Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Деца >> Кърмене
Кърмене на близнаци

Полезни съвети

Коя е най-удобната поза, в която да кърмя моите близнаци?

Противно на това, което някои може да си мислят, кърменето на близнаци е възможно, въпреки че храненето на две бебета може да изисква малко повече търпение, планиране и постоянство.
Повечето жени, които кърмят близнаци, споделят, че си струват всички допълнителни усилия.
Гърдите ще произвеждат толкова мляко, колкото е необходимо, така че да кърмите близнаци е толкова нормално, колкото да кърмите едно дете.

 

Защо да кърмите близнаците си?

Кърменето ще им осигури/достави всички важни антитела и имунитет, от които се нуждаят. Това е особено полезно за близнаците, тъй като често се раждат преждевременно. Ако бебетата са родени по-рано, млякото на майката ще бъде по-богато на аминокиселини и протеини от млякото на майка на доносено бебе. Това хранително мляко ще помогне на бебетата бързо да наддадат на тегло.

 

Предимства 

Повечето жени смятат, че кърменето на близнаци е по-лесно, отколкото храненето с адаптирано мляко. Кърменето спестява време и пари. Когато бебетата са кърмени по едно и също време, всяко на една от гърдите, се нарича кърмене в тандем. Този вид хранене, решава проблема кое от двете да нахраните първо, ако в същото време и двете бебета са гладни. Кърменето в тандем увеличава производството на мляко, тъй като и двете гърди се изпразват по едно и също време. Приготвянето на бутилки с адаптирано мляко и стерилизирането на бутилките и бибероните за две бебета отнема много време. Кърменето осигурява време за почивка на майката – да седне, да се отпусне и да опознае своите деца.

 

Първи стъпки

Хранене на майката
Майка, която кърми близнаци, се нуждае от повече питателна храна, повече почивка, повече течности и евентуално от допълнителен прием на витамини. Жените, кърмещи близнаци, се нуждаят от повече калории дневно, отколкото бременните с близнаци. Специалистите по хранене препоръчват да приемат 3000 калории дневно.

Това не е подходящото време да се опитвате да отслабнете. Повечето жени откриват, че дори да се хранят пълноценно, те постепенно свалят килограми. Много лекари препоръчват на майките, които кърмят близнаци, да не се опитват да си възвърнат теглото отпреди бременността, докато близнаците не станат поне на 6 месеца.


Болки в гърдите

Майка, която кърми близнаци, трябва да бъде внимателна, за да предотврати болките в зърната. Правилното позициониране на бебетата в началото ще ви предпази от болки и разранени зърна. Много е важно да променяте позите за кърмене и децата да захапват правилно - освен зърното и по-голяма част от ареолата. Запомнете, кърменето не трябва да боли!

 

Помощ в домакинството

Би било особено полезно за майките на близнаци, ако се възползват от помощ в домакинството през първите няколко седмици, особено ако има друго малко дете или деца в къщата. Въпреки че ще е трудно, ако има по-големи деца, е важно майката да прекарва отделно време с тях, особено през първите няколко седмици. Именно затова трябва да разчита на семейството, което да се погрижи за почистването на къщата и приготвянето на храна. Бащите могат да бъдат доста полезни в първите дни, помагайки в смяната на пелените, къпането, оригването и разнасянето на бебетата.

Бащината помощ, подкрепа и търпение са изключително важни за успешното кърмене на близнаци.

Позиции за кърмене в тандем

Едновременното кърмене на близнаците спестява доста време, но много майки го намират за неудобно в началото. Когато бебетата укрепнат и майката се почувства по-уверена, едновременното кърменето става по-лесно. Ако близнаците са доносени и здрави е добре кърменето в тандем да се практикува най-малко веднъж на ден, за да могат да свикват и майката, и бебетата.
В началото майката ще има нужда от помощ за позициониране на близнаците. Може да бъде по-лесно да позиционира на гърдата първо по-малкото, а след това по-голямото кърмаче. Ако двете деца имат нужда от различно количество кърма и вероятно не наддават еднакво, трябва да разменяте местата им на гърдите при сучене, за да може да се уеднакви количеството на произвежданата кърма. Винаги поставяйте по-гладното бебе на по-пълната с кърма гърда.
Трябва да експериментирате различни позиции, за да намерите най-удобната за вас. Двете позициите, които работят добре при кърмене в тандем са:

  • Двете бебета се поставят с тяло и крачета назад, главичките се поставят напред, опрени на две възглавници (положение по гръб, хващане като футболна топка). Това е класическата позиция при кърмене в тандем на близнаци. 
  • Бебетата се поставят едно до друго паралелно, с лице към майката, както при кърмене само на едно бебе. Тялото на едното минава над другото. Поддържайте ги с долната част на ръката и подложете възглавници както под бебетата, така и зад гърба ви.

Чувствайте се свободни да експериментирате, докато намерите най-предпочитаните за вас пози. Докато всяко бебе е добре позиционирано на гърдата и всяко от тях получава еднаква визуална стимулация, която и да е позиция е приемлива. Целта е да се чувствате удобно, докато кърмите.


Хранене заедно и поотделно

Някои жени предпочитат да кърмят всеки близнак поотделно. Макар че това изисква повече време, някои майки чувстват, че имат нужда да им отделят индивидуално внимание. Други майки смятат, че могат да им отделят внимание поотделно в друго време и ги кърмят индивидуално само понякога.
Майките, които кърмят в тандем, трябва да имат предвид разликите в стила на кърмене на близнаците им. Едното може да бъде по-енергично и да се храни по-бързо, докато другото по-бавно. Затова времето за кърмене може да бъде различно за всяко бебе, дори когато те се кърмят заедно.
 

Полезни съвети


Коя гърда за кого?

Има много начини, по които майките могат да кърмят близнаците си. Все повече и повече жени предпочитат да сменят гърдите при всяко хранене на близнаците.
Например: Близнак А суче от лявата гърда на едно хранене, а на следващото от дясната. Смяната при всяко хранене увеличава производството на мляко, дори ако единият близнак суче по-енергично и ще предостави на всеки от тях еднаква стимулация.


На поискване или на режим?

Въпреки че бебетата трябва да се хранят на поискване, когато е възможно, може да се наложи близнаците да бъдат събуждани и кърмени по-често, ако са родени малки и преждевременно. Кърменето на всеки 1-2 часа не е твърде често за новородените близнаци. Дори и ако ги кърми поотделно, майката може да предпочете да събуди спящия близнак и да го накърми, след като е приключила с храненето на първия. Това ще й позволи да се възползва от повече време за почивка между храненията.

 

 

Да имате и да кърмите близнаци е чудесно преживяване. Отпуснете се и се наслаждавайте!

Видянa: 12652 пъти

Общи условия

Активация на акаунт