Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Деца >> Кърмене
Кърмене в тандем

”Кърмене в тандем” обозначава кърменето на две деца – братя и/или сестри на различна възраст.

Кърменето на бебето е една от най-големите радости на майчинството, но повечето майки биха се съгласили - то изисква посвещение и насърчение.

Много жени се чудят как ще продължат да кърмят, когато очакват друго дете. Можете да ги храните едновременно или поотделно.
С растежа и превръщането на бебето в прохождащо дете,  вашето мляко е все така хранително и представлява най-добрата храна, която може да му се предложи. Дори и да разредите кърменията с времето, имунологичните ползи от него са все така ценни.


Кърменето на две деца е често уморително – особено, когато децата искат да сучат по едно и също време. "Веднага след като седна да кърмя новороденото си дете и голямото се кандидатира за другата ми гърда", въздъхва майката на четири деца.


Много от малките деца искат да сучат едновременно с бебето за емоционално успокоение, докато други го правят, просто защото честите хранения на новороденото им напомнят за това. Други пък показват значително увеличение на интереса, защото след месеци на спад и оскъдно количество кърма, майката я има в изобилие.
Каквато и да е причина, това изисква много разбиране и търпение от страна на майката.
Тя може да кърми децата си едновременно или поотделно – първо бебето, после по-голямото дете, както и в различно време. Тъй като голямото дете суче по-качествено, възможно е майката да произвежда повече кърма. Ако това се случи, новороденото може да се задавя. Според някои жени, добро решение е да се сложи на гърдата първо по-голямото дете за кратко, докато силната струя мляко премине, след което спокойно да накърми бебето. Трябва да се избере най-удачният вариант според индивидуалния случай.

 

По-лесен преход

Кърменето на бебе в семейството води до промени", казва една майка на три деца, "и може да бъде особено трудно за по-големите братя и сестри, които биха могли да се почувстват несигурни или да ревнуват.” „ Когато продължавам да кърмя детето си", добавя тя, "мога да му помогна  да се чувства обградено с внимание и обичано." Друга майка на четири деца, която кърмила в тандем в продължение на две години се съгласява: "Чрез кърменето на 18-месечния ми син, аз се почувствах свързана с него и новата му сестра. Не е имало усещане от негова страна за „избутване от гнездото."
Малките деца може да приемат новото бебе като заплаха и обикновено ще се борят за споделяне на любовта и времето на мама. Чрез поддържане на тесни връзки, малкото дете най-вероятно ще се чувства утешено и по-спокойно, докато се адаптира към новия си брат или сестра.

 

Близост между братя и сестри

Избрах да кърмя в тандем,"- обяснява една майка -защото знаех, че така ще създам връзка между децата си. Красива гледка е да наблюдаваш очите им - гледащи един към друг, а пръстите им се докосват."  Една майка, която кърмила новороденото си и 2.5- годишната си дъщеря си спомня: "Бях поразена от красотата на тези две лица, гледащи към мен с такова спокойствие и удоволствие.”

 

Липса на рязко или преждевременно отбиване

Може би най-основателната причина, поради която жените избират да кърмят в тандем, е да се избегне отбиване на по-голямото дете, преди то да е готово. Всяка майка, която е кърмила последната една година, се е научила да разпознава нуждата на детето да продължи да бъде кърмено и вероятно е наясно с нежеланите психологически щети, които едно преждевременно отбиване може да предизвика. Прекратяване на кърменето точно преди появата на новото бебе може да бъде особено стресиращо или разстройващо за детето. Както друга майка обяснява: "Чувствах, че просто не бях дала на сина си достатъчно добър старт, когато сестра му се появи. На него все още му беше необходимо специално време с мен." ”Кърменето в тандем може да бъде трудно, но никога няма да съжалявате за решението си." Друга майка признава: "Някои дни бяха наистина трудни за мен, омръзваше ми да има дете на гърдите ми на всеки пет минути. Тогава поемах дълбоко дъх, вглеждах се в двата чифта нежни очи, които ми напомняха защо съм взела това решение - защото това са най-ценните същества в света за мен и аз искам те да получат най-добрия възможен старт. Кърменето в тандем е една стъпка в това пътуване, което не бих искала да пропусна.”

 

 

То, много подобно на други аспекти на родителството, може да бъде по-трудно, по-стресиращо и по-уморително, отколкото сте очаквали, но носи близост и радост за вас и вашите деца, и си струва всеки момент - труден и блажен.  

Видянa: 11075 пъти

Общи условия

Активация на акаунт