Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Здраве >> Заболявания и травми при бебета и деца
Хранителна алергия

Хранителната алергия представлява имунен отговор на организма при контакт с иначе безвредни вещества в някои храни.

Страшни, предизвикателни и, както изглежда, по-често срещани отвсякога, хранителните алергии създават сериозни рискове за здравето и безопасността на милиони деца.

Новите доклади от проучвания сочат, че почти 6 милиона деца в САЩ имат някакъв вид хранителна алергия. Това е приблизително 1 на всеки 12 деца и почти два пъти повече от първоначалните очаквания на здравните специалисти.
От тях близо 30% са алергични към множество храни и почти 40% имат тежки или животозастрашаващи реакции.

Хранителните алергии засягат най-вече малките деца, като приблизително 90% от тези алергии са причинени от осем храни: краве мляко, яйца, соя, фъстъци, черупкови плодове, пшеница, риба и миди.

Най-често срещаните алергии са към:

1. Фъстъци (25%)
2. Мляко (21%)
3. Черупчести мекотели (17%)
4. Дървесни ядки (13%)


Тази информация повдига въпроса, защо хранителните алергии са толкова разпространени и какво можем да направим?

Въпреки че много експерти смятат, че алергиите са във възход, те не са в състояние да посочат конкретна причина за това.
Много от тях сочат за виновник „хигиенната хипотеза”, което предполага, че хиперчистотата в нашата култура пречи на децата да се излагат на микробите, благодарение на които развиват имунитет.
Други мислят, че причината може да се дължи на промени в производството на храните или на това, какво (или не) консумират децата в началото на живота си.

Без ясна причина е трудно да се определи кой е най-добрият курс на лечение, в резултат на което е останала стандартната практика - децата да избягват алергизиращите храни, а родителите им да държат под ръка противоалергични медикаменти.

Алерголозите проучват нови възможности за лечение и профилактика, включително теорията, че много от храните, които причиняват алергии, могат да бъдат от ключово значение за тяхното лечение.

Днес повишаването на информираността и превенцията са от съществено значение за поддържане безопасността на децата.

Много експерти препоръчват кърменето като начин за защита на децата от развитие на алергии.

С изключение на непоносимостта към фъстъци, по-голямата част от децата ги израстват. Смята се, че 80% от децата с алергии към мляко, яйца, пшеница, млечни и соеви продукти ги преодоляват обикновено около 5-годишна възраст.

Симптомите на хранителната алергия обикновено са свързани с кожата и червата и започват веднага след хранене или не повече от 2 часа след консумацията на определена храна. Най-честите са:

 • Уртикария, оток, сърбеж или екзема
 • Гадене и повръщане, стомашни спазми, стомашно разстройство
 • Метален вкус в устата
 • Подуване на клепачите, лицето, устните, езика, гърлото или други части на тялото (ангиоедем)
 • Хрипове, назална конгестия или затруднено дишане
 • Замаяност, виене на свят или припадък

Обадете се на 112, ако видите следните признаци на екстремна алергична реакция (анафилактичен шок):

 • Подуване на гърлото и затруднено преглъщане
 • Затруднено дишане
 • Ускорен пулс
 • Световъртеж, замаяност или загуба на съзнание
 • Син цвят на кожата и ноктите

Ако единият или двамата родители имат лична или семейна история на алергия, например астма, екзема, сенна хрема, целогодишен алергичен ринит (алергия към животни, акари или плесени), се препоръчва следното:

 • Избягвайте общи алергенни храни, по-специално фъстъци и черупкови плодове, по време на бременност и кърмене - фъстъчните протеини, както и компоненти на кравето мляко, яйцата и пшеницата се секретират в майчиното мляко.
 • Придържайте се към изключително кърмене през първите 6 месеца от живота на бебето.

 

Image: Michal Marcol / FreeDigitalPhotos.net

Видянa: 7529 пъти

Общи условия

Активация на акаунт