Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 2 469
Старата тема

Ето и поредната нова тема! Пожелавам само хубави резултати на всички момичета, които влизат тук! А на всички, които се присъединяват сега, искам да кажа да бъдат спокойни, защото са попаднали на точното място за съвет. Моля, преди да си задавате въпросите да прочетете информацията, която е тук.

Ходете веднъж годишно на преглед с колпоскоп и цитонамазка! Биопсия, ЧПВ-тест и друга допълнителна диагностика правете само, ако има индикации за тях!

Внимание! Форумът НЕ е лекар. Възможно е информацията тук да е непълна или неточна. Моля, прочетеното тук, както и съветите на потребителите да се приемат само информативно! Не предприемайте каквото и да е само лечение, защото може да има тежки последици! Консултирайте се с вашия лекар!

Координати на лекари:
доктор Янчо Делчев, Болница Доверие
Запишете час:
02/40 36 100
ж.к. “Овча Купел 2”, ул. “Фридрих Грюнангер” 2, София 1632

д-р Арман Христамян
Служебен:
Пловдив, бул. Васил Априлов 15а
тел.: 032/641 537
Частен кабинет/прегледи сред предварително записване от понеделник до петък след 16:00часа/:
Пловдив, ул. Г.М. Димитров 5 /зад х-л Тримонциум/
тел.: 0898 444 541

     - д-р Цветанка Ралчева, GSM:  0888 318 967, сл.тел.  02/ 971 4898, вътр.31 - за преглед
     - д-р Антоанета Ганчева, GSM:  ул. Поп Богомил 23, сл.тел.  02 983 64 06 и Моб. тел. 0888754077

     - доц. д-р. Цветанка Дянкова К.М.Н. акушер-гинеколог, онколог, хирург, тел:  02/ 873 2273 и 0888/ 661 543, e-mail: tzv.dyankova@mail.bg

    - проф. Карагьозов - преглежда в Токуда понеделник и четвъртък, тел. на рецепцията  02/ 403 49 28 (трябва да си запазите час на рецепцията).

     - д-р Красимир Недялков, акушер-гинеколог, онколог и началник отделение "Оперативна гинекология" в 1 АГ "Света София", GSM: 0888/ 639 061, тел. в частния кабинет:  02/ 858 9024.

     - Д-р Нейкова сл.тел.9792068 ДКЦ  Д-Р ГРИЙНБЕРГ БАН - 25 ти блок - само за прегледи /цитоназамка,колпоскоп/ няма предварително записване и не работи със здравна каса

     - Доц. Горчев - Плевен  - ул. "Гео Милев" №14 - тел.  064/ 800 292;  064/ 800 417 и Плевен ул. "Цар Симеон" № 23 и телефони :  064/ 805 666; 064/ 8181;  064/ 806 838

    -Д-р Камен Ямаков
/акушер - гинеколог/,АГ кабинет,гр. Пловдив , кв.Капана
ул."Стефан Веркович" 3 ,ет 1
/в сградата на  Агенцията по вписванията/
GSM :  0888 65 23 47

   -Д-р Гергана Коларова
София, ул.Ангел Кънчев 34, ет 1
за записване на  часове и допълнителна информация  02 873 22 93

    Д-р Стефан Ковачев
ВМА,Записване за преглед:  (02) 922 51 28 -- всеки присъствен ден от 14 до 17 ч.

    Д-р Иван Димитров
САГБАЛ „Д-р Щерев” ул. Христо Благоев # 25-31 ж.к. Разсадника
гр. София 1330 България
За записване на час:  (02) 920-09-01;   0887 251 298;

  професор Корновски
гр. Варна, ул. Андрей Сахаров 27
 +359 88 2 040451
ykornovski@abv.bg; Работното време: от понеделник до петък от 14:00 до 18:00ч

Др. Татяна Габровска. Гр. Бургас, МЦ Николай Чудотворец
д-р Божидар Славчев
http://mcslavchev.com/
ул.„Костина” №6,ж.к. „Стрелбище”
София,България
mc_b_slavchev@abv.bg

Полезни връзки в интернет:
http://hpv-bg.com/

http://www.puls.bg/health/sex/news_3504.html - Рак на маточната шийка - рисковите фактори (І част)
http://www.puls.bg/health/sex/news_3524.html - Рак на маточната шийка - рисковите фактори (ІІ част)
http://www.hpv-bg.com/ - на български за digene HPV hc2 test
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001491.htm - (Cervical intraepithelial neoplasia, CIN) (source: U.S. National Institutes of Health)
http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/detection/Pap-HPV-testing -   Цитонамазка, ПАП тест (PAP smear)(source: U.S. National Cancer Institut)

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B8%D0%B … D0%B7%D0%B8%D1%8F - Цервикалната интраепителна неоплазия (ЦИН) (на английски: cervical intraepithelial neoplasia, CIN)

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B … D1%86%D0%B8%D1%8F - Конизация

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%90%D0%9F_%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82 - Пап тест

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D0%BE%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%8F - Биопсия

Abnormal pap test
http://healthcenter.indiana.edu/answers/explaining-abnormal-pap.shtml

ПАП тест (цитонамазка) и класификация на резултатите

ПАП тестът е медицинско изследване за ранно откриване и диагностициране на рак на шийката на матката при жените. Тестът е разработен през 1928 г. от американския патолог от гръцки произход Джордж Папаниколау.Цитонамазката позволява да се засече заболяването в най-ранните му стадии, когато оперативното лечение в много голям процент от случаите води до излекуване, а също така да се установят онези предракови състояния, при които е необходимо само да се обгори засегнатият участък върху шийката на матката. Сравнително проста и безболезнена, тази процедура обикновено се извършва в лекарски кабинет или клиника. С памучни шпатули или малки четчици (четчиците са предпочитани през последните години) се вземат проби от лигавицата на маточната шийка, после биват оцветени и изследвани под микроскоп. Резултатите от така направеното цитологично изследване (цитонамазка, натривка) се класифицират в пет групи по Папаниколау (PAP I-V, т. нар. Мюнхенска номенклатура от 1975 г.[1]) по следния начин:

    PAP I - няма възпалени или възстановени изменения. Препоръка: Рутинно подлагане на предглед след една година.

    PAP II - наблюдава се цервицит (възпаление на шийката на матката) и / или метаплазия (доброкачествено преобразуване на клетки). Препоръка: ако измененията са ясно изразени, може да се направи терапия на възпалението или хормонална терапия и обстоен преглед на шийката на матката.

    неофициално, но често използвано класифициране: PAP II К[2] или понякога PAP II W[3] - неясен (съмнителен) резултат. Това включва намазки, които не са достатъчно добри, за да се направи еднозначно заключение или намазки с променени клетки, които не могат да се класифицират като атипични, но не са и нормални. Препоръка: необходима е контролна цитонамазка.

    PAP III (в България понякога се отбелязва като III А) - неясен (съмнителен) резултат. Тежко възпалено или дегенеративно изменение, което не може еднозначно да бъде класифицирано като доброкачествено или злокачествено. Следователно не може със сигурност да се изключи наличието на карцином. Препоръка: необходима е контролна цитонамазка в кратък срок и / или биопсия (вземане на материал за хистологично изследване[4]).

    PAP III D (в България понякога се отбелязва като III Б) - лека до среднотежка дисплазия (ЦИН I или II). Няма наличие на ракови клетки. Измененията могат да се развият до раков процес Карцинома ин ситу (CIS, Carcinoma in situ). Препоръка: нова цитонамазка и колпоскопия в рамките на три месеца.

    PAP IV A - тежка дисплазия или Carcinoma in situ (CIS). Препоръка: краткосрочно нова цитонамазка и колпоскопия, както и биопсия.

    PAP V - съмнения за инвазивен карцином. Препоръка: биопсия за хистологично изследване.

След поставяне на диагноза ПАП 2 или ПАП 3 може да се проведе някакъв вид лечение или не. Това преценява лекарят на базата на вашето индивидуално състояние. при установяване на ПАП 4 или 5 обикновено се извършва конизация и/или друг вид лечение.

Препоръчва се жените и момичетата, които водят полов живот, веднъж годишно да се подлагат на ПАП тест, започвайки от 1 до 3 години след първия сексуален контакт, но не по-късно от 21 годишна възраст.
2
Биопсията спада към най-надеждните методи за поставяне на окончателна диагноза. Тя разпознава дали дадено изменение на лигавицата е причинено от НРV или не. Най-честото изменение, причинено от НРV, е папилома на маточната шийка. Той се открива чрез колпоскопия, но се доказва само чрез биопсия. Освен това, само биопсията е в състояние да ни осветли по най-парливия въпрос - налице ли е истинско пред раково състояние и дали не е започнало развитие на същински рак. Но и биопсията не е универсален диагностичен метод. Тя, например, не може да установи към кой тип НРV спадат вирусите, причинили даден папилом, т.е. дали това а "добрите" или „лошите” типове.
Вирусологичното изследване не разпознава има ли някакви изменения по маточната шийка - както папиломи, така и други; ако има изменения - дали те са предракови или не; ако измененията са пред ракови - каква е тяхната тежест; има ли начално развитие на рак.
Отговор на всички тези въпроси търсим чрез другите методи - цитологично изследване, колпоскопия, биопсия. В замяна на това, вирусологичното изследване и по-специално ДНК-тестът със сигурност доказва присъствието на НРV в маточната шийка и, което е най-важно, какъв тип е въпросният вирус. Никое друго изследване засега не е в състояние да отговори на последния въпрос.
Както личи, за да си струва да се притеснявате от вирусите на човешкия папилом далеч не е достатъчен обикновен преглед или само едно изследване. Необходимо е да се използва целият арсенал от диагностични средства, с които съвременната гинекология разполага. И когато този арсенал е използван, необходимо е резултатите да се интерпретират и обобщят за Вашия конкретен случай - от гинеколог, на когото имате пълно доверие. И едва тогава да започнете или да не започнете лечение.


Трябва ли да се обгаря раничката на матката

Задължително ли е обгарянето на раничката на шийката на матката при жените?


По-рано се смяташе, че раничката трябва задължително да се обгори, за да не се превърне в рак. Доказано е, че този метод, в сравнение с другите, дава по-голям процент усложнения във вид на ендометриоза, болков синдром, нарушаване на процеса на раждане и др. Затова лекарите в много редки случаи препоръчват този метод. За лечение на ерозия на шийката на матката днес се използват други методи, като химична коагулация, лазерна коагулация или криокоагулация.
[/color]

Резултатите от изследванията опровергават мнението, че след изгаряне на раничката няма опасност от рак.

Въздействията върху шийката на матката, ако се правят без съответните показания, не предпазват от развитие на рак на шийката на матката. Дори напротив, ако лекарят не е определил правилно какво точно има на шийката и го е изгорил, това може да предизвика развитие на процеса. Установено е, че многократните изгаряния могат да предизвикат левкоплакия.

И още една заблуда: много жени смятат, че при ерозия могат да помогнат тампони с масло от алое. Но лекарите са категорично «против». Те смятат, че използването на тампоните с алое, при всякакви видове ранички е изключително вредно. Обяснението е, че всички тези вещества са биостимулатори и могат да нарушат процеса на клетъчното диференциране на тъканите, както и да стимулират предракови процеси 6 шийката на матката.


LEEP=LLETZ е много по-щадяща процедура за шийката, в сравнение с истинската конизация. Изрязва се лента от повърхността на шийката в т.нар. зона на трансформация с дебелина 1-2-3мм. Това е нещо като широка повърхностна биопсия. Метод на избор е при видими нискостепенни лезии (ЦИН 1-2 на порциото и липса на изменения в канала). По никакъв начин няма да навреди на бъдещо забременяване, износване и нормално раждане. Бъди напълно спокойна в това отношение. Не е болезнена процедурата, но не е от най-приятните. Шийката на матката и цервикалния канал не се скъсяват и не се изменят цикатрициално.
Конизацията е нещо друго. Прави се задължително в болница и под упойка. Изрязва се конус с основа към зоната на трансформация и връх навътре в канала. Изрязва се от 1/3 до 2/3 от цервикалния канал. Това значително скъсява шийката и при следваща бременост гинекологът преценява дали има нужда от поставянето на серклаж. При конизацията, за изрязването може да се използва скалпел (предимство е, че краищата на конуса не са обгорени и диагнозата "изрязано в здраво" е най-точна, недостатъци- кървене, задължително се поставят шевове); стандартен електронож; електронож със специален триъгълен електрически накрайник (изрязва "идеален конус" геометрически, кървенето е незначително, не се шие и не се поставят хемостатични шевове) и лазер. Всичко зависи от вида, разположението и степента на измененията.

Последна редакция: сб, 01 апр 2017, 10:39 от Dados

# 1
 • София
 • Мнения: 7 488

И все пак освен тази миомектомия, какво друго е направил за теб? Имала ли си други здравословни проблеми, ако е удобно да споделиш?


Да, имала съм и той ги е диагностицирал. Заради тези проблеми влязох за първи път в БГМама.

Започна се с двуседмично закъснение на цикъла без бременност, а за менопауза бе твърде рано. Отидох при Коновалова, при която ходех дотогава. Тя каза да не се притеснявам от закъснението, но след него да отида при Димитров, защото не й харесва шийката.

Така попаднах при него. Първа цитонамазка 3А -> лечение с глобули ->нова цитонамазка 3А -> колпоскопия, на която не се вижда нищо притеснително. Димитров каза, че се доверява на патолога и предлага биопсия, а аз се съгласих. Резултатът (ЦИН2) излезе, когато бях на море, обади ми се по телефона. Каза, че ако бях по-млада, щял да препоръча да пробваме някакво лечение (вече не помня какво) и да разчитаме, че организмът ще се пребори сам. Но предвид възрастта ми предлага конизация.

Аз се притесних и реших, че няма да се подложа на операция без да чуя второ мнение. Итака мой приятел професор от ВМА ме насочи към Ковачев, който се държа доста добре с мен, имайки предвид какъв е нравът му. Той потвърди абсолютно всичко, което Димитров ми бе съобщил. Реших да се доверя на него за операцията, защото Димитров ми изглеждаше твърде млад.

След операцията се върнах при Димитров и повече не съм си и помисляла да посетя друг лекар. Със сегашните си знания щях да избера Димитров и за първата операция.

# 2
 • Мнения: X
Да се запиша. Препоръките при цитонамазка 3В(3Д) не би ли трябвало да са същите като при 4 - краткосрочно биопсия (с евентуално колпоскоп)? Умерената дисплазия я разглеждат на места не като средна, а като комбинация между лека и тежка, съответно се действа като при тежка. Нова цитонамазка при такъв резултат за мен е напълно безсмислена, все пак цитологията само дава индикация за проблем, а хистологията определя най-добре какъв е.

# 3
 • Мнения: 2 469
datura_inermis всичко от 1 ми пост се базира на  останалите теми, ако имаш някаква нова информация сподели я,  за да я допълня  ooooh!

# 4
 • Мнения: 622
змия,
Ако може да попитам, на колко години направи конизация?   пишеш "ако бях по -млада"?

# 5
 • София
 • Мнения: 7 488
змия,
Ако може да попитам, на колко години направи конизация?   пишеш "ако бях по -млада"?

На 38.

# 6
 • Мнения: 622
Аз си записах час при Димитров на 25 ти април, да видим какво ще каже... Но като се вземе предвид преклонната ми възраст, през юни ще направя 40 г,май наистина трябва да се настройвам за leep Cry

# 7
 • Златица Софийска област
 • Мнения: 129
човешки папилома вирус – високорискови типове - генотипиране
HPV 16   Отрицателен
HPV 18   Отрицателен
HPV 31   Отрицателен
HPV 33   Отрицателен
HPV 35   Отрицателен
HPV 39   Отрицателен
HPV 45   Отрицателен
HPV 52   Отрицателен
HPV 56   Отрицателен
HPV 58   Отрицателен
HPV 59   Отрицателен
HPV 66   Отрицателен
Микоплазми/Уреаплазми/Хламидия (разширен пакет)
Ureaplasma parvum   Положителен
Chlamydia trachomatis   Отрицателен
Mycoplasma genitalium   Отрицателен
Mycoplasma hominis   Отрицателен
Ureaplasma urealyticum   Отрицателен
При 3 А гр и такива резултати за какво става на въпрос и за какво лечение трябва
 да се подготвя някой дали е минал по този път?

# 8
 • Мнения: X
Продължителен прием на АБ и за двамата с партньора, може да се наложат няколко курса. Нещо за подпомагане на имунната, пробиотици.

# 9
 • Златица Софийска област
 • Мнения: 129
Благодаря за отговоря и аз си мислех за същото.много стрес ми се събра тези дни и ми е рухнал имунитета.

# 10
 • Мнения: 18
Не ми е хубава и втората цитонамазка, а се чудя защо оставам в група IIIB, отделно имам и някакво възпаление.От HPV положителен ми е HPV31, другите са отрицателни.
Отделно се чудя, извън биопсията и абразиото, защо назначават и колпоскопия.В смисъл, тя явно не отразява реално нещата.На нея ми казаха, че определено и ясно видимо, дисплазията ми е лека, на първата цитонамазка беше между лека и умерена, сега е само умерена и тежка.
Цитонамазката не отразява ли по-ясно нещата от колпоскопията...
Съвсем се обърках.От лека до тежка, разликата е голяма, а в трите изследвания, различни неща.Ясно, че ще има биопсия и абразио, ще видя нататък.
В минали теми четох, че от Геника леко преувеличавали резултатите, остава да тая надежди, че и в моя случай е така.
И реално, hpv какво ми показва, при мен, в тази ситуация?
Извинявайте за хаотичните въпроси, но съвсем се обърках. Sad

Последна редакция: пн, 03 апр 2017, 17:41 от viktoriq mundova

# 11
 • Мнения: X
Биопсията и абразиото дават най-точен резулт. И преди ти писах - с лека дисплазия има смисъл да ги избегнеш за известно време, и да правиш колпоскоп и проследяващи намазки. При съмнение за умерена или тежка, трябва да вземат проба за хистология.

Цитонамазката не отразява ясно нещата - при нея се взимат повърхностно клетки, които евентуално дават индикация за проблем. С биопсията и абразиото се взима по-голямо парче тъкан, което може да се огледа по-добре, и в което попадат и долни слоеве. Изобщо не говорим при тях за случайно изчегъртани лесно падащи клетки (като при цитонамазката), а за парче, което може и да е над кв.см., и което патологът си разглежда колкото му душа иска с подходяща апаратура Mr. Green

С колпоскоп се оглежда засегнатия участък, къде се намира, колко е голям, има и признаци, по които може да се предположи дали изглежда злокачествено и какво може да е.

ЧПВ 31 ти показва, че си рискова и е необходимо да се направи биопсия. Няма какво да се чудиш защо стои 3Б, по-голяма вероятност има да умаловажи, отколкото да преувеличи проблем цитонамазката, а лезия няма голяма вероятност да изчезне за няколко седмици/месеца. Ако си нераждала на 20 има някакакъв шанс да предложи лекар да следиш половин-една година и да чакаш да се подобри. Ако си над 25, и особено над 30 - забрави.

# 12
 • Мнения: 18
Биопсията и абразиото дават най-точен резулт. И преди ти писах - с лека дисплазия има смисъл да ги избегнеш за известно време, и да правиш колпоскоп...

Цитонамазката не отразява ясно нещата...

С колпоскоп се оглежда засегнатия участък, къде се намира, колко е голям, има и признаци, по които може да се предположи дали изглежда злокачествено и какво може да е.

ЧПВ 31 ти показва, че си рискова и е необходимо да се направи биопсия. Няма какво да се чудиш защо стои 3Б, по-голяма вероятност има да умаловажи...
А възможно ли е такова разминаване между колпоскоп и това разминаване отделно между двете цитонамазки? На колпоскоп-лека дисплазия, на цитонамазките-умерена и тежка...

Последна редакция: пн, 03 апр 2017, 18:07 от viktoriq mundova

# 13
 • Мнения: X
Едната намазка ти беше 3АБ, доколкото помня, а другата 3Б - разминаване няма, още първата показва съмнения за по-сериозен проблем, втората потвърждава. Колпоскопът е показал изменение, което изглежда като дисплазия, и няма признаци да е тежка, но в случая не променя нищо - заедно с цитонамазките показва, че най вероятно не е по-зле от 3Б. Щеше да е от значение, ако цитонамазката беше твърдо 3А и колпоскопът беше потвърдил лека.

# 14
 • Мнения: 2 469
Възпалението дава също отражение върху резултат от цитонамазката, при мен мисля че именно то е причината да съм 2-3а мисля че и при теб Виктория също.

Общи условия

Активация на акаунт