Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Деца >> Хранене на бебето и детето
Кисели

Млечните кисели подобно на зеленчуковите пюрета са богати на соли и витамини. Те са изключително полезни за децата на 5-6 месечна възраст, когато запасите от соли се изчерпват и трябва да се набавят с храната. Млечните кисели, приготвени от различни плодове ябълки, круши, сливи и др., са много вкусни и се приемат от всички деца много добре.

Едно от основните правила при приготвянето на млечните кисели е плодовете да бъдат пресни и сурови, за да се запазят витамините им. Също така е от значение млякото да не се пресече от киселините на плода. За това суровата плодова каша се прибавя към сместа от млякото и нишестето внимателно, при постоянно бъркане.

Млечно-плодовите каши се приготвят, след като плодовете се измият добре, почистят и пасират. Нишестето се разбърква с малко вода и се сипва във врящото мляко чрез постоянно бъркане. Получената смес се вари до сгъстяване. Суровата плодова каша се прибавя към млечната на края, при постоянно бъркане.

За една порция кисел (200г.) са необходими: 100г. плод, 10г. захар, 15г. нишесте, 100г, прясно мляко и 50г вода. Може да се използва готово плодово пюре от бурканче вместо пасиран пресен плод.

 

Кисел от ягоди

Продукти:
Ягоди 150 г, захар 25 г, нишесте 15 г, вода 150 мл.
Средна порция ­ 250 г.

Химичен състав:
Белтъчини:­ 0,47, Мазнини:­ 0,37, Въглехидрати:­ 44,60, калории:­ 184.

Приготвяне:
Ягодите се почистват и измиват обилно с течаща вода. Пасират се. Полученият сок се запазва в стъклен или в емайлиран съд, и то на студено. Изстисканият плод се залива с гореща вода и се поставя на печката да кипне. Прецежда се през гъсто сито или марля. Към получената течност (отвара) се прибавя захарта и се оставя отново да кипне. Прибавя се нишестето, разтворено в малко студена вода, при непрекъснато бъркане. Вари се 1-­2 минути и се отстранява от огъня. Прибавя се суровият ягодов сок и се разбърква. Разлива се в порционни формички, намокрени със студена вода. По същия начин може да се приготви и кисел от малини, къпини, портокали, лимони. За подобряване на вкуса и за запазване на цвета може да се употреби малко лимонена киселина.


Кисел от ябълки

Продукти:
Ябълки 150 г, захар 25 г, нишесте 15 г, вода 150 мл.
Средна порция ­ 250 г.

Химичен състав:
Белтъчини:­  0,65, Въглехидрати:­  50,20, калории:­  203.

Плодът се измива, изчиства се и се нарязва на парченца. Залива се с вряща вода и се вари до омекване на плода. Пасира се. Към пасирания плод заедно с течността се прибавя захарта и се оставя да кипне. Сипва се размитото в студена вода нишесте при непрекъснато бъркане с тел. Ври 2­-3 минути. Разлива се в купички. От част от плода може да се изстиска сокът и да се прибави към готовия кисел. По същия начин може да се приготви и кисел от кайсии, праскови, круши, дюли, дренки, череши, вишни.


Кисел от компот консерва

Продукти:
Може да се приготви от 200 мл компот консерва от всички плодове и нишесте 15 г.
Средна порция ­ 230 г.

Сиропът (150 мл) от консервирания плод се прецежда и се разрежда със 100 мл вода. При нужда се прибавя 10 г захар. Плодът се пасира през сито. Нишестето, разтворено в малко студена вода, се прибавя постепенно към врящия сироп при непрекъснато бъркане с тел. Ври 1­-2 минути. Накрая се прибавя пасираният плод. Разбърква се. Киселът се разлива в порционни формички, намокрени със студена вода.


Кисел от сушени дренки

Продукти:
Дренки 30 г, захар 20 г, нишесте 15 г, вода 200 мл.
Средна порция ­ 220 г.

Химичен състав:
Белтъчини:­ 1,15, Мазнини:­ 1,56 Въглехидрати:­  41,25, калории:­ 184.

Плодът се изчиства и се измива с хладка вода. Останалото се приготвя по рецептата за кисел от ябълки, с тази разлика, че плодът се вари с определеното количество вода. Киселът може да се приготви също от сушени боровинки, сушени ябълки, сушени череши, сушени вишни, сушени кайсии, сушени шипки.


Кисел от плод със захарин

Продукти:
Приготвя се от същите плодове както киселите от ягоди и ябълки и по същия начин. Вместо захар към охладения вече кисел се прибавя захарин, разтворен в малко студена вода.
Средна порция ­ 230 г.

Химичен състав:
Белтъчини:­ 0,65, Въглехидрати:­ 25,20, калории:­ 103 (изчислено с ябълки).


Млечен кисел

Продукти:
Прясно мляко 200 мл, нишесте 15 г, захар 25 г, ванилия за подправка.
Средна порция ­ 220 г.

Химичен състав:
Белтъчини:­ 6,50, Мазнини:­ 7,20, Въглехидрати:­  47,10, калории:­ 279.

Захарта се сипва във врящото мляко. Нишестето се размива с малко студена вода или със студено мляко и се прибавя към кипящото мляко при постоянно бъркане. Ври 2 минути. Снема се от огъня, поставя се ванилията и се разсипва в купички, докато сместа е още топла.

Рецептите са предоставени от Bezhy

Видянa: 53721 пъти

Общи условия

Активация на акаунт