Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Деца >> Развитие, режим, хигиена
Бабите са прави – бебетата растат, докато спят

Учените най-после потвърдиха това, което още бабите ни знаеха: бебетата действително растат, докато спят.

Резултатите от първото по рода си проучване категорично потвърждават неразривната връзка между растежа на децата и техния сън.

Изследването, проведено в САЩ, открива път към по-пълно разбиране на всичко, което се случва с новороденото. Например, увеличението на съня с 4,5 часа в продължение на два дни, води до увеличаване на ръста в следващите 48 часа. И колкото повече спи детето, толкова са по-високи шансовете за забележим скок в неговия растеж.

Авторът на проучването – доктор Мишел Лампъл – твърди, че растежът не просто се случва по време на сън, а и съществено зависи от неговото количество – колкото повече спи детето, толкова повече расте.

В хода на изследването 23 семейни двойки записвали часовете сън на децата си, започвайки от дванайсетия им ден. Растежът на децата е оценяван в периода между четвърти и седемнадесети месец. Учените обръщат внимание на секрецията на хормона на растежа, който се увеличава по време на бавния сън на бебетата. Те потвърждават, че измененията в хормоналния фон по време на сън може да стимулира растежа на костите.

 

Това изследване дава ново виждане на причините, поради които спим. Сега вече знаем, че сънят е фактор, способстващ растежа на биологично ниво.

Видянa: 15142 пъти

Общи условия

Активация на акаунт