Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Деца >> Кърмене
Кърменето помага за здрави бели дробове
Автор: Таня Русева, ЛЛЛЛ, IBCLC

Кърмене и астма

Подобрена функция на белите дробове при деца в училищна възраст се свързва с кърменето, особено при деца на майки, страдащи от астма.

Новото изследване противоречи на по-рашно проучване, което изрази притеснения, че продължителното кърмене може да не е оптимално за деца на майки-астматички. То е подкрепено обаче от друго изследване Breastfeeding, asthma, and allergy: a tale of two cities, което разглежда две групи деца от Австралия и Швеция, обекти на две различни проучвания за връзката между кърменето и астмата. Заключението е, че кърменето намалява риска от астма при децата с фамилна обремененост (поне единият родител страда от астма). Защитният ефект на кърмата е проличал по-ясно в шведското проучване.

Новото проучване проследява 1458 деца от Англия, родени между 1993 и 1997 година от раждането им до приблизително 12 годишна възраст, за да установи дали кърменето оказва някакво влияние върху функцията на белите им дробове, включително изследва връзката с астма, особено при деца с фамилна обремененост с респираторни заболявания (астма и хрипове).

Изследователите вземат предвид продължителността на кърменето, влияния на външни фактори, както и фамилната история чрез въпросници.

Изследването показва, че деца, които са били кърмени като бебета, са с умерено по-добра функция на белите дробове, сравнено с некърмените си връстници – и кърменето предлага най-добра защита на децата, чиито майки страдат от астма.

„Открихме доказателства за подобряване на някои аспекти на функциите на белите дробове при деца, които са кърмени, и подобрението е най-силно изразено при децата на майките с астма”, казва изследователката д-р Claudia E. Kuehni от Университета в Берн за Социална и превантивна медицина, Швейцария.

За проучването родителите са предоставили информация за кърменето, когато децата им са били на 12 месеца и децата са преминали серии тестове за оценка на функциите на белите дробове на възраст между 8 и 14 години.

Децата, кърмени поне 4 месеца, показват значително по-добра функция на белите дробове еднозначно, а всички функции на белите дробове показват по-добри резултати при деца на астматични майки, които са били кърмени.

Доказателствата предполагат, че кърменето влияе благотворно на оптималното развитие на белите дробове, дори когато майката страда от астма, като този ефект се отнася и за здравето като цяло. Проучванията показват, че некърмените деца страдат по-често от респираторни болести, както и ушни инфекции, гастроинтестинални проблеми и други.

„Наблюдавахме умерено подобряване на функцията на белите дробове при кърмените деца в нашето проучване, включително при деца, чиито майки са с астма. В допълнение, данните предлагат, че освен, че намалява респираторните инфекции, астмата и алергиите, кърменето има и директен ефект върху растежа на белите дробове.”, според изследователите.

„Проучването подкрепя горещата препоръка всички деца да се кърмят, включително тези на астматични майки”, добавя д-р Kuehni.

 

 

Изследването е публикувано онлайн в American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine

Brew BK, Kull I, Garden F, Almqvist C, Bergström A, Lind T, Webb K, Wickman M, Marks GB. Breastfeeding, asthma, and allergy: a tale of two cities. Pediatric Allergy Immunology 2012: 23: 75-82

Видянa: 9640 пъти

Общи условия

Активация на акаунт