Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Деца >> Развитие, режим, хигиена
Дихателната система на новороденото

Анатомо-физиологични особености на детския организъм: Органи на дихателната система и тяхната функция

Пренаталното развитие на органите на дишането започва в края на първия ембрионален месец. В края на тримесечието бронхиалното дърво е добре развито, а в края на петия месец притежава гъста мрежа от кръвоносни съдове.

 

Дихателната система се състои от органите, участващи в обмяната на газове:

1. Нос

2. Фаринкс

3. Ларинкс

4. Трахея

5. Бронхи

6. Бели дробове

 

Нос - носът на новороденото и кърмачето е малък, къс, с недоразвити околоносни кухини и тесни ходове. Лигавицата е богато кръвоснабдена. Фронталните синуси се развиват постепенно в течение на първите четири месеца. При възпалителен оток, носните ходове се запушват напълно и се затрудняват дишането и сученето.

 

Сливици - започват да се виждат зад небните дъги най-често след  6-ти месец, като заедно с носната сливица достигат най-големи размери към предучилищната възраст, а през училищната търпят обратно развитие.

 

Евстахиева тръба - къса и широка, възпалителните процеси от гърлото лесно проникват към средното ухо.

 

Ларинкс - ларинксът е недоразвит. Първоначално има фуниевидна форма и е по-тесен. Хрущялът му е недоразвит, гласната цепка е тясна, лигавицата е богато кръвоснабдена. Има къси гласни връзки. При възпалителен процес в ларинкса лесно възниква оток.

 

Трахея и бронхи - те са относително по-тесни, с недоразвити хрущялни пръстени и добре кръвоснабдена лигавица. Бронхите са по-тесни, лигавицата им лесно набъбва.

 

Бели дробове - нарастват непрекъснато и интензивно до 16-годишна възраст. Белият дроб е беден на еластични влакна, но богат на съединителна тъкан, лимфни и кръвоносни съдове. Еластичните влакна около алвеолите са недоразвити.

 

Гръден кош - той е с голям предно-заден диаметър, бъчвовидна форма и относително малък обем. Има слабо развитата междуребрена мускулатура и висок стоеж на диафрагмата. Новороденото диша само през носа, двата задни отвора на носната кухина са тесни, с богато кръвоснабдена лигавица. Дишането на новороденото е учестено и физиологично неравномерно вследствие незрялост на дихателния център.


При раждането дихателната система е относително слаба, но след първата глътка въздух белите дробове се развиват бързо.
Важна част от развитието на белите дробове при бебетата е сърфактантът – вещество, което се синтезира в алвеолите. Състои се от фосфолипиди, неутрални липиди и протеини, и започва да се произвежда в алвеолите на плода около 24-28 седмица от бременността. Сърфактант се открива в амниотичната течност между 28-ма и 32-ра г.с. Чрез проследяване на нивата му в околоплодната течност се определя белодробната зрялост на плода.
Преждевременно родените бебета /преди 32 г.с./ нямат достатъчно сърфактант в белите дробове и могат да имат затруднено дишане.

Видянa: 10719 пъти

Общи условия

Активация на акаунт