Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Деца >> Кърмене
Кърмене и тютюнопушене
Автор: La Leche League

Безопасно ли е майката да пуши, ако кърми бебето си?
Може ли майката да използва никотинови лепенки за отказване на цигарите, докато кърми?

Днес всички са наясно с рисковете, които носи пушенето както за пушача, така и за хората около него. Бременността обикновено се оказва основателна причина за жената да откаже цигарите.
По принцип, пушенето не пречи на кърменето, но колкото повече пуши майката, толкова по-голям е рискът за здравето нейното и на бебето й независимо дали бебето е кърмено или изкуствено хранено.
Според THE BREASTFEEDING ANSWER BOOK на La Leche League, ако майката пуши по-малко от 20 цигари на ден, рискът бебето да получава никотин през кърмата са малки. Ако майката пуши между 20 и 30 цигари на ден, рискът се увеличава. При майките, които пушат повече от 30 цигари на ден, кърмата намалява и е възможно бебето да получи здравословни проблеми като повдигане, повръщане, абдоминални гърчове и разстройство. (Vorherr 1974) Майката може да намали този риск, като пуши минимално количество цигари.
Когато майката изпуши цигара, нивата на никотина в кръвта и кърмата й отначало се повишават, но с времето спадат. Половината от поетия никотин бива елиминиран от организма за 95 минути. По тази причина, майката не трябва да пуши точно преди и по време на кърмене.
Пушенето се свързва с ранно отбиване, производство на по-малко кърма и с възпрепятстване на рефлекса на потичане на млякото. Пушенето понижава нивата на пролактин в кръвта. Едно проучване (Hopkinson et al 1992) ясно показва понижаването на производството на кърма две седмици след раждането то е средно 514 мл на ден при непушачките и 406 мл при пушачките. Освен това, пушачките имат по-бърз метаболизъм и са по-слаби от непушачките, поради което запасите от калории за кърмене могат да бъдат недостатъчни и майката трябва да яде повече.
Пушенето се свързва с по-голяма раздразнителност на бебето. Според едно проучване, 40% от бебетата, кърмени от майки-пушачки, имат колики (плачат неутешимо по 2-3 часа на ден), в сравнение с 26% от бебетата на майки-непушачки (Matheson and Rivrud 1989). Важно е да се отбележи, че дори изкуствено хранените бебета имат повече колики, ако единият или и двамата родители са пушачи (Lawrence, p.519).
Както и да е хранено бебето, родителите не трябва да го излагат на цигарения дим, като пушат в друга стая или най-добре извън жилището. Проучванията показват рисковете за детето, когато единият или и двамата родители пушат. При едно проучване, учените изследвали честотата на болестите на дихателната система на 2205 бебета и намерили голяма зависимост между навиците на пушене на родителите и честотата на заболявания като пневмония, бронхит и Синдром на внезапната бебешка смърт (Sudden Infant Death Syndrome - SIDS) през първата година от живота на бебето (Colley and Corkhill 1974). Този риск съществува както при кърмени, така и при изкуствено хранени бебета.
Изкуствено хранените бебета страдат от болести на дихателната система по-често от кърмените. Поради тази причина, изкуствено хранено бебе, чиято майка или член от семейството пуши, е още по-застрашено от такива проблеми.

Според д-р Jack Newman, По-опасно за бебето е майката да не го кърми, отколкото да го кърми и да пуши. Решението зависи от майката, а аз бих я насърчил да кърми.

Според издание на ''Medications And Mother's Milk'' на Thomas W. Hale, R.Ph., Ph.D. от 1999 г., нивото на никотин в кръвта на пушачите (при 20 изпушени цигари на ден) е средно 44 нанограма на милилитър (ng/mL), докато при използване на никотинови лепенки то е средно 17 ng/mL, в зависимост от предписаната доза.

Д-р Hale пише, че Следователно, очакваното ниво на никотина в кърмата при жените, използващи никотинови лепенки, ще бъде по-ниско, отколкото при пушачките, при положение, че майката спазва предписаната доза и не пуши. Жени, които използват никотинови лепенки и в същото време пушат, ще имат много високи нива на никотин в кръвта и могат да застрашат кърменото си бебе. Лепенките трябва да се махат преди лягане, за да се намали излагането на бебето на тях, както и страничните ефекти като кошмари например.
С никотинова дъвка, нивото на никотин в серума на майката е средно 30-60% от това при пушачите. Докато при лепенките има постоянно ниско ниво на никотинова плазма, при никотиновата дъвка има големи вариации на нивото на никотин в кръвната плазма, когато дъвката е дъвкана бързо, подобно на пушенето на цигара. Майките, които искат да използват никотинова къвка, докато кърмят, трябва да се въздържат да кърмят в продължение на 2-3 часа след дъвката.

Подбрано от Петя Личкова по данни на La Leche League www.lalecheleague.org

Видянa: 46550 пъти

Общи условия

Активация на акаунт