Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 2 469
  Ето и поредната нова тема! Пожелавам само хубави резултати на всички момичета, които влизат тук! А на всички, които се присъединяват сега искам да кажа да бъдат спокойни, защото са попаднали на точното място за съвет. Моля, преди да си задавате въпросите да прочетете информацията, която е тук.

  Ходете веднъж годишно на преглед с колпоскоп и цитонамазка! Биопсия, ЧПВ-тест и друга допълнителна диагностика правете само, ако има индикации за тях!


  Внимание! Форумът НЕ е лекар. Възможно е информацията тук да е непълна или неточна. Моля, прочетеното тук, както и съветите на потребителите да се приемат само информативно! Не предприемайте каквото и да е самолечение, защото може да има тежки последици! Консултирайте се с вашия лекар!


  Координати на лекари:
  - доц. Попова, 02/ 831 7671 - за преглед, конизация, операция /завежда Клиниката по Гинекология на 5та градска болница/

       - д-р Ралчева, GSM: 0888 318 967, сл.тел. 02/ 971 4898, вътр.31 - за преглед, биопсия
       - д-р Ганчева, GSM: 0888 754 077, ул. Поп Богомил 23, сл.тел. 02 983 64 06 и Моб. тел. 0888754077 /след 14 часа за записване на часове/

       - доц. д-р. Цветанка Дянкова К.М.Н. акушер-гинеколог, онколог, хирург, тел: 02/ 873 2273 и 0888/ 661 543, e-mail: tzv.dyankova@mail.bg

  - д-р Божидар Славчев, гр. София, ж.к. "Стрелбище", ул. "Костина" 6, тел. 02/ 408 1843, 02/ 859 6071, GSM 0885/ 654 925

    - проф. Карагьозов - преглежда в Токуда понеделник и четвъртък, тел. на рецепцията 02/ 403 49 28 (трябва да си запазите час на рецепцията).

       - д-р Красимир Недялков, акушер-гинеколог, онколог и началник отделение "Оперативна гинекология" в 1 АГ "Света София", GSM: 0888/ 639 061, тел. в частния кабинет: 02/ 858 9024.

       - Д-р Нейкова сл.тел.9792068 ДКЦ  Д-Р ГРИЙНБЕРГ БАН - 25 ти блок - само за прегледи /цитоназамка,колпоскоп/ няма предварително записване и не работи със здравна каса

       - Доц. Горчев - Плевен  - ул. "Гео Милев" №14 - тел. 064/ 800 292; 064/ 800 417 и Плевен ул. "Цар Симеон" № 23 и телефони : 064/ 805 666; 064/ 8181; 064/ 806 838

  -Д-р Камен Ямаков
  /акушер - гинеколог/,АГ кабинет,гр. Пловдив , кв.Капана
  ул."Стефан Веркович" 3 ,ет 1
  /в сградата на  Агенцията по вписванията/
  GSM : 0888 65 23 47

  -Д-р Гергана Коларова
  София, ул.Ангел Кънчев 34, ет 1
  за записване на  часове и допълнителна информация 02 873 22 93

  Д-р Стефан Ковачев
  ВМА,Записване за преглед: (02) 922 51 28 -- всеки присъствен ден от 14 до 17 ч.

  Полезни връзки в интернет:
  http://www.puls.bg/health/sex/news_3504.html - Рак на маточната шийка - рисковите фактори (І част)
  http://www.puls.bg/health/sex/news_3524.html - Рак на маточната шийка - рисковите фактори (ІІ част)
  http://www.hpv-bg.com/ - на български за digene HPV hc2 test
  http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001491.htm - (Cervical intraepithelial neoplasia, CIN) (source: U.S. National Institutes of Health)
  http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/detection/Pap-HPV-testing -   Цитонамазка, ПАП тест (PAP smear)(source: U.S. National Cancer Institut)

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B8%D0%B … D0%B7%D0%B8%D1%8F - Цервикалната интраепителна неоплазия (ЦИН) (на английски: cervical intraepithelial neoplasia, CIN)

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B … D1%86%D0%B8%D1%8F - Конизация

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%90%D0%9F_%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82 - Пап тест

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D0%BE%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%8F - Биопсия

  ПАП тест (цитонамазка) и класификация на резултатите
   
  ПАП тестът е медицинско изследване за ранно откриване и диагностициране на рак на шийката на матката при жените. Тестът е разработен през 1928 г. от американския патолог от гръцки произход Джордж Папаниколау.

  Цитонамазката позволява да се засече заболяването в най-ранните му стадии, когато оперативното лечение в много голям процент от случаите води до излекуване, а също така да се установят онези предракови състояния, при които е необходимо само да се обгори засегнатият участък върху шийката на матката.

  Сравнително проста и безболезнена, тази процедура обикновено се извършва в лекарски кабинет или клиника. С памучни шпатули или малки четчици (четчиците са предпочитани през последните години) се вземат проби от лигавицата на маточната шийка, после биват оцветени и изследвани под микроскоп. Резултатите от така направеното цитологично изследване (цитонамазка, натривка) се класифицират в пет групи по Папаниколау (PAP I-V, т. нар. Мюнхенска номенклатура от 1975 г.[1]) по следния начин:


      PAP I - няма възпалени или възстановени изменения. Препоръка: Рутинно подлагане на предглед след една година.

      PAP II - наблюдава се цервицит (възпаление на шийката на матката) и / или метаплазия (доброкачествено преобразуване на клетки). Препоръка: ако измененията са ясно изразени, може да се направи терапия на възпалението или хормонална терапия и обстоен преглед на шийката на матката.

      неофициално, но често използвано класифициране: PAP II К[2] или понякога PAP II W[3] - неясен (съмнителен) резултат. Това включва намазки, които не са достатъчно добри, за да се направи еднозначно заключение или намазки с променени клетки, които не могат да се класифицират като атипични, но не са и нормални. Препоръка: необходима е контролна цитонамазка.

      PAP III (в България понякога се отбелязва като III А) - неясен (съмнителен) резултат. Тежко възпалено или дегенеративно изменение, което не може еднозначно да бъде класифицирано като доброкачествено или злокачествено. Следователно не може със сигурност да се изключи наличието на карцином. Препоръка: необходима е контролна цитонамазка в кратък срок и / или биопсия (вземане на материал за хистологично изследване[4]).

      PAP III D (в България понякога се отбелязва като III Б) - лека до среднотежка дисплазия (ЦИН I или II). Няма наличие на ракови клетки. Измененията могат да се развият до раков процес Карцинома ин ситу (CIS, Carcinoma in situ). Препоръка: нова цитонамазка и колпоскопия в рамките на три месеца.

      PAP IV A - тежка дисплазия или Carcinoma in situ (CIS). Препоръка: краткосрочно нова цитонамазка и колпоскопия, както и биопсия.

      PAP V - съмнения за инвазивен карцином. Препоръка: биопсия за хистологично изследване.


  След поставяне на диагноза ПАП 2 или ПАП 3 може да се проведе някакъв вид лечение или не. Това преценява лекарят на базата на вашето индивидуално състояние. при установяване на ПАП 4 или 5 обикновено се извършва конизация и/или друг вид лечение.

  Препоръчва се жените и момичетата, които водят полов живот, веднъж годишно да се подлагат на ПАП тест, започвайки от 1 до 3 години след първия сексуален контакт, но не по-късно от 21 годишна възраст.


  Бележки:
     [1] Последната актуализация на номенклатурата е от 10 май 1997 г.
     [2] К = Kontrolle (нем., контрола)
     [3] W = Wiederholen (нем., повторение)
     [4] Според резултатите от хистологичното изследване се определя стадия на CIN (ЦИН, цервикална интраепителна неоплазия).


  Независимо от групата, в описателната част на едно изследване може да е споменат терминът "койлоцити". Това означава клетки, видимо променени от присъствие на вирус в тях. Най-често се касае за вируси на човешкия папилом (HPV). Цитологичното изследване не е в състояние да разпознае какъв точно е вирусът, нито дали е от вирусите, които могат да предизвикат рак. За такова разпознаване е необходимо вирусологично изследване - ДНК-анализ. Цитологичното изследване (т.нар. профилактична цитонамазка) не е в състояние да потвърди с категоричност присъствие на НРV в маточната шийка. Това изследване може да заподозре с различна степен на достоверност присъствието на вируса и с никаква степен на достоверност - да докаже връзката между наличния вирус и риска от рак. Колпоскопията не може дори да заподозре присъствието на вирус в нормално изглеждаща маточна шийка. Това изследване, обаче, пределно ясно различава измененията, причинени от НРV, от всички други изменения на шийката. Именно колпоскопията дава безспорни основания за взимане на тъканна проба (биопсия), която спада към най-надеждните методи за поставяне на окончателна диагноза.
  Биопсията спада към най-надеждните методи за поставяне на окончателна диагноза. Тя разпознава дали дадено изменение на лигавицата е причинено от НРV или не. Най-честото изменение, причинено от НРV, е папиломът на маточната шийка. Той се открива чрез колпоскопия, но се доказва само чрез биопсия. Освен това, само биопсията е в състояние да ни осветли по най-парливия въпрос - налице ли е истинско предраково състояние и дали не е започнало развитие на същински рак. Но и биопсията не е универсален диагностичен метод. Тя, например, не може да установи към кой тип НРV спадат вирусите, причинили даден папилом, т.е. дали това а "добрите" или „лошите” типове.
  Вирусологичното изследване не разпознава има ли някакви изменения по маточната шийка - както папиломи, така и други; ако има изменения - дали те са предракови или не; ако измененията са предракови - каква е тяхната тежест; има ли начално развитие на рак.
  Отговор на всички тези въпроси търсим чрез другите методи - цитологично изследване, колпоскопия, биопсия. В замяна на това, вирусологичното изследване и по-специално ДНК-тестът със сигурност доказва присъствието на НРV в маточната шийка и, което е най-важно, какъв тип е въпросният вирус. Никое друго изследване засега не е в състояние да отговори на последния въпрос.
  Както личи, за да си струва да се притеснявате от вирусите на човешкия папилом далеч не е достатъчен обикновен преглед или само едно изследване. Необходимо е да се използва целият арсенал от диагностични средства, с които съвременната гинекология разполага. И когато този арсенал е използван, необходимо е резултатите да се интерпретират и обобщят за Вашия конкретен случай - от гинеколог, на когото имате пълно доверие. И едва тогава да започнете или да не започнете лечение.[/list]
  Трябва ли да се обгаря раничката на матката

  Задължително ли е обгарянето на раничката на шийката на матката при жените?

  По-рано се смяташе, че раничката трябва задължително да се обгори, за да не се превърне в рак. Доказано е, че този метод, в сравнение с другите, дава по-голям процент усложнения във вид на ендометриоза, болков синдром, нарушаване на процеса на раждане и др. Затова лекарите в много редки случаи препоръчват този метод. За лечение на ерозия на шийката на матката днес се използват други методи, като химична коагулация, лазерна коагулация или криокоагулация.

  Резултатите от изследванията опровергават мнението, че след изгаряне на раничката няма опасност от рак.

  Въздействията върху шийката на матката, ако се правят без съответните показания, не предпазват от развитие на рак на шийката на матката. Дори напротив, ако лекарят не е определил правилно какво точно има на шийката и го е изгорил, това може да предизвика развитие на процеса. Установено е, че многократните изгаряния могат да предизвикат левкоплакия.

  И още една заблуда: много жени смятат, че при ерозия могат да помогнат тампони с масло от алое. Но лекарите са категорично «против». Те смятат, че използването на тампоните с алое, при всякакви видове ранички е изключително вредно. Обяснението е, че всички тези вещества са биостимулатори и могат да нарушат процеса на клетъчното диференциране на тъканите, както и да стимулират предракови процеси 6 шийката на матката.


  Връзки към стари теми:
  http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=791606.0;;19 тема 32
  тема 31 http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=776247.0;;20
  http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=739805.msg … 20764#msg26220764 -тема 29
  http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=718746.0-тема 28
  http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=709919.0-тема 27
  http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=702179.0 - тема 26


  Последна редакция: пн, 01 дек 2014, 19:57 от Dados

  # 1
  • София
  • Мнения: 7 488
  Записвам се първа.
  Може ли да добавиш и д-р Ковачев от ВМА.

  Линкът в старата тема е сгрешен.

  # 2
  • София
  • Мнения: 564
  Запис и от мен в очакване на Д-р Ганчева. С пожелание за добри резултати на всички.

  # 3
  • Мнения: 54
  Здрaвейте и от мен. Може сa сте попaдaли нa мой постове в предходнaтa темa, преди месец ми мaхнaхa ч/з ток кондиломи, и сегa нa същото място нз дaлу си внушaвaм, но мaй или е остaнaл един или е новопоявил се. Тъкмо се бях успокоилa и сегa чaкaм с нетърпение четвъртък дa ме види докторкaтa. Носител съм нa ЧПВ, което зa мен беше нaй голям шок, инaче вс др изследвaния сa хубaви Sad

  # 4
  • Мнения: 2 469
  pipilotka87 добавен е в списъка твоя доктор, след професор Горчев е, извинявам се за грешния линк в старата тема, искам да попитам някой има ли опит с Кандидамикоза и ако да
  нека сподели в тази тема, която съм пуснала за целта  Hug Hug
  http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=812379.0;;19

  # 5
  • Wolwedans
  • Мнения: 396
  Запис и от мен. Благодарско за темата  bouquet

  # 6
  • Мнения: 7 898
  Аз се чудя защо не получавам известия, а то ми е изчезнал поста, много странно.  Thinking

  # 7
  • София
  • Мнения: 133
  И моя пост го няма. newsm78

  # 8
  • Мнения: 99
  най сетне успях да се запиша линка беше грешен май   bouquet

  # 9
  • Мнения: 2 684
  Влизам с "умен" въпрос - в момента има ли една поета от каса цитонамазка годишно?

  # 10
  • Мнения: 2 469
  Влизам с "умен" въпрос - в момента има ли една поета от каса цитонамазка годишно?

  Мисля че цитонамазка се поема от Здравна каса, и се заплаща само потребителската такса или пък само такса за взимане на материал 5-7 лв, но съм сигурна че се поема от касата.  Confused

  # 11
  • Мнения: 2 684
  Благодаря, а дали можете да ми кажете от кога е поета, защото преди 3 години не беше?

  # 12
  • Мнения: 2 469
  как от кого мисля че ако отидеш при АГ което работи със здравна каса , и помолиш да ти бъде взета цитонамзка мисля че няма да имам никакъв проблем , и как така от кого е поета  newsm78

  # 13
  • Мнения: 2 684
  От когА Simple Smile Питам, защото май ще излезе, че при гинеколожката ми се плаща. За съжаление издействах свободен ден от работа само за утре и само тя приема пациенти.

  # 14
  • Wolwedans
  • Мнения: 396
  Цитонамазка се поема от Здравната каса ако гинеколога ти даде направление за МДД (медико-диагностична дейост). За тази цел гинеколога трябва да има наличен Стандарт. За съжаление(от опит го казвам) ЗК отпуска изключително малко средства по тези стандарти и те бързо се изчерпват. Стандарта е под формата на пари- например 100 лв. месечно за всичките пациенти на специалиста на месец. Една цитонамазка е май 10-12 лева (т.е. това е сумата, която ЗК плаща на лабораторията). Т.е 10 цитонамазки и лимита е заминал. Ако гинеколога има много бременни на ЖК, те му "изяждат" всичкия лимит за изследвания и не му остава нищо, а бременните са с предимство. Ако се занимава основно с гинекологични случаи ще има повече пари за изследвания и за тях. И пак не се знае! Ако открие карцином и изпрати пациентката на скенер за метастази и му вземат 150 лева от стандарта и край за месеца... Надявам се, че го обясних що годе разбираемо.

  Общи условия

  Активация на акаунт