Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Деца >> Кърмене
Лексикон на стиловете на кърмене
Автор: Таня Крюгер

Бебетата възприемат много различни стилове на кърмене в течение на периода на кърмене. Индетифицирала съм някои от най-често срещаните стилове, с които ще се срещнете, докато кърмите бебето си.

Хомър Симпсон, или иначе казано ''Стига приказки, трябва да ям!''
Това бебе атакува зърното и суче лакомо, показвайки с езика на тялото си Умирам от глад. Този стил може да включва сумтене, крещене, пъшкане или други шумове, които показват, че млякото не тече достатъчно силно, за да го задоволи. Също така, бебето може да шляпа с крака и да присвива ръце в опит да накара млякото да тече по-бързо. Когато млякото слезе, бебето ще преглъща храната си и ще избягва всякаква социализация, тъй като е напълно фокусирано да яде.

Гурмет
Това бебе се приближава към гърдата като кулинарния редактор от местния вестник. Често се настанява в комфортна поза и суче бавно, вкусвайки всяка глътка. Може също да включва много мляскане с устни и да засуква гърдата отново и отново, все едно не може да се откъсне от такова вкусно ядене.

Социална пеперуда
Това бебе обича да прекарва повече време в социализация, вместо в ядене. Ще гледа Мама в лицето, ще се усмихва около зърното, и ако го окуражат ще пусне гърдата и ще започне разговор с гукане и гъргорене. Този стил е труден за  индетифициране и майката може да открие, че 10-минутната сесия за сукане се е проточила до половин час, докато бебето флиртува безсрамно и яде много малко.

Опитвачът
''Не, благодаря, не съм гладен'' е стилът на това бебе. Лапа гърдата, пуска я, лапа гърдата, пуска я до безкрайност. Макар че възприема стил едва да докосва гърдата, успява да я изпразни цялата. Някои майки преживяват същия феномен с голяма кутия сладолед.

Акробат
Когато бебето стане по-голямо и по-подвижно, може да усвои акробатичния стил. Това включва комплекс от гимнастически позиции, в които суче. Някои позиции могат да включват стоене на челна стойка, навеждане и стоене право по време на сукане. Майката може да открие, че търпението й е подложено на голямо изпитание с този стил.

Игрив
При този стил бебето използва гърдата като играчка. Например: може да лапне гърдата и да суче, докато млякото слезе, в който момент то се отдръпва назад така, че млякото да пръска по лицето и дрехите му, което е извънредно забавно; или бебето може да лапне гърдата и да суче, след това да започне да отдръпва главата си назад, докато поддържа вакуум, което има за резултат ужасно удължено зърно, което изплющява обратно с G3 ускорение, когато бебето го пусне. Избрани вариации на този стил изобилстват и са твърде многобройни, за да се впишат.
 
Сънотворно хапче
Този стил включва използването на гърдата като приспивно средство. Често бебето иска да посуче само, за да заспи за броени минути, като че гърдата съдържа някакъв вид хапче за сън. Това е много популярен стил, и бебетата често го възприемат 3 или 4 пъти на ден, които съвпадат с дневните дрямки и нощния сън.


Преведе Бу от www.breastfeeding.com

Видянa: 15119 пъти

Общи условия

Активация на акаунт