Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Хоби >>
Детето ВЕЗНИ
Автор: Линда Гудман

Ах, какво красиво бебе! Родителите на родените през октомври деца го чуват толкова често, че трябва да им простим самодоволството. Малките Везни наистина са като пухкав розов ангел, изваден сякаш от страниците на детска книжка с картинки. Миловидното изражение и тези сладки, добре балансирани черти на Венера правят детето Везни истински чаровник. То рядко изритва одеялцето си с писъци и пламнало от ярост личице, както и рядко удря майка си по носа, докато тя се опитва да даде бутилката с биберона. То е добре възпитано, за да прави подобни номера. Усмивката му озарява детската стая. Господи, какво сладко и добро бебе! Толкова тихо и спокойно. С такива бузки и трапчинки! Няма съмнение, че някоя милостива фея го е дарила с вълшебна целувка!


Не искам да играя ролята на подлата стара вещица по време на кралската кръщавка, но бихте ли си направили труда да проверите дали бебето има трапчинка на брадичката? Повечето родени в тази зодия деца имат. Намерихте ли я? Чудесно! А сега отворете последната страница на неговия дневник и напишете думите, които вашата баба е обичала да повтаря: "Трапчинка на брадата - дяволче в душата" / Може би баба ви е изучавала тайно астрология?/ Ще дойде време, когато ще погледнете написаното и ще се преклоните пред мъдростта и.


Някоя сутрин ще се случи следното. Вашето малко момченце ще седи на масата и ще бърка с лъжица ту в едната, ту в другата чиния.
Чинията вдясно е с яйца на очи, приготвени точно по вкуса му. Чинията в ляво е с овесени ядки, посипана богато със захар, точно по вкуса му. И двете изстиват, а детето още не е сложило и залък в устата си. Може би не е гладно? Напротив, умира от глад. Да не би да е болно? Не, чувства се отлично. Може би е сърдито или нещо подобно? Не, съвсем не. Защо тогава седи така упорито и само подбутва лъжицата си? Защо не хапва нищичко?

Синът ви не може да реши какво да изяде най-напред яйцата или кашата. А ето че и вие го обърквате още повече, като се опитвате да го съблазните с чаша портокалов сок и препечена филия. Това е грешка. Сега той за нищо на света няма да може да реши. По-добре забравете таз сутрешната закуска. А утре му сервирайте последователно нещата. Първо портокаловия сок. После овесената каша. Изяжда я. Следват яйцата. Той ги обича. А накрая препечената филийка. Той седи и дъвче щастлив, а вие се удивлявате, че се справя с цялата си закуската по-малко от десет минути. Току-що сте научили най-важния урок по възпитание на детето Везни. Никога не му давайте възможност за избор. То не обича да взема решения.
Ако има нещо, което детето Везни да ненавижда повече от взимането на решение, е да прави бързо това. Не го карайте да бърза.


Да речем, че вече се е научило да се облича само и вълнението му от това приключение го е избавило за няколко седмици от типичната му нерешителност. Обличането му е вече изработен навик. А ето че вие му помагате да започне, като му обувате гащетата. Освен това приготвяте до него панталонките с презрамки, ризката, обувките и чорапите. Синът ви седи. "Обличай се Харви!" Той продължава да седи. "Побързай, Харви!"


Следващото нещо, което ще втълпявате на всички е, че вашето дете Везни е упорито. Това е несправедливо. Упорито е детето Телец, а не роденото в зодия Везни. Опитвате се припряно да го накарате да реши бързо кой чорап на кой крак да обуе по-напред. Цялата работа е достатъчно трудна и без това, но тъкмо, когато детето е решило да обуе левия чорап на левия крак, вие му изкрещявате, разстройвате равновесието му и детето пак се озовава там, откъдето е започнало. Най-напред кой чорап? Ваша си е вината, а не негова. Защо очакват от него да вземе толкова бързо решение, щом постоянно му крещят, подвикват и натякват? Това проглушава тъпанчетата му и освен това го кара да забрави какво се е канело да реши преди минута.


Точно това е в състояние да ви разтрепери, особено, ако сте нервен човек. А и не само вас. Някой ден ще се появи прекрасно и влюбено в сина ви момиче. Двамата ще обсъждат сватбата си. Кога и дали. А синът ви седи. Трябва ли да се жени? Не трябва ли? Девойката чака търпеливо. На лицето на сина ви се е изписало болезнено изражение. Най-сетне момичето пита: "Ще се оженим ли Харви?" А той седи ли, седи. Тя пак го пита: "Кога ще се женим Харви?" Бедното момиче. Това е същата грешка, която вие допуснахте със сока и препечената филийка. Сега той трябва да реши две неща. Не само дали ще се женят, но и кога. Ще трябва да си поговорите с момичето.


Но това ще е след много години. Днес проблема са обувките и чорапите. Приближете се решително до детето и кажете: "Харви, нека най-напред обуем този чорап на този крак." Кажете го нежно. Не викайте и не крещете. Ако можете, измислете си мелодия и го изпейте като песничка. Ужасно ще му хареса. Ето, премахнали сте две препятствия. Помогнали сте му да реши и сте разсеяли неприятната атмосфера. След пет минути синът ви е облечен. Така ще трябва да постъпи и момичето някой ден да му изпее тихичко: "Ще се оженим на 26 юни" /за предпочитане е мелодията на Сватбения марш/. Но ако момичето е стеснително, ще се наложи да почакате, докато станете баба. Щастливият край на тази история е следният: ако приучите сина си да взема решения, без да го подканяте, побутвате и карате да бърза, и момичето ще има полза. А дотогава той ще е преодолял нерешителността си.


Децата Везни, чийто родители са разрушили деликатния им баланс чрез постоянно настояване да взимат прекалено бързо решения, като пораснат, обикновено стават твърде невротични, щом опре да избор. Предложете на сина си решение, но внимателно и мило. При това безброй пъти. В края на краищата той ще се научи как да се справя сам, а вие ще ме помогнете да превъзмогне една от най-големите си трудности. Покажете му как сте успели. Това е всичко. Той може да изглежда упорит, но всъщност това е типичната за Везните реакция, когато човек ги изтръгне от дълбок размисъл и ги накара да се размърдат. Той би искал да ви направи удоволствие и наистина би го сторил, но може да успее само, когато край него цари пълна хармония на звука, цвета и мисълта. Напрежението изкривява неговия свят като лошо закачена картина. Когато припрени възрастни насилват една млада индивидуалност да влезе в погрешен калъп, тя може да се втвърди в доста странна форма.


Може би ще ви помогна да се почувствате по-малко объркана, ако ви кажа, че имам приятел зъботехник, баща на две момиченца Везни, разликата им е три години. Можете да си представите какво ставаше сутрин в този дом. Четири обувки, четири чорапа, четири крака и две объркани малки същества. Момиченцата Везни ходеха почти всеки ден боси, докато родителите им не откриха астрологията.


Ще ви е от полза и да помните причината за нерешителността на вашето дете. Тези деца са по рождение умни и търсят истината. Те са добри по душа и искат да бъдат справедливи. Малките същества в дома ви се ужасяват да не би да допуснат грешка или да направят неправилна оценка. Синът ви не иска в никакъв случай да нарани чувствата ви, но характерът му го принуждава, преди да се впусне в нещо през глава, да търси балансиран отговор, включително и на въпросите с обувките. От друга страна, предпазливостта на Везните изгражда характер, пригоден да избягва инциденти и неприятности в детството или по-късно в живота. Не драматизирайте. Малките везни толкова дълго се колебаят дали да нарисуват синя пуйка върху стената над дивана, че ще успеете да ги спипате, преди поразията да е станала.


Ако вашата рожба везни получи несправедливо обвинение, че е упорита, причината може да е в това, че телевизорът и радиото непрестанно гърмят. Вероятно цветовете в детската стая ще обяснят неспокойния сън. Шумът и крясъкът принуждават емоционалните везни на детето да се поклащат непрекъснато. Но всички нюанси на синьото и на пастелните цветове ще го успокоят и наистина ще са от полза. Пуснете музика, но тиха и нежна, ако искате то да яде, подредете или изнесете играчките му. Ако звуците и цветовете около детето Везни са неприятни, такова ще е и поведението му. Освен това, ако то стане случайно свидетел на каквото и да е насилие, това може да унищожи завинаги нещо дълбоко в него. Дори като бебе детето ви ще се стряска или разтреперва при внезапен звук. Роденото в тази зодия има нужда от тишина, покой и много почивка.


Изправяме се обаче пред друг проблем на Везните - мързела. Това всъщност не е никакъв мързел. Детето играе доста дълго и неуморно, след което трябва да си почине. То не безделничи. Просто се възстановява. Стилът на Везните изисква периоди на активност, а след тях на пасивност. Това е единственият начин сънът ви да се съхрани емоционално и физически здрав. Ако го карате да се чувства виновен за тази своя природна потребност, той наистина ще стане мързелив, за да се самозащити. Забележите ли, че детето Везни не върши нищо, не се притеснявайте. Сега вътрешните му везни ще се уравновесят отново и то ще е готово за действие. А междувременно просто възстановява енергията си. Неговите планети го карат да постъпва така и то е безсилно да промени каквото и да било.


Децата на Венера умеят да умилостивяват корави сърца. Те имат безкрайно очарователни маниери, убеждават те толкова сладко, а и кой би устоял на тази усмивка и на тези трапчинки. Малките Везни са тъй мили и гальовни, че родителите им могат да се превърнат в две вълшебни феи, изпълняващи всяко тяхно желание и прищявка /същото се отнася и за всевъзможните им безумно влюбени в тях роднини/. Затова тези деца често започват училище толкова разглезени, че е почти невъзможно да се справи човек с тях. Но в края на краищата не можеш да се държиш с едно дете като с принц или с принцеса, а после да очакваш то да се подчинява на заповеди. Малките Везни не се нуждаят толкова от дисциплина, колкото от по-малко глезене.


Обикновеното дете Везни, правилно отгледано и възпитано, е истинско удоволствие за своя учител. Малките Везни са умни и последователни, обичат да разсъждават и спорят, много са любознателни, което ги прави добри ученици. Но веднъж започнали да четат и запаметяват факти, и вие, и учителите ще бъдете подложени на постоянни спорове и дебати.

Няма да постигнете нищо, ако сте категоричен с момче или момиче Везни. Винаги излагайте двете страни на даден проблем. Иначе те ще ви сметнат за несправедливи. Ако изложите само едната, ученикът Везни ще направи голям въпрос , защитавайки другата, докато не ви принуди да проявите повече съвест. Ако сте пристрастни към аргументите "за", младежът Везни непременно ще заеме страната на тези "против", което му създава репутацията на бунтар. Но нищо не е по-далеч от истината. Тези деца се придържат педантично към правилата, но само докато вярват дълбоко, че тези правила не са пълна глупост. Везните трябва да са винаги уравновесени, иначе усещат неприятно напрежение. Малкият представител на тази зодия ще спори до момента, докато не се убеди, че и двете спорещи страни са еднакво прави и везните на правосъдието и справедливостта са се уравновесили напълно. Родените през октомври деца винаги изострят ума на родителите и учителите си, защото човек трябва да си поразмърда мозъка, ако иска да излезе на глава с тях. А те ще спорят с вас за всичко - от заглавието на вестника, до това кой е бил прав и кой крив в някакво семейно недоразумение. Детето Везни не обича да слуша клюките на възрастните. За него тайната е свещена. Освен това се мръщи на всяка прибързана преценка. Ще вземе страна на най-големия ви враг, стига да мисли, че грешите.


Никога не нарушавайте спокойствието на личния му живот. То не би нарушило вашия. Нека на масата е приятно и весело. Момиченцата ще ви придумат да поставите цветя и свещи. Момченцата ще предпочетат умерено меню и ще пожелаят навярно нещо сладко. Вярно, че са възможни известни проблеми с излишните килограми и кантарчето в банята вероятно ще се попретовари.


Едно от удоволствията с децата Везни е, че обикновено се пазят чисти и спретнати без да ги наставлява излишно човек, стига да не са намерили спасително убежище в негодуванието и сляпата ярост в отговор на грубо отношение към тях. Повечето, родени в тази зодия деца, ненавиждат вкъщи да е мръсно и разхвърляно, затова ще ви помагат да поддържате ред и чистота. Тъй като Везните са музикални и артистични, у дома навярно ще си имате бъдещ композитор или артист. От вас се иска само да му дадете възможност да развие способностите си.


Момиченцето Везни като нищо ще изсипе цялата ви пудра върху рокличката си и ще излее върху къдравата си главица най-скъпия ви парфюм, а и не обича да излиза от банята. То просто реагира на присъщата на родените в тази зодия любов към удоволствия от рода на аромати и топла вода. Във възрастта между десет и двайсет години дъщеря ви ще прекара в банята часове наред, потопена в пълната с пяна вана, и ще изразходва всичкия определен за гости сапун. Помнете, тя търси хармония, а спокойствието, красотата и комфортът са равностойни на хармония.


Вашият син Везни вероятно ще ви отчайва с дремането си в хамака и с неприятния си навик да знае повече от вас, и то за неща, които още не са за главата му. /Да, понякога ще се кълнете, че той има повече от две глави/ Само че излежаването му от време на време стимулира неговата енергия. Тя никога не се изчерпва напълно, тя се саморазрежда. Колкото до позата на сина ви да знае прекалено много, то той може би упражнява с вас бъдещата си професия на адвокат. Гледайте оптимистично на това. Някой ден съдът ще е навярно аудиторията от негови пленници, а сега изходът е да сервирате веднага вечерята или да скриете вчерашният вестник. Насърчавайте и момчетата и момичета да пишат, ако имат желание за това. Помнете, че Везните управляват и книгите.


Тинейджърите и от двата пола ще поддържат вкъщи постоянна атмосфера на обич и нежност. Вероятни са толкова много случаи на страстна любов към кучета, че нищо чудно рано или късно да се почувствате като в огромен кучкарник. Но и това ще премине. Някой ден сватбените камбани ще ударят и вашата рожба, родена под знака на Везните, ще си създаде хубаво, мирно, спокойно и хармонично семейство, в което обичат да спорят. А някоя слънчева октомврийска утрин, застанал пред родилното отделение, ще чуете сестрата или някой посетител да възкликва: "Господи, какво красиво бебе! Толкова мило и добро! Толкова спокойно и сладко!" А вие ще отговорите с цялата своя трудно постигната мъдрост: "Да, но виждате ли трапчинката на брадичката му?"

 

Материалът е предоставен от dodo_dodo

Видянa: 27774 пъти

Общи условия

Активация на акаунт