Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Деца >> Хранене на бебето и детето
Хранене с шише
Автор: Йозеф Пюц, списание 'Да живееш и да възпитаваш'

Пластмасови или стъклени шишета, силиконови или каучукови биберони, миене на ръка или в миялната? Ние отговаряме на 20 въпроса около храненето с шишета

1. Колко шишета и биберони са ми необходими?
Най-добре е да си купите пълен комплект, иначе ще ви се налага по-често миене и стерилизация
2-4 големи шишета от по 250 мл
2 малки шишета от по 125 мл
6 биберона ( с най малките дупки и размер)
Четка за шишета
Стерилизатор на пара, за микровълнова, комплект за студена стерилизация или голяма тенджера
Уред за затопляне на бурканчета ( или микровълнова печка)
Термос

Преди първа употреба трябва шишетата да се измият и стерилизират задължително!


2. Необходима ли ми е специална вода за приготвяне на млякото?
Не, можете спокойно да използвате питейна вода от чешмата, освен ако във вашата къща или град има оловни тръби, водата се извлича от неконтролиран източник или съдържа повече от 50 мг/л нитрати (някои експерти даже държат на горна граница от 10 мг/л).
В такива случаи е най-добре да се използва минерална вода, на която на етикета пише, че е подходяща за кърмачета. Информация за съдържанието и качеството на водата можете да изискате от ХЕИ. Основно правило при ползване на питейна вода оставяйте първите литри от крана да изтекат (застоялата по тръбите вода не е добра).

3. Кое е по-добре стъклени или пластмасови шишета?
И двете имат предимства и недостатъци. Пластмасовите са леки и нечупливи, но с времето някои потъмняват и стават мътни. В стъклените шишета млякото остава по-дълго време топло. Най-добре е родителите да не се изкушават да купуват шишета с дръжки. По-трудни са за почистване и освен това съблазняват родителите да оставят бебето само да си държи шишето безкрайно дълго, а това е вредно за зъбите.

4. Силиконов или каучуков биберон?
Каучуковите са много здрави и еластични, но с течение на времето стават лепкави, освен това някои деца проявяват алергии. От друга страна силиконовите са много издръжливи на висока температура, но се късат лесно. Не се препоръчват за деца, които имат вече зъбки, защото могат да си откъснат парченце и да го глътнат или да се задавят.

5. Колко голяма трябва да е дупката?
Основно правило толкова голяма, че да пропуска 1 до 2 капки на секунда, като обърнете шишето обратно!!! Ако дупката е по-малка, то бебета трябва да полагат много усилия да сучат и бързо се уморяват и заспиват, още преди да са се заситили.
Ако млякото пък тече много бързо, то бебета го изпиват за много кратко време и поглъщат същевременно много въздух, а това причинява колики. Дупки на каучуковите биберони може да правите с една нагорещена игла, държана преди това на пламъка на свещ (за стерилизация).

6. Коя форма на биберона е правилна?
Тук мненията на експертите са различни. Кръглата форма наподобява майчината гръд, но от друга страна ортодонтските предпазват от ранно изкривяване на челюстта при продължително сукане. 

Пробвайте коя форма и кой материал ще хареса на вашето бебе!

7. Трябва ли водата за млякото да се преварява?
Да. Това важи и за минералните води. Единствено изключение когато производителите на адаптирано мляко предлагат и кутии с вода за млякото. Оставяйте преварената вода да се охлади преди да разбъркате в нея млякото на прах.

8. Колко точно трябва да дозирам млякото за шишетата?
Точно както е предписал производителят на опаковката. Ако направите млякото по-рядко има вероятност бебето да не се засити, а много гъсто мляко може да доведе до болки в стомаха. Най-правилно е мерителната лъжичка да не се пълни плътно и да се изравнява с ръба на нож.

9. Трябва ли да бъркам млякото или е по добре да го раздрусам?
Най-добре е бъркано, с една дълга лъжица например. При раздрусване се образуват много мехурчета, които могат да причинят колики.

10. Как да разпозная, че млякото е с подходяща температура?
Капнете няколко капки от вече готовото мляко на вътрешната страна на китката си. Вярната температура отговаря на телесната температура (37 градуса) и не пари на кожата.

11. Мога ли да контролирам по добре температурата, като опитам сама една глътка от шишето?
Затова предупреждават всички зъболекари НЕ! Тъй като при засмукване се получава обратен рефлукс и от нашата уста попадат в шишето наши бактерии, които се загнездват във венците на бебетата и по късно, при поникналите вече зъбки, могат да причинят кариеси. Така че биберонът е табу за Вас!

12. Мога ли да затопля млякото в микровълновата печка, ако е изстинало прекалено?
За предпочитане е да използвате уред за затопляне. Голяма част от пластмасовите шишета са от Поликарбонат и в микровълновата печка може да се отдели БисфенолА, който вреди на наследствеността. При стъклените шишета няма такава опасност, но и в двата случая млякото не се затопля равномерно, така че се налага разбъркване преди да се определи дали температурата е добра.

13. Колко трябва да продължава едно хранене с шише?
Точно колкото едно кърмене около 20 мин. Дори ако Вашето бебе е от бързите, останете гушнати и си доставете това удоволствие на взаимност. Храненето не трябва да трае много по-дълго, тъй като бебета привикват само на доскукване, а то не е полезно.

14. Трябва ли моето бебе да изпива точно колкото пише на опаковката?
Не! Дадените на опаковката дози дават само насока, точната нужда при еднакви на възраст бебета е различна. Когато бебето ви наддава, активно е и е доволно, значи получава достатъчно количество мляко.

15. Мога ли да приготвям шишета предварително?
Не! По-добре не. Във вече приготвеното мляко могат да се образуват болестотворни причинители, дори и да седи в хладилника. Не дръжте повече от 15 мин. млякото затоплено и недоизпития остатък от млякото изхвърляйте.

16. Как мога да се подготвя, ако бебето ми огладнее по време на разходка и пътуване?
Подгответе дозата мляко на прах в специална кутийка или шишето, а преварената вода в термос. Тогава само изсипвате млякото и водата в шишето и готово. Същото можете да правите и за нощното хранене.

17. Как да почистя най-добре шишето?
За да не засъхват остатъци от млякото, шишетата заедно с капачките е най-добре веднага да се измият с гореща вода и малко препарат за миене на чинии. Остатъци от млякото по биберона се почистват най-добре с малко сол. След това всичко трябва да се стерилизира в уреда или в тенджерата да се изварят за 3-5 мин. Много важно ако изварявате в тенджера, всички части трябва да са покрити с вода и да няма въздух по шишетата. След изваряването се оставят да се охладят обърнати обратно върху една изварена хавлия или кърпа и се покриват с друга.

18. Трябва ли наистина всеки път да се изваряват преди употреба шишетата?
Да! Тъй като имунната система на кърмачетата не е напълно зряла и е много чувствителна към инфекции.
Чак след 6 месец е достатъчно миене в миялната на шишетата, но стерилизацията на бибероните остава задължителна. Изключение се прави в този период само, ако детето е болно тогава се стерилизира всичко.

19. Мога ли да давам с шише пюре или каша?
По-добре не. Ако бебето ви отказва лъжичка, по-добре изчакайте още няколко дни и тогава опитайте пак. Най-вероятно не е готово още за захранване.

20. Кога е време за раздяла с шишето?
Около годинката. След 6 месец бебетата започват да се интересуват живо от храната на родителите си и показват интерес към чашата. В момента, в който бебето е способно да държи само чаша, е времето за раздяла от шишето. За периода на раздяла е добре да ползвате чаша с накрайник.


Материалът е преведен и предоставен от debelanata

Видянa: 47763 пъти

Общи условия

Активация на акаунт