Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 1 631
Здравейте,
приеха баба ми с диагноза инсулт в неврологично отделение. След точно 1 седмица я преместиха в рехабилитацията. От там са и казали, че проходила непроходила ще я държат само 1 седмица и я изписват. Толкова им покривали от ЗК. Днес за първи път са я вдигали да прави крачки, до петък или неделя /незнам точно кога ще я изпишат/ няма да е проходила.  Питах и в Здравна Каса дали има начин да се удължи престоя в болница, но ми казаха, че неможе!
не ми се вярва да е така. Обаче щом от източника на информация ме отрязаха, не знам къде да търся инфо освен тук при вас. Жената от ЗК ми препоръча да говорим с лекарите от отделението. Според мен просто в ЗК им е забранено да разкриват "вратичките" в правилата. А съм сигурна, че има вариант за оставане по клинична пътека, но лекарите със сигурност няма да кажат, защото не им е финансово изгодно. За тях е ясно, че не можем да я приберем жената в това състояние в къщи и ще си платим "на частно" допълнителен болничен престой.
Имате ли идеи за оставане по ЗК?

# 1
  • Мнения: 198
Ами доколкото знам няма начин...7 дни е за инсулт и толкова за рехабилитация.И да говориш с лекарите от отделението, какво да направят те, касата отпуска за баба ти определена сума, пътеката е 7 дни.Ако лекарите я оставят за повече, разходите за лекарства, леглоден, труд на персонала, остава да ги покрие болницата, а болницата има постъпления само от касата.И как на лекарите да им е финансово изгодно, като тези извънредни разходи ще се покрият / най-вероятно / от техните, на сестрите и санитарките заплатите.Няма как да ги виниш.Правилно си отишла в касата, те са източникът на средства, и там е редно да ти обяснят защо баба ти ще се прибере в това състояние в къщи.

# 2
  • Мнения: 1 631
.... а болницата има постъпления само от касата.И как на лекарите да им е финансово изгодно, като тези извънредни разходи ще се покрият / най-вероятно / от техните, на сестрите и санитарките заплатите....
Не виня лекарите, просто търся варианти.  Една приятелка ми спомена за направление от личния лекар, но информацията и не е актуална, защото от 3 години не работи в системата и не знае новостите. Преди е можело с някакво направление от JP-то да остане, но по друга клинична пътека. А от касата ми дадоха объркана информация, едната жена ми отговори, че нямало таван на болничен престой, другата категорично заяви 7 дни  newsm78 , а после право на 20 рехабилитационни процедури платени от ЗК, но без болничен престой. Тъй като правят по 2 наведнъж, това са едва 10 дена. Та въпросната дама от ЗК взе да ми обяснява как хората получили инсулт се нуждаят от внимание и любов от близките, което означавало, че 7 дни в рехабилитацията били достатъчни  ooooh! ooooh! ooooh! другото било за вкъщи. С две думи наблегна на "психологическа помощ", а не на правна.
Но какво съм седнала да се чудя, сега се сетих за репортажите за хора в будна кома .... то на тях ЗК не осигурява рехабилитация, пък аз за нянакъв си инсулт им се обаждам  ooooh! И това ми било социално-ориентирано здравеопазване!

# 3
  • Мнения: 198
Тези от касата #2gunfire
Направление от ДжиПито за хоспитализация обикновено се дава при планов прием, инсултът е спешно състояние, така че май отпада тази идея.Ако я приемат по друга пътека, как ще и осигурят лечение от инсулт и рехабилитация, като има алгоритъм на пътеката, предвидени за заболяването изследвания и процедури? Не знам как би могло да стане.Е, то все някакви вратички има, но не ми хрумва нищо в момента.Да ти споделя един друг парадокс, често срещан у нас - ако пациент е лекуван по една клинична пътека, в рамките на месец няма право да бъде лекуван отново по същата пътека.Да не те плаша, но инсултите често се повтарят, потретват .... сещай се какво става ако е в месеца на първия.Абе омотана работа е нашето здравеопазване, и като гледам по-зле става.
Често хората настаняват близките си в частни хосписи поне за първия месец, но са доста скъпи...

# 4
  • Мнения: 1 631
.Да не те плаша, но инсултите често се повтарят, потретват .... сещай се какво става ако е в месеца на първия.Абе омотана работа е нашето здравеопазване, и като гледам по-зле става.
Често хората настаняват близките си в частни хосписи поне за първия месец, но са доста скъпи...
Ще споделя какво научих преди малко.
Та, по клинична пътека за рехабилитация след инсулт можело да се лекува само 1 път в годината!!! Това ми го каза човек от "системата". Попитах точно това, за което споменаваш и ти, ако се повтори ще откажат лечение по касата ли. Не отказвали, но тогава се водело друга клинична пътека "ре-инсулт". Звучи ми твърде объркано.
За хосписа, дано не се налага чак дотам да се стига.  За щастие баба ми е напълно с акъла си, няма други поражения освен в дясна ръка и крак. Да ми е жива и здрава, ще си платим в болницата да поостане докато я вдигнат на крака. Поне кинезотерапевтите им са много добри в това отделение. В къщи не бихме могли да и осигурим подобаващи грижи, а и сме на висок етаж в блок без асансьор... звучи банално на пръв поглед, но като трябва да я караме всеки ден на рехабилитация, ще е е много сложно.
Емстерс, благодаря за инфото  Hug

# 5
  • Sandhausen, Germany
  • Мнения: 3 658
Може и да си я вземете и да викате рехабилитатор вкъщи. Като се позакрепи потърсете вариант за болницата за рехабилитация в Панчарево. При баща ми лечението там имаше страхотен ефект!

# 6
  • Мнения: 835
И от мен една идея.......
Може да я приемат повторно с друга диагноза/ по-скъпа пътека примерно/,  а да си я долекуват там.
Има добри санаториуми около София/сещам се за Банкя, там е за сърдечно болни/ може директно да я преместите там.
Наша близка я оперираха от счупване на бедрената глава, тя не можа да проходи в рамките на клиничната пътека.Тя живее напълно сама, няма близки - няма кой да се грижи за нея.От болницата директно я настаниха в Бухово или Костенец не си спомням точно, но беше санаториум и там стоя 2 мес, вдегнаха я на крака.Е, поне да може сама да се обслужва.

# 7
  • Мнения: 1 631
Момичета, благодаря ви за идеите. Ще видим как стоят нещата със санаториумите, дано по тази линия излезе нещо. Инъче баба ми е в Русе и не знам как ще и понесе пътя, ако не е наблизо.
Относно оставането в болница, категорично искат да я изпишат. Лекуващата и лекарка излезе много свястна. Говорихме с нея,  имало вариант за оставане с друга клинична пътека за съвсем друго заболяване, но "си пазят" тази опция само за много тежки случаи. Жената каза, че често изписват и пациенти в кома, защото ЗК им покрива само 7 дена  ooooh! ooooh! ooooh! Много е сложно, но имало било да става  Confused Единственият плюс е, че поне тези 7 дена се грижат много добре за нея, в рехабилитацията са събрали хубав екип, за разлика от други отделения.
Още нещо, 1 седмица оставане в болницата, без да е по ЗК е 480лв. при това казаха "минимум"... пък какво ли е "максимум" не се знае.

# 8
  • Мнения: 1
За съжеление е точно така, имат право на 7 дни по здравна каса и това е, ето един тел на кинезитерапевт от панчарево 0887331220. мисля, че вземаше 20 лв на посещение.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт