Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Здраве >>
Хранителни разстройства: Булимия невроза
Автор: Радост Николова

Невидимият враг

Според Световната здравна организация през последните две години случаите на анорексия и булимия сред младежите на възраст от 12 до 16 години са нараснали два пъти. При това 67% от тях страдат от тежка степен на изтощение и изразено душевно разстройство. Заради недоволството от външността си, един от сто подрастващи се е опитал да се раздели с живота си. Изчислено е, че от анорексия в света страдат около 12 на 100 000 души, а от булимия – 24 на 100 000. 90% от страдащите от анорексия са девойки на възраст от 12 до 24 години. В останалите 10% влизат жени на зряла възраст и мъже. По данни на чуждия печат възрастта на проява на тези заболявания непрекъснато спада и вечеЗаради недоволството от външността си един от сто подрастващи се е опитал да се раздели с живота си. има регистрирани случаи на хранителни разстройства при деца под 10 години.

Според последните данни в България от анорексия и булимия страдат 150-200 000 млади момичета и жени. Точна статистика липсва, защото много от болните и техните семейства не подозират за проблема. Няма и адекватни медицински звена, които да поемат лечението на разстройствата на храненето. А кои са те и какви са техните прояви?

Видове хранителни разстройства:

 • Булимия
 • Анорексия
 • Хиперфагия – системно преяждане
 • Орторексия – натрапчив стремеж да се яде само здравословна храна
 • Дринкорексия – т. нар. „алкохолна диета“, характеризираща се със замяната на храната с алкохол с цел преднамерено понижаване на теглото и контрол над него.
 • Избирателно хранене – отказ да се приемат определени продукти, прерастващ в използването на силно ограничен списък от храни и нежелание да се опитват нови. Принципът на подбор може да включва цвета на храната, видовата принадлежност и др.
 • Обсесивно-компулсивно преяждане – свързано с обсесивно-компулсивното разстройство като част от характерните за него компулсивни ритуали.
 • Алотриофагия – консумиране на нехранителни вещества, което се среща най-често при малки деца и хора със забавено психическо развитие. Болните често поглъщат опасни и остри предмети: стъкла, гвоздеи и др. В по-лека форма се наблюдава при бременните жени като последица от ендоинтоксикация.

 

Булимия невроза

Булимия невроза е разстройство на храненето, което се характеризира с повтарящи се пристъпи на преяждане, непосредствено последвани от прочистване – чрез повръщане, диуретични и разхлабващи средства, клизми, движение. Терминът, преведен от гръцки, означава „волски глад“. Хората, страдащи от булимия, обикновено имат нормално тегло. Типичната проява на тази болест е често преяждане, последвано от предизвикано повръщане, употреба на слабителни и диуретични средства.

Да се обвини за булимията обикновеният стремеж за отслабване, означава да се подцени проблемът. Естествено, няма никакво съмнение, че грижата за външния вид и собственото тяло са главната причина за широкото разпространение на такива заболявания като булимията и анорексията. Не е случаен и фактът, че тези болести се проявяват главно през пубертета – този критично важен период от развитието на човека, когато повечето хора формират възгледите и ценностната си система, които малко се променят през по-нататъшния им живот.

Това, което започва като невинно желание за намаляване на теглото с цел повишаване на физическата привлекателност, може да прерасне в сериозен здравословен проблем, с който човек да се бори през целия си живот. Много от страдащите от булимия използват храната като средство за контрол и само специалистите могат да им помогнат да разберат в какви именно проблеми се крият източниците на това заболяване.

Например, пациентът се стреми да държи здраво живота си в собствените си ръце или страда от нежеланото вмешателство на друг човек (обикновено някой от родителите). А единственият начин да направи това се оказва ограничаването на храната. След всяко очистване на стомаха той чувства вина, срам, понякога и отвращение от себе си, което му носи усещането, че губи контрол над ситуацията. За да си го възвърне, прибягва до единственото, което може да контролира – храната, което води до ново преяждане и ново очистване. Така се получава един кръг на зависимост, който е много трудно да бъде прекъснат без чужда помощ.

Естествено, всеки човек е уникален и в живота му могат да съществуват и други проблеми, които да го доведат до булимия – например преживяно сексуално насилие, подигравки на връстниците заради наднорменото тегло и мн. др.

Болните от булимия са склонни да прикриват своето състояние и околните могат дълго време да не забележат проблема им. Но не трябва да забравяме, че това е болест и е много важно тя да бъде разпозната навреме.

 

Признаци, по които можете да се досетите, че ваш близък страда от булимия:

 • Рани по пръстите на ръцете (предизвикани от това, че човек често бърка с тях в гърлото си, за да предизвика повръщане);
 • Ходене до тоалетна веднага след хранене и прекарване на повече от нужното време там;
 • Ерозия на зъбите (предизвикана от контакта със стомашната киселина);
 • Спазми в ставите (породени от недостиг на калий);
 • Слабост, умора, загуба на съзнание;
 • Намаляване на теглото;
 • Подуване на слюнчените жлези;
 • Рани в устата и гърлото;
 • Обезводняване на организма;
 • Нарушения в сърдечния ритъм;
 • Нарушения на менструалния цикъл или пълното му отсъствие (аменорея);
 • Депресия;
 • Повишена тревожност;
 • Често преяждане, особено с мазни и сладки храни;
 • Постоянно оплакване от наднормено тегло;
 • Нежелание да се храни на обществени места или изобщо в присъствието на други хора;
 • Прием на различни медикаменти и хранителни добавки за отслабване;
 • Свръхинтензивни занимания със спорт;
 • Прием на слабителни и диуретични средства и др.

 

Булимията може да бъде разделена на два типа, които много често се срещат комбинирано:

 • Пречистваща булимия – при нея се предизвиква повръщане или се използват слабителни и диуретични средства за избавяне от поетата храна.
 • Непречистваща булимия (или втори стадий на анорексия) – при която за контролиране на теглото се използват други начини, например гладуване или изнурителни физически упражнения.

При наличието на каквито и да е симптоми на булимия у вас или у ваш близък, потърсете възможно най-бързо лекарска помощ. Обикновено тя не преминава сама по себе си, с времето положението се влошава и може да излезе извън всякакъв контрол.

 

Последици от булимията

Ако булимията не се лекува, нейните последици са разрушителни за здравето на човека. Поради непрекъснато намаляващото тегло, при жените често се нарушава менструалният цикъл, а понякога напълно се прекратява. Забавя се процесът на обмяна на веществата. Влошава се значително външният вид – кожа, коса, нокти и зъби. Най-голяма опасност крие недостигът на калий, който е необходим за нормалната работа на сърцето. В по-крайните случаи се налага хоспитализация.

Най-важното и трудно решение, което трябва да направи човек, за да започне да се лекува успешно, е да признае, че е болен и да разкаже за това на някого. Колкото по-рано потърси лекарска помощ, толкова шансът да се излекува е по-голям. Но както показва практиката, тази крачка е най-трудната за мнозина от пациентите.

 

Как се лекува булимията

Не съществува бързо оздравяване. Неправилните хранителни навици се формират с години и за да се избавим от тях, често е нужно не по-малко време.

Лечението се осъществява с помощта на психотерапия и антидепресанти. Именно психотерапията е най-важният и продължителен етап от лечението, който помага на пациента да разбере своята болест, самия себе си и да намери изход от това състояние.

Антидепресантите помагат да се елиминират някои от симптомите, но те предлагат само временно облекчение. Успехът на лечението зависи от упоритостта и желанието на пациента, от неговата способност да приема без страх своите слабости. За целта той има нуждата не само от цялата сила на волята си, но и от поддръжката на своите близки.

 

 

 

 

Източници

http://www.womenhealthnet.ru/weight-loss/

http://medical.bg/psychology/bulimia.html

http://www.evropea.com/bulimia.html

http://www.lekar.bg/news-127/

http://www.vegabg.com/

И др.

 

Image: FreeDigitalPhotos.net

Видянa: 7371 пъти

Общи условия

Активация на акаунт