Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Деца >> Кърмене
Кърмене и бебешка жълтеница
Автор: AskDrSears.com

Причина за бебешката жълтеница, позната още като хипербилирубинемия, е фактът, че бебетата се раждат с повече червени кръвни телца, отколкото са им необходими. Когато черният дроб разгражда излишъка от тях, се образува жълт пигмент, познат като билирубин. Тъй като незрелият черен дроб не може да се изчисти бързо от него, излишъкът се отлага по кожата и около ирисите на бебето. Това е т.нар. физиологична жълтеница.

При кърмените бебета жълтеницата обикновено продължава по-дълго, отколкото при изкуствено хранените. Нормално е тя да продължи до третата седмица след раждането. Предполага се, че това се дължи на все още неидентифирана съставка на кърмата.
Физиологичната жълтеница е безвредна, но някои начини на лечението й могат да попречат на постяване на добро начало на кърменето. Затова трябва да се внимава, когато се опитваме да излекуваме едно безобидно състояние с лек, който може да се окаже по-опасен от болестта. Ето на какво може да обърнете внимание:

  • Не е необходимо жълтеницата да се лекува, ако нивото на билирубина е под 20 милиграма.

  • Повечето кърмени бебета с физиологична жълтеница не се нуждаят допълнително от вода, вода със захар или адаптирано мляко.

  • Обикновено не е необходимо да прекъсвате кърменето за 1-2 дни това няма да намали нивото на билирубина.

  • Не вярвайте, ако лекарите се опитват да ви втълпят, че кърмата ви е вредна за бебето ви! Ако бебето ви е здраво, жълтеницата е краткосрочно явление, което е напълно безобидно. Ако пък жълтеницата е свързана с други здравословни проблеми на бебето (като несъвместимост на кръвната група на бебето и майката), кърмата ви е още по-ценна за него и не трябва да прекъсвате кърменето.

Какво можете да направите, за да оздравее бебето ви по-бързо?

  • Кърмете го често.
    Билирубинът се изхвърля от организма с изпражненията и тъй като кърмата има разслабващ ефект, честото кърмене, денонощно, помага за оздравяването.

  • Понякога жълтеницата прави бебетата поспаливи. Тогава вие трябва да поемете инициативата и да го будите за кърмене.

  • Проучванията доказват, че даването на вода със захар не понижава нивото на билирубин. Това дори може да забави оздравяването, тъй като стомахчето на бебето ще е пълно с вода, то ще суче по-рядко, ще се изхожда по-рядко и билирубинът ще бъде изхвърлен от организма по-бавно.

Не забравяйте ако бебето ви има физиологична жълтеница, тя ще премине и не трябва да спирате да кърмите. Ако причина за жълтеницата е несъвместимост на кръвните групи, лечението ще помогне на бебето ви, а вие можете да продължите да го кърмите и да бъдете сигурни, че няма да му навредите.

Видянa: 30145 пъти

Общи условия

Активация на акаунт