Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Здраве >> Заболявания и травми при бебета и деца
Първа помощ при алкохолно отравяне

Какво да правим, ако детето се натрови с алкохол

Алкохолът заема едно от първите места сред отровите, които водят до летален изход при отряване. Според лекарите от Спешните центрове, най-страшното отравяне става при употребата на алкохолни сурогати като метилов спирт (метанол), спирачна течност и др. спиртосъдържащи вещества. Но и употребата на големи количества качествен алкохол може да доведе до тежки последици.

Според Световната здравна организация безопасни са дозите от 30 ml концентрат дневно за жените и 60 ml - за мъжете. Доказано е, че 60% от зависимите към алкохола имат генетично предразположение. При децата на родители, злоупотребяващи с алкохол, рискът от алкохолизъм е 2 до 4 пъти по-висок. Някои психични особености и социални условия също водят до създаване на бърза зависимост - като например модата сред непълнолетните да пият алкохол на рождени дни и други празници. Според едно изследване, проведено сред тийнейджъри в САЩ, 88% от тях редовно консумират алкохолни напитки. Началникът на Клиниката по токсикология на "Пирогов" доц. Анета Хубенова алармира, че у нас възрастта на употребяващите алкохол деца непрекъснато спада – има случаи, когато при тях са постъпвали и 10-годишни деца с алкохолно отравяне.

 

Етиловият алкохол (етанол) е най-често използваното психоактивно вещество сред децата и юношите. Интоксикацията с етанол е трудно доказуема при малките деца. Ако се усъмните, че детето ви е отровено, от особена важност е да изясните, дали е имало достъп и дали е възможно да е погълнало алкохолна напитка или друга субстанция, съдържаща алкохол – сироп против кашлица и настинка, медицински спирт, парфюми, препарати за почистване и др., и в какво количество. Важно е също така да установите състава и концентрацията на съответния алкохолен продукт.

 

Симптоми при отравяне с етилов алкохол при децата

Малките деца са особено чувствителни към етиловия алкохол, защото ензимната им система, метаболизираща алкохола, е незряла. Последиците се изразяват в понижаване на кръвната захар (хипогликемия) и хипогликемични припадъци. Класическите симптоми на отравянето с етилов спирт при децата са: хипогликемия, хипотермия и кома.

Началният стадий на алкохолното отравяне се изразява в това, че детето е възбудено, агресивно, говори цинично или е весело и се смее бурно. При втората фаза се наблюдава спиране на дишането и сърдечната дейност, детето се облива със студена пот, има слаб пулс, телесната температура спада, могат да се появят и гърчове. От опиянението и възбудата децата бързо преминават към отпуснатост, сънливост и могат да изпаднат в кома. При потискане центъра на дишане в мозъка, може да настъпи летален изход. При малките деца доза от 20-30 ml алкохол може да доведе до трайни увреждания или да се окаже смъртоносна, особено ако са пили на гладно.


Признаците на тежко алкохолно отравяне са:

  • Загуба на съзнание
  • Обърканост
  • Неразбираем говор
  • Учестен или твърде забавен пулс
  • Многократно повръщане

В такъв случай трябва веднага да потърсите медицинска помощ, защото може да се стигне до непредсказуеми последици.

Ако дишането не е нарушено и човекът реагира на различни дразнения (болка или звук), можете да му окажете помощ и в домашни условия – изнасяне на чист въздух, пляскане по бузите, разтърсване и др. Колкото по-бързо бъде изкаран алкохолът от организма, толкова по-малки ще бъдат неблагоприятните последствия. Затова е особено важно по най-бърз начин да предизвикате повръщане или да направите стомашна промивка, защото алкохолът се резорбира бързо. Само час след инцидента стомашната промивка е безполезна.

 

Общи правила за първа помощ при алкохолно отравяне:

  • Ако се знае, че отравянето е с метилов спирт, дайте на пострадалия да изпие 50 ml етилов алкохол за неутрализиране на отровата.
  • Ако пострадалият не е изгубил съзнание, предизвикайте повръщане. За да усилите ефекта и за промивка на организма, преди това можете да му дадете да пие студена вода.
  • Ако човекът е в безсъзнание, не предизвиквайте повръщане, защото може да се задуши. Ако започне да повръща, положете го на една страна и осигурете свободното изтичане на повърнатата маса.
  • След повръщането дайте на пострадалия активен въглен, разтворен във вода.
  • Ако инцидентът се е случил на място, където нямате достъп до адсорбенти (активен въглен), дайте на пострадалия да пие колкото се може повече студена вода и предизвикайте повръщане.

 

За да не се стига до трагични ситуации, учете децата си още от най-ранна възраст на правилно отношение към алкохола.

Съхранявайте алкохолните напитки на недостъпни за децата места!

 

Тази информация се предоставя само с образователна цел. За конкретни съвети относно диагноза и лечение се обръщайте към съответните специалисти! 

Видянa: 7759 пъти

Общи условия

Активация на акаунт