Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Бременност и раждане >> Развитие на бременността. Често срещани проблеми.
Коремни болки и спазми по време на бременност

Причини за появяването им

Някои не особено силни болки в корема са нормални по време на бременност, но силни спазми или болки никога не са нормални. Не се чувствайте неудобно да се обадите на лекаря си, когато почувствате силна болка и по-специално, ако тази болка не отминава, или ако получите спазми, вагинално кървене, треска, зашеметяване, прималяване или вагинално течение.
Различни са причините за появата на леки болки в корема през различните фази на бременността.

Например:

Имплантиране
Много жени в ранна бременност получават ниско долу в слабините болки или спазми, подобни на менструалните, които продължават ден-два. Това се случва, когато ембрионът се имплантира /закрепва/ в маточната лигавица.

Опъвания на връзките
През втория триместър, мускулите и връзките, които поддържат матката се разтеглят. Това би могло да причини тъпа болка напречно в корема или остра болка концентрирана в едната страна. Много жени чувстват тази болка най-силно, когато стават от легло, стол, когато излизат от ваната или при кашлица.

Фалшиви контракции
Във втория и трети триместър от бременността, може да чувствате контракции или нередовни стягания на маточните мускули, които се наричат Braxton-Hicks или - подготвителни контракции.
Те обикновено са безболезнени, но някога се случва и да бъдат болезнени. Тенденция е да се засилят седмица преди термина и могат да бъдат сбъркани с родилни контракции.

Как се определя разликата?
Braxton-Hicks /подготвителните/ контракции не са на равни интервали. Родилните контракции са периодични, на равни интервали, на всеки 5-10 минути.

Спазми

През последната седмица на бременността, спазмите може да се знак, че родилният процес съвсем скоро ще започне. В началото на раждането може да получите силни спазми, които:
се появяват през равни интервали на всеки 5-10 минути;
чувствате силни болки в кръста или менструални болки в корема.

Коремни болки може също така да бъдат причинени от:

 • газове и подуване причинени от хормоните, които забавят храносмилането;
 • натиск от нарастващата ви матка;
 • запек;
 • киселини;

Коремни болки. Какво може да направите, за да облекчите състоянието си?

 • Когато почувствате коремни болки, седнете, повдигнете краката си и почивайте. Спокойната почивка ще успокои симптомите ви.
 • Не сменяйте бързо позите, специално избягвайте рязко завъртане в талията.
 • Когато почувствате болка, присвийте се /коленете към гърдите - колкото можете без да притискате силно/, за да облекчите болката.
 • Разхождане или извършване на лека домашна работа или смяна на позата може да облекчи състоянието ви и да предизвика осбобождаване на газовете в корема.

Кога трябва да потърсите лекар?

Силни болки
Докато някои слаби болки и неразположения са нормални, то силните коремни болки или спазмите биха били знак за сериозен проблем. Различни състояния могат да причинят този вид болки без значение има ли бременност или не.
Силните болки могат да са индикация за стомашен вирус, хранително отравяне, апендисит, възпаление на пикочната система, бъбречна инфекция, камъни в бъбреците, заболяване на жлъчния мехур, или неразположения, свързани с бременността /като прееклампсия/.

Извънматочна бременност

През първото тримесечие на бременността, коремната болка може да бъда знак за извънматочна бременност.
При извънматочната бременност, оплодената яйцеклетка се имплантира извън матката. Това сериозно състояние налага моментална медицинска намеса. Трябва да се свържете с лекар незабавно, ако получите нерегулярно вагинално кървене за седмица или повече след датата, на която е трябвало да започне менструацията. Кървенето често е придружено с болки ниско долу в корема, обикновено от едната страна. Без лечение болката ще се усилва и може да се появят раменна болка, прималяване или световъртеж, гадене или повръщане.

Преждевременно раждане

Преди 37-ма седмица на бременността, силните коремни спазми биха били знак за преждевременно раждане. Обадете се на лекаря си или отидете в болница веднага, ако коремните  болки са придружнени, от което и да е от изброените:

 • контракции на всеки 10 минути или по-често;
 • натиск в тазовата област чувство, че бебето се изтласква надолу;
 • спазми, наподобяващи тези, които сте получавали по време на менструация;
 • коремни спазми с или без диария.

Други знаци за предстоящо раждане са:

 • изтичащи води или кървене от вагината;
 • тъпа болка ниско в кръста.

Фалшиви контракции
Коремни болки през втори и трети триместър могат да бъдат причинени от подготвителни контракции. Те се усилват седмица-две преди термина за раждане. Вие най-вероятно имате подготвителни контракции, ако те:

 • спират, когато се движите;
 • са нерегулярни;
 • не се усилват и не зачестяват с времето.

Раждане

Обадете се на лекаря си ако:

 • контракциите ви се появяват в интервал между 5 и 10 минути;
 • ви се спука околоплодният мехур и специално, ако изтичащите води са мътни, зеленикаво-кафяви;
 • имате вагинално кървене;
 • не сте способни да вървите и говорите по време на контракциите;

 

По материали на disсоvеry.соm
Превод от английски език: Дивиана

Видянa: 237185 пъти

Общи условия

Активация на акаунт