Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Истината за желязото - нуждаят ли се кърмените бебета от хранителни добавки?

 • 15 657
 • 7
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 130
Истината за желязото
Нуждаят ли се кърмените бебета от хранителни добавки?


От Гуен Морисън
 
Имат ли нужда кърмените бебета от обогатени с желязо добавки, за да е сигурно, че получават всички необходими хранителни вещества? Ако да, то кога трябва родителите да добавят повече желязо към диетата на бебето? Колко? И защо?

Това са въпросите, които си задават кърмещите майки – и твърде често отговорът не е лесен.


Защо кърмата е най-доброто

"Изключително кърмените бебета не се нуждаят от обогатени на желязо добавки, защото кърмата съдържа желязо и лактоферин (lactoferrin)." казва Рита Трейна, RNC, IBCLC, консултант по лактация в Медицински център към Ocean Family Health Clinic в Брик, Ню Джърси "Усвояването на желязото от кърмата е по-ефективно, отколкото от адаптираното мляко. Усвояването от кърмата е 49 % от наличното желязо, докато от обогатеното адаптирано мляко е само 4 %."

Трейна обяснява, че кърмата има по-високо съдържание на витамин C и лактоза, които спомагат за усвояването на желязото. Лактоферинът, който е протеин, свързващ се с желязото, способства за абсорбирането и усвояването му и възпрепятства развитието на желязо-зависещи микроорганизми в стомаха, като и-коли (e-coli), които могат да причинят сериозни стомашно-чревни проблеми при бебетата.

Повечето лекари смятат, че не е необходимо да се дават, обогатени на желязо, добавки или други храни към кърмата поне през първите шест месеца.

"Педиатрите в този район по принцип не предписват обогатени на желязо добавки на никое дете," казва Трейна. "Обогатените на желязо твърди храни се въвеждат между 4-ти и 6-ти месец. Това е процес, при който постепенно се въвеждат алтернативни източници на желязо в храната на бебето."

Мери Гроувс, майка от Питсбърг, Пенсилвания, установила, че новата педиатърка се е  обезпокоила, когато Мари и казала, че 9-месечният и син не проявява никакъв интерес към твърди храни. "До този момент тя непрекъснато казваше колко е голям, силен и здрав" припомня си Гроувс. "Не можеше да му се начуди на теглото, ръста и на това, че вече ходеше. Но в момента, в който чу как се храни, тя започна да се държи така, като че ли той беше болнав."

Гроувс казва, че се е почуствала малко неудобно, като дете, което са смъмрили, когато лекарката и се е противопоставила по въпроса за желязото.

"Тя се намръщи леко и ми обясни, че дете на неговата възраст и с неговото тегло – той тежеше 10 паунда (1 паунд = 453,6 грама – б.пр) при раждането – се нуждае от правилното количество хранителни вещества, особено желязо" споделя Гроувс. "Тя излезе надменно от стаята, промърморвайки на сестрата да провери нивото на желязото му. Но аз бях тази, която се смя последна; защото нивото на желязото му беше много високо!"

Очевидно, при сина на Гроувс няма нужда от даване на добавки към храната му. Те си тръгнали от кабинета с пожелания за всичко най-добро от лекарката и съвет твърдите храни да се въведат, когато детето е готово.

"Аз отказвам да давам добавки," казва Гроувс. "Правя го откакто имам още две деца, и двете кърмени. Започвам да въвеждам твърди храни, когато децата ми проявяват признаци, че са абсолютно готови"

Гроувс признава, че въпреки, че не е лекар, относно даването на добавки не вярва в подхода: каквото е добро за един е добро за всички. "Смятам, че е ненужно, дори опасно" споделя тя. "При профилактичния преглед на дъщеря ми на 6-месечна възраст, медицинската сестра ми даде рецепта за витамини, включително желязо. Те въобще никога не бяха проверявали нивото на желязото и. Аз се усмихнах, взех рецептата и я изхвърлих, когато се прибрах вкъщи."

Според изследванията, включително и на Dechant KL и Clissold SP Drugs от 1991, бебета, които не са били изключително кърмени поне 7 месеца, са развили анемия до 12-месечна възраст, ако не са им давани храни, обогатени на желязо, или допълнителни витамини. Освен това се е установило, че бебета, които са били изключително кърмени 7 или повече месеца са имали добри показатели на желязото при тестовете на 12 и 24 месеца.


Кога не е достатъчно

Алисън Дилънбоу от Сидър Парк, Тексас установява, че вторият и син, на който е направен профилактичен преглед на 9-месечна възраст за анемия, в действителност е имал анемия. Първото дете на Дилънбоу, също кърмено, не е имало анемия на тази  възраст. "Ние просто започнахме да му даваме, обогатени на желязо, варива за бебета," казва тя. "Когато го прегледахме пак на 12 и 15-месечна възраст, той вече не беше анемичен."

На Дилънбоу и било казано, че майката трябва да има достатъчно желязо, за да може да снабдява и бебето чрез кърмата през първите 6 месеца, и че след това повечето бебета си набавят достатъчно желязо от твърдите храни. Тестът, който се прави от повечето лекари на 9-месечните бебета е точно с цел да се провери дали имат анемия или не страдат от други проблеми в развитието си, поради недостиг на желязо.

"Поради факта, че вътре-утробните запаси от желязо са достатъчни за около 6 месеца след раждането, а след 6-ия месец се въвеждат твърди храни, приблизително около 9-ия месец бебетата се преглеждат за анемия" казва Трейна. "Тогава те се лекуват или не, в зависимост от резултатите от кръвния тест. Лечението може да бъде или с богати на желязо твърди храни или с добавки от желязо в зависимост от силата на анемията."

Обикновено, следващият кръвен тест се прави няколко месеца след започване на лечението. Важно е да се отбележи, че диетите, при които е намалено съдържанието на желязо в храната, могат да доведат до слаб растеж и умствено развитие на бебето, допълва Трейна.

Мариан Маклейн, майка от Тускон, Аризона, се разтревожила, когато теглото на 13-месечния и  син започнало да намалява. "Той беше прегледан от педиатър, който каза, че има лека анемия," споделя тя. "Той приема капки желязо и витамини с желязо от около година вече. Започнах да му ги давам в деня, в който лекарят направи теста."

Маклейн се е била притеснила, защото преди започване на добавките, синът и не се е хранел и не е наддавал бързо. Маклейн казва, че сега синът и яде повече богати на желязо храни. "Има странични ефекти от капките като запек и почернели зъби", казва тя. "Той има много по-голям апетит сега, вероятно в резултат на намаляването на  анемията."


Заключението

"Желязото в кърмата е 'специално'," казва Сара Смит, редактор на Новини за кърмещите майки (The Nursing Mom's News) от Буда, Тексас. Гонт се притеснява, че твърде усиленото даване на добавки всъщност може да навреди на бебето.

Като има това предвид,  Анн Каландро, RNC, IBCLC, от Пидмънт, Южна Каролина, предлага следния съвет на притеснените родители: "Анемията, причинена от недостиг на желязо, е рядкост при кърмените бебета, и би било разумно да се направи обикновен кръвен тест, преди да се започне добавяне на желязо. Майките биха могли да изискат това, а и на повечето места, където се предлага медицинска помощ, кръвен тест може да се направи в самия кабинет. Това е нещо, което консултантите по лактация обикновено окуражават майките да правят, ако те са загрижени относно започване добавянето на желязо."

За кърмещите майки е важно да знаят фактите, за да могат да зададат правилните въпроси при посещението на детския лекар. Повечето експерти смятат, че докато все още детето се кърми, най-добре е да му се направят тестове преди да се дават добавки.


Преведено от lila от www.breastfeed.com

# 1
 • Мнения: 1 721
Много полезна статия! Но както разбрах кърмещата майка трябва да има достатъчно желязо, за да го "предаде" на кърмачето. Значи напред мами към желязосъдържащите храни! Права ли съм?

# 2
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 130
Не, всъщност следващият пасаж обяснява истинското положение със желязото: то се получава при бебето като запас, още от утробата, както и с последното количество плацентарна кръв, която се изпомпва след раждането, преди да се пререже пъпната връв - тази последна кръв също е много богата на желязо. Тези запаси стигат до 6-9 месец на бебето.
А майката трябва да се храни адекватно, за да поддържа собствения си организъм в ред - т.е. разумна и балансирана диета, а не непременно набъкана с химични елементи Wink

# 3
 • София
 • Мнения: 18 347
Искам само да вметна, че все пак трябва да се има предвид и наследственият фактор, който ние често забравяме.Не може ти цял живот да ходиш като избит електрон с Хб 98 и да искаш детето ти да има на 6 м. 130 Shocked

# 4
 • Мнения: 3 550
........Не може ти цял живот да ходиш като избит електрон с Хб 98 ........ Shocked
Хи-хи, как ме разсмя!
Може би затова се следи желязото в кръвта на родилките по време на бременността да не пада под определени граници.

# 5
 • Мнения: 3 696
Искам само да вметна, че все пак трябва да се има предвид и наследственият фактор, който ние често забравяме.Не може ти цял живот да ходиш като избит електрон с Хб 98 и да искаш детето ти да има на 6 м. 130 Shocked
Може, може. При нас беше така - аз с хемоглобин 102 в началото на бремеността, а бебето - 131 на 6 месеца изключително кърмено.  Laughing

# 6
 • Мнения: 373
И аз преди да родя бях с Хб 102 , след раждането ми изписаха някакви ампули желязо , от които обаче се разстроих и ми спря кърмата и аз отказах да ги пия. Утре беба прави 6м. и на 29.11 сме на консултация, та ще видим нейния Хб как е. А не е ли редно и на кърмеща майка да се правят кръвни изследвания? Аз от както съм родила не са ми правени такива.

# 7
 • sofia
 • Мнения: 562
Много полезна статия!
Искам да попитам какви са нормалните стойности на желязото при децата?По-ниски ли са референтните стойности за децата в сравнение с възрастните?
Малката ми дъщеря е от малкия процент деца с желязо дефицитна анемия въпреки, че е изключително кърмена до навършване на 5 месеца и половина(изключая двукратния прием на АМ в болницата, заради спешно наложил се кюретаж и приема на няколко мл. вода през първите 7 месеца от живота и). Искам да обърна внимание на всички, че хемоглобина очевидно не е единствения показател за стойностите на желязото. На изследванията на 6 м, хемоглобина и беше 113 при долна граница 111, обаче имаше завишени тромбоцити. На годинка тези тромбоцити значително се бяха увеличили (до този момент очаквахме да намалеят, отдавайки ги на прекараната варицела на 2 месеца). Отидохме на детски хематолог, той погледна изследванията и отсече желязо дефицитна анемия-направете изследване на серумно желязо. Действително се оказа ниско желязото. Започна прием на малтофер. Сега всички показатели от ПКК са в реф. граници, детето е с хемоглобин 120, а желязото все още е по-ниско.

Общи условия

Активация на акаунт