Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Деца >> Кърмене
Предимства на честото кърмене
Автор: Джанис Греъм

Препоръчва се до около 10 пъти на 24 ч. през първия месец.

  • Млякото ви ще се увеличи и бебето ще започне да наддава по-бързо

  • По-честото кърмене помага да се избегне опасността от жълтеница

  • Гърдите няма да се препълват и да натежават толкова много 

  • Човешкото мляко е разредено и се усвоява лесно от организма на бебето, лесно е за храносмилане и затова спокойно можете да го храните на 2 и половина - 3 часа. Честото хранене осигурява необходимото количество хранителни вещества за вашето бебе. 

  • Ако кърмите през 2 и половина до 3 часа, бебето няма да прегладнява, няма да се нахвърля лакомо върху зърната ви, а това ще ги предпази от нараняване.

Как да предотвратите разраняването на зърната на гърдите?
От съществено значение е позата при кърмене. Кремовете помагат по-малко.

1. Нагласете устата на бебето правилно към гърдата - устата трябва да е широко отворена и да обхваща цялата ареола (тъмното кръгче около зърното). За да стане това, поставете бебето по-близо до гърдите си, а не в скута, подложете си голяма възглавница.
С едната ръка поддържайте гърдата, като дланта образува буква С
(тук бих допълнила - не натиквайте насила зърното в устата на бебето, оставете бузката на детето да се докосне до кожата на гърдата, тогава се задейства рефлекс за търсене и сукане, бебето се обръща към вас и търси зърното с отворена уста, това е момента да помогнете малко в търсенето)
Придърпайте тялото на бебето към вас, и ако е необходимо, леко натиснете гърдата с пръст, за да не запушва носа на малкото.

2.
Използвайте прости начини за за грижи за гърдите.
Избягвайте сапуна и др. изсушаващи средства. При положение, че не ползвате крем за гръдните зърна, не е необходимо да ги почиствате преди следващото кърмене. Вземайте ежедневния си душ, без да сапунисвате зърната. Оставяйте ги да засъхнат на въздух.

От личен опит:
В следродилното отделение ме настаниха в една стая с бебето. Очаквах някой да дойде да ме инструктира за кърменето, както пишеше в един правилник на стената на стаята, ама времето си минаваше и никой не идваше, та трябваше да се справям сама, и единственият ''инструктор'' беше дъщеря ми. Чувам, че това се случва в повечето родилни отделения и затова пускам тази тема. Мисля, че съветите в тази книга са полезни, само това за миенето ми се вижда малко крайно - ако има изтичане на кърма в сутиена, гърдите трябва да се измият преди кърмене.
Важно е да не се допуска кожата да пресъхва от търкане с миещи препарати.
За останалото - вглеждайте се и се вслушвайте в бебето, а не в часовника. Бебето ще ви подскаже най-добре какво се очаква от вас. Все пак всяко бебе си има индивидуални нужди. Не се стряскайте, ако огладнява 15 мин по-рано. По-добре го накърмете, вместо да го гледате как плаче и да се чудите как да го успокоявате.

Материалът от книгата на Джанис Греъм "Съвети за бъдещата майка" е предоставен от Firebird

Видянa: 18192 пъти

Общи условия

Активация на акаунт