Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Бременност и раждане >> Развитие на бременността. Често срещани проблеми.
Опасения и погрешни схващания

Всяка двойка с редовен и удовлетворяващ сексуален живот си задава въпроса как ще се отрази бременността на досегашния й полов живот. ''Дали ще ме харесва, когато имам голям корем? Дали ще имам желание да се любим?'', се пита тя. '' Дали ще бъде привлекателна за мен? Дали можем да правим секс както досега? Можем ли да навредим на бебето?'', се пита той.

Наистина, много са предразсъдъците и заблудите, свързани със сексуалния живот по време на деветте месеца на бременността. Първата, която трябва да бъде развенчана, е тази за принципната липса на интерес у бременната жена към секса.

Нека разгледаме промените,които настъпват в тялото й през тези месеци.От самото начало на бременността нивото на естрогените се покачва неимоверно много,като достига своя връх между третия и четвъртия месец. Естрогените, това са ''женските'' хормони,които отговарят за сексуалните характеристики. Под тяхно въздействие се променят гърдите и зърната, увеличава се секрецията във вулвата. Кожата на тялото става по-еластична, мека и чувствителна на допир. В действителност, всички тези промени благоприятстват засилено сексуално желание. Ако сте си представяли,че тези девет месеца са период на ''приспани сетива'', че растящия у вас живот ще ви накара да мислите само за майчинството, а не за партньора до вас, то скоро ще се убедите в обратното.

Втора заблуда: сексът вреди на бебето
Вашето бебе е защитено много добре във вашия корем. Плодът е защитен с плацентата, плацентата е обгърната от ''океан'' от амниотична течност, а самата матка е ''запечатана'' с една слузеста запушалка в самия си вход, за да не прониква нищо в нея отвън. Така че, при проникване на мъжа в жената, бебето е твърде далеч от ''мястото на събитието''.

Не бива да се забравя и общия благоприятен ефект- физически и психологически,който оказва удовлетворението от половия акт. Известно е отделянето на ''хормоните на щастието'' по време на самия акт и неговата кулминация. Тяхното присъствие,разбира се,е добро и за бебето, доколкото неговото развитие е тясно свързано с общото състояние на майката. Според италианското списание ''Insieme'' има проведени изследвания,според които по време на половия контакт движенията на бебето затихват, а пулсът му се забавя между 120 и 140 удара, за да се ускори веднага след приключването.

Внимание!
Ако сте имали спонтанен аборт при предишни бременности, през първите месеци трябва да се въздържате от секс в период от 2-3 дни около последната дата на менструацията ви. Също така, тези общи положения,посочени тук, се отнасят до здрави жени с безпроблемни бременности. Гинекологът е човекът, който най-добре може да ви посъветва, особено ако бременността ви протича по-тежко,с усложнения, или сте имали няколко спонтанни аборта преди това.

Трета заблуда: той не ме харесва
На вас може да ви се струва,че изглеждате ужасно с увеличения корем. Имате чувството,че като сте бременна, направо не сте за поглеждане; в най-добрия случай навявате трогателни чувства към майчинството, но не и страст. Само че в 90% от случаите бременните са доста привлекателни. Не забелязвате ли как се е опънала кожата на лицето ви? Че е станала мека и нежна, а косата ви блести с нов блясък?

Истината е, че обикновено повечето мъже намират жените си все така привлекателни, а някои ги смятат и за по-привлекателни отпреди. Има други, психологически фактори,които могат да потиснат влечението им,като страх да не навредят на бебето и на вас, несигурност дали вие самата имате желание,както и безпокойството дали ще успеят да се нагодят към поза,която да ви е удобна.

Реални проблеми на сексуалния живот по време на бременността:

- Прекарани спонтанни аборти, усложнения, тежка бременност

- Отпадналост и умора у жената

- Психически бариери и у двамата партньори, които могат да се преодолеят със своевременно осведомяване за действителните рискове,като съответно отпадне напрежението за въображаемите. Най-доброто лекарство е споделянето на чувствата между партньорите, откровения разговор за това как всеки вижда другия при новата ситуация.

от сайта на sweetkids_mama - bulgarianbaby.hit.bg

Видянa: 69838 пъти

Общи условия

Активация на акаунт