Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Хоби >>
Детето ДЕВА
Автор: Линда Гудман

Опитвайки се да имитира звуците, които чува в детската си стая, бебето Дева носи в себе си зародиша на рядко споменавания актьорски талант на Девата. Способността за подражание се изявява едва ли не още от рождение. Детето Дева е будно и пъргаво, макар и същевременно по-мирно и спокойно от другите деца - противоречие, загатващо за една бъдеща личност, която ще обича да утешава хората, но същевременно ще бъде и лесно раздразнителна.


Не се опитвайте да храните вашето бебе Дева с ябълково пюре, ако то иска праскови, защото в такъв случай ще срещнете упоритата му съпротива. Всичко ще свърши с това, че по целия под ще има размазано ябълково пюре, без в коремчето на бебето да е попаднала и една лъжичка от него, макар че, извъртайки категорично главичката си настрани, то ще се усмихва най-очарователно. То може да ви изненада с това, че предпочита спанак пред сладолед. Взискателността на Девата по отношение на храната се проявява отрано. Като оставим настрана факта, че са крайно придирчиви към яденето и че от време на време имат проблеми с храносмилането, децата Дева са лесни за отглеждане, почти без конфликти и дрязги.


Дори и като съвсем малки тези деца обичат реда и грижливо подреждат играчките си след игра. Вашето дете Дева може да е мълчаливо и срамежливо, когато е сред много хора, но в семейството и между приятели никак даже не си гълта езика. То вероятно ще проговори рано, но не и сред непознати. Детето Дева рядко създава проблеми и е приятна компания за майката, докато тя си гледа къщната работа. То ще я имитира успешно и ще разбира още от първата дума, без да е необходимо да му се карат.

В училище децата Дева са любими на учителите, защото лесно се поддават на дисциплина и грижливо се подготвят за уроците. Истинско удоволствие е да преподаваш на типичното дете Дева умно и с добри маниери. Трябва обаче да се внимава със забележките. Прекаленото изтъкване на неговите грешки може да го доведе дотам, че да се поболее.
За него би било крайно унизително да му прочетете конско пред целия клас, след което може за дълго да изгуби желание да учи. Ако детето Дева допусне грешка, достатъчно е да го поправите само веднъж, при това спокойно. Самото то ще иска да си я поправи, дори повече от учителя.


Децата Дева често приемат като важно задължение всички онези простосмъртни дейности, от които останалите ученици гледат да се измъкнат. Те са изпълнителни, даровити, сериозни и приятни по нрав, но лесно се ядосват от хапливите забележки на палавите си съученици. Детето Дева умее да рисува, както и да списва училищния стенвестник. То би могло да опита силите си и в драм-кръжока. Няма да бъде сред звездите на трупата, но ако преодолее страха си от сцената, ще съумее да изгради реалистични, убедителни образи.


Благодарение на своята честност и съсредоточеност ученикът Дева е идеален помощник на учителя при преглеждането на писмените работи в класа. Като дежурен той е етичен и внимателен. Стеснителният, тих ученик Дева обаче е в състояние да засрами учителката си, когато тя допусне грешка /все пак и учителите са хора/, като вдигне ръка, за да я поправи. Учениците Дева искат да знаят обяснението на всяко нещо. Те рядко биха поставили под съмнение думите на някой авторитет, но биха поставили под съмнение прочетеното в книгите. Писаното слово не е достатъчно за любознателния, ревностен ум на Девата. Тези деца имат нужда от най-различни образователни играчки. А когато са съвсем малки, на тях трябва много да им се чете. Ако не получат добро образование, като възрастни ще бъдат големи неудачници. Девите, които смятат, че знанията им са по-недостатъчни, отколкото на другите хора, се превръщат в раздразнителни интроверти, болезнено страдащи от своята некомпетентност.


Когато юношата Дева започва да забелязва противоположния пол, най-добре е да не му обръщаме внимание. Ако се шегуваме с момичето за нейното първо приятелство, това може да я нарани емоционално за цял живот, а ако прекалено се бъркаме във връзките на някое момче с неговите приятелки, то може да си остане ерген. Девите не приемат лесно близки взаимоотношения, водещи към женитба, тъй че пътеката трябва да бъде колкото може по-гладка.


Вашето дете Дева ще има нужда от физическата проява на любовта ви към него. То никога няма да ви покаже, че силно желае такъв вид любов, но ако не му я дадете, това сериозно би повлияло на бъдещите му взаимоотношения с хората. Дори и красивите умни момиченца, както и хубавите умни момченца трябва да бъдат убеждавани, че са интересни. За тях е трудно да повярват, че тяхното скромно, боязливо поведение е не по-малко привлекателно от агресивността на приятелчетата им. Засилените прояви на внимание не биха развили прекомерно самолюбие у Девата, тъй че не бъдете пестеливи на прегръдки, целувки, искрени комплименти и потупвания по рамото. Вашето дете Дева се нуждае от големи, ежедневни дози подобни емоционални витамини.


То ще си създаде многобройни непроменливи навици и ще се възмущава, ако премествате личните му вещи или по някакъв начин нарушавате неговото уединение. Детето Дева върши всяко нещо в определен момент и ако дневният му ред е разстроен, това би разстроило и самото него. Гледайте да не го питате за искреното му мнение, иначе то може да бъде приятна и отморяваща компания. Това дете е в състояние да критикува всеки член от семейството, понякога забавно, но язвително имитирайки неговите недостатъци.


То вероятно още от малко ще предпочете да има собствена стая ще е придирчиво по отношение на готвенето ви. Никакви бучици в картофеното пюре, ако обичате, и по-малко подправки в ястията. Но още преди другите деца да са научили азбуката, то вече ще проявява забележително чувство за отговорност. Ще съчувства на мама за пристъпите на главоболие, както и на татко за финансовите му затруднения. Ще се старае в училище да получава хубави бележки, да помага в къщи и да харчи разумно джобните си пари.


Макар, че далеч не е модел на съвършенството и че би ви се искало да го напердашите, когато ви накара да почистите семките от лютите чушлета или когато откаже да облече ризата, която току що сте огладили, защото имала две гънчици, общо взето приятно е да имаш в къщата си дете Дева.


Тези деца трябва да имат котенце или птиче, за да научат постепенно и кротко, уроците на любовта, грижейки се за безпомощните същества. Не му взимайте санбернарско или полицейско куче. Ако е типична Дева, ще предпочете по-малко животинче. То би наблюдавало с интерес някой мравуняк. Суетнята на работливите мравчици би заинтригувала неговия любознателен, практичен ум.


Вслушайте се в думите, когато говори. То е по-умно, отколкото може да се очаква за възрастта му. Бъдете взискателни, макар и не прекалено, защото стига да знае какво точно очаквате от него, то ще се старае да ви угоди. Не забравяйте, че за да се развива неговото въображение, има нужда от поощряване и простор, инак ще се задуши още в зародиш. Не се тревожете, че може да го разглезите или да му внушите прекалено много илюзии. Детето Дева е направено от по-твърд материал, отколкото си мислите.
Вдъхнете му колкото може повече прекрасни мечти. Те ще му осигурят така необходимото емоционално равновесие, когато порасне. Гледайте да има някакво тайно желание, към което да се стреми. Мисълта за разни, осъществени сякаш с магическа пръчка, мечти ще го предпазва от самота през идните години, а за вбъдеще то ще има много такива моменти. За разлика от други деца Девата вероятно няма да обича кой знае колко приказките и измислиците. Това дете е истински малък реалист. Вероятно за това има нужда от тях.

 

Материалът е предоставен от dodo_dodo

Видянa: 25929 пъти

Общи условия

Активация на акаунт