Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Деца >> Кърмене
Какво представлява La Leche League International
Автор: La-Leche

Какво представлява La Leche League International?

La Leche League  Любящ начин на живот

Основана през 1956 година от седем жени, които са научили за успешното кърмене, докато са кърмили собствените си бебета, La Leche League е единствената организация, чиято единствена цел е да помага на кърмещите майки.
Сега с 8 000 Лидери и 3 000 местни групи само в Съединените Щати, групите на La Leche League се срещат често в общностите по целия свят, за да обменят информация за кърменето и майчин опит.
Всяка година около 750 000 американски майки се обаждат на La Leche League с въпроси и безпокойства. Съветите по телефона са достъпни 24 часа на ден, заедно с достъп до обширна библиотека с литература за кърменето.
Когато жена се присъедини към La Leche League, тя участва в система за помощ от-майка-на-майка, безценно средство за помощ за кърмене и майчинство, подкрепа, знания и вдъхновение.

Поканени сте

Кърменето е чудно прост и естествен процес, но майките имат нужда от подкрепа и информация за такива теми, като правилното слагане на бебето на гърдата, работа и кърмене, избягване на проблеми и преодоляване на трудностите, които могат да възникнат.
Възникват и въпроси:
- Получава ли бебето ми достатъчно кърма?
- Как да разбера?
- Защо бебето ми е нервно?
- Какво може да направи бащата, за да участва в грижите за бебето?
- Кога трябва да се отбие бебето ми?
И така нататък.
Спокойно се обаждайте на местната си La Leche Лидерка с въпросите си. Още по-добре, вие сте добре дошли на която и да е от нашите местни срещи. (Ако имате опит с кърменето и може да споделите ценна информация, имате въпроси и/или притеснения, може да се обръщате за съвет към консултанта по кърмене Таня Русева /Бу, boo/ и към останалите кърмещи майки в нашия форум ''Кърмене и захранване на бебетата'' - бел. ред.)

Цел и философия на La Leche League

Основната цел на La Leche League е събрана в следните изявления:

La Leche League е основана, за да дава информация и кураж, най-вече чрез лична помощ, на всички майки, които искат да кърмят бебетата си. Макар че допълва грижите на лекарите и други здравни работници, тя оценява изключителната важност на майката, която помага на друга майка да разбере нуждите на детето си и да научи най-добрите начини да се погрижи за тези нужди.

LLLI вярва, че кърменето с многото си важни физически и физиологически предимства е най-доброто за бебето и за майката и е идеалният начин да се започнат добри отношения между родител и дете. Любящата помощ и подкрепа на бащата позволяват на майката да се концентрира върху майчинството, така че заедно родителите развиват тясно взаимоотношение, което заздравява семейството, а по този начин и цялостната материя на обществото.

LLLI също така вярва, че майчинството чрез кърмене задълбочава разбирането и приемането от майката на отговорностите и възнагражденията на специалната й роля в семейството. Както жената израства чрез майчинството, така израства като човешко същество и всяка друга роля, която тя заема през живота си, е обогатена от прозренията и хуманността, които внася в тях от опита си като майка.

Целта на LLLI е ясна. Целенасочеността не пречи на взаимодействието с други организации със съответстваща цел, но LLLI внимателно ще се пази от съюзяване с друга кауза, колкото и да си заслужава тя.


Основната философия на La Leche League е събрана в следните изявления:

   Майчинство чрез кърмене е най-естественият и ефективен начин за разбиране и задоволяване на нуждите на бебето.

   Майката и бебето имат нужда да са заедно от рано и често, за да установят задоволяваща връзка и достатъчно количество кърма.

   В ранните си години бебето има силна нужда да бъде с майка си, която е така основна, както и нуждата му от храна.

   Кърмата е най-добрата храна за бебето.

   За здравото, доносено бебе кърмата е единствената храна, от която се нуждае, докато покаже признаци, че се нуждае от твърда храна, приблизително около средата на първата година след раждането си.

   В идеалния случай връзката на кърменето ще продължи, докато бебето надрасне нуждата си.

   Будното, активно участие в раждането помага, за да започне кърменето с добър старт.

   Кърменето се удължава и кърмещата двойка се подкрепя от любящата поддръжка, помощ и компания на бащата на бебето. Единствената по рода си връзка на бащата с бебето му е важен елемент в развитието на детето от ранно детство.

   Добро хранене означава да се яде добре балансирана диета от храни, които са толкова близки до естественото си състояние, колкото е възможно.

   От детството си нататък децата се нуждаят от любящо ръководство, което отразява приемането на техните възможности и чувствителност към техните чувства.
              

Идеалите и принципите на майчинството, котио са основата на убежденията на LLL са допълнително развити в НЕЖНОТО ИЗКУСТВО НА КЪРМЕНЕТО, най-изчерпателният наръчник за кърмене и родителските грижи, който някога е издаван. Той е осигурявал нужните отговори на три поколения кърмещи майки във всеки аспект на кърменето.
              

LA LECHE LEAGUE INTERNATIONAL,
1400 North Meacham Road
Schaumburg, IL 60173-4840, USA.
www.lalecheleague.org
1985 La Leche League International, Inc. Printed in U.S.A.

     

Кратка история на La Leche League International
 
1956 Процентът на кърмене в САЩ спада почти до 20%; на 17 октомври се състои първата среща в дома на Мери Уайт.

1957  LLL довежда д-р Грантли-Дик Рийд, експерт по раждане, да говори в претъпкана зала на местната гимназия.

1958 Основателите изясняват целите си и се обединяват като LLL във Франклин Парк; публикува се първото издание на НЕЖНОТО ИЗКУСТВО НА КЪРМЕНЕТО във формат на бележник и първото издание на двумесечната публикация за членове, тогава наречена LLL НОВИНИ.

1960 Над 50 жени идват на срещи на Борда на всеки два месеца, първата LLL Група извън страната е основана в Жонкиер, Квебек.

1962  LLL основава Клонове с 5 Групи на Клон.

1963 LLL публикува първото издание на НЕЖНОТО ИЗКУСТВО НА КЪРМЕНЕТО като книга и е направен първият превод на френски. Рийдърс Дайджест публикува статията: Те учат на изкуството на кърменето от Карен Прайор.

1964 Официалното име се променя от La Leche League на La Leche League International, с групи в Канада, Мексико и Нова Зеландия; първата Международна Конференция на LLLI се провежда в Чикаго с присъстващи 425 възрастни и 100 бебета.

1965 Първият брой на Влияние е публикуван, за да държи LLL Лидерите в крак с въпроси относно кърменето и организацията.

1971  LLLI получава широко разпространена публичност, когато принцеса Грейс Монакска говори на 4-тата Мeждународна Конференция, проведена в Чикаго, Илиноис, САЩ.

1972 Процентът на кърмене най-после започва да се повишава, покачвайки се с 4%, и продължавайки да расте приблизително с по 3% на година през десетилетието.

1974  LLLI е акредитирана да осигурява последващо медицинско обучение от Американската Медицинска Асоциация.

1979  LLLI се представя на обединеното Събрание за Храненето на Бебето и Малкото Дете на СЗО/УНИЦЕФ в Женева, Швейцария.

1981  LLLI получава статус на консултант към Детския Фонд на Обединените Нации (УНИЦЕФ); установява статус на съдружник като част от организационната му структура; LLL Швейцария става първата Страна-съдружник на LLLI; публикувано е ревизирано и разширено издание на НЕЖНОТО ИЗКУСТВО НА КЪРМЕНЕТО; LLLI провежда 25-тата Годишна Конференция с рекордното присъствие на 3800 възрастни и 2300 деца; LLLI публикува първото издание на РЕЗЮМЕТА НА КЪРМЕНЕТО, издание за здравни работници, излизащо на всеки четири месеца.

1982  LLL Лидер работи с УНИЦЕФ Бразилия, за да разработи пилотен проект за обучаване на майки с ниски доходи за съветници по кърменето и да формират групи за помощ от-майки-за-майки. Процента на кърмене достига 61.9%.

1984  LLLI публикува ЗА ЛЮЛКИТЕ И КАРИЕРИТЕ от Кай Лоуман.

1985 Заглавието и форматът на LLL НОВИНИ се променя на НОВИ НАЧАЛА; LLLI служи в Международния Борд на Екзаминаторите на Консултантите по Лактация (IBLCE), основан за да развива и администрира доброволната официално одобрена програма за консултанти по лактация; първият IBLCE изпит е проведен през юли 1985г.

1986  LLLI публикува 6 книги, включително и НЕЖНОТО ИЗКУСТВО НА КЪРМЕНЕТО, за три години.

1987  LLLI стартира Програма Равни Съветници.

1988  LLLI е наградена с 4-годишна Стипендия за Оцеляване на Децата за проекти в Гватемала и Хондурас, за да обучава жени с нисък доход като съветници по кърмене и да формира групи за поддържане на кърменето от-майки-за-майки; LLLI публикува първото четиримесечно издание на ALUMNAE NEWS, за да достигне до членовете на новоформираната Alumnae Association.

1989  LLLI стартира телефонна линия 1-800-La-Leche, за да могат майките да стигнат до LLL Групи и да получат информацията, от която се нуждаят; LLLI основава Център за Информация за Кърменето (CBI), най-големият в света ресурс за научни изследвания върху кърменето.

1990 Процентът на кърмене спада до 50%; Срещата на Политиците на СЗО/УНИЦЕФ излиза с Декларация за Защита, Съдействие и Подкрепа на кърменето, която е подписана от 10 агенции на ООН и 32 страни, включително и САЩ.

1991 Стартирана е Инициативата Болници, Приятели на Бебетата на СЗО/УНИЦЕФ през юни в Анкара, Турция; LLLI се обединява с други организации и индивиди, за да образува Световния Алианс за Акция за Кърменето (WABA), глобална мрежа за предпазване, подкрепа и съдействие на кърменето; LLLI публикува КНИГА С ОТГОВОРИ ЗА КЪРМЕНЕТО и ревизирано издание на НЕЖНОТО ИЗКУСТВО НА КЪРМЕНЕТО.

1992 WABA спонсорира първата Световна Седмица на Кърменето, 1-7 август  с тема: Болници, Приятели на Бебетата. LLLI спонсорира първия си Световен Поход за Кърмене.

1993  LLLI е призната в официални отношения от Изпълнителния Борд на СЗО на деветдесет и първата сесия през януари (резолюция EB9l.R20).

1994  LLLI мести офиса си от Франклин Парк в Шамбург, Илиноис, САЩ.

1995  LLLI установява присъствието си в Интернет със свой собствен уеб-сайт и е участник в Силата на родителите в Америка Онлайн. Процентът на кърмене отново се повишава приблизително до 60%.

1996 WABA спонсорира петата Световна Седмица на Кърменето, през 1-7 август, тема: Кърменето: Отговорност на Общността; LLLI публикува ревизирано и допълнено издание на КНИГА С ОТГОВОРИ ЗА КЪРМЕНЕТО.

1997  LLLI провежда 25-ия годишен Семинар за Лекари и 40-та Юбилейна Международна Конференция през юли 1997 във Вашингтон, ДС САЩ; Празнува 10-та годишнина на Програма Равни Съветници.

1998 Официално се основава Учебен Център в LLLI, Шамбург, Илиноис, САЩ, за осъществяване на курсове, свързани с кърменето и мениджмънт на лактацията.

1999 Представител на LLLI пътува за Москва, Русия, за да осигури техническа помощ и подкрепа на новосъздадени групи за поддръжка от-майки-за-майки. Руски акушери правят обиколка в офисите на LLLI в Шамбург, Илиноис, САЩ.

2000 Центърът за Информация за Кърменето на LLLI става достъпен он-лайн.

2001 Wellstart International дарява библиотеката си на LLLI, като увеличава броя професионални статии, изследователски студии и книги, достъпни в Центъра за Информация за Кърменето от 19 000 на 38 000.

2002 За първи път излиза ревизирано издание на КНИГА С ОТГОВОРИ ЗА КЪРМЕНЕТО в CD формат.

LLLI PR July 2003
Last edited Tuesday, October 28, 2003

     

Международни статистики на Ла Лече Интернешънъл

   LLLI предлага информация на 23 езика и на Брайл на английски.

   Почти 41 000 Лидери са акредитирани за последните 45 години.

   Над 7 200 акредитирани Лидери по целия свят помагат на майките да кърмят бебетата си чрез месечни срещи, по телефона или по електронната поща, и като работят със здравни работници.

   LLLI публикува две двумесечни издания: Нови начала, което се изпраща на членове, плащащи внос по целия свят, и Влияние, което се изпраща на Лидерите. На всеки четири месеца LLI също така публикува Резюмета на кърменето за здравните професионалисти и Лидери, а също и Континуум, публикация за членовете на Alumnae Association.

   Цeнтърът за Информация за Кърменето (CBI, Center for Breastfeeding Information) на LLLI съдържа над 37 000 цялостни изследвания с над 400 категории с данни за кърменето, което го прави най-обширната библиотека в света с проучвания, свързани с кърменето.

   До този ден Администраторите на Равни Съветници по Кърмене са обучили над 4 780 Равни Съветници по Кърмене и 435 Програмни Администратори на Равни Съветници по Кърмене в 28 страни по света.

   През декември 2002 LLLI публикува трето ревизирано издание на Книга с Отговори за Кърменето. През януари 2003 за първи път книгата е била достъпна в CD-Rom формат. Тази квинтесенциална книга за кърменето, която е преработена основно, за да включи най-последните доказателства от изследвания за кърменето, за няколко кратки месеца вече е продала 11 000 печатни копия и 2 000 копия на CD-Rom.

   LLLI проведе своя 30-ти Годишен Семинар за Лекари на тема Кърмене през юли 2002. През годините семинарът е представен на над 3 000 лекари. Преценено е, че всеки лекар има контакт с приблизително 6 000 индивида, което се трансформира в потенциал да се помогне на 18 милиона семейства.

    С телефонния номер 1-800-La-Leche се свързват над 10 000 пъти месечно.

   На сайта на LLLI посещенията нарастват постоянно от създаването му. Миналата година е имал над два милиона посетители.

   От началото си годишният Световен Поход за Кърмене на LLLI е привлякъл хиляди участници, създал е публичност без прецедент относно кърменето и е събрал над $ 2 200 000.

LLLI поддържа статус на консултант на Детския Фонд на Обединените Нации (УНИЦЕФ), официални работни отношения с Световната Здравна Организация, участва като регистрирана Частна Доброволческа Организация (ЧДО) за Агенцията на Международно Развитие (USAID), акредитиран член е на Коалицията Здрави Майки/Здрави Бебета в САЩ и е член-основател на Световния Алианс за Акция за Кърменето (WABA). LLLI е член на Група за Оцеляване на Децата Колаборации и Ресурси (CORE).

Тези статистики са от Годишния Отчет 2002-2003

Видянa: 14051 пъти

Общи условия

Активация на акаунт