Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Деца >> Развитие, режим, хигиена
Грижи за новороденото - част І-ва
Автор: Disney Енциклопедия "Грижи за бебето и детето 1" На издателство "Репортер"

Първите няколко седмици с новороденото са вълнуващи, уморителни и абсолютно необикновени като преживяване.
Нищо не може истински да ви приготви за промените, особено ако ставате родители за първи път. Детето ви има свой неповторим характер и предпочитания - но понеже още не се познавате ще преминете през период на опити и грешки, докато свикнете взаимно.
Добавете към това физическия и емоционалния стрес от възстановяването след самото раждане и ето ви сериозно предизвикателство.
Докато бебето ви навлезе в нормален ритъм на хранене и спане, животът може да изглежда доста хаотичен. През този период на приспособяване се случват много нови неща и родителите често се тревожат дали правят всичко необходимо. Ако чувствате че имате нужда от съвет, не се колебайте да се обадите на педиатъра за успокоение.
Ако имате спокойно и уравновесено бебе, приспособяването ще бъде по-леко. Ако обаче бебето ви трудно свиква с живота извън утробата , този период може да ви постави пред сериозно изпитание - и това е напълно нормално.
Независимо, дали детето ми е трудно, лесно или средно между двете, роднините и приятелите могат да ви помогнат много през първите няколко седмици. Ако предложат помощта си не се колебайте да я приемете. Но при всяко положение, когато става въпрос за детето ви, се осланяйте на собствената си преценка.
Вместо да следвате съветите на всички, опитайте се да реагирате разумно на сигналите, които ви дава вашето дете, съзнавайки, разбира се, че вероятно ще ви се наложи да преминете през етап на опити и грешки, преди да разберете какво ви върши работа.

Как изглежда новороденото?
Като погледнете новороденото, ще забележите следното.
- Пъпната връв.
Остатъкът от пъпната връв, трябва да изсъхне и да падне от само себе между 10 дни и няколко седмици след раждането. Не се опитвайте да ускорите естественият процес. Сестрата ще ви покаже как да почиствате внимателно мястото с памуче, натопено във спирт.
Повикайте лекар, ако пъпната връв кърви малко повече или ако кожата около нея се зачерви или подуе, което е признак за сериозно възпаление.
- Цвета на кожата.
При раждането бебетата са покрити с бяла, мазна материя, наречена верникс. Някои се раждат с окосмяване по тялото (обикновено на гърба или раменете), което може да се задържи една или две седмици. Кожата на здравото новородено, може да бъде зачервена, да има пъпчици или петна поради все още бавното кръвообращение. Много бебета се раждат с бръчки. Кожата понякога е суха и се лющи.
- Често през първите няколко дни след раждането кожата на новороденото има жълтеникав оттенък. Това е жълтеницата и се дължи на билирубина от разграждането на червените кръвни телца. Обикновено организмът на бебето го изхвърля естествено и няма причини за тревога. Ако жълтеницата протича в по-тежка форма, лекарят може да назначи изследване на кръвта, за да установи нивото на билирубина. Ако то е високо, за да се ускори изхвърлянето може да облъчат детето за ден, два с кварцова лампа.
- Родилни петна.
Родилните петна, които се срещат при новороденото, имат любопитни названия, като плоски хемангиоми по шията (точковидни розови петна по шията, главата, лицето), малинови хемангиоми (изпъкнали, яркочервени петна), монголски петна (синкаво оцветени петна, обикновено по гърба или седалището на бебетата с по-тъмна кожа). Най-често те избледняват още в бебешка възраст. На палеца си бебето може да има мехур или загрубяване на кожата от смукането му в утробата. Лицето може да е насинено или подуто от изпълненото с перипетии спускане по родилния канал. В рамките на няколко дни петната трябва да изчезнат, но придобиването на нормална и симетрична форма на главата, ще отнеме известно време.
- Някои родилни петна може да останат постоянни, макар че на този етап е рано да се каже кои ще се запазят. Посъветвайте се със лекаря за петната, които ви тревожат.
- Главата.
Главата на новороденото заема една пета от ръста му - много повече, отколкото е пропорцията при възрастните. Въпреки големината, тя изглежда крехка отчасти, поради двете меки фонтанели, където костите на черепа все още не са се сраснали. Във фонтанелите може да се наблюдава пулсът на бебето, но те са покрити със здрава мембрана, която защитава мозъка, затова спокойно мийте кожата на това място.
- Тъй като новороденото не може да държи главата си изправена, трябва да подкрепяте тила му и шията, когато го надигате. Но няма причина за тревога, ако главата му клюмне напред или настрани, докато седи във бебешкото си столче, люлката или количката.
- Полови органи и гърди. Голямата доза хормони, получени от майката при раждането, може да причини уголемяване на гърдите и половите органи на новороденото и от двата пола. При момиченцата дори може да има слабо кървене от влагалището. Това е нормално и скоро престава.

Първата храна.
Кърменето е най-добрият начин за хранене на бебето, макар че дори новороденото могат да се хранят с хуманизирано мляко. Ако искате да кърмите детето си, важно е да започнете правилно. Колкото по-скоро започнете, толкова по-добре.
Кърмата след първите няколко дни след раждането е рядка и водниста и се нарича коластра. Някога се е смятало, че тя не е пълноценна храна за новороденото. Сега знаем, че е тъкмо обратното. Природата я е създала с точно необходимият баланс на течност и хранителни вещества, за да осигури защитен имунитет на новороденото. През първите няколко дни бебето не се нуждае от много храна, но му трябва много вода и по възможност, антитела от имунната система на майката, които може да получи само с кърмата. След няколко дни кърмене, идва нормалната кърма, която осигурява на детето хранителните вещества, необходими за растежа и развитието му. Независимо дали кърмите бебето си, или му давате хуманизирано мляко (или съчетавате и двата начина), ще ви бъде по-лесно ако оставите бебето само да определи времето си за хранене. Обикновено новородените имат нужда от кърмене или биберон с мляко на всеки няколко часа, но някои огладняват по-често. Ако болницата позволява това, дръжте детето при себе си колкото е възможно по-дълго време. Така ще можете да го храните според неговите нужди, а не според графика на болницата.
Ако храните новороденото с биберон, то вземете от специалните за новородени, защото стандартните биберони са с широки за новороденото дупки.
След като ви изпишат от болницата, ще оформите режима на хранене постепенно. През това време е важно да не забравяте, че не винаги, когато детето плаче, е гладно. Умора, дискомфорт и свръх възбуда, също могат да накарат бебето да плаче. От друга страна, ако откажете да нахраните бебето, преди да е дошло времето - да речем три часа, това може да се окаже изнервящо и изтощително и за двама ви.Ключът към успешното хранене е да оставите бебето да определя темпото. Когато научите сигналите му, ще си създадете удобен ритъм. Но в началото когато започвате да кърмите, и вие и бебето ще се чувствате малко непохватно. Бихме ви посъветвали да му давате да суче от всяка гърда по 5 минути. Постепенно ще започвате да усещате кога и колко дълго иска да суче бебето.
Здравите деца наддават бързо на тегло, но не веднага. Бебето дори ще отслабне през първата седмица (предимно поради загуба на течности) и да не си възвърне теглото от раждането до втората седмица. Майките, които кърмят децата си, може да се разтревожат особено дали бебетата им се хранят достатъчно, защото не могат де премерят по колко мляко поемат на всяко хранене. Ако обаче бебето суче редовно и изглежда разумно доволно след кърменето, вероятно получава достатъчно Най-добрата проверка е да се измерват ръста и теглото му при редовните прегледи от детския лекар. Ако бебето расте нормално, значи се храни добре. Освен това то трябва да се изхожда редовно и пелените му да се сменят между шест и осем пъти на ден.

Материалът е предоставен от Debora

Видянa: 84477 пъти

Общи условия

Активация на акаунт