Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Деца >> Развитие, режим, хигиена
Грижи за новороденото - част ІІ - ра
Автор: Disney Енциклопедия "Грижи за бебето и детето 1" На издателство "Репортер"

Грижи за новороденото

Преди да ви изпишат от болницата или родилната клиника, сестрите трябва да ви научат как да храните, къпете и преобличате бебето. Необходимо е да ви напомнят, кои признаци трябва да ви накарат да се обадите веднага на детския лекар. Ако още нямате педиатър, време е да намерите някои опитен лекар, които живее наблизо и ви допада като характер. Много е удобно, ако педиатърът има ''час за телефонни консултации'', когато можете да му зададете въпросите си.
Възможно е да ви назначат контролен преглед след раждането за вас и детето. Често прегледът се насрочва две седмици след раждането, но може да се наложи да го направите по-рано, особено ако сте имали някакви проблеми.
Когато се приберете у дома, скоро ще научите как най-добре да правите така, че бебето да се чувства удобно и щастливо. Бебетата се различават много в предпочитанията си, както и в настроенията и ритъма си на живот - например, във времето за спане и бодърстване и в отделителните навици. Скоро поведението на детето ще бъде напълно разбираемо за вас.

Сетивата.

Зрение.
Новороденото може да фокусира погледа си на малко разстояние - около 20 см, точно толкова, колкото е разстоянието до лицето на майка му, която го храни. Бебетата обичат ярки цветове и контрастни мотиви, но повече от всичко обичат да гледат лицата на родителите си.
След около месец, то ще може да проследява с поглед движещ се предмет и да разпознава лицето ви. Така наречената социална усмивка, която предполага съзнателно общуване, се появява едва към третия месец.
Може да ви се стори, че погледа му е разфокусиран (понякога може да изглежда дори и кръстосан), но през първите няколко месеца, бебето ще развие нужната координация на очите.
Слух.
Бебета на седмица разпознават гласовете на майките си и се обръщат към тях. Стряскат се от силен шум, макар че е възможно да спят спокойно сред обичайната домашна глъчка - поне през първите няколко седмици.
Ако ви си струва, че бебето не реагира на звуци, незабавно уведомете лекаря. Всяко нарушение, което възпрепятства слуха, дори на този етап, може да лиши детето от безценна информация, а това по-късно може да попречи на проговарянето.
Вкус и обоняние
Бебетата имат остро обоняние. Те вероятно разпознават специфичната миризма на майчиното мляко. Освен това предпочетат сладкият, пред соления вкус Не винаги предпочитанията на бебетата съвпадат с вкусовете на възрастните.
Допир.
Бебетата реагират на прегръщане ,милване и нежни движения. Те обаче много се различават в реакциите си на други тактилни усещания. Докато на някои бебета им харесва да се къпят или да ги подхвърлят енергично, други се плашат от това. Но, изглежда, повечето обичат да бъдат повити стегнато. Често е възможно да успокоявате сърдитото бебе, като го докосвате нежно по лицето и гърба.

Рефлекси - програмиране за оцеляване

Сукане, преглъщане и сукателен рефлекс.
Бебетата имат потребност да сучат не просто заради храната, но и за да се чувстват добре. В утробата поглъщат от амниотичната течност, която ги заобикаля, а някои дори си смучат палците. Новородените са програмиране да търсят храна - поне в тесните граници на своята вселена майка-дете - чрез сукателния рефлекс. Когато погалите леко новороденото по бузата, то се обръща на тази страна с издадени напред устни, готово да суче. Когато бебето привикне да се храни доброволно, този рефлекс отслабва.
Хватателен рефлекс.
Винаги е изненадващо, колко силно могат да стискат мъничките бебешки пръстчета. Тази здрава хватка - достатъчно здрава да издържи собственото тегло на бебето - може би е еволюционен атавизъм, остатък от времето, когато маймуните, от които е произлязъл човешкия род, е трябвало да се вкопчват здраво в майките си. Този рефлекс изчезва с времето.
Ако сложите пръст в ръчичката на новороденото, то го хваща, но да посегне и улови, за него е по-трудна задача.
Пристъпяне.
Ако държите бебето изправено, то движи крачетата си по начин, който наподобява ходене. Този рефлекс изчезва в рамките на няколко месеца, след което идва нормалната последователност от пълзене и ходене.
Стряскане.
Ако бъде стреснато или при рязко движение, например сякаш ще го изпуснат, бебето размахва ръце и крака, а после ги свива към тялото. Това движение, наречено Рефлекс на Моро, изчезва към петия-шестия месец. Ако бебето ви го проявява по-често, това може би значи, че сте малко невнимателни към него.

Езикът на тялото.
След раждането различните области на мозъка съзряват различно бързо. Поради тази причина моторната дейност (движенията) се развива първо в главата и шията, после продължава надолу по тялото. Новороденото може да лежи по гръб или корем, с обърната настрани глава. Много бебета още към края на първия месец, успяват да повдигнат за кратко глава, когато лежат по корем. През втория месец я задържат по-дълго време вдигната, а когато ги изправите, проявяват първите едва забележими признаци на контрол на главата. На три месеца, вече могат да седят вм скута ви с изправена глава, ако ги прикрепят
Контролът на ръцете идва по-бавно. Бебето ще пъха в устата и ще смуче юмручетата още след раждането. Новородените редовно спят със стиснати юмручета. Към четвъртата седмица обаче положението на вашето бебе и в спящо и в будно състояние ще заприлича повече на положението на възрастните, с леко свити и отпуснати длани. Към втория месец силният хватателен рефлекс на новороденото започва да преминава към съзнателен контрол.

Материалът е предоставен от Debora

Видянa: 43024 пъти

Общи условия

Активация на акаунт