Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 2 469
Ето и поредната нова тема! Пожелавам само хубави резултати на всички момичета, които влизат тук! А на всички, които се присъединяват сега искам да кажа да бъдат спокойни, защото са попаднали на точното място за съвет. Моля, преди да си задавате въпросите да прочетете информацията, която е тук.

Ходете веднъж годишно на преглед с колпоскоп и цитонамазка! Биопсия, ЧПВ-тест и друга допълнителна диагностика правете само, ако има индикации за тях!


Внимание! Форумът НЕ е лекар. Възможно е информацията тук да е непълна или неточна. Моля, прочетеното тук, както и съветите на потребителите да се приемат само информативно! Не предприемайте каквото и да е само лечение, защото може да има тежки последици! Консултирайте се с вашия лекар!


Координати на лекари:
- доц. Попова, 02/ 831 7671 - за преглед, конизация, операция /завежда Клиниката по Гинекология на 5та градска болница/

     - д-р Ралчева, GSM: 0888 318 967, сл.тел. 02/ 971 4898, вътр.31 - за преглед, биопсия
     - д-р Ганчева, GSM: 0888 754 077, ул. Поп Богомил 23, сл.тел. 02 983 64 06 и Моб. тел. 0888754077 /след 14 часа за записване на часове/

     - доц. д-р. Цветанка Дянкова К.М.Н. акушер-гинеколог, онколог, хирург, тел: 02/ 873 2273 и 0888/ 661 543, e-mail: tzv.dyankova@mail.bg

- д-р Божидар Славчев, гр. София, ж.к. "Стрелбище", ул. "Костина" 6, тел. 02/ 408 1843, 02/ 859 6071, GSM 0885/ 654 925

  - проф. Карагьозов - преглежда в Токуда понеделник и четвъртък, тел. на рецепцията 02/ 403 49 28 (трябва да си запазите час на рецепцията).

     - д-р Красимир Недялков, акушер-гинеколог, онколог и началник отделение "Оперативна гинекология" в 1 АГ "Света София", GSM: 0888/ 639 061, тел. в частния кабинет: 02/ 858 9024.

     - Д-р Нейкова сл.тел.9792068 ДКЦ  Д-Р ГРИЙНБЕРГ БАН - 25 ти блок - само за прегледи /цитоназамка,колпоскоп/ няма предварително записване и не работи със здравна каса

     - Доц. Горчев - Плевен  - ул. "Гео Милев" №14 - тел. 064/ 800 292; 064/ 800 417 и Плевен ул. "Цар Симеон" № 23 и телефони : 064/ 805 666; 064/ 8181; 064/ 806 838

-Д-р Камен Ямаков
/акушер - гинеколог/,АГ кабинет,гр. Пловдив , кв.Капана
ул."Стефан Веркович" 3 ,ет 1
/в сградата на  Агенцията по вписванията/
GSM : 0888 65 23 47

-Д-р Гергана Коларова
София, ул.Ангел Кънчев 34, ет 1
за записване на  часове и допълнителна информация 02 873 22 93

Д-р Стефан Ковачев
ВМА,Записване за преглед: (02) 922 51 28 -- всеки присъствен ден от 14 до 17 ч.

Д-р Иван Димитров
САГБАЛ „Д-р Щерев” ул. Христо Благоев # 25-31 ж.к. Разсадника
гр. София 1330 България
За записване на час: (02) 920-09-01;  0887 251 298;

Полезни връзки в интернет:
http://www.puls.bg/health/sex/news_3504.html - Рак на маточната шийка - рисковите фактори (І част)
http://www.puls.bg/health/sex/news_3524.html - Рак на маточната шийка - рисковите фактори (ІІ част)
http://www.hpv-bg.com/ - на български за digene HPV hc2 test
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001491.htm - (Cervical intraepithelial neoplasia, CIN) (source: U.S. National Institutes of Health)
http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/detection/Pap-HPV-testing -   Цитонамазка, ПАП тест (PAP smear)(source: U.S. National Cancer Institut)

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B8%D0%B … D0%B7%D0%B8%D1%8F - Цервикалната интраепителна неоплазия (ЦИН) (на английски: cervical intraepithelial neoplasia, CIN)

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B … D1%86%D0%B8%D1%8F - Конизация

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%90%D0%9F_%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82 - Пап тест

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D0%BE%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%8F - Биопсия

Abnormal pap test
http://healthcenter.indiana.edu/answers/explaining-abnormal-pap.shtml

ПАП тест (цитонамазка) и класификация на резултатите
 
ПАП тестът е медицинско изследване за ранно откриване и диагностициране на рак на шийката на матката при жените. Тестът е разработен през 1928 г. от американския патолог от гръцки произход Джордж Папаниколау.

Цитонамазката позволява да се засече заболяването в най-ранните му стадии, когато оперативното лечение в много голям процент от случаите води до излекуване, а също така да се установят онези предракови състояния, при които е необходимо само да се обгори засегнатият участък върху шийката на матката.

Сравнително проста и безболезнена, тази процедура обикновено се извършва в лекарски кабинет или клиника. С памучни шпатули или малки четчици (четчиците са предпочитани през последните години) се вземат проби от лигавицата на маточната шийка, после биват оцветени и изследвани под микроскоп. Резултатите от така направеното цитологично изследване (цитонамазка, натривка) се класифицират в пет групи по Папаниколау (PAP I-V, т. нар. Мюнхенска номенклатура от 1975 г.[1]) по следния начин:

    PAP I - няма възпалени или възстановени изменения. Препоръка: Рутинно подлагане на предглед след една година.

    PAP II - наблюдава се цервицит (възпаление на шийката на матката) и / или метаплазия (доброкачествено преобразуване на клетки). Препоръка: ако измененията са ясно изразени, може да се направи терапия на възпалението или хормонална терапия и обстоен преглед на шийката на матката.

    неофициално, но често използвано класифициране: PAP II К[2] или понякога PAP II W[3] - неясен (съмнителен) резултат. Това включва намазки, които не са достатъчно добри, за да се направи еднозначно заключение или намазки с променени клетки, които не могат да се класифицират като атипични, но не са и нормални. Препоръка: необходима е контролна цитонамазка.

    PAP III (в България понякога се отбелязва като III А) - неясен (съмнителен) резултат. Тежко възпалено или дегенеративно изменение, което не може еднозначно да бъде класифицирано като доброкачествено или злокачествено. Следователно не може със сигурност да се изключи наличието на карцином. Препоръка: необходима е контролна цитонамазка в кратък срок и / или биопсия (вземане на материал за хистологично изследване[4]).

    PAP III D (в България понякога се отбелязва като III Б) - лека до среднотежка дисплазия (ЦИН I или II). Няма наличие на ракови клетки. Измененията могат да се развият до раков процес Карцинома ин ситу (CIS, Carcinoma in situ). Препоръка: нова цитонамазка и колпоскопия в рамките на три месеца.

    PAP IV A - тежка дисплазия или Carcinoma in situ (CIS). Препоръка: краткосрочно нова цитонамазка и колпоскопия, както и биопсия.

    PAP V - съмнения за инвазивен карцином. Препоръка: биопсия за хистологично изследване.


След поставяне на диагноза ПАП 2 или ПАП 3 може да се проведе някакъв вид лечение или не. Това преценява лекарят на базата на вашето индивидуално състояние. при установяване на ПАП 4 или 5 обикновено се извършва конизация и/или друг вид лечение.

Препоръчва се жените и момичетата, които водят полов живот, веднъж годишно да се подлагат на ПАП тест, започвайки от 1 до 3 години след първия сексуален контакт, но не по-късно от 21 годишна възраст.


Независимо от групата, в описателната част на едно изследване може да е споменат терминът "койлоцити". Това означава клетки, видимо променени от присъствие на вирус в тях. Най-често се касае за вируси на човешкия папилом (HPV). Цитологичното изследване не е в състояние да разпознае какъв точно е вирусът, нито дали е от вирусите, които могат да предизвикат рак. За такова разпознаване е необходимо вирусологично изследване - ДНК-анализ. Цитологичното изследване (т.нар. профилактична цитонамазка) не е в състояние да потвърди с категоричност присъствие на НРV в маточната шийка. Това изследване може да заподозре с различна степен на достоверност присъствието на вируса и с никаква степен на достоверност - да докаже връзката между наличния вирус и риска от рак. Колпоскопията не може дори да заподозре присъствието на вирус в нормално изглеждаща маточна шийка. Това изследване, обаче, пределно ясно различава измененията, причинени от НРV, от всички други изменения на шийката. Именно колпоскопията дава безспорни основания за взимане на тъканна проба (биопсия), която спада към най-надеждните методи за поставяне на окончателна диагноза.
Биопсията спада към най-надеждните методи за поставяне на окончателна диагноза. Тя разпознава дали дадено изменение на лигавицата е причинено от НРV или не. Най-честото изменение, причинено от НРV, е папиломът на маточната шийка. Той се открива чрез колпоскопия, но се доказва само чрез биопсия. Освен това, само биопсията е в състояние да ни осветли по най-парливия въпрос - налице ли е истинско предраково състояние и дали не е започнало развитие на същински рак. Но и биопсията не е универсален диагностичен метод. Тя, например, не може да установи към кой тип НРV спадат вирусите, причинили даден папилом, т.е. дали това а "добрите" или „лошите” типове.
Вирусологичното изследване не разпознава има ли някакви изменения по маточната шийка - както папиломи, така и други; ако има изменения - дали те са предракови или не; ако измененията са предракови - каква е тяхната тежест; има ли начално развитие на рак.
Отговор на всички тези въпроси търсим чрез другите методи - цитологично изследване, колпоскопия, биопсия. В замяна на това, вирусологичното изследване и по-специално ДНК-тестът със сигурност доказва присъствието на НРV в маточната шийка и, което е най-важно, какъв тип е въпросният вирус. Никое друго изследване засега не е в състояние да отговори на последния въпрос.
Както личи, за да си струва да се притеснявате от вирусите на човешкия папилом далеч не е достатъчен обикновен преглед или само едно изследване. Необходимо е да се използва целият арсенал от диагностични средства, с които съвременната гинекология разполага. И когато този арсенал е използван, необходимо е резултатите да се интерпретират и обобщят за Вашия конкретен случай - от гинеколог, на когото имате пълно доверие. И едва тогава да започнете или да не започнете лечение.Трябва ли да се обгаря раничката на матката

Задължително ли е обгарянето на раничката на шийката на матката при жените?

По-рано се смяташе, че раничката трябва задължително да се обгори, за да не се превърне в рак. Доказано е, че този метод, в сравнение с другите, дава по-голям процент усложнения във вид на ендометриоза, болков синдром, нарушаване на процеса на раждане и др. Затова лекарите в много редки случаи препоръчват този метод. За лечение на ерозия на шийката на матката днес се използват други методи, като химична коагулация, лазерна коагулация или криокоагулация.

Резултатите от изследванията опровергават мнението, че след изгаряне на раничката няма опасност от рак.

Въздействията върху шийката на матката, ако се правят без съответните показания, не предпазват от развитие на рак на шийката на матката. Дори напротив, ако лекарят не е определил правилно какво точно има на шийката и го е изгорил, това може да предизвика развитие на процеса. Установено е, че многократните изгаряния могат да предизвикат левкоплакия.

И още една заблуда: много жени смятат, че при ерозия могат да помогнат тампони с масло от алое. Но лекарите са категорично «против». Те смятат, че използването на тампоните с алое, при всякакви видове ранички е изключително вредно. Обяснението е, че всички тези вещества са биостимулатори и могат да нарушат процеса на клетъчното диференциране на тъканите, както и да стимулират предракови процеси 6 шийката на матката.


Връзки към по стари теми:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=812558.msg … 34685#msg30534685 тема 33
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=791606.0;;19 тема 32
тема 31 http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=776247.0;;20
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=739805.msg … 20764#msg26220764 -тема 29
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=718746.0-тема 28
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=709919.0-тема 27
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=702179.0 - тема 26

# 1
 • Мнения: 168
Момичета,
да ви споделя моя проблем след конизацията. Заради уредите, които се използват за разтваряне на влагалището, за да достигнат до маточната шийка, имам чувството че са ми разкъсали влагалището.
Извинявам се, че така брутално го описвам, но има болки съвсем на входа на В. Дори когато си гледам превръзката, точно там, където са болките има нещо като засъхнала кръв.
Дали това е нормално?
Поздрави на всички.

# 2
 • Мнения: 68
Момичета,
да ви споделя моя проблем след конизацията. Заради уредите, които се използват за разтваряне на влагалището, за да достигнат до маточната шийка, имам чувството че са ми разкъсали влагалището.
Извинявам се, че така брутално го описвам, но има болки съвсем на входа на В. Дори когато си гледам превръзката, точно там, където са болките има нещо като засъхнала кръв.
Дали това е нормално?
Поздрави на всички.
А болките веднага ли почнаха във влагалището след конизацията или в последствие...? И аз съм от вчера с конизация но нямам болки долу...

# 3
 • Мнения: 168
Момичета,
да ви споделя моя проблем след конизацията. Заради уредите, които се използват за разтваряне на влагалището, за да достигнат до маточната шийка, имам чувството че са ми разкъсали влагалището.
Извинявам се, че така брутално го описвам, но има болки съвсем на входа на В. Дори когато си гледам превръзката, точно там, където са болките има нещо като засъхнала кръв.
Дали това е нормално?
Поздрави на всички.
А болките веднага ли почнаха във влагалището след конизацията или в последствие...? И аз съм от вчера с конизация но нямам болки долу...

Не, първия ден бях на аналгин венозно и с инжекции. Още докато бях в болницата трудно сядах. Но си мислех, че е от катетъра. Когато се прибрах това усещане продължи, но вече е по-конкретно. Не боли толкова много, в смисъл усещането е като претриване, но в точно определен участък. И днес - 3 дни след конизацията (моята беше във вторник) започнах да усещам облегчение. До вчера си усещах превръзката, имах чувството че тя ме претрива допълнително в този участък.

# 4
 • Мнения: 68
На мен не са ми давали болкоуспокояващи, само антибиотик...и не съм имала болки до сега...и катедър нямах...конизацията  беше дълбока ... но не съм имала подобни проблеми до сега...може да са закачили нещо по пътя...знам ли...

# 5
 • Мнения: 168
На мен не са ми давали болкоуспокояващи, само антибиотик...и не съм имала болки до сега...и катедър нямах...конизацията  беше дълбока ... но не съм имала подобни проблеми до сега...може да са закачили нещо по пътя...знам ли...
На мен пък не ми дадоха антибиотик. Катетъра ми го сложиха защото имах някакъв специален тампон, който прииска пикочния канал.  Тампона представляваше нещо, навито на руло, около маточната шийка. Все едно ако си разцепиш пръста на ръката да ти сложат лейкопласт около пръста няколко пласта. Подобен беше тампона. Доктора на сутринта дойде и го отви. После махнаха и катетъра.
Много зависи как е правена операцията. Моята мисля че беше със скалпел. За да свият органа вероятно слагат въпросния тампон.

# 6
 • Мнения: 179
записвам се  Blush

# 7
 • Мнения: 312
Благодаря за темата, не съм стигнала до конизацио, но си имах другите процедури  Peace

# 8
 • Wolwedans
 • Мнения: 396
Vanesa_bb
Микробиологията ти показва Бактериална вагиноза. Това е свръх растеж на условнопатогенни анаероби в резултат на липсата на лактобацили, т. е. нещо като дисбактериоза на влагалището. Първо се подтиска растежа на анаеробите с антибиотици (метронидазол, арилин, фасижин...- през устата или вагинално) и след това се дават вагинални прибиотици (напр. лактажин и т.н.)
И да, може да повлияе резултата от цитонамазката), повтори я след лечението, което ще проведете.

# 9
 • Wolwedans
 • Мнения: 396
Lea, ако си по-тесничка може и да са наранили входа на влагалището. Ще премине за 2-3 дни.

# 10
 • Мнения: 168
Принципно съм, да.
Доста съм слаба и таза ми е много малък. Вероятно това е била причината. Аз усещам, че вече са минали 3 дни и нещата започват да се оправят. Simple Smile

# 11
 • Мнения: 2 469
Ally_t какво може да значи ето това- 16ти ден от МЦ, целия ден бях със слабо тъмно, кървене - не зацапване, кървене, като за начало на МЦ, помислих си че става дума за овулаторно зацапване, но  кървенето продължи, тъмно като черно без болки, Слабо, на 3 ден премина в менструална кръв, със един съсирек.

Това ми се случи преди няколко месеца.  ooooh!

# 12
 • София
 • Мнения: 7 245
Записвам се с пожелания за повече добри новини!

# 13
 • Мнения: 605
  bouquet

# 14
 • Wolwedans
 • Мнения: 396
Ally_t какво може да значи ето това- 16ти ден от МЦ, целия ден бях със слабо тъмно, кървене - не зацапване, кървене, като за начало на МЦ, помислих си че става дума за овулаторно зацапване, но  кървенето продължи, тъмно като черно без болки, Слабо, на 3 ден премина в менструална кръв, със един съсирек.

Това ми се случи преди няколко месеца.  ooooh!
Не знам, вроятно е хормонално. Ако не се повтори, не му мисли. Всяка жена е имала инциденти с предеждевременна менструация. Но може и да е Киста, те също причиняват хормонален дисбаланс. Отиди да те погледнат с ехограф за всеки случай. Ако се повтори изследвай хормоните...

Общи условия

Активация на акаунт