Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Деца >> Кърмене
Хранене и кърмене: Краве мляко
Автор: Радост Николова

Вредно или полезно е млякото за кърмещата майка?

Доскоро лекарите и близките настойчиво съветваха кърмещата майка да пие повече краве мляко. Но днес от педиатрите и детските гастроентеролози по-често може да се чуе репликата: "Бебето ви има колики? Опитайте се да изключите млякото от менюто си.".

 

 

 

Така че – вредно или полезно е кравето мляко?

  • Кравето мляко съдържа много хранителни вещества в най-лесноусвояемата им форма. В състава му влизат много микроелементи, които са нужни за кърмещата майка.
  • При някои жени непоносимостта към краве мляко може да се прояви за първи път по време на бременност или лактация. Децата със склонност към алергии също може да реагират на присъствието му в менюто на майката с обриви и чревни разстройства.
  • Кравето мляко не увеличава количеството на кърмата, а прясното, току-що издоено мляко може да потисне лактацията.
  • Липсата на този продукт лесно може да бъде заменена с други продукти.

 

Полезните свойства на кравето мляко

Човечеството е започнало да използва млякото на домашните животни като храна още преди 7 000 години. Този уникален продукт съдържа белтъчини, мазнини и въглехидрати, плюс богат набор от витамини и микроелементи.

Кравето мляко е особено богато на калций, фосфор и магнезий – вещества, които са особено необходими за костната, мускулната, имунната и нервната системи. Известно е, че полезните вещества не се усвояват самостоятелно, а само в определено съчетание с други и то в нужните пропорции. Например калцият се усвоява в присъствието на магнезий, а витамин D подпомага този процес. Млякото е един прекрасен пример за такова полезно съчетаване.

Както е известно, организмът на кърмещата майка се нуждае от голямо количество калций, а кравето мляко е един от най-достъпните и популярни продукти на нашата трапеза. Нужната за този период дневна доза калций се съдържа в 5 чаши мляко. То е истински еликсир за тези жени, които добре го понасят и обичат млечните продукти.

Опасностите, които крие кравето мляко

За съжаление, кравето мляко не е само един от най-популярните хранителни продукти, но и един от най-силните алергени. Например жената интуитивно е избягвала млякото преди бременността и започва да го пие за възстановяване на запасите от калций точно в периода на очакване на бебето. И изведнъж започва да се оплаква от запушен нос, обриви по кожата или чревно разстройство. Това може да са признаци на скрита алергия към млякото. В такива случаи е по-добре да се избягва употребата на пълномаслено мляко и по време на бременността, и след това – по време на кърмене.

Ако бебето е наследило непоносимостта към кравето мляко от родителите си, то може да започне да реагира на неговите алергени, получени чрез кърмата. Алергията може да се прояви не само с обриви, но и с чревно разстройство, изоставане в теглото, много често повръщане, необяснимо безпокойство, повърхностен сън.

В такива случаи е достатъчно да се изключи пълномасленото мляко от менюто на майката и състоянието на бебето ще се подобри до десетина дни. Ако майката е сигурна, че проблемите са свързани с употребата на точно този продукт, по-добре е напълно да се откаже от него, поне докато детето не навърши 3 месеца.

Прясното мляко може спокойно да се замени с киселомлечни продукти, термично обработена извара (в баници и други ястия), сирене, кашкавал. В 100 грама сирене се съдържат 75% от дозата калций, която е нужна на младата майка за денонощие.

 

Може ли кърмачката да се откаже напълно от млякото?

Ако бебето има тежка алергия към кравето мляко, лекарите съветват кърмещата майка напълно да се откаже от всички млечни продукти, включително сметана и извара.

Но дали това няма да повлияе върху лактацията? Естествено, че не, стига майката да се храни пълноценно. С употребата на краве мляко кърмата не се увеличава. Даже напротив, ако майката обича прясно издоеното мляко, това може да съкрати времето на лактация. Причината се крие в естрогена – хормонът, който е активен в прясно издоеното краве мляко, но се разрушава, ако то престои няколко часа.

Ако се наложи кърмещата майка да се откаже от млякото и млечните продукти, тя трябва да се храни много по-богато и разнообразно, за да си набави нужните витамини и микроелементи. Например в 100 грама сусам се съдържа нужната дневна доза от калций, при това в съчетание с витамин Е. Богати на калций са и бадемите, броколите, карфиолът, ръженият хляб. Нужните белтъчини и аминокиселини могат да се набавят от месото и рибата, яйцата и зърнените храни.

Изследванията показват, че продуктите, които съставят менюто на кърмещата майка, не влияят върху маслеността на млякото или другите параметри на неговата хранителност. Така че дори бебето да няма проблеми при усвояването на кравето мляко, няма нужда майката да консумира големи количества сметана, "за да повиши маслеността" на кърмата.

Бебетата, които не са алергични, също могат да реагират на консумираното от майките мляко с колики и обриви. Затова не трябва да се забравя, че всеки продукт, даже толкова полезен като кравето мляко, в периода на лактация трябва да се употребява в такова количество, което да доставя удоволствие, а не да вреди.

 

 

 

 

 

Източници:

http://www.mayoclinic.com/

http://www.babycenter.com/

http://www.webmd.com/

http://www.nap.edu/

http://www.babycentre.co.uk/

http://deti.mail.ru/

и др.

 

Image: Marin / FreeDigitalPhotos.net

Видянa: 6049 пъти

Общи условия

Активация на акаунт