Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 10 658
Момичета, сигурна съм че майсторки като вас не може да не знаят как се правят тези пайьове, с онова ронливото, масленото тесто, предполагам, че се сещате. Като във виенските сладкарници. Very Happy
Дайте някоя такава рецептичка, ако имате  bouquet
Благодаря bowuu
Цитирай

Sofia

Мнения: 11 115
Аз ти предлагам този:

Аристократичен сладкиш

За тестото:
450г брашно                                                                                                                                     
100г захар                                                                                                                                                           
200г масло                                                                                                                                               
4 жълтъка                                                                                                                                                               
1/2 бакпулвер                                                                                                                             
100мл прясно мляко
За отгоре:
3-4 настъргани яблки                                                                                                                           
1/2 ч.ч накълцани орехи                                                                                                                             
канела                                                                                                                                                       
4 белтъка - разбити на гъст сняг с 100г захар                                                                                             
1/4 от омесеното, замразено тесто
Тесто: От показаните продукти омесваме гладко тесто.
Откъсваме 1/4 от него и го слагаме в камерата за 10-15 мин.                                                                                                   
Останалото тесто разточваме на кора, голяма колкото тавичката за печене и го пренасяме на намазнената и посипана с брашно тава. Върху тестото равномерно разпределяме настърганите ябълки( ако са кисели, могат да се посипят с малко захар). Посипваме с орехите и канелата. Намазваме с разбитите белтъци и настъргваме отгоре замразеното тесто. Печем до зачервяване.
Тази рецепта може да се направи и с други плодове или с мармалад.



Много е хубав и лесен !

С благодарности на Наталина Love !
Цитирай

София, Младост 2

Мнения: 8 219
Аз правя такъв, какъвто имаш предвид - с обикновено маслено тесто и пълнеж.
Ако искаш паят да е с горна кора, ти трябва ей такава двойна доза маслено тесто:

2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. сол
150 гр. студено масло на малки парченца
1/4 ч.ч. ледена вода
1 с.л. захар
1 жълтък (от голямо яйце)

Брашното се смесва със солта и захарта, добавят се парченцата масло и се стрива на трохи с ръце, вилица или в комбайна (но да стане само на трохи, не повече!). В средата се добавят жълтъка с ледената вода и бързо се замесва тесто - само колкото да започне да се задържа на топка, в никакъв случай по-дълго, иначе става жилаво като се изпече. Увива се във фолио и се оставя за половин-един час в хладилника.
После се разделя на по-малка и по-голяма топка. По-голямата се разточва и се слага във форма за пай. Отгоре се изсипва плънката, заравнява се. Разточва се втората топка и се покрива пая,минава се с точилката да се махне излишното тесто от ръбовете. Правят се няколко нареза с нож, за да може да излиза парата и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто.

За плънката вече имаш свобода на действие. Ако искаш да е с ябълки, се приготвя като за щрудел (ябълки, канела, захар и грис или галета). Може да нарежеш ябълките на парченца, а не настъргани - но тогава е добре леко да ги задушиш, защото иначе плънката много спада като се изпече. Много вкусно става също с парченца круши, нарязани и объркани с 2-3 с.л. брашно или нишесте,малко захар и канела.
За ореховата плънка ти трябват 3ч.ч. орехи (или около 300гр), нарязани (не смлени). В съд се карамелизира 1ч.ч. захар и се залива с 1ч.ч. сметана (може и с прясно мляко, пробвала съм). Добавя се половин (може и цяло)пакетче масло от малките. Оставя се на слаб котлон да стане еднородна течна маса, обърква се с орехите и се изсипва в кората за пая.
Цитирай

София

Мнения: 10 658
Мерси момичета  bouquet
А ако направя маслен блат с бисквити и маргарин няма ли да стане? Като за чийзкейк?
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.