Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Бременност и раждане >> Развитие на бременността. Често срещани проблеми.
Кожни промени през бременността - Полиморфен обрив на бременността

Под това наименование са обединени група изменения, представени от неспецифични папули или екзематозни промени.

Честотата на РЕР (Polymorphic eruption of pregnancy – PEP) е между 0.4 и 0.8%, като в до 70% от случаите се появява при първа бременност, предимно през третия триместър.

Рецидиви при последващи бременности не са обичайни.

Полиморфният обрив е известен и като PUPPP (pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy) - сърбящи уртикариални папули и плаки на бременността и е най-честата дерматоза през бременността.


Една от основните разлики между PUPPP и другите обриви, които бременните жени могат да развият е, че не е засегната периумбиликалната област /пъп/. Характерни са сърбящи дисеминирани кожни лезии, започващи от долната част на корема, особено в областта на стриите. Обривът се появява като малки, червени петна, които се разрастват и формират по-големи площи върху корема. Обривът се разпространява по краката, ръцете, гърдите и шията. Лицето почти никога не е засегнато от този обрив.


По-често се наблюдава при многоплодна бременност (близнаци или тризнаци).


Няма специфични тестове за PEP и понякога може да бъде объркан с други кожни заболявания като екзема, лекарствени обриви или дори краста.
Състоянието започва със силен сърбеж, който бива последван от уртикарен обрив - малки папули и големи, червени възпалени участъци /плаки/.
В повечето случаи това състояние е самоограничаващо се и изчезва към края на бременността или веднага след раждането.

Могат ли жените с PEP през бременността да кърмят?

Да. Дори по време на приема на орален стероид жените трябва да бъдат насърчавани да кърмят, тъй като в кърмата може да премине незначително количество.

Въпреки, че обривът може да бъде доста сърбящ и досаден, няма причина да се притеснявате, тъй като не вреди на майката или бебето. Обикновено той продължава около шест седмици и изчезва след раждането.
Причината за появата на PEP не е известна, въпреки че е имало много теории за етиологията. Предишни изследвания показват връзка с повишеното наддаване на тегло по време на бременност, увеличеното тегло на бебето, половите хормони и пола на бебето, но никои от тях не са били доказани. Статистиките сочат, че 70% от страдащите от PUPPP раждат деца от мъжки пол.

PUPPP се диагностицира от лекаря по време на пренаталните посещения, на базата на физически преглед и симптомите, които има бременната жена. За облекчаване на силния сърбеж, лекарят може да предпише стероиден крем или мехлем. При по-тежките случаи може да се наложи прием на перорални стероидни препарати. Някои жени получават облекчение и от антихистаминови сиропи и таблетки.

Основната цел на лечението е облекчаване на сърбежа, намаляване на възпалението и зачервяването на кожата. Важно по време на бременността е да се използват медикаменти, които са безопасни за майката и бебето. Актуалните стероидни кремове могат да бъдат използвани в леките случаи, ако е засегнат само ограничен участък от кожата. Ако обривът е обширен, апликирането на стероиден крем, преди да се пристъпи към употреба на стероидни таблетки, е препоръчително, защото е по-малко вероятно да предизвика нежелани реакции. В по-голяма част от случаите жените се повлияват от локалното лечение. При продължителна употреба на перорални стероиди може да е налице повишен риск от развитие на диабет и хипертония при майката. Леко до умерено силните стероидни лекарства са безопасни за кратковременна употреба по време на бременност и могат да бъдат използвани.
При това състояние, овлажняващите кремове и лосиони обикновено не могат да облекчат сърбежите и е необходимо да се намеси дерматолог.


В редки случаи сърбежът може да бъде признак, че функцията на черния дроб е нарушена, затова, ако ви дразни до степен да не можете да спите, уведомете лекаря си.

Видянa: 27121 пъти

Общи условия

Активация на акаунт