Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 май 2006, 14:12 ч.

Остеохондроза

 • 75 455
 • 71
 •   2
Отговори
# 45
 • Мнения: 1 625
Синът ми е на 12 години и му поставиха диагноза - юношеска остеохондроза на стъпалата на краката. Препоръчаха ни силиконови стелки за петите, които се поставят в обувката за облекчаване на болката. Докторът каза, че има периоди на кризи при претоварване и това не се лекува, щяло да мине с възрастта след 3-5 години. 
Не знам да се притеснявам ли или не от поставената диагноза.

# 46
 • Мнения: 162
’Здрав гръб - щастлив дом ‘’, са казвали древните. Дали са били прави , днес ние разбираме едва когато се окажем сковани от безпощадна болка, сковала ръцете и краката, намираща се между петте най - разпространени заболявания в света, наричаща се остеохондроза .

85 % от населението на света страда от заболявания на гръбначния стълб. Нещо повече, тези страдания идват в най-активния период от нашия живот. И ако в недалечното минало остеохондрозата се е считала привилегия на хората над 40 години, то днес тя е значително подмладена - признаците на заболяването се наблюдават при деца на 12 - 15 год.

Как ли не наричат тази болест: радикулит, ревматизъм, отлагане на соли, остър хондроз. На древногръцки osteon означава кост, а chondros - хрущял. Медицинската енциклопедия дава следното определение: разпространено дистрофическо заболяване на гръбначния стълб, характерно с поражение на междупрешленните дискове с последващо поражение на междупрешленните стави и свързващия апарат на гръбнака.


СТЪЛБ НА ЖИВОТА

Класическата източна медицина винаги е считала гръбначния стълб на човека за място на жизнено важна енергия. Има такава поговорка, че

‘’Колкото човек е млад, толкова е млад и здрав неговият гръб‘’. Аналогично с растенията, гръбнака можем да определим като стълба на организма. Образно можем да си представим,че на него са закачени не само крайниците (ръце и крака) и гръдния кош, но също така сърцето, бъбреците, дробовете и др. органи .

И това не е всичко. В гръбначния стълб е затворен гръбначният мозък, от който излизат нерви, осъществяващи връзка с различните органи. Както е известно от анатомията, гръбначният стълб се състои от 33 прешлена и намиращите се между тях хрущялни дискове. Способността на диска да поеме върху себе си и да разпредели между прешлените налягането , му позволява да играе ролята на амортисьор, което ни дава възможност да се движим и наклоняваме леко на всички страни. При остеохондрозата първо се поврежда този съвършен механизъм на амортизация В развитието на заболяването, хрущялният диск става все по-тънък, по-малко еластичен, разстоянието между прешлените намалява, костните им повърхности започват да се трият един в друг, което довежда до тяхното травмиране, възпаление, намаляване на подвижността, При това излизащите от гръбначния мозък нервни окончания се притискат. В областта на натиск се поява оток, което довежда до по-силна болка, Ако не вземем някакви мерки , то с времето краищата на уплътняващия диск излизат от пределите на гръбначния стълб във вид на шипове. При това разположените около диска мускули, връзки, съдове,нерви ще бъдат постоянно травмирани, Така се стига до проблеми с хрущялното тяло – шипове - усложнена остеохондроза, Големите шипове притискат гръбначния мозък, което довежда до нарушение на двигателните функции и разстройство на чувствителноста.

СИГНАЛИ ОТ ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ
Коварството на остеохондрозата на гръбнака се състои в бавното едва уловимо поразяване на организма от вътре. Могат да минат години преди болният гръбнак да подаде сигнал за бедствие. Древните гърци са казвали: ”Болката е кучето - пазач на вашето здраве”, затова задължително се вслушвайте в себе си .

Симптомите на болестта зависят от мястото където тя е локализирана. В зависимост от това различаваме: шийна, гръдна и поясно - кръстна остеохондроза.

Симптомите на шийната остеохондроза възникват в резултат на влошеното кръвоснабдяване на главния мозък. За това се забелязват главоболие,световъртеж, болка в ръцете, изтръпване и изстиване на пръстите.

Причината за това е нарушената проводимост на импулсите по нервните влакна. Болката може да “удари” и между лопатките и да предизвика съвсем неприятни усещания в сърдечната област, маскирайки се като стенокардия. Понякога шийната остеохондроза изтощава своите жертви до крайност. Наказва болния като ограничава подвижността на шията му така, че все едно човек носи кристална ваза (съществува такъв синдром) боейки се да се обърне или наклони.

Гръдната остеохондроза е коварна, преди всичко с това, че се отъждествява със симптомите на други заболявания. Гръдната част е малко подвижна, ребрата заедно с гръбначния стълб образуват своеобразна кошница. Това означава, че на пръв поглед симптомите се свързват с подозрения за стенокардия, инфаркт на миокарда или заболяване на дробовете. Ако усещате затруднено дишане в областта на гърдите, особено при наклон на тялото.

Ако шийната и гръдна остеохондроза ви сваля на легло, то патологическият процес на поясно - кръстната част, буквално ви обездвижване При такава локализация е възможна разнообразна интензивност на болката: от хронически постоянни до остри и внезапни в областта на кръста . Възможна е намаление и на потенцията .

Болните от остеохондроза страдат от лош сън, бърза умора, раздразнителност, чувствителност към промените на времето и скованост на мускулите.

АКО ЗНАЕШ ОТКЪДЕ ИДВА ОПАСНОСТТА . . . .
Причините за възникване на остеохондрозата могат да бъдат различни. Да поговорим за тях, защото, както са казвали древните, ако познаваш врага, лесно ще го победиш. А че този недъг е враг на човешкия род няма съмнение. Той от векове страда от остеохондроза. Палеонтолозите, изследващи останките на нашите древни предци,са намерили следи от това заболяване даже при Homo erectus, живял преди няколко стотин хиляди години. Съществува мнение, че остеохондрозата е наказание за изправеното ходене, което е превърнало вертикално разположения гръбначен стълб в най-уязвимата структура, подложена на деформация и патологически процеси. При това ние сами създаваме условия за развитие на заболяването, пренебрегвайки ден след ден простите мерки за профилактика.

Оказва се, че тези мерки отдавна са добре известни на всички. Всеки от нас знае, че заседналия начин на живот, както и прекомерното натоварване, влияят лошо на гръбнака и предизвикват заболяването. Ние от деца слушаме за това, че е необходимо постоянно да следим за правилната стойка и да го пазим от травми. Отдавна знаем, че ”всички болести идват от нервите‘’, и остеохондрозата не прави изключение, затова трябва най - напред да предпазим себе си от стрес и напрежение. Към рисковите фактори се отнасят различните алергични и хронични инфекциозни заболявания, нарушената имунна система, наднорменото тегло и простудните заболявания. Какво да правят хората заети с умствен труд , принудени цял ден да работят седнали ? Трябва ли да си сменят работата ? Това не е необходимо. Те трябва да се хранят правилно, за да се предпазят от първопричината за възникване и развитие на остеохондрозата, защото неправилно балансираната храна и нарушената обмяна на веществата в организма, неизменно водят до сериозни дистрофически нарушения в костно - ставната система.

За да бъде здрав нашия гръбначен стълб, необходимо е постъпление от достатъчно количество витамини и минерални вещества. Витамин D регулира обмена на фосфор и калций, които са необходими за формиране на костната тъкан. Витамините от група В спомагат за провеждане на нервните импулси по нервните влакна и регулират обмяната на веществата. Витамин С е фактор за създаване на колагена и формиране на костната тъкан. В съчетание с витамините А , Е и микроелементите цинк и селен, той възпрепятства разрушителното действие на свободните радикали. Магнезият нормализира дейността на мускулните влакна, а желязото в състава на хемоглобина осигурява кислорода.

Притежавайки тази информация, възможно е в тежките случаи да не излекуваме болния, но значително да облекчим неговото състояние; да възстановим работоспособността му, да му осигурим живот без болка и ограничена подвижност, да му дадем радостта да се чувства здрав. Помнете, че всичко зависи от вашия начин на живот и вашето отношение към вашето здраве.

Медиците смятат, че ако човечеството се избави от остеохондрозата на гръбначния стълб, то хората биха живели 20 - 30 год. повече. По данни на статистиката, от 1000 болни с остеохондроза , 30 са на болнично лечение, а от тях 5 - на оперативно лечение.

С цел първична и вторична профилактика на това заболяване в състава на комплексната терапия се препоръчва прием на следните БАД на компания ” Vision “:

Be Big ( бъди голям ) съдържа екстракт от бамбук с високо съдържание на органичен Силиций, Калций, Вит. В1, D и макроелементи. Силицият е един от най-важните микроелементи, влизащ в състава на нашия организъм. Той участва в абсорбирането на Калций, Магнезий, Фосфор, Калий, Натрий, Сяра, Алуминий, Кобалт и много други елементи.

Антиокс - съдържа активни антиоксиданти (екстракт от семки и люспи на грозде, Гинко билоба, бета-каротин, витамини Е и С, селен, цинк)

Хромвитал е общоукрепващо средство, повишаващо устойчивостта на организма към неблагоприятните фактори на околната среда. Свойствата на продукта са обусловени от влизащите в неговия състав компоненти: елевтерокок, гуарана и кола, които осигуряват повишаване на умствената и физическата работоспособност, а също и спирулина, богата на витамини от групата В, Вит. С, Вит. А ( бета-каротин ) и минерални соли.


Нутримакс - съдържа Китайска ангелика, витамини В9, В12, С и желязо.

Лайфпак Джуниър - съдържа витамини В9, В12, С, а също и желязо и мед.

Възстановителен комплекс - Биск (желязо, пчелно млечице ), Активи (пчелно млечице, цветен прашец, женшен, витамин С).
Мъжки комплекс : Урсул (мед), Сталон (женшен), Ламин (елевтерокок, цветен прашец, витамин С).
Женски комплекс : Артемида (Китайска ангелика), Медисоя ( Калций, Вит. D2 и D3 )

# 47
ИМАМ СИЛНО ГЛАВОБОЛИЕ , ЗАМАИВАНЕ, УМОРА И СЪРЦЕБИЕНЕ-ПРИ РЕНГЕНОВА СНИМКА МИ ОТКРИХА ОСТЕОХОНДРОЗА-С-4,5 И ШИИНА СПОНДИЛОЗА,А ИНАЧЕ МЕ ЛЕКУВАТ С ПИРАЦЕТАМ,СЕРМИОН, ТРАНКСЕН ОТ КОЕТО ОЩЕ ПО-ГОЛЯМО ГЛАВОБОЛИЕ ПЛУЧАВАМ,
ИМАТЕ ЛИ НЯКАКВА ИДЕЯ ПРИ КАКЪВ СПЕЦИАЛИСТ ДА ОТИДА,

# 48
 • Русе, у дома
 • Мнения: 493
Предполагам, че тази терапия е назначена от невролог. Щом не ти понасят лекарствата говори с лекаря и поискаи и второ мнение.
Аз от Транксена не се повлиях, но всички лекари много държаха да го пия, невроложката ми го смени с Рудотел, от него съм добре, на приливи и отливи. Опитах с Транксен втори път и получих ужасни бодежи в  сърцето, чак се будех от тях. Спрях го и си продължих с Рудотела. Аз нямам поставена диагноза Остеохондроза, но масажиста при когото ходих ми каза да прочета точно това от по-горния пост. Явно е имал в предвид, че от това страдам. Ще трябва да ида при личната да видя какъв ще е пътя за ренгенова снимка и диагноза. Явно невролога няма да ми свърши работа.

# 49
 • Мнения: 898
ИМАМ СИЛНО ГЛАВОБОЛИЕ , ЗАМАИВАНЕ, УМОРА И СЪРЦЕБИЕНЕ-ПРИ РЕНГЕНОВА СНИМКА МИ ОТКРИХА ОСТЕОХОНДРОЗА-С-4,5 И ШИИНА СПОНДИЛОЗА,А ИНАЧЕ МЕ ЛЕКУВАТ С ПИРАЦЕТАМ,СЕРМИОН, ТРАНКСЕН ОТ КОЕТО ОЩЕ ПО-ГОЛЯМО ГЛАВОБОЛИЕ ПЛУЧАВАМ,
ИМАТЕ ЛИ НЯКАКВА ИДЕЯ ПРИ КАКЪВ СПЕЦИАЛИСТ ДА ОТИДА,

Тук не става въпрос за психични разстройства.
Тук Става въпрос за реално притиснати нервни структури, които дават болезнени симптоми. Става въпрос за засягане на нервните структури не като психика, а като геометрия. Тъй че от лекарства като транксент е логично да няма траен ефект. Лекарите които биха помогнали с консултация в случая са именно невролозите, може и неврохирурзи. И лечението е най вече чрез специализирани упражнения за гръбнака, които упражнения да освобождават ежедневно проблемните нервни структури.

Ежедневно защото остеохондрозата и спондилозата са дегенеративни проблеми, тоест износване. Няма как да бъдат излекувани. Има препарати и санаториално лечение което има вероятност да заобли   някои шипове/спондилозни промени/, и това заобляне да облекчи болките.
Но за остеохондрозата може само профилактични действия да не се влошава и да не стига до дискова херния.

Последна редакция: пн, 29 юни 2009, 03:16 от *=Vanina=*

# 50
 • Русе, у дома
 • Мнения: 493
Лошото е че психичните разстройства (поне при мен) са в следствие на болките. Така да се каже геометрията влияе на психиката (хареса ми сравнението). Аз ходя при невролог, но ходих и при неврохирург за второ мнение. Втория доста подробно ми огледа гръбначния стълб и заключи, че ученическата ми сколиоза не може да дава отражение и от там да са ми оплакванията. А според невролога като си пия успокоителните постепенно би трябвало да ми намалеят и болките. В началото дори ми бяха изписали и Кокстрал 3 по 1 на ден. После пих Фламексин (изписан от ортопед). И сега като си претоваря ръката (като понося детето или някоя чанта ) си ме боли ръката и около ребрата, та чак до към сърцето, болката слиза и към крака и това всичкото все в ляво. Постоянно съм с мускулна слабост, ускорен пулс, нервност и апатия от състоянието си. Трудно ми е да изпълнявам ежедневните си задължения. От там започват и натрапчивите мисли за страшни болести и психичните разстройства.

# 51
 • Мнения: 898
....

Последна редакция: пн, 29 юни 2009, 03:15 от *=Vanina=*

# 52
 • Мнения: 1 011
Здравейте!
Днес бях на лекар и след рентгенова снимка ми казаха, че имам остеохондроза на 6-7 шиен прешлен. Оплакванията ми бяха свързани с изтръпване на ръцете от лактите надолу (предимно нощно време). Не споменах на лекаря, че имам болки и в кръста, които преминават и в крайниците. Досега си мислех, че се дължат на двустранната дисплазия, която съм имала по рождение и съм излекувана, но сега вече си мисля, че е възможно да имам и кръстна остеохондроза  ooooh!. Възможно е и да има връзка между двете  newsm78
Изписаха ми Movalis и Mydocalm. Провеждал ли е някой лечение с тези медикаменти?  
Иначе си имам наднормено тегло (може би съм плюс 10 килограма) и сериозно се захващам първо с това Grinning

# 53
 • Мнения: 1 480

Изписаха ми Movalis и Mydocalm. Провеждал ли е някой лечение с тези медикаменти?  
да аз ....нямах кой знае какво подобрение

# 54
 • Мнения: 5
Здравейте!
Днес бях на лекар и след рентгенова снимка ми казаха, че имам остеохондроза на 6-7 шиен прешлен. Оплакванията ми бяха свързани с изтръпване на ръцете от лактите надолу (предимно нощно време). Не споменах на лекаря, че имам болки и в кръста, които преминават и в крайниците. Досега си мислех, че се дължат на двустранната дисплазия, която съм имала по рождение и съм излекувана, но сега вече си мисля, че е възможно да имам и кръстна остеохондроза  ooooh!. Възможно е и да има връзка между двете  newsm78
Изписаха ми Movalis и Mydocalm. Провеждал ли е някой лечение с тези медикаменти?  
Иначе си имам наднормено тегло (може би съм плюс 10 килограма) и сериозно се захващам първо с това Grinning
Zdr  i az sam pochti kato teb pila sam kakvo li ne,no ot movalis mi stavashe mnogo pozle ot nego kravnoto mi padashe i me karashe da spq  chystvash se kato parcal pone za men beshe taka i za moqta priqtelka.koqto i tq go pieshe za malko.Az imam oshipqvane na 5-6 preshlen i mi kazaha che takiva loshi shipove ne sa vijdali na mlad chovek,imam svetovartej ponqkoga mnogo silen i sarcebie mnogo mi se gadi ponqkoga imam chustvoto che shte umra-nemoga da si pogledna decata v takiva momenti.lek den ot men-a za tegloto i az imam 5 kila poveche no nqma otnoshenie

# 55
 • Мнения: 2 243

Изписаха ми Movalis и Mydocalm. Провеждал ли е някой лечение с тези медикаменти?  
да аз ....нямах кой знае какво подобрение
На моят мъж пък много добре му подействаха. Аз също ги пих заради проблеми с десния крак и за седмица болката отшумя.

# 56
 • Мнения: 2 011
здравейте !
От 2006 г имам проблеми  с краката - пръстите се подуваха и посиняваха и адски болки имах.... скованост сутрин първо на краката  а после и на ръцете - един ревматолог ме лекува без резултат - тъй като имах идеални кръвни резултати беше безмислено да ме лекува от полиартроза ... какво ли не ме изкара - последствия от  хламидия ( която  нямах- и след 4-ти тест пак нямах такоава) , следствие от  синузит ..... нищо не беше  вярно. Тъй като не се повлиях от лекарства и инжекции ги  спрях  след 6 мес...  ooooh!
отидох и си купих стелки защото имам и плоскостъпие ...леко подобрение получих но се наду петата ....
Днес ходихг на ортопед - прати ме на рентген - имам остеохондроза - кръстно поясна ....няма костни промени , но утре ще се видя с доктора за крайното обяснение и точната  диагноза.
Обаче като се замисля - когато почнаха проблемите  с краката ми се появи и  и мигрена .....  newsm78 а тя може да  е в следствие на шийна остеохондроза ...... #Cussing out #Cussing out аз съм на 32г .... а се влача като  бабичка  Cry Cry

# 57
Здравейте, за първи път пиша във форума.От две години съм с постоянни болки в гърба и кръста. обиколих всички невролози в града в който живея. повече от два месеца бях на какви ли не лекарства, биеха ми мускулни инжекции, ходих на физеотерапия, на санаториум. два пъти лежах в болница- в неврология и ревматологична клиника. имам много,много масажи- НИЩО ДО СЕГА НЕ МИ Е ПОМОГНАЛО. пРАВЯ УПРАЖНЕНИЯ. ИМАМ НАПРАВЕНИ 3 ЯМР, МОЖЕСТВО СНИМКИ НА ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ, СКЕНЕРИ. ЕДИН ДОКТОР ДАЖЕ МИ КАЗА, ЧЕ СЪМ ИМАЛА НАПРАВЕНИ ИЗЛЕДВАНИЯ, КАТО НА КОСМОНАВТ. НО ОТ ТОВА НЯМАМ НИКАКВИ ОБЛЕКЧЕНИЯ. ПСИХИКАТА МИ СЕ УВРЕДИ, А СЪМ САМО НА 34Г. ДВЕ ГОДИНИ ХОДЕНЕ ПО МЪКИТЕ, И НИЩО. БООЛИ, БОЛИ И ПАК БОЛИ. ОТ НЯКАЛКО МЕСЕЦА ЗАПОЧНАХА ДА МЕ БОЛЯТ КОЛЕНАТА, А БОЛКАТА СЕ ПРИДВИЖВА И КЪМ ЕДИНИЯТ МИ КРАК. ОТ ВСИЧКО КОЕТО НАПИСАХ, А ТОВА Е САМО МАЛКА ЧАСТ, МОГА ДА СЕ ДВИЖА САМО С АВТОМОБИЛА СИ, НЕ МОГА ДА СТОЯ ПРАВА ПОВЕЧЕ ОТ ДВЕ ТРИ МИНУТИ. ИМАМ ЧУВСТВОТО, ЧЕ ЛЕКАРИТЕ ПРИ КОИТО СЪМ ХОДИЛА, НЕ МЕ ВЗЕХА НА СЕРИОЗНО ИЛИ ПРОСТО НЯМА НАЧИН ПО КОЙТО ДА МИ СЕ ПОМОГНЕ

# 58
 • Мнения: 1 480
MATEEVA   пробвай с каланетика
на мен много ми помогна  Peace
не съм пила лекарства за гърба от януари
ако искаш мога да ти дам линк от където да си я изтеглиш

# 59
 • Мнения: 133
Здравейте и тук!
Както е тръгнало, май ще пропусна само темите с бременност  Mr. Green (пу пу)
Диагнозата ми я поставиха в началото на 2008г. Болките, схващанията и патилата си ги знаете и сами. Лекарствата дори не се старая да ги запомням.  Миналото лято лежах в болницата за рехабилитация в Овча купел. Процедурите бяха нагревки, терапии с луга и масажи. Доста добре се повлиях. Спасение няма  Cry Тези дни четох "бабини рецепти", които облекчават болката, но няма чудо, което да пребори болестта.
Освен всичко друго, качих над 10 кг. в следствие на лекарствата. По-специално имаше една ампула - блокер за 20 дни.

Ако някой знае или намери такова, много ще го  Two Hearts
п.с. Освен от неправилна поза, или постоянна професионална такава, остеохондроза може да се придобие в следствие на трамва, например от катастрофа или спорт.
п.п.с. Вече ужасно започнаха да ме дразнят предлагащите БАД ! Ако трябва за всяко нещо да ги взимам, ще се наложи преди, по време и след всяко хранене да пия по 5 шепи бад, витамини и цялата менделеева таблица   #Cussing out  Някоя от вас купува ли си ги?

Последна редакция: пт, 20 ное 2009, 14:44 от АзСъмСи

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт