Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 27 март 2009, 09:03 ч.

Витоша - забравената планина

 • 6 979
 • 129
 •   1
Отговори
# 75
 • Мнения: 341
Добре де... какво трябва да направим, за да изразим несъгласие с тая гавра с директора и цялата ситуация?...


Ми както казах, аз не гледам телевизия и не чета вестници, така че сефте чувам за тези уволнения, и то, само щото погледнах тук.

Трябва да попрочета малко по въпроса, щото не схванах наистина ли вече е уволнен човекът (както току-що научих от едно старо инфо) или какво:


Уволниха директора на парк “Витоша”/ март 2009

" Шефът на природен парк "Витоша" Тома Белев е уволнен, съобщиха вчера от Държавната агенция по горите.
     Освобождаването му е заради доклад на инспектората, уточни шефът на агенцията Стефан Юруков. В документа били описани 8 нарушения, но шефът на горските не си спомнял какви точно са те. Не ставало обаче въпрос за злоупотреби, а по-скоро за занижен контрол в парка, обясни Юруков. Като пример той посочи и разрушаването на част от морените на Витоша.
     Юруков каза още, че не можело Белев да се изявява като шеф на екологични организации, а в същото време да не си върши работата в парка.
     Покрай разрушените морени в планината тлее скандал от няколко месеца. Той пламна между стопанина на съоръженията "Витоша ски" и шефа на природния парк след изглаждане на писта. Тогава Белев обяви, че разчистването е незаконно, взривени и изринати с фадроми били голямо количество морени и вулканични камъни в района на т.нар. писта Витошко лале.
     Шефът на парка, който е и екоактивист, издава незаконни заповеди, които после сам си отменя, за да ни бави, казаха обаче тогава от "Витоша ски". На 17 юни миналата година Белев издава заповед, с която забранява всякаква строителна дейност и ремонти в обхвата на туристическа и ски зона "Алеко". Съгласно чл. 16 от Закона за горите обаче "Правото за учредяване на право на ползване на земи и гори от горския фонд е от компетентността на МС, респективно на председателя на Държавната агенция по горите."Сигурно може да се направи нещо. По медии, с адвокати...
Жалко, че петициите са толкова девалвирани вече, ама, ако няма такава, защо не и това. Важното е да е написана по-грамотно, отколкото горното нагло писмо на "бизнесмена" и... Рашидов (брр - то, не знам последният, Вежди - дето счупи с глава носа на униформен заради беемвето си - все още ли е съветник и въобще какъв е що е сега, ама на политик го докарва).

# 76
 • Мнения: 24
Ох, добре че успях овреме да пусна сериозно мнение по темата, че сега като я видя, единствено мога образно да си представям едни други неща, споделени от авторката в една друга тема, която май я изтриха  Laughing

# 77
 • Мнения: 1 827
Холограма, имаше среща с Меглена Плугчиева, г-н Юруков и природозащитници и се установи, че драстични нарушения няма, нито такива чиято мярка да е уволнение... та за това се започват нови кампании за настройване на "общественото мнение"...
А ето защо толкова им пречат екологичните организации:
http://www.bluelink.net/index.shtml?x=40695

# 78
 • Мнения: 341
Е, то това, „Витоша – забравената планина”, наистина било името на художествената част от кампанията за „очовечаването” на планината.

Онзи ден се била открила (ама вие сигурно знаете) цяла изложба под въпросния надслов, която се представя навсякъде, по всички медии.
Понеже като направиш изложба или друго „културно събитие”, те вкарват тутакси в новините, а не ти искат хилядарки за бизнес-реклама на частните ти капиталовложения. Нещо като тема във форум вместо рекламно каре в сайт.

Бизнесмените много добре са се сетили да си спретнат „обществено сдружение”.
Така влизаш в мегафона на медиите и в ушите на народа, които прокънтяват от повтаряне как „група граждани” са се разтревожили за планината. Кой да ти се съмнява дали  въпросните граждани са всъщност строители, фирми и предприемачи, които застрояват планинските и морските ни курорти и въобще - имат интереси в това.
А някакви директори на паркове им се  е опъват на бизнес-намеренията.

ДеЩоВиди, понеже ме попита персонално, си викам: „Първо да се ориентирам, да няма някакви съвпадения. Затова да те питам, ако си по-наясно:

1.   Тоя бизнесмен Филип Цанов (дето е председател на новото сдружение „Природата за хората” и прави изложбите „Витоша забравената планина”), дали е собственикът на верига от месопреработвателни предприятия или е негов съименик.
2.   Той същият ли е, който е приватизирал навремето месокомбинат „Родопа”.
3.   Дето е консултант по строежа на мултифункционален комплекс за 10 млн. евро (с инвеститор Красимир Гергов) или е негов съименник?
(Въпросният строеж щял да се строи на 34 дка и ще включва 22 жилищни блока върху част от територията на споменатата приватизирана навремето „Родопа-Пазарджик”. И дето още преди бил продал друга част от територията на бившия държавен комбинат, на „Технополис”, който е в близост до „тузарския” бъдещ комплекс)
4.   „Топ-журналистката” Катя Генова (дето беше говорителка на „Митниците” и шеф на БНТ-САТ ) ли е съпругата на г-н председателя на новото сдружение (дето искаше уволненията и прочистването на планините от „непредприемчивите” директори на паркове) или този е друг …
5.   Той ли е казал, че „Не може така – планината да има десет собственика”, а трябва да са само на един, да е „една планина” („действаща”)... Или медиите са го цитирали неправилно:
http://www.bnt.bg/bg/news/view/6234/au_vitosha_ae_zabravenata_planina_au

Сериозно питам, с най-добро чувство, понеже не е все едно кой ще води рекламните кампании (и въобще „Връзките с обществеността”) на един бизнесмен, възпрепятстван понякога, буквално от „дреболии” (тип неразбрани шефове на паркове), в инвестиционните си намерения.

ПП Между другото, като рекох „петиция” в предишното си писмо, да кажа, че то самата „Витоша ски” имала била петиция (с около 300 подписа досега). За малко да остана с впечатление че Филип Цанов е еколог, а Тома Белев – частен предприемач, който си изкарва хляба от строежи из планината:

Петицията на „Витоша ски”, ”Офшорната фирма”, която притежава всички лифтове и влекове на Витоша:
http://www.xtdev.com/ski/wmview_bg.php?ArtID=3238&fen=0


Последна редакция: пн, 30 мар 2009, 11:25 от Холограма

# 79
 • Мнения: 2 070
Нямам думи, не знам какво да кажа

# 80
 • Мнения: 341
Последно, само да уточня, че споменатият по-горе мултипроект, консултиран от г-н Цанов, е в Пазарджик (върху част от бившия държавен комбинат, то нали тамошната "Родопа" е била негова).
Пак име на планина, но, за коректност да подчертаем, не е Витоша:От Витоша имаше подобна снимка, но от друг потребител и е за други строежи.

ПП Всъщност аз само питам в горните въпроси, понеже в първия момент (като видях темата и пуснах тивитата) помислих, че г-н Цанов и другите бизнесмени са еколозите, а уволнените шефове на паркове, които "пречат", са строителни предприемачи.
Питах съвсем информативно.
# 81
 • Мнения: 448
Ей, вие ми върнахте надеждата, че още има будни хора в България, на фона на това пълно безхаберие и лудост  Stop
Докато гледах предаването си мислех "сега ако човек не е запознат с истинското състояние на нещата и не познава Тома Белев, какво ли ще си помисли"? Колко убедително звучи лъжецът... Rolling Eyes

# 82
 • София
 • Мнения: 36 890
Добре де, а той защо се държи като жертвено агне? Не мога да си представя, че един директор ще мънка и ще хъмка като двойкаджия.  Той да не е дете, че да не може да се защити или да представи нещата, които той е направил! За какво са му тези подчинени, ако не могат да му изготвят една свястна справка или ако той не се подготви за предаването? Да беше показал малко твърдост. Подобни предавания се превръщат в поредната битка, особено ако става въпрос за пари. Да се беше подготвил подобаващи!

# 83
 • Мнения: 4 561
Това, което очакваме като дар слово от директор на Военно-исторически музей, не можем да очакваме от директор на планина.

# 84
 • Мнения: 2 070
Andariel при тоя човечец не става дума за битка за пари
Тия двамата го насраха супер нагло и просташки, че даже и Лора Крумова им пригласяше, той беше онемял

Те го питат защо не поддържа лифта и съоръженията и защо не се строят повече ски писти, той им казва, че не му е това работата, а че институцията, която ръководи трябва да се бори за запазване на биологичното разнообразие, те продължават да си пеят тяхното, всичко беше супер гнусно и долно, аз не можех да повярвам, че може да има такова отношение в ефир
Тогава от сутринта ми се развали целият ден, честно, и за пръв път в живота ми ми се прииска да не живея в България!

# 85
 • Мнения: 63
Това, което очакваме като дар слово от директор на Военно-исторически музей, не можем да очакваме от директор на планина.

Естествено, че трябва да може да говори. В крайна сметка това е част от работата му. Тома Белев по-принцип е доста по-словоохотлив, отколкото се показа в предаването. Не можа да се защити адекватно, което не е в негов стил.
Съгласна съм с ДеЩоВиди, че се държаха грубо и просташки с него. Какво можем да очакваме от Милен Цветков?!

# 86
 • Мнения: 341
Част от фотоизложбата: "Витоша - кък щя'ло да са я забравили?!"Видно от датите, снимките са от миналия сезон.
Сега на мястото на показаните строежи има много по плътна стена от блокове от хотелския комплекс (ако са хотели, може и "мултифункционален комплекс" да е), опасващи станцията на лифта и самата планина.
Както писах по-горе, като си паркираш колата, за да вземеш лифта, планина изобщо не се вижда - сн. 2
Трябва да застанеш отдругата страна на строежите или да седнеш в кабинка, за да се види така, както в дясната част на сн. 4 - т.е. отстрани на станцията.

Изложбата си посвещавам на дървените философи, дето са се пренесли тук от темата за "Подигото"  Laughing
И дето вече уточниха, че не са се качвали на Витоша, ама са длъжни да изразят становище за "слабите ораторските умения" на уволнения шеф. Той да не е "топ-журналист" със стаж на "прес-аташе" и шеф на национална телевизия като съпругата на шефа на предприемачите, бе недоволка потребителко?!

Има още много снимки в тази изложба за "пригодяването" на планината към нуждите на хората в стил "Планината за хората".
Ще допълвам.
 ПП Я! То на две потребителки ги посвещавам снимките дотук.

# 87
 • София
 • Мнения: 36 890
И на мен не ми хареса отношението към него. Но въпреки това той можеше да подходи по различен начин и да се защити подобаващо. Проявата на качества като твърдост, умение да се говори са част от работата, особено в такава критична област, каквато е екологията  Peace

# 88
 • Мнения: 341
Явно трябва да се ожени. Ако не е, де - не го знам тоз човек.

Редно е да е за "топ-журналистка", както стана ясно.


ПП Някой ще каже ли все пак, верни ли са фактите от мнение 78, че да не изпаднем в объркване.

# 89
 • Мнения: 4 892

ПП Някой ще каже ли все пак, верни ли са фактите от мнение 78, че да не изпаднем в объркване.


Холограма, това снимки от първа станция на кабинков лифт Симеоново, нали? Ако е така - какво ти объркване, аз изпаднах в шок....

"Да забравим Витоша". Или "Да забравят Витоша", дано следващата кампания да е под този призив...Нека е забравената планина.

Общи условия

Активация на акаунт