Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 апр. 2011, 07:02 ч.

Третата сливица - лечение, мнения, препоръки - 6-та тема

 • 106 107
 • 936
 •   1
Отговори
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 078
Вместо "запис" в новата тема, използвайте бутона

Ето старите теми:

Третата сливица - лечение, мнения, препоръки - 5-та част

Третата сливица - лечение, мнения, препоръки - 4 част

Третата сливица - лечение, мнения, препоръки - 3 част

Третата сливица - лечение, мнения, препоръки - 2 част

Третата сливица - лечение, мнения, препоръки

Трета сливица!!!


Координати на често споменавани в темите УНГ лекари и клиники:

Транспортна болница - УНГ Клиника: 932 39 36, 932 37 65  (код за София 02) директор проф. Едрев, но той не приема деца под 3г. възраст, останалите лекари приемат.
Д-р Френгов, оперирал най – много „форумски” сливици: 0888 370 960 свободен прием: понеделник, сряда и петък от 14.30 до 17ч.
Прегледите при него са само след предварително записан час.

доц.Стефан Лолов 0888 514 977

д-р Петров (МВР б-ца), 0887 374129
Адрес на МВР б-ца: София   бул. Ген. Скобелев №79А  тел. 02 -982 13 00      

Д-р Огнян Попов – Военна болница, 0888 – 84 31 95  

д-р Иванка Кънчева - ИСУЛ – 9432529 и 0887350391

Д-р Николай Улевинов, Александровска болница, Детска клиника
Сл.тел.:9230 / в.429 и 0888/208-343      

МБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ, тел.02 / 9432170
 адрес ул. „Бяло море” 8

Вадене на трета сливица във Варна

Специалист УНГ в Пловдив


Признаци за увеличена трета сливица:

- дишане с отворена уста
- хъркане по време на сън
- нощно изпотяване и неспокоен сън, поради недостатъчното снабдяване на организма с кислород
- чести инфекции на горните дихателни пътища
- може да насъпи временно или трайно изкривяване на небцето и захапката
- постоянна хрема и/или синузит
- чести отити, ангини
- проблеми със слуха
- наличие на бактериален растеж при гърлен и носен секрет.

Не е задължително наличието на всички симптоми, за да се установи увеличена трета сливица!


Полезни сайтове

Сливици – да се махнат ли? от сайта на доц.Лолов

Съвети за дните след операцията.

Всичко за сливиците

Аденоидни вегетации.

Третата сливица.

от форума - Алтернативни методи за лечение на трета сливица.

И още инфо за тези, които искат да опитат алтернативно лечение:
Трета сливица...

Последна редакция: ср, 13 апр 2011, 07:10 от bim_bam

# 1
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 078
Лечение на трета сливица с лазер във ВМА?


Копирам и другото полезно инфо, за да може новите мами да не се връщат всеки път към старата тема да четат.

Инфо от marychery за постявянето на макарички:

Кога се слагат?
Най-честите причини за поставяне на вентилационни тръбички са:
присъствие на течност зад тъпанчевата мембрана за период по-дълъг от 2-3 месеца;
чести и/или тежки отити, които не се повлияват само от медикаменти.
Вентилационни тръбички се слагат и за избягване на трайните увреди на тъпанчевата мембрана при опасност от баротравма.

Защо се слагат?
Ако тъпанчевата мембрана се среже (т.нар. миринготомия) болното средно ухо се повлиява благоприятно от изсмукването на наличната течност и поставянето на лекарства. Ефектът обаче често е временен – разрезът бързо зараства и болестното състояние се възобновява.

Поставянето на вентилационни тръбички подържа отвора в тъпанчето по-дълго време:
налягането зад тъпанчето се изравнява лесно с атмосферното – намаляват или се преустановяват епизодите на среден отит;
при нов епизод на среден отит, това лесно се диагностицира (образуваната течност изтича и се вижда) и лекува (лесно се поставят медикаменти директно в средното ухо).

Как се слагат?
Прави се малък разрез на тъпанчето и наличния секрет се изсмуква. Поставя се вентилационната тръбичка и евентуално медикаменти.
Работи се под микроскоп, поради което при малки деца най-често се използва лека обща анестезия. При възрастни процедурата обикновено е под местна анестезия.

Колко дълго остават тръбичките и как се махат?
Вентилационните тръбички се поставят до трайно оздравяване на средното ухо – най-често за период от 6 месеца до година. През това време ухото периодично трябва да се следи от специалист.

Често ухото спонтанно отхвърля тръбичките. Ако това стане преди ухото да е оздравяло се налага повторно поставяне на тръбички. Ако ухото е напълно здраво и вентилационните тръбички не се отделят спонтанно, те се махат оперативно.

Макар и рядко, след сигурно оздравяване и след махане на макаричките, ухото може пак да се възпали. Тогава може да се наложи повторното слагане на тръбички.
Колко дълго остават тръбичките и как се махат?
Вентилационните тръбички се поставят до трайно оздравяване на средното ухо – най-често за период от 6 месеца до година. През това време ухото периодично трябва да се следи от специалист.

----------------------------------

Серозен отит
От Панайотис Мисирлис, хирург-отоларинголог, директор на Детска евроклиника
Превод - Seni

Серозният отит е едно от най-честите заболявания във възрастта до 8 години, което е тясно свързано с повтарящите се остри средни отити и което ангажира вниманието на УНГ-специалистите и педиатрите както с резистентността си към консервативното лечени, така и с нередките си рецидиви след хирургична интервенция. Става въпрос за заболяване на средното ухо, което се изразява в събирането на течност поради дисфункция или запушване на евстахиевата тръба. Основен симптом е намаленият слух /звукопроводна глухота/, а основни причини – хипертрофията на аденоидните вегетации, алергиите и ринитите – състояния, типични за детската възраст.
Консервативната терапия включва антихистаминови и кортикостероидни препарати, които могат да се съчетаят с антибиотици и промивки на носа в случаите, когато има гноен ринит. Едновременно с това се предлагат упражнения за отпушване на евстахеавата тръба. Що се отнася до хирургичното лечение, то се състои в отстраняване на третата сливица и миринготомия /тоест срязване на тъпанчевата мембрана/ със или без поставянето на вентилационни тръбички.
Кога, обаче, ще подходим с консервативно / демек медикаментозно/ лечение и кога с хирургично? Това зависи от много фактори като възрастта на детето, дали има съпътстващ рецидивиращ остър отит, сезонът, съпътстващо намаление на слуха и развитието на речта.
Ако става въпрос за дете, което е за първа година в детско заведение и има серозен отит, то най-вероятно преживява синдрома на детската градина поради първия си контакт с различни инфекциозни фактори. Вярвам, че в такива случаи е най-добре да изчакаме до следващата година, когато вероятно ще забележим голяма промяна у това дете.
Когато се касае за дете, което преглеждаме за пръв път през студения период от годината, трябва да подходим с консервативно лечение, вярвайки, че предстоящото затопляне на времето ще подпомогне оздравителния процес.
Ако има съпътстващ рецидивиращ остър отит трябва да предприемем по-агресивен подход. В такива случаи не можем да рискуваме появата на трайни увреждания на средното ухо /например хроничен среден отит, адхезивен отит/  независимо от възрастта на детето. Тук вентилационните тръбички са необходимост. При много малките деца може да бъде препоръчана и химиопрофилактика.
Известно е, че серозният отит причинява известна слухова загуба. Ако едно дете  ходи на училище и недочува, скоро ще се превърне в един безразличен ученик. В такива случаи без колебание се поставят вентилационни тръбички.
Увреждането на слуха, което предизвиква серозният отит, трудно може да доведе до изоставане в развитието на речта. Може, обаче, да съществува съпътстваща невросензорна глухота, която да се усложнява от серозния отит. Затова когато се констатира забавяне на речевото развитие у деца със серозен отит, течността трябва да бъде отстранена, за да се осъществи по-обективна оценка на слуха.
Тръбички би трябвало да се поставят когато серозният отит не се поддава на консервативно лечение поне три месеца, когато има съпътстващо намаление на слуха и когато се подозират промени в тъпанчевата мембрана.
Тези тръбички остават в ухото 6-8 месеца и се отхвърлят спонтанно. След това никой не може да гарантира, че  серозният отит няма да рецидивира, особено ако съществува и алергичен субстрат

# 2
 • Мнения: 13 529
Благодаря за новата тема   bouquet
Благодарение на приложените линковете реших да почета за Алтернативното лечение, очаквайки най- вече хомеопатия и народна медицина. Прочетох 2 страници и  Shocked се втрещих, ами че то на пси- терапия ми заприлича, аз ли съм толкова тъпа и закостеняла, ама какво общо има психиката, мастурбирането  Shocked Shocked Shocked, семейната среда с третата сливица?

Ще следя традиционната медицина и хомеопатията, за другата явно не съм дозряла  Peace

# 3
 • Варна
 • Мнения: 1 572
Понеже си зададох въпросите в края на предната тема и едва ли някой ще ми отговори, ще ги напиша и тука. Моля ви който има мнение да ми отговори.

Сина ми е на 2 г. и 6 м. Март месец лежахме три пъти в болница. Докато спрем антибиотика след два дни пак е болен. Вчера се разбра че има трета сливица за вадене. Възможно ли е тези високи температури от рода на 39-40 градуса да са от една трета сливица. Няма проблеми с ушите, обикновенно прави бронхити , херпангини или червено гърло. Има ли в темата майки, на които децата им да са били оперирани под 3 годишна възраст?

# 4
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 078
.... Докато спрем антибиотика след два дни пак е болен. Вчера се разбра че има трета сливица за вадене. Възможно ли е тези високи температури от рода на 39-40 градуса да са от една трета сливица. Няма проблеми с ушите, обикновенно прави бронхити ,....

Бронхитите ни бяха запазена марка  Confused буквално през 10 дни. Но не правеше толкова високи температури. Само че това си е индивидуално. Има деца, които тежки заболявания карат без Т. и други, които при една хрема вдигат 39.9.


.....

Ще следя традиционната медицина и хомеопатията, за другата явно не съм дозряла  Peace

Има и още по - шокиращи неща, ако се разровиш из Нет-а  Laughing
И аз съм традиционалист в това отношение, но все пак тези линкове дават някакво инфо, макар и странно за повечето от нас.

# 5
 • Русе
 • Мнения: 610
  Аз си мисля , че тези възпаления са свързани с общото здраве на детето . Просто някои деца са по-слабички , по-хилавички отначало , но със съзряването тези проблеми отшумяват . Мисля също , че трябва да се набляга повече на баболечението - топлене на крака , загряващи компреси , чайове .
 Ако разбира се някой доверен лекар не е казал твърдо за махане на сливицата , просто трябва да се подържа общото здраве на детето , особенно есенно-зимния период . Задължително навън  шапка , шал , вълнени чорапи , в никакъв случай обаче пък да бяга и да се изпотява с тях . Значи при нужда са махат , при нужда се обличат .... все елементарни неща  Simple Smile .
Ако обаче детето ходи на ясла/градина  ..... проблема е много трудно решим , направо - нерешим  Cry . Там се кашля , киха от другите деца , от лелки и госпожи , там се седи и спи на страшно горещо , излиза се в студени помещения (тоалетна , умивалня) , децата се мокрят ... На децата не им се дава да имаш шишенце с вода със стайна температура , защото щели да пият заедно и да се заразят (глупости , те живеят по 8-10 часа заедно , това ли ще е проблема  Grinning) , за сметка на това пият страшно студена вода от чешмата . Накрая детето си тръгва с мама , от градината където е страшно горещо се излиза навън , където пък е страшно студено и така ........

Ама то като знам колко модерни станахме , "д"е съм тръгнал и аз с бабешки глупости да ви занимавам  Grinning .

Последна редакция: ср, 13 апр 2011, 10:47 от ramlim

# 6
 • Мнения: 4 959
*Pukanka* направете общи изследвания на детето - пълна кръвна картина с АСТ и С реактивен протеин, задължително обикновена и стерилна урина, преглед при УНГ и пулмолог щом е с чести бронхити. Възможно е да се махне третата сливица и сега, но има голяма вероятност пак след година 2 да се появи. Затова преди да пристъпиш към решение обиколи няколко УНГ специалиста. Племенницата ми е оперирана преди 3 тата година, оперирана беше повторно на 5г. Ако обаче сливицата е много голяма, възпалена и причинява повече вреди се маха. Не е лошо да вземат на детето и секрет от гърлото, още по добре от сливиците, да се види има или не някаква бактериална инфекция. Ако има температурите може и да са от там.

# 7
 • Мнения: 13 529
Има и още по - шокиращи неща, ако се разровиш из Нет-а  Laughing
И аз съм традиционалист в това отношение, но все пак тези линкове дават някакво инфо, макар и странно за повечето от нас.

Нямам нищо против темата и линковете, напротив  Peace

Аз лично зяпнах като започна да чета, помислих, че бъркам /особено едната дума  Mr. Green/, ама се оказа, че не е така. Ще се доверя на лекарите, дори и да кажат, че е за вадене.

В нашата градина пият минерална вода от автомат, който не е включен, т.е. стайна температура. Това поне много ме радва.

# 8
 • Варна
 • Мнения: 1 572
*Pukanka* направете общи изследвания на детето - пълна кръвна картина с АСТ и С реактивен протеин, задължително обикновена и стерилна урина, преглед при УНГ и пулмолог щом е с чести бронхити. Възможно е да се махне третата сливица и сега, но има голяма вероятност пак след година 2 да се появи. Затова преди да пристъпиш към решение обиколи няколко УНГ специалиста. Племенницата ми е оперирана преди 3 тата година, оперирана беше повторно на 5г. Ако обаче сливицата е много голяма, възпалена и причинява повече вреди се маха. Не е лошо да вземат на детето и секрет от гърлото, още по добре от сливиците, да се види има или не някаква бактериална инфекция. Ако има температурите може и да са от там.

Направихме всякакви изследвания и единственото което излезе е Стрептококус пневмонае в гърлото. Според едната лекарка УНГ при която ходихме сливицата е пред хронифициране/ аз това не го разбрах/. Не каза степен. Днес вечерта сме при друг специалист.

# 9
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 078
.... Днес вечерта сме при друг специалист.

Един познат доктор казва: "Консултирайте се винаги минимум с двама лекари, но не с повече от трима"  Wink

# 10
 • Мнения: 13 529
Един познат доктор казва: "Консултирайте се винаги минимум с двама лекари, но не с повече от трима"  Wink

Много вярно, тъкмо се спреш на нещо и почват да те вкарват в колебание  Peace

# 11
 • Някъде в облаците
 • Мнения: 431
Един познат доктор казва: "Консултирайте се винаги минимум с двама лекари, но не с повече от трима"  Wink

Много вярно, тъкмо се спреш на нещо и почват да те вкарват в колебание  Peace
raja_nikol , аз затова не чета всичко из форумите, а което смятам за моя полезна информация, защото ако трябваше да търся и психо и ............. да не цитирам какви причини за проблемната трета сливица на дъщеря ми ............ щях да имам нужда аз от посещения при психиатър или психоаналитик. Joy Joy Joy Залагам преди всичко на сериозната медицина и на мнението на двама лекари - единият е 100%-ов хирург, другият е това, но и мноооооооооого добър в алергичните ринити.  Laughing Laughing Laughing

# 12
 • Мнения: 13 529
Дени, така е, но ние сме Разград, представи си какви лекари имаме....Ходим за брекети в Русе, на УНГ във Варна....то все някъде сме по доктори. Писна ми вече. Сега пръскаме Фликсоназето, след празниците ще отидем пак на преглед и каквото сабя покаже. Докторката при която ходим ми е препоръчана от всички варненски мами, мисля да и се доверя.

Понеже пиша и в темата за вадене във Варна, забелязах някои разлики- най- главната - упойката.
Във Варна ползвали само райски газ, не се взема венозна кръв преди операцията, само от пръстчето. Доколкото разбрах няма и абокат  newsm78. Не че не ми звучи по- добре, ама....дали наистина е така? Всички мами, които са вадили там са очаровани, децата им нищо не разбрали, помнели само, че са ги черпили със сиропче, траела само 30-тина минути....Чета, чета, се настройвам, пък дано ни се размине  Praynig

# 13
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 078
....
Във Варна ползвали само райски газ, не се взема венозна кръв преди операцията, само от пръстчето. Доколкото разбрах няма и абокат  newsm78. Не че не ми звучи по- добре....

Звучи успокояващо за майката, но всъщност наличието на венозен източник е задължително при пълна анестезия, особено при дете.
Всичко се случва, пази Боже... и най - добре е лекарите да имат възможност да реагират бързо. Именно това е целта на абоката в такива случаи. Не тепърва да го бодат детето, ако настане суматоха.

# 14
 • Варна
 • Мнения: 1 572
Идния Четвъртък сме на операция при Габровски в МЦ Варна. Ако някой е оперирал детето си там, нека сподели как протича операцията и престоя след това. Интересува ме най-вече с кой анестезиолог прави операциите , защото четох статии че точно в този МЦ е починало дете при операция от трета сливица по вина на анестезиоложката Ели Райнова.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт