Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Деца >> Хранене на бебето и детето
Храна за отличници

За много деца училището е източник на стрес. Учебното им натоварване може да се сравни с вашата работа в офиса. Как да им помогнем в усвояването на знанията и за бързата им адаптация към учебното ежедневие?

Какво е важно за мозъка?

Протеините

Белтъчините съставляват 40% от сухото вещество на мозъка. В сивото вещество те са наполовина, а в бялото – една трета.

Както знаем, протеините се състоят от аминокиселини. Учените са доказали, че съдържанието на аминокиселини в мозъчната тъкан на човек е 8 пъти по-високо от концентрацията им в кръвта.

Мозъкът избира за храненето си аминокиселини: глутаминовата киселина, гама-аминомаслената киселина, ацетил аспарагинова киселина и цистатионин.

Установено е, че белтъчините в главния мозък се обновяват. Какво означава това?

Това означава, че храната на активно учещото дете трябва да е богата на протеини. Белтъчините от животински произход се усвояват по-добре и по-бързо от растителните, защото са по-близки по състав до структурата на белтъците в човешкия организъм.

Затова, изпращайки бъдещия отличник на училище, пригответе му закуска, която да включва месо, риба, сирене, извара, мляко или яйца. Това ще му е от полза.

 

Възраст

(години)

Дневна нужда от протеини

(в грамове)

 

 

1 – 3

55

4 – 6

72

7 – 9

89

10 – 12

100

13 – 15

106

 

Полезните мазнини

Липидите

Особено място в обменните процеси на мозъка заемат липидите (мазнините). Към тях се отнасят фосфолипидите, холестиринът и цереброзидите. Липидите съставляват около половината от сухото вещество на мозъка.

В сивото вещество на главния мозък фосфолипидите са 60% от  всички липиди, а в бялото – 40%. Ето къде отива фосфорът, който си набавяме с храната.

Обмяната на липидите протича с ниска скорост, те се обновяват бавно. Мастните киселини са разтворители да витамините А, Д, Е и К, използват се за построяването на мембраните на клетките и участват в обмяната на хормоните. Липидният обмен на мозъка се променя с възрастта. В главния мозък на  новородените има едва 2 г холестерин, а в първата година на живота му това количество нараства 3 пъти. В мъзъчната тъкан на възрастен вече има около 25 грама, затова синтезът му се намалява до пълното му прекратяване.

Ах, този холестерин, така необходим на детския организъм и толкова безжалостно водещ към склеротични промени в съдовете на възрастните!

Как да постъпим, да храним ли ученика и студента с мазнини? Да, без мазнини не може, но те са необходими в далеч по-малки количества от протеините. Съотношението е приблизително 1:5, защото, както вече знаем, обмяната на липидите е бавен процес.

Колкото човекът е по-възрастен, толкова повече трябва да внимава с мазните храни. Но избор има и той е в полиненаситените мастни киселини – Омега 3 и Омега 6.

Рибата, особено морската, е идеалната храна за мозъка. В нея се съдържат лесно усвояеми протеини, мазнини под формата на мастни киселини, фосфор, йод и други микроелементи, необходими за работата му.

2 рибни дни в седмицата са залог за отлични резултати на вашия ученик. Кравето масло, богато на витамин А и Д, е подходяща храна за подрастващия детски организъм, но гимназистите и студентите би трябвало да се ориентират към слънчогледово олио и зехтин.

 

Въглехидратите не са врагове

Въглехидратите

Учените са отчели, че за 1 минута 100 грама мозъчна тъкан консумира до 5мг глюкоза. Въпреки това, в сравнение с други тъкани, мозъчната е бедна на въглехидрати, които са представени от глюкоза и гликоген.

Обяснението се състои в това, че глюкозата е основна субстанция за дишането на мозъчната тъкан: повече от 90% от глюкозата се окислява до въглероден диоксид и вода и точно това е дишането, при което неизменно присъства и кислородът.

При неголямата си маса (2-3% от общата телесна маса), в състояние на покой мозъкът употребява 20-25% от общото количество кислород, необходимо на организма, а при интензивна умствена дейност – до 50%.

Затова в менюто на всеки човек, още повече на отличника, трябва да присъстват и въглехидрати.

Хляб, макарони, плодове и зеленчуци – всичко това са въглехидрати. Не забранявайте сладкото – отличникът заслужава блокче качествен шоколад. Естествено, не бива да се прекалява.

Гроздето и смокините са прекрасна храна за мозъка.

Минералните вещества – натрий, калий, калций, мед, желязо, магнезий, манган – са относително равномерно разпределени в главния мозък между сивото и бялото вещество, докато фосфорът е повече в бялото.

Витамините са съставни части на ферментите, чието предназначение е да катализират обмяната на белтъчините, липидите и въглехидратите.

Плодовете, зеленчуците и месото са богати на витамини и микроелементи. Месото на практика съдържа всичко необходимо за работата на мозъка, което още веднъж потвърждава необходимостта от наличието му в детското меню.

Според последните изследвания на учените, важна роля в процеса на хранене на мозъка играят плодовете боровинка, ягода и къпина. Соковете от тях са изключително приятни и за ученика ще е удоволствие да изпие чаша сок от горски плодове.

От зеленчуците най-полезни са зелето, което съдържа аминокиселини и цвеклото, което е богато на антиоксиданти.

Ядките и семената са идеални за попълването на запасите от микроелементи.

Естествените храни могат да бъдат обогатени със специално разработени за подобряването на умствената дейност комплекси от витамини и минерали. Много от тях съдържат и аминокиселини – глутаминова, гама аминомаслена, глицин.

 

Правила за хранене на отличника

 

  • Задължителна пълноценна закуска. Не позволявайте на детето да излезе, без да хапнало поне едно сварено яйце.

 

  • Ако занятията са по-дълги от 5 часа, сложете в раницата междинна закуска. Подходящи са въглехидратните храни, защото бързо се усвояват от организма и ще заредят мозъка с необходимата за дишането му глюкоза.

 

  • Обяд след часовете – най-приятното хранене, защото детето може да се отпусне. Но не и да преяде. Препълненият стомах ще го подмами към леглото за дрямка, а вие не искате това, нали трябва да се подготви за следващия ден.

 

  • Следобедна закуска – по желание. Може да се състои от млечни продукти, сандвич с шунка и кашкавал или от един морков.

 

  • Вечерята е точно толкова необходима, колкото и закуската. Много хора не могат да заспят, ако не вечерят и стават нощем, за да похапнат нещичко.

 

Освен правилното хранене, важна е и настройката на детето за учене – неговите отговорност, любознателност, трудолюбие. Някои запомнят всичко още в час, а на други им се налага да се потрудят и вкъщи.

Учените са установили, че в първия случай работи краткосрочната памет: запомнил – предал (с изпитване, тест и т.н.) – забравил. Ако ученикът целенасочено чете и запомня материала, се включва дългосрочната памет. Добитата с труд информация се съхранява дълго из лабиринтите на мозъка ни.

Ако виждате, че вашият ученик се труди упорито, пише домашните си, все нещо чете, заучавайки стихотворения или формули – помогнете му, осигурете му пълноценна храна за мозъка.

Видянa: 8911 пъти

Общи условия

Активация на акаунт