати, тъй като помня, че моите родители ми забраняваха да приказвам с непознати, дори да бяха около мене, като ми казваха, че непознатите са лоши хора! Някои казват, че щом имаме някакъв проблем, то идва още от детството ни!

# 5
 • Варна
 • Мнения: 8 463
Аз пък като говоря я с институция някаква или  доктор от притеснение забравям някоя дума. Ама направо елементарни думи. Ако мисля за нещо друго или имам много работа и мозъка ми е ангажиран с нещо странично от телефонния разговор нямам проблеми, направо си изстрелвам въпросите и приключвам. Абе всичко е в главата.

# 6
 • Мнения: 4 301
Аз също имах такъв проблем, не чак толкова изразен, но все пак си имах притеснения да говоря по телефона. Помогна ми това преди разговора да си изяснявам на кого звъня, за какво звъня, каква ми е целта, какво искам да науча като резултат от разговора, ако разговорът е по-специфичен си нахвърлям разни фрази. Записвах си тези неща в една тетрадка и всичко минава гладко и без притеснения. И така, като се натрупат повечко такива разговори, лека полека почваш да трупаш увереност.

Примерно, искаш да си запазиш стая в хотел. Отбелязваш си каква стая те интересува - единична, двойна, други екстри, записваш си за кои дати е питането, цена и звъниш - поздрав, какво те интересува, какви са ти изискванията, в края на разговора дали те устройва или не. Ако имаш нужда да помислиш, казваш, че ще върнеш обаждане след малко.

Идеята е да си структурираш разговора. С времето ще спреш да си записваш в тетрадка за по-прости разговори, при които информацията, която искаш да получиш не е толкова обемна и може да се запомни лесно и без да се пише.

# 7
 • Мнения: 3 681
   Оф, успокоих се, че не съм само аз имам такъв проблем. Но никога не карам някой да се обажда вместо мене. Искам да свърша аз работата. Също обърквам думи, не намирам подходящи думи, размествам така словореда на изреченията, че да не се разбере какво искам да кажа, изпускам думи също така, заеквам. Плачевна работа. В по-голяма част от случаите, като звъня някъде - си правя сценарий какво да кажа и дори понякога си записвам какво да кажа. С познатите нямам такъв проблем. Говоря си свободно и на правилен български език!

# 8
 • Варна
 • Мнения: 8 463
  Оф, успокоих се, че не съм само аз имам такъв проблем. Но никога не карам някой да се обажда вместо мене. Искам да свърша аз работата. Също обърквам думи, не намирам подходящи думи, размествам така словореда на изреченията, че да не се разбере какво искам да кажа, изпускам думи също така. Плачевна работа.

Ония ден се обаждах на кандидат за работа да дойде на интервю и вместо да му кажа ул.Цариброд му казах ул.Цариград Flushed

# 9
 • Мнения: 4 301
Вчера трябваше да се обадя за кръвни резултати на котето, не знам какво казах, ама май не бях много ясна. Мисля, че звучах доста смотано отстрани  Laughing Та, макар и да нямам проблеми с повечето разговори, с други се наблюдава описаното от Глухарче и Дженифър  Laughing Mr. Green Blush Whistling ooooh!

# 10
 • Германия
 • Мнения: 607
Хубаво е да видя, че не съм сама. И аз предпочитам живия или писмения контакт пред разговора по телефона. Още повече, че не живея в България и това, че местният език не ми е майчин допълнително ме притеснява. А не е като да не го говоря добре, напротив.
На мен ми помогнаха/помагат две неща. Едното е, че на предишната ми работа разговорите с колеги по телефона бяха ежедневие. Става дума и за колеги през три стаи, и за такива в други градове. Отделно трябваше да звъня на други фирми и нямаше как да се измъкна от задачата. Така успях да претръпна донякъде и да се поотпусна. Другото е, че веднъж в разговор чух фразата "не ви разбрах акустично" (на български звучи странно, на немски е нормална фраза). Тя означава, че не си разбрал човека заради проблеми във връзката/шум около теб, а не защото не разбираш езика. Тази фраза ми помогна да не се притеснявам, ако не разбера човека отсреща, а директно да си кажа. Хората подхождат винаги с разбиране и или казват всичко отново, но по-бавно или перефразират думите си.

Предложението на Мишелин намирам за много добро. Предварителна подготовка на фрази и необходимата информация определено помагат за един по-спокоен разговор.

# 11
 • Мнения: 180
Дали може даефобия?
Знам, че има хора които се притезняват, но чак такъв случай като мен не съм виждала.

По принцип когато вече няма на къде и аз си правя репетиция, какво ще кажа. Обикновенно започва с "Добър ден, с еди кого си ли говоря" или "еди кого си търся". Но ми се е случвало който ми вдигне и да се представи директно и аз увисвам ...буквално занемявам Sad

Предполагам ще потърся помощ от психолог когато имам финансова възможност. Не мога да се търпя такава.

# 12
 • Мнения: 3 164
И аз имах такъв проблем, но с времето го преодолях до някъде. Предварителната подготовка и честите разговори помагат.

# 13
 • Мнения: 3 614
По принцип когато вече няма на къде и аз си правя репетиция, какво ще кажа. Обикновенно започва с "Добър ден, с еди кого си ли говоря" или "еди кого си търся". Но ми се е случвало който ми вдигне и да се представи директно и аз увисвам ...буквално занемявам Sad

Различно е нивото на страх при различните хора.

А защо не си подготвиш фраза за този случай, който си писала? Като каже "Добър ден, Иванов на телефона" готовата ти реплика може да е "Добър ден, обажда се Х, търся ви по повод..."

Иначе лапсуси всякакви, най-мразя да ми кажат Довиждане и аз да отговоря Благодаря. Mr. Green Всички се излагат по телефона от време на време, смехът прави тези ситуации поносими. Grinning

# 14
 • Варна
 • Мнения: 8 463

 кажат Довиждане и аз да отговоря Благодаря. Mr. Green Всички се излагат по телефона от време на време, смехът прави тези ситуации поносими. Grinning

То и довиждане до някъде е комично , особено ако е човек на който не си му виждал очите Stuck Out Tongue Winking Eye

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт