BG-Mamma

Хоби => Спортни фенове => Темата е започната от: Diavolo в вт, 06 фев 2018, 18:11Титла: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в вт, 06 фев 2018, 18:11
Време е за най-голямото събитие за 2018 г. в световен план - Зимните олимпийски игри в Република Корея, които стартират след броени дни.
Официалното откриване ще е на 09.02.2018 г. петък, 13:00 ч.
Каналите, които ще предават пряко игрите са Евроспорт 1 и Евроспорт 2, както и БНТ 1 и БНТ HD.
Часова разлика: Пьонгчанг е 7 часа напред спрямо нас.

Пускам инфо за вски един спорт, нещо над което работех последните дни. Вижданията и прогнозите са мои и не ангажирам никого с тях.

Специални благодарности на Шошулчо за безценната си помощ върху инфото за фигурното пързаляне.  :bowuu:

Желая ви приятно гледане и нека си пожелаеми много положителни спортни емоции.  :bowuu:


Хокей на лед
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/ice-hockey
  
родина: Канада
''Хокей'' идва от френското''hoquet,'' което означава''гега на овчар'' - първообраз на стика, използван от състезателите по време на игра. Сред имигрантските среди в Канада през 19 век се практикуват различни версии на този спорт, но първото писменно доказателство за хокея на лед като спорт е за играта на британски войници, разположени в Кингстън и Халифакс през средата на 1850 г. Двайсет години по-късно - през 1870 г., ученици и студенти от Монреал създават правилата на надпреварата. В началото на 20 век играта е пренесена и в Европа под името ''канадски хокей.''
Хокеят е национален спорт, гордост и начин на живот за канадците. Това е спорт номер 1 също така и в Чехия, Словакия и Финландия. Изключително популярен и в Русия и Швеция, а също и в Швейцария и Германия. 1.724% от населението на Канада са официално регистрирани играчи в съответни клубове, което е нещо уникално по рода си. За Финландия този процент е 1.379, а за Чехия 1.075
Безспорно това е най-чакания и атрактивен спорт в програмата на зимните олимпиади, не само защото е единствения класически колективен спорт, но и защото по-зрелищност и динамика няма равен на себе си в световен план.
За огромно съжаление на всички фенове и любители на този уникален спорт, NHL и IOC не се споразумяха и на предстоящата олимпиада в Пьонгчанг няма да видим най-добрите хокеисти в света, което е огромен удар по този спорт и по престижа на самата олимпиада. Отборите участници няма да играят дори с четвъртите си по сила отбори... Този факт дава много сериозно предимство на Европа и по-точно Русия, която ще е представена под неутрален флаг или по-точно под флага на МОК с петте преплетени кръга и уникалното име: ‘‘Олимпийски атлети от Русия.‘‘ Там всичко най-добро и годно от КХЛ ще бъде вдигнато на крака с една единствена цел – заветното олимпийско злато!
  
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)
  
Мъже
  
1. Канада - 9 титли
2. Русия (СССР/ОНД) - 8
3. Швеция - 2
3. САЩ - 2
5. Чехия - 1
5. Великобритания - 1
  
Жени
  
1. Канада - 4 титли
2. САЩ - 1
  
  
Кърлинг
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/curling
 
Кърлингът е един от петте оригинални зимни олипийски спорта. Един от най-старите и един от малкото останали максимално чисти до същността си. Без комерс, без бумкейкърси игри. Повечето от практикуващите го спортисти си имат други професии, с които си изкарват хляба. Малцина са тези, които са забогатели покрай този спорт и то това е свързано с магазини за продажба на кърлинг аксесоари или центрове за обучение и игра за удоволствие.
Родина на този спорт е Шотландия и буквално означава - 'извивам се, въртя се‘
В Шотландия се играе кърлинг още през 15, 16 век, което прави този спорт един най-старите, които съществуват изобщо в света.
Любопитното е, че официално първият спортен клуб в историята е именно по кърлинг, а не по футбол или ръгби. Това е най-старият спортен клуб в света - ''Килсит" - основан през 1716 година, съществуващ и до ден днешен. Камъните с които се играе този спорт се правят само от специален гранит добиван единствено в горичката на китният Ейшър в Шотландия.
В момента кърлингът е най-популярен в Канада където това е национален спорт, като се практикува масово и семейно.
Топ фаворити и при мъжете и при жените са отборите на Канада, но специално при мъжете, култовия Никлас Един се очаква да даде сериозен отпор на Кевин Куи и компания и за мен даже си е фаворит номер 1 за златния олимпийски медал.
При жените Ийв Мюърхед (Великобритания a.k.a. Шотландия) и Ана Хаселборг (Швеция) са основната заплаха за Рейчъл Хоуман и сие от канадския отбор. Внимание и към швейцарките и китайките.
  
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)
  
Мъже
 
1. Канада - 3 титли
2. Швейцария, Норвегия и Великобритания (или по-точно Шотландия) - 1
  
Жени
 
1. Канада и Швеция - 2 титли
2. Великобритания - 1
  
  
Фигурно пързаляне
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/figure-skating
 
Ако леката атлетика е царицата на летните спортове, то фигурното пързаляне е красивата принцеса на зимните.
 
Родина: Англия.
Възниква през средата на 19 век. Но модерното и познато нам фигурно пързаляне се формира в САЩ.
Фигурното пързаляне е сред първите зимни олимпийски спортове, един от петте оригинални такива. Далеч преди първите Зимни олимпийски игри през 1924 г. в Шамони, в Лондон през 1908 г. леденият спорт е част от Летните олимпийски игри. Първоначално състезанията са за мъже, жени и двойки (които са прародителя на сегашните спортни двойки). Танцовите дуети са включени в олимпийската програма чак през 1976 г. в Инсбруг. Името на спорта идва от рисуването на фигури по леда. В последствие пързалянето се развива с включването на скокове, пируети и различни видове стъпки, за да се стигне до сегашния му вариант.
 
Кънките са познати на хората от дълбока древност и първоначално са били просто средство за предвижване. След това постепенно се развиват и разрастват, като започват да се използват и за забавления и състезания.
Когато се появяват първите железни кънки може да се каже, че се появава и фигурното пързаляне и започва неговото развитие. Създават се първите любителски клубове, провеждат се първи организирани състезания по "рисуване" на фигури по леда, като състезателите поддържат през това  време красива и естетична поза на тялото. Целият нараснал интерес и активност налага международно организиране към края на 19-и век. През 1871 година се провежда първият кънки-конгрес на който фигурното пързаляне е признато като спорт, а през 1891 г се провежда и първият европейски шампионат.
1892 г. е създаден ISU - международния кънки съюз- за организиране и ръководене на спортни състезания. През 2017 г. организацията отбеляза своят 125-и юбилей.
1896 г. организацията провежда първи световен шампионат - в Санкт Петербург и това събитие става ежегодно състезание. Първите 10 години само с дисциплината мъже. През 1906 г. на световното в Давос вече има и състезание за жени.
През 1897 г. е дефинирана дисциплината спортни дуети.
Първата олимпиада за фигурното пързаляне е през 1908 г. на летните ОИ в Лондон с 4 състезания - мъже, жени, спортни дуети и дисциплина която на следващите ОИ отпада -  мъже-фигури. Първите олимпийски шампиони са съответно Улрих Салхов, Madge Syers, Анна Хюблер-Хайнрих Бургер и Николай Панин. Следващите 12‘ ОИ са с по 3 дисциплини, за да се стигне до 1976 г. - зимните ОИ в Инсбрук - с класическите 4 дисциплини, като първите олимпийски шампиони в танците са Людмила Пахомова/Александър Горшков. През 2014 г. на зимните ОИ в Сочи се даде началото и на отборния турнир, който по традиця стартира преди официалното откриване на игрите.
В Пьонгчанг ще видим по 30 състезатели в сингъл дисциплините мъже и жени, 22 спортни дуета, 24 танцови дуета и 10 отбора в отборния турнир. По 2 изпълнения за всяка дисциплина- кратка и волна програма – short and free.
В зависимост от снимащите на екрана в различен формат в реално време ще виждаме малка част от оценяването на даденото изпълнение с абревиетури от латински букви, за това съвсем кратко упътване коя какво e поне от картините от състезанията този сезон.
В края на изпълнениято състезателя получава оценка от  2 съставни Technical Elemments и Presentation. Съответно "първа и втора оценка" / "техническа оценка и компоненти". Техническата оценка в общи линии мисля, че е ясна какво означава и как се формира, като за нея ще можем да следим в реално време. Втората оценка е т.нар. Program Component Scores (PCS) и включва 5 пункта (петте компоненти на програмата), като тя се поставя от съдийския панел и много често е субективна. Тя съдържа:
1. SS Skating Skills - ниво на пързаляне
2. T Transitions - свръзки в програмата. 3.
3. PE Performance.
4. CO Composition .
5. INT Interpretation of the Music.
SP/FP Score e съответно крайната оценка за кратка / волна програма. Пред нея може да има SB - информация че това е най-високата оценка на дадения състезател в настоящия сезон до тук. Ако има наказателна точка/и тя се изписва като Deductions.
От началото на този сезон сме масово на екрана и с повече надписи по време на дадено изпълнение. То също варира като съдържание и дизайн в зависимост от снимащите. Наименование на елемента - възможно най-кратко и с цифра означено нивото на трудност на изпъления елемент. Това съдържа BV - базова стойност на оценения елемент. GOE- коефициент на /за изпълнениято на елемента (+/-) - Grade of Execution. Current - текущата техническа  оценка- тя расте по време на изпълнението след всеки елемент. LEADER- техническата оценка на временния водач в класирането.  
 
Фигурното пързаляне се разви страшно много през последните 4 години и в момента е в някакъв пик, като на почит са страшно многото четворни скокове при мъжете, нещо немислимо за миналото.
Ще станаем свидетели на два четворни в крактка програма и по 3/4/5/6 във волна?!
Конкуренцията ще е жестока във всяка една дисциплина, а прогнозите нещо изключително трудно.
 
Мъже:
От 30 участника, 19 ще са дебютанти, а настоящия олимпийски и световен шампион – най-голямото явление в този спорт от Алексей Ягудин насам – Юзуру Ханю има редкия шанс да пренапише историята и да се превърне в икона на този спорт ако дублира златото от Сочи, защото дубъл при мъжете не е имало от 1952 г. когато Дим Бътън (САЩ) защити титлата от 1948 г.
Ханю е двукратен световен шампион, с невероятните 4 титли от финал на Гран при (еквивалент на футболната ШЛ) и държи трите световни рекорда, за кратка програма, волна програма и общ сбор.
‘‘Ветераните‘‘ на тези игри ще са сребърният медалист от Сочи, Патрик Чан (трикратен световен шампион), настоящият бронзов медалист от Сочи - Денис Тен (Казахстан) и Михал Брезина (Чехия) – за тях това ще са трети олимпийски игри.
Топ фаворитите са ясни.
Юзуру Ханю (който обаче ще е една загадка, тъй като получи контузия при единственото си появяване през сезона на първото Гран при и от тогава не се е явявал на нито едно официално състезание), като няколко дни преди старта на олимпиадата оповести, че ще пропусне и отборната надпревара.
Хавиер Фернандес от Испания (двукратен световен и шесткратен европейски шампион), за който това ще е последен шанс за каквото и да било олимпийско отличие.
Шома Уно от Япония – едно от напиращите млади лъвчета. С най-силния резултат в историята във волна програма след Юзуру Ханю, любимец на съдиите и лично за мен огромна заплаха за 1-то място, особено ако играе чисто.
Нейтън Чен от САЩ. Това е символът на сегашното модерно мъжко фигурно пързаляне. Човекът четворен скок. Нейтън е известен с това, че четвоирните му скокове са повече от тройните, нещо абсолютно нереално. Чен е без загуба през този сезон и на хартия е фаворит номер 1. Нейтън стана първия фигурист в историята представил пет различни четворни скока в една програма?! А именно: четворен тулуп ; четворен ритбергер ; четворен флип ; четворен лудз и четворен салхов?!
Трябва да се внимава и за Боян Дзин от Китай (победител от четирите континента) ; Михаил Коляда от Русия (с вечния въпрос, кога ще успее да скочи четворен лудз в състезание) и Винсент Джоу от САЩ.
 
Жени:
30 участнички, само 7 с олимпийски опит зад гърба си и рекордните 23 дебютантки. Абсолютен ветеран, особено за този спорт е вечната Каролина Костнер, за която това ще е рекордна четвърта олимпиада!
При жените също имаме усложняване на програмите, увеличаване на комбинациите троен/троен, изобщо конкуренцията е много силна и ни очаква люта битка за мечтания подиум.
Топ фаворитките за златния медал са двете руски матрьошки – Евгения Медведева и Алина Загитова. Ако не направят някакви невероятни глупости, което лично мен ме съмнява, то за останалите борбата ще е за бронзовия медал.
Медведева само допреди няколко месеца беше може би с най-ясния и сигурен златен олимпийски медал. Двукратна световна и европейска шампионка, двукратна победителка на финала на Гран при, без загуба от 2 години + във всички възможни състезания и турнири, държаща трите световни рекорда за кратка програма, волна програма и общ сбор. Изобщо идилия, докато не се появи новото руско чудо в този спорт, Алина Загитова, която след световната титла за юноши започна да мачка наред и при жените, като направи и немислимото. На ЕП в Москва преди няколко седмици, Загитова победи самата Медведева и нанесе изключително силен психологически удар. Загитова е някакъв еквивалент на Нейтън Чен при мъжете. Човек каучук, подскачащ пумпал, който няма спиране и умора. Алина е известна и уникална и с това, че всичките и скокове във волната програма са в нейната втора част за което печели и 30% допълнителен бонус при точкуването на елемента.
В борбата за бронза ще видим широк спектър участнички, всяка с шанс при определено стечение на обстоятелствата - Каори Сакамото, Кейтлин Озмънд, Габриела Делмън, Сатоко Миахара, Мираи Нагасу, Брейди Тенел, Каролина Костнер, Мария Сотскова и Карън Чен.
 
Спортни двойки:
Тази дисциплина, често подценявана в близкото минало в момента е в някакъв ренесанс и е изключително атрактивна, като и тук нещата се усложниха до безкрайност. Като атракция за обикновения телезрител, който гледа фигурно пързаляне веднъж на 4 г. то мъжете и спортните двойки ще са атракция номер 1.
Тук средната възрастова граница е по-висока, има много повече опит и по-малко абсолютни дебютанти, само 11 такива.
При спортните двойки са и двата феномена във фигурното пъррзаляне - Альона Савченко и Хао Джан, за които това ще са пети зимни олимпийски игри с трети различен партньор, нещо нереално и немислимо. Само поклон пред такива спортисти.
Ако при жените и танците имаме надпревара с два коня и всички останали, то тук и при мъжете ще е най-непредвидимо в спора за призовата тройка. И ако при мъжете вододела ще са четворните скокове, то при спортните двойки ще са паралелните скокове. Все пак топ фаворитите са китайците Суй Венцзин/Хан Цун (моите лични фаворити) и ''германците'' Альона Савченко/Бруно Масо - новите сензационни световни рекордьори във волната програма.
Останалите претенденти: Евгения Тарасова/Владимир Морозов, Ванеса Джеймс/Морган Сипре, Мегън Дюамел/Ерик Радфорд и Ксяу Ю/Хао Джан.
 
Танци на лед:
От 24-те дуета, 9 имат опит на ОИ, а 15 са дебютанти.
И тук по подобие на женската надпревара имаме два дуета, които са с много, много над останалите. Габриела Пападакис/Гийом Сисерон (Франция) и Теса Върчу/Скот Мойер (Канада) са в своя собствена лига и ще е истинска сензация ако изхвърчат от първите две места в крайното класиране. През този олимпийски сезон французите определено имат леко предимство и победиха Теса и Скот на финала на Гран при. Съдиите ги харесват повече и колкото и да изостават в кратката програма, във волната наваксват като сбор точки и компоненти на програмата. Така че ако приемем, че двете супер опитни двойки не допуснат грешка, то определено лек фаворит са Габи и Гийом.
Пападакис/Сисерон са двукратни световни шампиони, но все още без олимпийски медал, докакто Теса и Скот са трикратни световни шампиони, златни медалисти от олимпийските игри във Ванкувър и сребърни от Сочи.
Световния рекорд в кратката програма е за Теса/Скот, а във волната и в общия сбор от точки е за Габи/Гийом.
В спора за бронза ще видим - брат и сестра Мая и Алекс Шибутани от САЩ, Медисън Чок и Ивън Бейтс (САЩ), Кейтлин Уивър/Андрю Поже (Канада), Анна Капелини/Лука Ланоте (Италия) и Екатерина Боброва/Дмитрий Соловьов (Русия)
 
 
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)
  
1. Русия/СССР/ОНД - 27 златни медала
2. САЩ - 15
3. Австрия - 7
4. Германия/ГДР - 6
5. Великобритания и Швеция - 5
7. Канада - 4
8. Франция и Норвегия - 3
10. Япония - 2
  
  
Ски бягане
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/cross-country-skiing
  
Родина: Норвегия
Най-популярния спорт в Норвегия - местна религия и национална гордост. От векове норвежците се придвижват на ски, но самият спорт започва да се заформя през 18 век. Първите състезания по ски се провеждат през 1843 г. в Тромсьо, Норвегия.
През 1982 година се въвежда и т.нар. свободен стил, при който се използва кънковидната стъпка идваща от бързото пързаляне с кънки.
По принцип се смята, че именно норвежците са измислили първи ските или съвременните ски, т.е. способ за по-лесно и бързо придвижване по снега. Но това са легенди и няма как да се докаже. Защото има и други северни нации освен тях, но това е най-разпространената легенда. Любопитното обаче е, че към момента страната с най-много регистрирани ски бегачи на глава от населението е Канада.
 
Ски бягането е абсолютният класически и изчистен зимен спорт. Ако има спорт, който да дефинира най-чисто зимната олимпиада и нейният дух, то това е именно величественото ски бягане.
Естествено, това е един от оригиналните пет зимни олимпийски спорта с които тръгва всичко, но е любопитно че жените започват своето участие на ЗОИ чак през 1952 г. в Осло!
 
На предстоящата олимпиада в Пьонгчанг ще се проведат 12 дисциплини, по 6 за двата пола. 10 индивидуални старта и 2 отборни.
 
При мъжете всички се питат ими ли някой, който може да спре новото невждано чудо в този спорт – Йоханес Клаебо от Новегия.
Според редица изтъкнати специалисти, това е най-комплексния състезател, който този спорт е виждал. Миналата година едва на 20 г. завърши 4 в крайното класиране за световната купа, нещо безпрецедентно, а този сезон постави два рекорда. 7 победи за световната купа до края на календарната година и 3 поредни победи в спринт.
Най-големите съперници на Клаебо ще са победителя от Тур дьо Ски, трикратния олимпийски шампион, легендарния Дарио Колоня от Швейцария, най-рафинираният класик, Алексей Полтаранин от Казахстан, Мартин Йонсруд Сундби от Норвегия (който има всичко, но не и олимпийско злато), Алекс Харви от Канада и Морис Манифика от Франция.
 
При жените ще е изключително оспорвано. Норвежките са раними и не така безапелационни, както в миналото, а специално този сезон, шведките са изключително опасни. Аз лично даже очаквам повече индивидуални отличия от Шарлоте Кала и Стина Нилсон, отколкото от норвежките Майке Касперсен Фала, Хайди Венг, Ингвилд Флугстад Йостберг и великата Марит Бьорген. Знам, звучи кощунствено, но така смятам.
Разбира се всичко това се дължи на годинките на кралицата на зимните спортове – единствената и неповторима Марит Бьорген, за която това най-вероятно ще е прощалният сезон и наказанието (което изтича след 1 месец) на Тересе Йохауг. Въпреки всичко именно от Бьорген очаквам да направи нещо значимо от норвежкия отбор, защото Йостберг и особено Венг са крайно неубедителни на подобни форуми (световни и олимпиади). Внимание и към финландката Криста Пармакоски и американките Джесика Дигинс и Санди Бьорнсен.
 
 
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)
 
1. Русия/СССР/ОНД - 42 титли
2. Норвегия - 40
3. Швеция - 29
4. Финландия - 20
5. Италия - 9
  
Мъже
 
1. Бьорн Дели (Норвегия) - 8
2. Гунде Сван (Швеция) - 4
2. Сикстен Йемберг (Швеция) - 4
  
Жени
 
1. Марит Бьорген (Норвегия) - 6
1. Любов Егорова (ОНД/Русия) - 6
3. Лариса Лазутина (ОНД/Русия) - 5
4. Раиса Петровна Сметанина (СССР) - 4
4. Галина Кулакова (СССР) - 4
  
  
Ски скокове
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/ski-jumping
  
Родина: Норвегия
Макар първият регистриран ски полет да е през 1600 г. в Полша то истинската родина на този спорт е Норвегия, където през началото на 19 век се разпространява в много бързи темпове. Началото дава норвежкия лейтенант Олаф Рай, който прави първия документиран ски скок, като се приземява на великите и немислими 9.5 метра... Това се случва през 1809 г. като невинно перчене пред неговите войници, нещо което лека-полека прераства в един от най-величествните и престижни зимни спортове.
Това е най-класическия зимен спорт заедно със ски бягането и бързото пързаляне с кънки или т.нар. Света троица на олимпийските игри
Има три шанци - малка (около 90 метра - 80/100), голяма (около 130 метра - 120/130), а най-големите шанци са за ски полети (над 185 м.), като световния рекорд за ски полет е дело на Щефан Крафт (Австрия) – 253.5 м.
 
На олимпиадата ще има 4 състеания по ски скокове. 3 при мъжете (малка и голяма шанца + отборно) и жени от малка шанца.
Голямата шанца си е класиката в този спорт, като с нея скоковете дебютират през 1924 г. От малката шанца на зимни олимпийски игри се скача от 1964 г. а отборната надпревара води своето начало от 1988 г.
 
Жените дебютираха на ОИ едва преди 4 години в Сочи, като абсолютен фаворит е норвежката Марен Лундби.
Голямото шоу обаче ще е при мъжете. Никога досега не е било толкова оспорвано и буквално няма да се знае нищо до последния момент.
И все пак основен фаворит е Камил Щох от Полша, който се е прицелил в рекорда на Симон Аман от 4 индивидуални златни медала. Щох в момента е с 2 златни медала отпреди 4 г. в Сочи.
Камил прави фантастичен сезон, с 4 от 4 победи за ‘‘четирите шанци‘‘ и е лидер във временното класиране за световната купа. Най-голямата заплаха за поляка са Рихард Фрайтаг от Германия и Даниел Андре Танде от Норвегия, който само преди няколко седмици стана двукратен световен шампион на ски полети.
 
 
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)
 
1. Финландия - 10 титли
2. Норвегия - 9
3. Австрия - 6
4. Германия - 5
5. Швейцария - 4
6. Япония и Полша - 3
  
Мъже
 
1. Мати Никанен (Финландия) - 4
2. Симон Аман (Швейцария) - 4
3. Йенс Вайсфлог (Германия) - 3
3. Томас Моргенщерн (Австрия) - 3
5. Камил Щох (Полша) - 2  
  
  
Ски Алпийски дисциплини
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/alpine-skiing
  
Алпийските ски или така нареченото ски-спускане са олимпйски спорт от 1936 г. и оттогава неизменно са били част от Зимните Олимпиади.
Интересен факт е, че алпийските ски дебютират на Олимпиадата през 1936 г. с дисциплината - Комбинация (слалом и спускане). На следващите игри през 1948 дебютират и дисциплините Спускане и Слалом, като самостоятелни такива. През 1952 дебютира и Гигантския слалом, а Комбинацията изчезва.
От 1952 до 1984 алпийките ски са представени на Олимпиадите с трите си основни дисциплини - слалом, спускане и гигантски слалом.
През 1988 дебютира Супер-Джито и се връща комбинацията и така се поставя сегашния формат от 5 индивидуални дисциплини при мъжете и при жените.
Оригиналната комбинация (1 Спускане и 2 слалом-манша) се променя на Супер-комбинация (1 спускане и 1 слалом-манш) през 2010 и остава така и до днес.
Част от Олимпиадата става и така наречения Team Event (mixed), който обаче не е толкова популярен и престижен и голяма част от звездите го пропускат и се дава шанс на по нискоранкираните скиори.

Абсолютни лидери в алписйките ски са австрийците, за които това е национален спорт номер 1 заедно с футбола. Алпийските ски са широко практикувани в цяла Европа, Щатите, Канада, както и в по екзотични страни, като Австралия, Нова Зеландия, Чили, Перу, Мексико, Република Корея, Япония и др.
 
Това е най-популярния зимен спорт в световен мащаб и възниква като разновидност на класическото ски бягане. Името му се дава през 1880 г. в знак на почит към снажните и величествени европейски Алпи. Като изконната и класическа дисциплина е спускането. Този спорт е най-популярен в Австрия и Швейцария, това са и двете водещи сили в исторически план.
 
Ще бъдат раздадени 11 комплекта медали. По 5 при мъжете и жените + отборния смесен тийм евент, който ще дебютира на предстоящите игри.
 
Мъже:
Големия въпрос е ще успее ли Марсел Хиршер да спечели първият си медал изобщо в историята? Никога не е бил в по-добра форма, така че ще е шокиращо ако точно в Пьонгчанг се провали.
Особено в гигантския слалом не се вижда кой реално може дори да му е равностоен. В слалома ще е по-сложничко, защото Хенрик Критоферсен може да го победи и има всичко за да го постигне, а защо не и Михаел Мат да се намеси и да стане тривиалното, двама се карат – трети печели!
Любопитно ми е големия Тед Лигъти какво ще направи в коронната си дисциплина (ГС) след като напоследък загатна за добра форма. Внимание в ГС и за Пинторо.
В комбинацията топ фаворит е Алекси Пинторо, но ако Хиршер се спусне на макс, то много трудно някой може да го спре и в тази дисциплина. Евентуално трябва да се внимава и за Шетил Йенсруд, Мауро Кавийзъл и особено Виктор Муфа-Жанден.
В скоростните дисциплини ще е мътна и кървава и всякакви прогнози са много трудни.
В супер джито фаворит номер 1 е Аксел Лунд Свиндал, който вече има 1 златен медал от Ванкувър’ 2010 в същата дисциплина. Веднага след него са Шетил Йенсруд и австрийците, Винсент Крихмайер, Ханес Райхелт, Матиас Майер и Макс Франц.
В спускането фаворит номер 1 няма. Там са трима, Беат Фойц, Свиндал и Доминик Парис. Но внимание към германците Томас Дресен (особено към него) и Андреас Сандер, към австрийците, Крихмайер, Майер и Райхелт и италианците, Петер Фил и Кристоф Инерхофер. Аз имам някакво гадно предчувствие, че Крихмайер ще спечели изненадващо златния медал.
 
Жени:
При жените ще е Америка срещу останалия свят. Перфектния сценарий за янките ще е 5 златни медала и към това са се прицелили ама да видим.
Линдзи Вон в спускането и супер джито и Мика Шифрин в останалите три дисциплини. Само че на хартия е много лесно...
В спускането все пак Линдзи изглежда наистина като фаворит номер 1, а и в момента е в поредица от две поредни победи за СК в тази дисциплина. GOAT Линдзи има само 1 златен медал поради много злощастни стечения на обстоятелствата през годините, така че надявам се, че сега съдбата ще и върне за всичко. Най-голямата заплаха за Вон в спускането е италианката София Годжа. Ако някой друг спечели извън тях двете ще е поредната олимпийска изненадка. И все пак внимание към Тина Вайратер и Корнелия Хютер.
В супер джито за Линдзи ще е по-тежко, там конкуренцията за златния медал е по-голяма. Освен Годжа и Лара Гут ще е основна съперничка за златото + Вайратер, Шмидхофер, Ребенсбург, Йохана Шнарф и особено Корнелия Хютер.
В комбинацията основен фаворит е Мика Шифрин, стига да завърши спускането, а попадане ли в топ 10, не виждам кой може да я спре. И все пак внимание най-вече към Уенди Холденер, както и за Марта Басино и вездесъщата Годжа.
В техничните дисциплини Шифрин е фаворит, но точно преди олимпиадата нещо се случи с нея и заваляха шокиращи загуби и отпадания, като фрапантно бе последното и отпадане в слалома, където водеше с цяла секунда и до финала и оставаха две врати... Загуби нещо топ форма Мика, така че специално в ГС ще бере големи ядове с форсираните Вики Ребенсбург (топ фаворит), Теса Уорли и Федерика Бриньоне. Внимание към Рагнхилд Мовинкел. Обикновено на олимпийски игри има големи изненади и в ГС и супер джито (най-вече гигантския) аз залагам именно на норвежката за потенциална голяма изненада.
В слалома Шифрин е в отделна лига и дори неуверена е абсолютен, тотален фаворит, като всичко освен златото ще е шок. Холденер все пак ще е най-голямата заплаха, както и Петра Влъхова и Фрида Хансдотер.
Американците възлагат много големи надежди на женския си алпийски отбор в голямата битка за медалите по нации с Норвегия, Канада и азиатската армада (Корея, Китай и Япония), така че да видим.
 
 
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)
 
1. Австрия - 34
2. Швейцария - 20
3. Германия - 17
4. САЩ - 16
5. Франция -15
6. Италия - 13
7. Норвегия - 10
8. Швеция - 5
9. Хърватска - 4
9. Канада - 4
  
Мъже
 
1. Шетил Андре Аамод (Норвегия) – 4 титли
2. Алберто Томба (Италия) - 3
3. Жан-Клод Кили (Франция) - 3
3. Тони Зайлер (Австрия) - 3
  
Жени
 
1. Яница Костелич (Хърватска) - 4
2. Врени Шнайдер (Швейцария) - 3
2. Катя Зайцингер (Германия) - 3
2. Дебора Компаньони (Италия) - 3
2. Мария Рийш (Германия) - 3
  
  
Биатлон
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/biathlon
  
Родина: Норвегия.
Съвременният биатлон се заражда през 19 век в Норвегия като упражнение за войниците на негово величество кралят. Първото реистрирано състезание е проведено през 1767 г. а първия основан клуб е в Норвегия през 1861 г. Много любопитен исторически момент свързан косвено с този спорт се случва през 1930 г. когато финландската армия на ски с пушки изтласква шокираната руска армия от границата си при съотношение на войските 10:1 в полза на руснаците.
Биатлона присъства на всички олимпиади, но като демонстративен спорт. Чак през 1960 г. се включва официално в програмата на зимните олимпийски игри.
 
На предстоящата олимпиада в Пьонгчанг ще се раздадат 11 комплекта медали, по 5 при мъжете и жените и 1 за смесена щафета.
 
При мъжете ще станем свидетели на люта и кървава битка между феномена Мартен Фуркад и неговия наследник, Йоханес Тингес Бьо. Двамата тотално са окупирали генералното класиране и са в своя отделна лига. Фуркад през този сезон няма класиране извън топ 3?! Йоханес е с 8 победи за СК, а Мартен с 6, като единствения биатлонист пробил това менгеме е големия батко, Тарей Бьо. Цели 8 пъти Йоханес и Мартен завършваха на 1 и 2 място в стартовете от СК. Няма смисъл да казвам, че всичко това никога досега не се е случвало. Никога не е имало такова надмощие на двама състезатели над всички останали.
Разбира се цяла България ще тръпне и ще се надява на нещо значимо при мъжете, където имаме топ състезатели (Краси Анев и Владко Илиев), както и един опитен и никак не лош отбор, който има своите не малки шансове да попадне в топ 10, което ще е невероятно постижение.
 
При жените ще е по-трудно да се правят прогнози, защото абсолютно всичко може да се случи.
Лаура Далмайер все пак е основният фаворит, ясно и видно е вече, особено от последните състезания, че целия сезон на Далмайер е така подреден, че германката да е във върхова спортна форма точно за олимпиадата.
Освен нея в спора за призовите недали ще видим, Кайса Макарайнен (Финландия), Анастасия Кузмина (Словакия), Дария Домрачова (Беларус), Денисе Херман (Германия) и Тирил Екоф (Норвегия).
 
 
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)
 
1. Русия/СССР/ОНД - 21 титли
2. Германия/ГДР - 19 титли
2. Норвегия - 15
4. Франция – 6
5. Швеция и Беларус - 3
  
 
Мъже
 
1. Оле Ейнар Бьорндален - 8 титли
2. Свен Фишер (Германия) - 4
2. Рико Грос (Германия) - 4
4. Халвард Ханевалд (Норвегия) - 3
4. Емил Хегле Свендсен (Норвегия) - 3
4. Марк Кирхнер (Германия) - 3
4. Мики Грайс (Германия) - 3
 
Жени
 
1. Кати Вилхелм (Германия) и Дария Домрачова (Беларус) - 3 титли
  
  
Северна комбинация
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/nordic-combined
  
Много красив, класически зимен спорт, комбинация между ски скокове и ски бягане. За съжаление един от най-непопулярните зимни спортове в световен мащаб.
Родина, естествено Норвегия. Този спорт се заражда през средата на 19 век по време на традиционните ски фестивали в Норвегия. Първото официално състезание е през 1892 г. в Осло.
Този спорт е част от зимния парк още от първите зимни игри през 1924 г.
 
В Пьонгчанг ще се проведат класическките 3 състезания. Двете индивидуални дисциплини на малка/голяма шанца + 10 км. и отборната надпревара (голяма шанца + 5 км.)
 
Битката ще е свирепа между Норвегия, Германия и Япония.
Като цяло дойдат ли зимните олмипийски игри, норвежците мачкат, докато по световните купи обикновено печелят немците. Тук обаче ми се струва, че е крайно време Акито Уатабе (Япония) да вземе своето и да спечели мечтаното злато, особено след злощастното сребро в Сочи.
Топ фаворити: Акито Уатабе, Ян Шмид и Йорген Гробак от Норвегия, както и немците – Фабиан Ризле и Йоханес Ридзек.
 
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)
 
1. Норвегия - 13 титли
2. Германия/ГДР - 5
3. Финландия - 4
4. Австрия - 3
  
Мъже
 
1. Улрих Вехлинг (Германия) - 3
1. Феликс Готвалд (Австрия) - 3
1. Зампа Лайонен (Норвегия) - 3
4. Йорген Гробак (Норвегия) - 2
4. Фред Бьоре Лундберг (Норвегия) - 2
4. Бярте Енген Вик (Норвегия) - 2
4. Марио Щехер (Австрия) - 2  
  
  
Бързо пързаляне с кънки
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/speed-skating
 
Родина: Норвегия/Холандия
Класически зимен спорт. Един от оригиналните пет.
Тук е много сложно да се отсее коя страна е родоначалник. Споровете са много и в едната и в другата посока. Това е национален спорт за холандците. Там само футболът е по-популярен. Този спорт е с особена почит и в Норвегия естествено. А от останалите страни е най-разпространен и популярен в Канада.
Любопитно е, че Световната федерация по Кънки е основана през 1892 г. и е най-старата такава от всички зимни спортове.
Дължината на пистата е класическите 400 метра познати ни от леката атлетика, докато в шортрека (или буквално къса писта) е 112 метра.
През 16 век, хората в Холандия и Норвегия се пързаляли за удоволствие по замръзналите канали и езерца и така лека-полека се дава началото и на спортни надпревари. Любопитно е, че първият кънки спортен клуб обаче не е холандски или норвежки, а шотландкси - създаден в Единбург, Шотландия през 1763 г.
Първото световно първенство е организирано от Холандия през 1889 г.
Голяма роля за развитието на този спорт изиграва Канада, там през 1850 г. се измисля специфичното острие на кънката и тялото се накланя в добре познатата ни стойка за да има колкото се може по-малко съпротивление на въздуха.
Най-много регистрирани клубове и състезатели на глава от населението има в Холандия.
 
На 23-те зимни олимпийски игри ще се раздадат медали в 14 дисциплини, по 7 за двата пола.
 
Битката е ясна. Холандия срещу останалия свят. През последните три олимпийски цикъла, холандците тотално превзеха този спорт и настана тяхна династия.
Пита се кой ще спре Ирен Вюст, Марит Ленстра, Коен Вервай и легендата Свен Крамер. Разбира се има кой... Този сезон е по-различен и холандците, които сменяват поколенията имат сериозни проблеми, така че нищо чудно и да се пропукат здраво.
 
Жени
В спринта (500/1000 м.) фаворитки са Нао Кодаира (Япония), Ванеса Херцог (Австрия) и Каролина Ербанова (Чехия)
в класическите дистанционни дисциплини (1500/3000/5000) топ фаворитките са холандките, Ирен Вюст и Марит Ленстра, Михо Такаги (Япония), легендата Мартина Сабликова (Чехия) и канадката Ивани Блондин.
 
Мъже
В спринта трябва да внимаваме за Роналд Мюлде (Холандия), Хавард Лорентцен (Норвегия), Алекс Лакроа (Канада), Мика Поутала (Финландия), както и холандците Келд Найс и Кай Фербея.
В дистанционните бягания внимание към великия Свен Крамер (абсолютен фаворит на 10 000 м.), Коен Вервай (Холандия), Тед-Ян Бломен (Канада), Боб де Врийс (Холандия), Свере Лунде Педерсен (Норвегия).
  
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)
 
1. Холандия - 35 титли
2. САЩ - 29
3. Русия/СССР - 27
4. Норвегия - 25
5. Германия/ГДР - 16
6. Канада - 8
7. Финландия и Швеция - 7
  
Мъже
 
1. Клас Тюнберг (Финландия) - 5
1. Ерик Хейдън (САЩ) - 5
3. Йохан Олав Кос (Норвегия) - 4
3. Ивар Балангруд (Норвегия) - 4
3. Евгени Гришин (СССР) - 4
  
Жени
 
1. Лидия Скобликова (СССР) - 6
2. Клаудия Пекщайн (ГДР) - 5
2. Бони Блеър (САЩ) - 5
4. Ирен Вюст (Холандия) - 4
  
  
Шорттрек
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/short-track-speed-skating
 
Един от най-колоритните и атрактивни спортове. Шортрекът е малкият братовчед на кънки бягането. Това е изключително тактически и контактен спорт в който много често стават големи изненади.
Родина: Канада.
Шорттрекът се пръква във френска Канада в началото на 20 век, като първоначално този спорт се практикува само там и в САЩ, а впоследствие се превръща в инстинска наука в Република Корея и Китай. Като специално в Корея е сред най-популярните спортове изобщо.
Дебютът на олимпийски игри е през 1992 г. в Албервил.
 
В Пьонгчанг ще се разпределят 8 комплекта медала, по 4 при мъжете и жените.
Като национален спорт в Корея се очаква страшно много от местните звезди, като златния медал във всяка дисциплина е въпрос на национална чест.
Обърнете внимание на един ‘‘унгарец‘‘ с култовото име, Шандор Лю Шаолин
 
  
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)
 
1. Република Корея - 21 титли
2. Китай - 9
3. Канада - 8
4. САЩ - 4
5. Русия - 3
6. Италия, Япония и Австралия - 1
  
Мъже
 
1. Виктор Ан (Република Корея/Русия) - 6
2. Шарл Амлен и Марк Ганьон (Канада) - 3
  
Жени
  
1. Чун Лий Кунг (Република Корея) и Ванг Менг (Китай) - 4
  
  
Бобслей
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/bobsleigh
  
Родина: Швейцария/Англия
Култовия бобслей е един от оригиналните пет зимни олимпийски спорта и по-специално класическата четворка. Идва от английското 'боб' - плъзгам се. По принцип бобслея е измислен в Англия през 1860 г. но същинският спорт който ни е познат в момента е създаден в Швейцария към края на 19 век. Първият клуб по Бобслей е бил основан в Швейцария през 1897 г. в световно известния зимен курорт Сейнт Мориц, където през 1903 е създадена и първата писта в света.

Максималната скорост, която се допуска да се развива в улея е 135 км/ч. Така са устроени бобовете. Максималната тежест на един боб за четворка е 630 кг. На боб за двойка мъже е 385 кг. а за двойка жени е 340 кг. В една четворка имаме пилот (този, който управлява кормилото и всъщност е решаващата фигура), спирач и двама забутвачи/тласкачи.

В Пьонгчанг ще има три състезания. Четворка + двойка мъже и жени
При четворката ще имаме най-вероятно германски триумвират, с голямо предимство за четворката водена от доминатора Йоханес Лохнер, докато при двойките ще е по-оспорвано, защото канадецът Джъстин Крипс (въпреки че говорим за двойка/четворка винаги се изписва името на водача/пилота) прави невероятен сезон и Франческо Фридрих и Нико Валтер ще берат големи ядове.
И не, преди да ме питате култовата Ямайка няма да я има при мъжете...

При жените топ фаворитка е двойката водена от Кейли Хъмфрис, а много малко след нея е американката Елана Майерс Тейлър. Най-опасните германки са Стефани Шнайдер и Мариама Яманка.
Кейли Хъмфрис и Хедър Мойс са на път да сътворят история ако спечелят златото за трети пореден път след Ванкувър и Сочи.

История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)

1. Германия/ГДР/ФРГ - 16 титли
2. Швейцария - 9
3. САЩ - 7
4. Италия и Канада - 4
6. Австрия, Великобритания и СССР - 1
  
Мъже

Тук властелини са легендарните Кевин Куске и Андре Ланге (пилот) с уникалните 4 златни медала.
  
Жени

Кейли Хъмфрис – 2 титли
  
  
Спускане с шейни
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/luge

Родина: Норвегия
Първи сведения за надпревара с шейни изследователите откриват още през 800 година в Норвегия. А първите състезания, за които има информация се състоят пак там през 1480 г. в Тромсьо и през 1552 г. в Ерцгербирге, Германия.
За първо състезание по спускане с шейни което вече е бащата на сегашният спорт се счита проведеното през 1883 г. състезание в швейцарския курорт Давос.
Любопотно е, че англичаните измислят боба, а норвежците шейните, но и двете дисциплини се заформят в модерния ни познат за нас вариант в Швейцария.
Дължината на трасето е от 1000 до 1300 м. при мъжете и от 800 до 1050 м. при жените.
Тук се развива и най-високата скорост в улейните дисциплини (Бобслей, Шейни и Скелетон) – до 140 км/ч.

В Пьонгчанг ще имаме 4 дисциплини, мъже и жени сингъл, двойка мъже и отборната надпревара, т.нар. ‘Тим рилей‘

В Корея всички очи ще са вперени във великия Феликс Лох, който може да влезне в историята с трета поредна олимпийска титла на сингъл и да задмине по златни отличия легендата Георг Хакъл.
Кой може да му попречи? Ще е истинско чудо това да се случи, но безспорно най-голямата заплаха за Лох ще е австриецът, Волфганг Киндъл.
При жените също много голям фаворит е германката Натали Гайсенбергер.
Изобщо в спортните шейни Германия е абсолютен властелин и всеки техен успех се приема като даденост.
  
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)

1. Германия/ГДР/ФРГ - 31 титли?!
2. Италия - 7
3. Австрия - 5
4. СССР - 1
  
Само двама спускачи с шейни имат 3 олимпийски титли и това са легендарния Георг Хакъл от Германия  и настоящия властелин Феликс Лох (естествено от Германия).
    
  
Скелетон
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/skeleton

Родина: Швейцария
Скелетон или спорт за луди. Ами къде другаде може да се види спорт в който се спускаш с главата напред при скорост от над 100 км/ч.
Швейцарски войници през 1882 г. измислят този спорт, като първите документирани състезания се провеждат в Давос и Сейнт Мориц през 1884 г.
Специфичното за този спорт е, че шейната, спускаща се по улея за бобслей се управлява само с движения на тялото, като максималното тегло на управляващия + шейната не трябва да надвишава 115 кг. за мъжете и 92 кг. за жените, а максимално предвидената скорост, която се допуска е от 120 км/ч.
В момента този спорт е най-популярен и практикуван в Канада.

В Пьонгачанг ще има две индивидуални дисциплини, за мъже и жени.

При мъжете абсолютен фаворит за олимпийското злато е корейската торпила – Сунгбин Юн, който от 7 старта за световната купа има 5 победи.
Веднага след това слагам култовите братя от Латвия, Мартинс (особено той) и Томас Дукурс, както и Аксел Юнг от Германия.

При жените също имаме изразен фаворит и това е Жаклин Лоелинг от Германия, а след нея трябва да се акцентира върху Елизабет Вате от Канада и Тина Херман от Германия.
  
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)

1. САЩ - 3 титли
2. Великобритания и Канада - 2
4. Русия, Швейцария и Италия - 1

Няма спортист с повече от една олимпийска титла.

  
Ски свободен стил
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/freestyle-skiing
 
Родина: Норвегия
Заформя се като спорт през 30-те години на 20 век в Норвегия, когато някои скиори започват да правят акробатични изпълнения по време на тренировки в ски бягането.
Но в момента най-много практикуващи този спорт има в Канада, която е нещо като втората родина на този спорт и неговото развитие през годините.
За първи път състезание по ски свободен стил е организирано през 1971 г. в Аспен, Колорадо. Чак през 1992 г. дисциплината е включена в олимпийската програма.
В Пьонгчанг ще се раздадат 10 комплекта медали, по 5 за двата пола.
 
Класическата дисциплина, символ на този спорт са бабуните, където топ фаворит е доминатора в световната купа, канадецът Микаел Кингсбъри
При жените фаворит номер 1 е американката Жаелин Кауф.
Като цяло се очаква американците да спечелят най-много златни медали, като основната конкуренция ще е от Канада, Китай, Беларус, Франция и Швейцария.
  
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)
 
1. Канада и САЩ – 8 титли
3. Австралия, Беларус и Швейцария – 3
6. Франция и Норвегия - 2
  
Като млад олимпийски спорт не е учудващо, че единствения спортист с 2 златни медала (и за двата пола) е канадецът, Александър Билодо спечелил бабуните през 2006 и 2014 г.
  
  
Сноуборд
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/snowboard
 
Родина: САЩ
През 60 и 70-те години на 20 век в САЩ се заражда и развива сноуборда - съчетание от скейтборд, сърф и каране на ски.
Легендата гласи че през 1965 г. американския инженер, Шърман Попен приспособил първия сноуборд в света за двете си дъщери, за да карат по-безопасно. Човекът просто закрепил двете ски и сложил въже в единия край, за да имат дъщерите му повече контрол и сигурност. Той нарекъл своето изобретение – ‘’Снърф’’ като комбинация от думичките ‘Сноу’ и ‘Сърф’ И само година по-късно Шърман, патентовайки своето откритие става милионер, като разпродава близо 1 млн. бордове в САЩ.
Този спорт е изключително популярен в щатите, но много бързо се разраства по цял свят.
Сноубордът прави своя дебют на олимпийски игри в Нагано през 1998 г.
В Пьонгчанг ще се раздадат 10 комплекта медали – по 5 за двата пола.
Като атракция със сигурност сноуборда е един от най-чаканите, гледани и интересни спортове от зимната олимпийска програма, особено халфпайпа и крос борда.
 
Тук всички очи ще са вперени към ‘’домата’’ Шон Уайт. Легенда и институция в този спорт и изобщо в зимния олимпийски парк, Шон Уайт идва за третия си златен олимпийски медал, като основните му съперници ще са японските камикадзета, Аюми Хирано и Юто Тоцука и разбира се шампионът от Сочи, следващото ниво в този спорт, ‘’Айпод’’ Юри Подлатчиков от Швейцария, който обаче претърпя тежка контузия и така и не намери топ формата си.
Другият голям въпрос е дали Вик Уайлд ще повтори подвига си в паралелните слаломи от Сочи и в Пьонгчанг.
  
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)
 
1. САЩ – 10 титли
2. Швейцария – 7
3. Франция и Канада – 3
5. Русия - 2
  
Тук единствените с по 2 златни медала от ОИ са само мъже и това са:
Американците Шон Уайт и Сет Уескот, скандалният американец Вик Уайлд, който взе руски паспорт за Сочи’ 2014 и швейцарецът, Филип Шох.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: densi в вт, 06 фев 2018, 18:30
Благодаря за темата.
Ще следя доста спортове.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Билян@ в вт, 06 фев 2018, 19:52
Благодаря за темата, Дяволе.
С най - голям интерес следя фиг. пързаляне и хокей.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Miriel в вт, 06 фев 2018, 20:57
Леле, страхотна тема. Благодаря :)

Ще следя фигурно пързаляне и биатлон


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Invierno в вт, 06 фев 2018, 21:17
Благодаря за темата! С интерес ще следя биатлона, алпийските ски и сноуборда.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: System Error в ср, 07 фев 2018, 09:49
Трудно ще я следя тази олимпиада, повечето състезания ще ги гледам на запис. С най-голям интерес чакам биатлона. И Сани Жекова и Радослав Янков, разбира се.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: posh_ в ср, 07 фев 2018, 10:01
Благодаря за темата. Ще следя с интерес биатлон, фигурно пързаляне, бързо пързаляне с кънки и хокей.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Лита в ср, 07 фев 2018, 10:28
Благодаря за темата!
Ще се опитам да следя повече спортове.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Sollsoll в ср, 07 фев 2018, 10:32
Благодаря за темата! С интерес ще следя биатлона, алпийските ски и сноуборда.

и аз също :)

Благодаря за темата.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: CoffeeCat в ср, 07 фев 2018, 10:52
Страхотно оформена тема, Diavolo.

Гласувах за кърлинга, това е нещото, което обичаме да следим семейно.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: дането в ср, 07 фев 2018, 10:56
Гледам откриване, фигурно пързаляне и закриване  :D


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Графиня фон Вайсвурст в ср, 07 фев 2018, 11:07
Благодаря за темата.
Ще следя всичко, което мога. Все пак трябва и да се работи за съжаление.
Биатлона, алпийските ски, сноуборда, фигурното пързаляне и шорттрека ще следя с най-голям интерес.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: мама_на_двама в ср, 07 фев 2018, 11:20
Хоп и аз при вас. Ще следя всичко, без хокей и кърлинг. Фаворити са ми ските, биатлона и фигурното пързаляне.
Хайде - не остана.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: змия в ср, 07 фев 2018, 11:32
Хубаво би било, ако можеше в анкетата да се гласува за повече от един спорт.
Аз лично, ако имах възможност, щях да следя всичко, което се излъчва по ТВ.
За съжаление съм на работа, но ще се постарая да гледам записите по ТВ.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Agent Provocateur в ср, 07 фев 2018, 16:28
Благодаря за великолепната тема!

Ще следя фигурното, алпийските и всичко останало, до коеот успея да се докопам... което ми напомня да прегледам кои онлай канали какво дават и да платя ако се налага нещо екстра!

Ако има и други, които ще гледат изключително онлайн ще съм благодарна за линкове!


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Госпожа Лаленце в ср, 07 фев 2018, 19:49
И аз благодаря за темата и прекрасно подготвения първи пост!
Гласувах за фигурното пързаляне, но ще следя и биатлон, кърлинг и сноуборд.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Лиa в ср, 07 фев 2018, 20:20
И аз тук! Благодаря за темата, както и за полезната и интересна информация!  :bouquet:


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: abs в ср, 07 фев 2018, 21:10
Аз ще съм за биатлона и може би сноуборд. Отдавна не съм следила състезанията по биатлон, а Олимпиадата е един добър повод. :)


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: BGM8199FM в чт, 08 фев 2018, 01:10
Благодаря за темата, честичко ще надничам в нея.  :hug:
С най- голям интерес ще следя хокея. Алпийските дисциплини, биатлона, ски- бягането, шорт- трека, "кънките", шейните, бобслея, ски- скоковете, кърлинга- също. Въобще- всичко, каквото мога, ще гледам. До  25ти ще съм изцяло на южнокорейска вълнА!


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Roya в чт, 08 фев 2018, 04:14
Diavolo, благодаря за отлично оформената тема! :star:

Трудно ще я следя тази олимпиада, повечето състезания ще ги гледам на запис. С най-голям интерес чакам биатлона. И Сани Жекова и Радослав Янков, разбира се.
И аз!
Също чакам да видя Шон Уайт дали ще успее да вземе златен медал, че той доста сериозно беше  пострадал, но успя да се възстанови и да спечели квота.

Ще имаме ли други българи участници освен Сани, Радо и биатлонистите?


Титла: Българите на олимпиадата
Публикувано от: Diavolo в чт, 08 фев 2018, 04:52
Общо 21 олимпийци изпращаме в Пьонгчанг. 12 мъже и 9 жени.
Ето атлетите, които ще защитават честта на България на най-големия спортен форум.
 
Мъже
Алберт Попов и Камен Златков – ски алпийски дисциплини
Антон Синапов, Димитър Герджиков, Михаил Клечеров, Владимир Илиев и Красимир Анев – Биатлон
Йордан Чучуганов и Веслин Цинзов – ски бягане
Владимир Зографски – ски скокове
Павел Ангелов – спортни шейни
Радослав Янков – сноуборд
 
Жени
Мария Киркова - ски алпийски дисциплини
Даниела Кадева, Десислава Стоянова, Милена Тодорова, Стефани Попова и Емилия Йорданова – Биатлон
Антония Григорова – ски бягане
Теодора Пенчева и Александра Жекова – сноуборд
 
 
Шансове за медал?
Саня и Радо в сноуборда. Сериозни шансове, но в този спорт трябва и шанс, да имаш ден просто, защото може да отпаднеш без да си виновен... Това касае Саня разбира се.
Имаме си своите шансове и в биатлона, чак за медал не, по-скоро за престижно класиране в топ 20, ако е топ 10 ще е чудесно, но малко вероятно.

 :bowuu:


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в чт, 08 фев 2018, 04:55
Продължавам с традицията от Рио и ще публикувам дневната програма на състезанията в Пьонгчанг. :-)

* Часовете са в БГ време.

ден 0.2 (08.02.2018 г. четвъртък)
 
02:00 ч.
Кърлинг - смесени двойки/раунд робин
-
САЩ – ОСР (олимпийски спортисти от Русия)
Канада – Норвегия
Република Корея – Финландия
Китай – Швейцария
 
13:05 ч.
Кърлинг - смесени двойки/раунд робин
-
Финландия – Швейцария
Република Корея – Китай
ОСР – Норвегия
САЩ – Канада
 
14:30 ч.
Ски скокове – мъже/малка шанца
квалификация
 
 
ден 1 (09.02.2018 г. петък)
 
01:35 ч.
Кърлинг - смесени двойки/раунд робин
-
Република Корея – Норвегия
САЩ – Швейцария
Китай – Канада
ОСР – Финландия
 
03:00 ч.
Фигурно пързаляне
Отборна надпревара / Мъже – кратка програма
-
04:45 ч.
Фигурно пързаляне
Отборна надпревара / Спортни двойки – кратка програма
 
03:00 ч.
Ски свободен стил
жени - бабуни/квалификация
-
04:45 ч.
Ски свободен стил
мъже - бабуни/квалификация
 
06:35 ч.
Кърлинг - смесени двойки/раунд робин
-
Канада – Финландия
Китай – ОСР
САЩ – Република Корея
Швейцария – Норвегия
 
13:00 ч.
Официално откриване
 
 
ден 2 (10.02.2018 г. събота)
 
02:00 ч.
Кърлинг - смесени двойки/раунд робин
-
Китай – САЩ
Норвегия – Финландия
Канада – Швейцария
Република Корея – ОСР
 
03:00 – 06:47 ч.
Сноуборд – мъже Слопстайл
Квалификации – серии 1 и 2 (по 2 манша на серия)
 
09:15 ч.
Ски бягане – жени скиатлон (7.5 км + 7.5 км) ***
 
09:40 ч.
Хокей на лед – жени/групова фаза
-
Япония – Швеция
 
12:10 ч.
Спортни шейни – мъже/сингъл
1 и 2 манш
 
13:00 ч.
Бързо пързаляне с кънки – жени/3000 м. ***
 
13:05 ч.
Кърлинг - смесени двойки/раунд робин
-
ОСР – Канада
Швейцария – Република Корея
Норвегия – САЩ
Финландия - Китай
 
13:15 ч.
Биатлон – жени спринт (7.5 км.) ***
 
14:10 ч.
Хокей на лед – жени/групова фаза
-
Швейцария – Република Корея
 
12:00 - 14:28 ч. Шорттрек
-
12:00 ч. мъже 1500 м. 6 серии
12:44 ч. жени 500 м. 8 серии
13:21 ч. мъже 1500 м. полуфинали
13:52 ч. жени 3000 м. щафета - серии
14:28 ч. Финал – мъже 1500 м. ***
 
14:35 ч.
Ски скокове – мъже – малка шанца
1 кръг
-
15:35 ч.
2 кръг (Финал) ***
 
Общо: 5 финала


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: змия в чт, 08 фев 2018, 09:01
Общо 21 олимпийци изпращаме в Пьонгчанг. 12 мъже и 9 жени.
Ето атлетите, които ще защитават честта на България на най-големия спортен форум.
 
Мъже
Алберт Попов и Камен Златков – ски алпийски дисциплини
Антон Синапов, Димитър Герджиков, Михаил Клечеров, Владимир Илиев и Красимир Анев – Биатлон
Йордан Чучуганов и Веслин Цинзов – ски бягане
Владимир Зографски – ски скокове
Павел Ангелов – спортни шейни
Радослав Янков – сноуборд
 
Жени
Мария Киркова - ски алпийски дисциплини
Даниела Кадева, Десислава Стоянова, Милена Тодорова, Стефани Попова и Емилия Йорданова – Биатлон
Антония Григорова – ски бягане
Теодора Пенчева и Александра Жекова – сноуборд
 
 
Шансове за медал?
Саня и Радо в сноуборда. Сериозни шансове, но в този спорт трябва и шанс, да имаш ден просто, защото може да отпаднеш без да си виновен... Това касае Саня разбира се.
Имаме си своите шансове и в биатлона, чак за медал не, по-скоро за престижно класиране в топ 20, ако е топ 10 ще е чудесно, но малко вероятно.

 :bowuu:

За тези, които не знаят, тази седмица Алберт Попов стана трети в гигантския слалом на Световното за младежи.
Очаквам добро каране от него, дано успее да влезе в първите 30. В началото на сезона имаше травма, но вече е в добра форма.
За Мария Киркова се надявам да успее да завърши.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: saleni в чт, 08 фев 2018, 11:17
Здравейте, благодаря за интересната тема! Аз ще следя ски-скоковете, биатлона и каквото мога от хокея. Надявам се да се получат добри състезания.

Благодаря за великолепната тема!

Ще следя фигурното, алпийските и всичко останало, до коеот успея да се докопам... което ми напомня да прегледам кои онлай канали какво дават и да платя ако се налага нещо екстра!

Ако има и други, които ще гледат изключително онлайн ще съм благодарна за линкове!

Относно линковете за гледане - аз ще ползвам EurosportPlayer, плаща се 4,99 евро за един месец, като първите 5 дни след регистрацията са безплатни, след това започва платения месец.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: BGM8199FM в чт, 08 фев 2018, 13:46
Гледах кърлинг сутринта аз.
Сега- ски скокове. Владо Зографски се справи доста добре.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: г в чт, 08 фев 2018, 14:24
Ако има и други, които ще гледат изключително онлайн ще съм благодарна за линкове!

Етоhttp://videostream.dn.ua/videopage/videoPage.php?=en&i=liveтук


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: saleni в чт, 08 фев 2018, 15:32
Владимир Зографски се класира за състезанието на малка шанца в събота. Направи добър скок. Браво!


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Графиня фон Вайсвурст в чт, 08 фев 2018, 15:50
Браво на Владко, дано успее да се представи добре и на финала.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: posh_ в чт, 08 фев 2018, 16:23
Честно да си кажа, не знаех, че има кърлинг смесени двойки... Интересно състезание, дебют ли е за Олимпиада?


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: pepelyashka в чт, 08 фев 2018, 18:12
Благодаря за темата, теорията, програмата и допълнителната информация! Биатлонът, фигурното пързаляне, шейните и хокей са ми в задължителната програма.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в чт, 08 фев 2018, 22:08
Честно да си кажа, не знаех, че има кърлинг смесени двойки... Интересно състезание, дебют ли е за Олимпиада?

Да, дебют е и наистина е много атрактивно за наблюдаване. :-)


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в пт, 09 фев 2018, 15:33
Охх, прекрасна, прекрасна церемония, останах без дъх.  :bowuu:
Браво на корейците, сложиха в малкия си джоб помпозните и мега пищни церемонии в Пекин и Сочи. Единствено Лондон се нарежда до това, което видях от Пьонгчанг за последните 20 години. За последно така съм се вълнувал на церемония по откриване на зимни игри през 1992 г. в Албервил.
Ясна идея/линия, която бе следвана от началото до края. Простичко, ясно и от сърце. Невероятен синхрон в изключително сложни хореографски елементи, красота, феерия. И за финал най-любимата ми спортистка, великата и неповторима Ю На Ким запали огъня.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Графиня фон Вайсвурст в пт, 09 фев 2018, 15:39
Съвсем очаквано за мен Ким Йона запали олимпийския огън :purple_heart:
Прекрасна церемония. И аз се развълнувах. Много обичам зимни олимпиади. Така се случи, че на предните 2 бях в майчинство. Сега няма да мога да гледам всичко, но ще се насладя на всичко, което ще успея да гледам.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: saleni в пт, 09 фев 2018, 15:42
На мен също много ми хареса церемонията. Изчистена, красива, с ясна концепция. Очарована съм от сегмента с бъдещите технологии. Допадна ми, че са съкратили делегациите и не се точиха до безкрай. 


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: pepelyashka в пт, 09 фев 2018, 15:49
Не успях да видя церемонията от самото начало, но ми хареса много. И се чудя на знаменосеца от Тонга?, дали е загрял вътрешно, че да излезе полугол :-) на този студ.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: densi в пт, 09 фев 2018, 15:51
Аз пък забравих да я гледам. Дали някъде ще я качат, повторят? Моля ви пишете, ако разберете. Гледам всички церемонии и мого ме е яд.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Tuon в пт, 09 фев 2018, 15:52
Красиво откриване.
Интересно и забавно,че огъня е в гърне за соев сос :smiley:

В анкетата вотнах за кърлинг,но обичам и ски скокове,спортните шейни,бобслей и хокей.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в пт, 09 фев 2018, 15:56
Аз пък забравих да я гледам. Дали някъде ще я качат, повторят? Моля ви пишете, ако разберете. Гледам всички церемонии и мого ме е яд.

Повторения:
17:30 ч. и 22:00 ч. по Евроспорт 1
19:00 ч. по BNT HD

п.п. Имай предвид, че Евроспорт нямат навика да повтарят едно към едно, така че ще е орязана версия...
От 17:30 ч. със сигурност няма да е цялата церемония. От 22:00 ч. по-скоро да. БНТ повтаря едно към едно, но много по-хубаво е да слушаш Спиридонов и Боричев отколкото Алипиев и Абрашева.

Иначе на 100% ще бъде качена съвсем скоро ако вече не е и направено в замунда/зелка/арена, просто проверявай през определени интервали.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: densi в пт, 09 фев 2018, 15:57
Благодаря ви. :hug: :bouquet:


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: дането в пт, 09 фев 2018, 16:02
Страхотно откриване.

Tuon, ти пък гърне, това е луна, пълна луна  :mrgreen: Няколко пъти го повториха  :crazy:


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Tuon в пт, 09 фев 2018, 16:06
:blush: Пълна луна?
Прилича на гърне.
За свое оправдание го гледах без звук и реших,че увековечават соевия сос.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: pepelyashka в пт, 09 фев 2018, 17:44
Боже! А аз си мислех, че е някакъв сателит или нещо технологично...


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Tuon в пт, 09 фев 2018, 19:25
Гледам го
Скрит текст:
(https://cdn.bg-mamma.com/6tOl/36260963_f6bc3cf8)
и не ми прилича на луна. :blush:

Колоритния знаменосец на Тонга ще се съзтезава в ски бягането,но е учатвал и на летните игри в Рио  като таекуондист.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: дането в пт, 09 фев 2018, 20:10
Символизира бе жена  :crazy: Нали знаеш, че са цари на символизма  :mrgreen:


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Tuon в пт, 09 фев 2018, 21:27
Символизира бе жена  :crazy: Нали знаеш, че са цари на символизма  :mrgreen:
Добре,че имаме единичка луна,че ако бяха колкото на Сатурн бедна ми е фантазията докато позная кой спътник са стилизирали.
Имам различна представа за луната от корейския дизайнер.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в пт, 09 фев 2018, 22:29
Всъщност този жертвеник е вдъхновен от бялото порцеланово гърне - символът на пълнолунието за корейците. Т.е. не е типично пълнолуние/луна, а гърне, като луната... :-)


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в сб, 10 фев 2018, 05:25
ден 3 (11.02.2018 г. неделя)
 
02:05 ч.
Кърлинг - смесени двойки/раунд робин
-
Норвегия – Китай
Финландия – САЩ
Швейцария – ОСР
Канада – Република Корея
-
13:05 ч. Тайбрек мачове (ако се наложи)
 
03:00 ч.
Слопстайл мъже – Финал
03:00 ч. – рън 1
03:32 ч. рън 2
04:04 ч. рън 3 ***
 
03:00 ч.
Фигурно пързаляне
Отборна надпревара / Танци на лед – кратка програма
-
04:45 ч.
Отборна надпревара / Жени – кратка програма
-
06:40 ч.
Отборна надпревара / Спортни двойки – волна програма
 
04:00 ч.
Алпийски ски – спускане мъже ***
 
06:30 ч.
Слопстайл жени
06:30 ч. квалификация рън 1
07:32 ч. квалификация рън 2
 
08:15 ч.
Ски бягане – мъже скиатлон (7.5 км. + 7.5 км.) ***
 
09:00 ч.
Бързо пързаляне с кънки – мъже/5000 м. ***
 
09:40 ч.
Хокей на лед – жени/групова фаза
Финландия - САЩ
 
12:30 ч.
Ски свободни дисциплини
жени бабуни – квалификация 2
-
14:00 ч. Финал 1
14:35 ч. Финал 2
15:10 ч. Финал 3 ***
 
13:00 ч.
Спортни шейни – мъже/сингъл
3 и 4 манш ***
 
13:15 ч.
Биатлон – мъже спринт (10 км.) ***
 
14:10 ч.
Хокей на лед – жени/групова фаза
Канада - ОСР
 
= = =
 
7 финала


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Шошулчо в сб, 10 фев 2018, 10:01
Ох, Tuon, дането   :lol: и аз реших че е от делвите/гърнетата за соса и другите ферментации.  :blush: на мен на това ми прилича.
На мен откриването честно казано много не ми хареса защото очаквах малко по-разично. Модерните/ съвременните  технологии ми бяха малко в повече. Ясно  че моя момент бяха барабаните но  :x така и не намерих запис без коментатори  :tired:и за голяяямо мое  :x не ги чувах добре.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в сб, 10 фев 2018, 10:08
Имаме си първия олимпийския шампион на 23-те зимни олимпийски игри в Пьонгчанг.

скиатлон/жени

1. Шарлоте Кала - Швеция  newsm44
2. Марит Бьорген - Норвегия
3. Криста Пармакоски - Финландия


Никакви изненади. Да бях заложил щях да позная финалната тройка, тюх.
Опита се Марит, но Шарлоте е просто по-добра в момента и отказа конкуренцията още 3 км. преди края.
Радвам се за Шарлоте въпреки че би любимката ми. Толкова пъти е губила от нея и сега упорития труд бе възнаграден. Когато си упорит и преследваш дадена цел, то рано или късно я постигаш. А тя бе да победи в директен спор на голям форум най-голямата си съперничка.
Трето олимпийско злато за великата шведка!
Кралица Бьорген вече на 38 г. все още е в играта. Не успя да запише името си в историята като първия зимен олимпиец с три поредни златни медала в една и съща дисциплина, но направи отлично състезание, повече от това нямаше какво да се желае. :-)


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Графиня фон Вайсвурст в сб, 10 фев 2018, 14:18
Перфектен спринт за Лаура Далмайер. Много, много съм доволна :heartpulse:
Много се радвам и за сребърната медалистка Марте Олсбу.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: posh_ в сб, 10 фев 2018, 14:44
Радвам се за Лаура, но ме е яд за Кайса....


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Miriel в сб, 10 фев 2018, 15:01
Зографски ще скача сега.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: змия в сб, 10 фев 2018, 15:10
Влади скочи много добре и е сигурен за втория скок.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Графиня фон Вайсвурст в сб, 10 фев 2018, 16:35
Много добър втори скок за Влади и шанс за топ 20


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Петенце Цветенце в сб, 10 фев 2018, 17:24
Благодаря за прекрасната тема и честито 14-то място на Влади Зографски и на всички ни!


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: pepelyashka в сб, 10 фев 2018, 17:24
14-ти!!!! Получи похвала от тукашният коментатор, че сам си плаща разходите, скача добре и само с 1 треньор прави чудо.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Invierno в сб, 10 фев 2018, 17:24
Браво на Влади! Изненада дори себе си с това добро класиране. :smiles:


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Шошулчо в сб, 10 фев 2018, 17:25
Браво на Зографски. Аз съм доволна.
Вятъра излишна суматоха създаде но и логично по това време на денонощието да ме прощават  :ooooh:


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: saleni в сб, 10 фев 2018, 17:25
Браво на Андреас Велингер!!! След норвежците, той ми е следващия най - любим ски скачач. Браво, браво!! Доста тегаво състезание, мислех, че ще го прекъснат след първия скок. Добре, че ги оставиха да скачат.
Разбира се, браво на Влади! Беше страхотен!!!


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Графиня фон Вайсвурст в сб, 10 фев 2018, 18:15
Аз съм много доволна, че поляците останаха извън подиума. Предпочитах норвежец да е олимпийски шампион, но и на Велингер съм доволна.
Влади е герой🇧🇬


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: densi в сб, 10 фев 2018, 18:50
Браво на нашето момче!


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Петенце Цветенце в сб, 10 фев 2018, 18:53
На мен пък ми докривя и за Кубацки, и за Джунширо Кобаяши. А от Касаи очаквах повече, но пак ми е любимец - нечовек е направо.
Евала на Влади освен за успехите и за това, че сам се финансира. Последното не го знаех.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в нд, 11 фев 2018, 02:28
ден 2 (10.02.2018 г.)

Ски бягане - жени скиатлон

1. Шарлоте Кала - Швеция :first:
2. Марит Бьорген - Норвегия
3. Криста Пармакоски - Финландия

3 златен медал за Кала, 11 медал от ЗОИ на Бьорген с което задмина Лазутина и Белмондо и стана най-награждаваната жена спортист в историята. Само 1 медал я дели от мъжкия рекорд в ски бягането на Бьорн Дели и само 2 медала я делят от абсолютния зимен рекорд във всички дисциплини - 13 медала на Оле Ейнар Бьорндален.


Бързо пързаляне с кънки – жени 3000 м.

1. Карлийн Ахтеркеекте (Холандия) :first:
2. Ирен Вюст (Холандия)
3. Антоанет Де Йонг (Холандия)

Никой не я очакваше тази титла на Карлийн, та тя няма място в десетката за СК този сезон. И изведнъж за 1 месец и малко - сребро от европейското и злато от олимпиадата. Как го правят това холандците не знам. Дремят през сезоните и като дойде големия форум и вършеят злато и медали. :-)
Първи суип на тази олимпиада


Шорттрек – мъже 1500 м.

1. Лим Хьо Джу (Република Корея) :first:
2. Шинке Кнехт (Холандия)
3. Семьон Елистратов (ОСР)

Първа титла в историята на Република Корея на дистанцията от 1500 м.
Първи медал за световния рекордьор в дисциплината, Кнехт и втори медал за Елистратов след златото в Сочи на 3000 м. с руската щафета.


Ски скокове – мъже/малка шанца

1. Андреас Велингер (Германия) :first:
2. Йохан Андре Форфанг (Норвегия)
3. Роберт Йохансон (Норвегия)

Не е изненада победата на Андреас. Постоянен е през сезона, номер 3 за СК, имаше най-добрият скок в квалификацията. Радват ме обаче норвежците днес. Дойде им настроението, а това ще е изключително важно за отборната надпревара, където битката с Германия и Полша ще е свирепа.
Първа олимпийска титла за Германия в ски скоковете след Лилехамер 1994 г.
Владимир Зографски пък стана най-успелия българин в историята на ЗОИ с неговото супер престижно 14 място, изпреварвайки постижението на Владимир Брайчев – 19 място от Сараево 1984 г. Браво на Влади!  :bowuu:


Биатлон – жени спринт/7.5 км.

1. Лаура Далмайер (Германия)
2. Марте Олсбю (Норвегия)
3. Вероника Виткова (Чехия)

Невероятна Марте Олсбю. Ако стреля добре в преследването има шанс, защото е по-бърза от Далмайер, ама Марте и стрелба при това 4 на брой не ми се връзва...
Като изключим 1-то място другите две са изненадващи и не особено логични, но на олимпиада стават тези неща. Далмайер ми е неприятна, но при този вятър в Корея и тя и Фуркад (още по-неприятен) ще имат сериозно предимство пред останалите, защото стрелят отлично.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в нд, 11 фев 2018, 02:29
Класиране по медали след ден 2

Легенда:
място ; държава ; златни медали ; сребърни медали ; бронзови медали ; общ брой медали

1. Германия             2    0    0    2
2. Холандия             1    2    1    4
3. Република Корея      1    0    0    1
4. Швеция               1    0    0    1
5. Норвегия             0    3    1    4
6. Чехия                0    1    1    1
6. Финландия            0    0    1    1
6. ОСР                  0    0    1    1Тум съм твърдо за моите любими още от дете, Норвегия и Канада. Страните в които хората стават и лягат със ски и кънки на крака, двете страни формирали 90% от зимните спортове.
Германците обаче ме притесняват много сериозно...  :?


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в нд, 11 фев 2018, 02:31
ден 4 (12.02.2018 г. понеделник)

02:05 ч. Кърлинг - смесени двойки/полуфинал
13:05 ч. Кърлинг - смесени двойки/полуфинал

03:00 ч. Сноуборд – жени Слопстайл финален рън 1
03:33 ч. Сноуборд – жени Слопстайл финален рън 2
04:06 ч. Сноуборд – жени Слопстайл финален рън 3 ***
06:30 ч. Сноуборд – жени Халфпайп квалификация рън 1
07:17 ч. Сноуборд – жени Халфпайп квалификация рън 2

03:00 ч. Фигурно пързаляне – отборна надпревара – мъже волна програма
04:10 ч. Фигурно пързаляне – отборна надпревара – жени волна програма
05:20 ч. Фигурно пързаляне – отборна надпревара – танци на лед волна програма ***

03:15 ч. Алпийски ски – гигантски слалом жени 1 манш
06:45 ч. Алпийски ски – гигантски слалом жени 2 манш ***

09:40 ч. Хокей на лед – жени/група Б – Швейцария – Япония
14:10 ч. Хокей на лед – жени/група Б – Швеция - Корея

12:10 ч. Биатлон – жени 10 км. преследване ***
следва: Биатлон – мъже 12.5 км. преследване ***

12:30 ч. Ски свободен стил – мъже бабуни квалификация 2
14:00 ч. Ски свободен стил – мъже бабуни финален рън 1
14:35 ч. Ски свободен стил – мъже бабуни финален рън 2
15:10 ч. Ски свободен стил – мъже бабуни финален рън 3 ***

12:50 ч. Спортни шейни – жени сингъл рън 1
следва: Спортни шейни – жени сингъл рън 2

14:30 ч. Бързо пързаляне с кънки – жени 1500 м. ***

14:50 ч. Ски скокове – жени 1 рунд
15:35 ч. Ски скокове – жени финален рунд ***

= = =

8 финала


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в нд, 11 фев 2018, 04:44
Слопстайл мъже

1. Редмънд Жерар (САЩ)  newsm44
2. Макс Паро (Канада)
3. Марк Макморис (Канада)

Невероятно състезание стана, красота. Драма до края. :-)
4 канадци и 4 норвежци се карат и един американец печели.  :outofspace:  :-D Жерар е на 17 г. и абсолютна сензация, дори класирането му за финала бе огромна изненада, докато далеч по-именитите му трима съотборници отпаднаха още в квалификацията. На самия финал неубедителен след първите два опита и изведнъж избухна с един фантастичен финален рън.
Макморис бе големия фаворит, но както преди 4 г. в Сочи се задоволи с бронза. Паро пък бе последен и направи също невероятен рън, само 1 точка и 16 десети решиха златото в полза на Жерар.


Айде сега на вълна фигурно пързаляне. То танците минаха вече, Евроспортааааааа  :x


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Графиня фон Вайсвурст в нд, 11 фев 2018, 08:29
Вероника Виткова е доста постоянна през сезона, в топ 6 е за генералното класиране за СК, така че не смятам, че бронзовият ѝ медал е изненада.

Аз съм на вълна мъжки скиатлон.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Leonie в нд, 11 фев 2018, 09:42
Здравейте,
ще се включвам в спортовете с австрийско участие. Големи очаквания имат в алпийските дисциплини, сноуборд, ски бягане, биатлон. Иначе вчера скачачите доста се изложиха. :rolling_eyes:
Стискам палци и на българските спортисти.
Приятен ден!


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в нд, 11 фев 2018, 10:03
Норвежците се развихриха!  :twisted:
Какъв класически суип.

Мъже - скиатлон (15+15 км.)

1. Симен Хегстад Крюгер (Норвегия)
2. Мартин Йонсруд Сундби (Норвегия)
3. Ханс Кристер Холунд (Норвегия)

Фантастика! Кой е очаквал такова нещо. Големите фаворити Клаебо и Колоня се провалиха, но плановете бяха по-различни. Не очакваха тази ранна атака на Крюгер. Специално Клаебо и се отказа, за да се съхрани, за много по-важните за него състезания, където вече ще се очаква на всяка цена злато, иначе всичко друго би било провал. Колоня пък свърши въздуха, тук 'Тур дьо ски' си казва думите...
Сензационното е, че аз поне за първи виждам такова нещо откакто следя този спорт. Някой да падне, да изостане фатално и след това да спечели състезанието. Крюгер падна заедно със Спицов и още един от Русия още в началото на състезанието. Загуби щека, изостана с 40 секунди!!! И въпреки това се върна в групата и той и Спицов и не само това, но победи по един изключително безапелационен начин, а Спицов завърши четвърти. Герои и двамата!  :bowuu:
Крюгер, който има само 1 победа за СК в кариерата си, с тежка контузия през 2016 г. която за малко да сложи край на кариерата му, завършил 6 в тази дисциплина на първенството на Норвегия, тук просто отвя всички.
Първа победа за Норвегия на олимпийски игри откакто скиатлона бе въведен като дисциплина и първа титла на 30 км. дистанция от великия Томас Алсгаард от Лилехамер' 1994 г.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Графиня фон Вайсвурст в нд, 11 фев 2018, 10:04
(https://cdn.bg-mamma.com/Trpl/36267360_5c77aabe)

Чудесна победа на Симен Крюгер в мъжкия скиатлон и пълен триумф за Норвегия. След падането на старта и изоставането, Симен го бях отписала.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в нд, 11 фев 2018, 11:16
Бързо пързаляне с кънки - мъже 5000 м.

1. Свен Крамер (Холандия)  newsm44
2. Тед-Ян Блумен (Канада)
3. Свере Лунде Педерсен (Норвегия)


Великия Свен Крамер пренаписа историята с 3 поредни златни олимпийски медала в една дисциплина (5000 м.), а също така изравни с 4 златни медала в кънките, легендарния Йохан Олав Кос от Норвегия.Общо 8 медал за Крамер (4-2-2), а тук е фаворит за още 2 златни медала поне...
След днешния старт спокойно можем да го обявим за GOAT в този спорт.  :first:


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Invierno в нд, 11 фев 2018, 14:20
Изнендаващи медалисти в спринта на мъжкия биатлон. Яд ме е много на 4-те грешки на Владо на втората стрелба. Имаше големи шансове за добро класиране.
Много се надявах на медал за Фуркад, но след тези 3 грешки в първата стрелба 8-то място пак е добре. Изненадваща е и разликата в бягането между него и Йоханес Бьо.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: posh_ в нд, 11 фев 2018, 14:22
Страхотна победа за моя любимец Пайфер. Много ме е яд за нашите момчета...


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Графиня фон Вайсвурст в нд, 11 фев 2018, 14:33
Много разочароващо представяне на норвежците. За съжаление Йоханес с тези 4 грешки си съсипа и шансовете за преследването.
И браво на Арнд - германците доказват, че са бойци на големи състезания. Доволна съм в крайна сметка, че Фуркад е извън подиума.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: змия в нд, 11 фев 2018, 14:34
Яд ме е за лошата стрелба на любимите норвежци. Дано в преследването са по-добри.
А мангалът Фуркад ми е толкова противен, че всяко лошо негово представяне е радост за мен.

Анев силно ме разочарова с изказването си за Евроспорт.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Графиня фон Вайсвурст в нд, 11 фев 2018, 14:38
Яд ме е за лошата стрелба на любимите норвежци. Дано в преследването са по-добри.
А мангалът Фуркад ми е толкова противен, че всяко лошо негово представяне е радост за мен.

Анев силно ме разочарова с изказването си за Евроспорт.
Съвсем същите чувства изпитвам :satisfied:


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Invierno в нд, 11 фев 2018, 14:40
Хаха, ужас, не стига, че в обкръжението си съм заобиколена само с фенове на норвежциите, а и тук масово го мразят моя любимец Фуркад. Нищо, сама ще си го подкрепям. :satisfied:


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в нд, 11 фев 2018, 18:57
Много се надявах на медал за Фуркад, но след тези 3 грешки в първата стрелба 8-то място пак е добре. Изненадваща е и разликата в бягането между него и Йоханес Бьо.

Според мен Йоханес дръпна газта с цел съхранение след 4-та грешка и отписвайки и преследването. Няма как иначе да си обясним изключително слабата му последна обиколка. Все пак има масов старт, индивидуално и две щафети.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в нд, 11 фев 2018, 19:02
Спортни шейни – мъже сингъл

1. Давид Глайршер (Австрия)
2. Крис Маздзър (САЩ)
3. Йоханес Лудвиг (Германия)

?!?! Леле не можах да повярвам на това което видях.  :shock:
Това не е изненада, не е сензация, това е ШОК, по-голям и от евротитлата на Дания 1992 г. Значи представете си следната картинка.
Фелпс да води в коронната си дисциплина с 20 метра и изведнъж да почне да се дави и го изпреварват. Болт да води на 200 м. с огромна преднина и изведнъж да се спъне сам и падне.
Федерер на Уимбълдън и Надал на Гароса водят с 2-0 сета на финала и с пробив в третия срещу играч извън топ 20 и ги обръщат...
Когато осмислите всичко това ще разберете какъв шок всъщност е това, което се случи.  :shock: :?
Лох е институция, държава в държавата, любимия син на Германия, 100% ариец, толкова популярен и обичан, великан в този спорт и изобщо в зимните спортове. Сам си проектира и прави шейната (никой друг не го е правил), тотален доминатор за СК, СП и ЗОИ и сега на прага на историята, която щеше да сътвори се случи това?!?! Голям яд ме хвана, жалко, много много жалко за него. Но за пореден път се потвърди факта, че в спорта абсолютно всичко е възможно и няма нищо сигурно на този свят. :-)
Преднината му беше огромна, две десети от секундата е цяла пропаст в шейните и буквално малко преди края, когато бе преминал по-голямата част от улея направи тази невероятна, левашка грешка и изхвърча извън подиума дори. Това с германец не може да се случи, особено пък когато става дума за Лох, просто невероятно.

* 23 г. Глайршер спечели първи златен медал за Австрия в шейните след Гренобъл’ 1968 г.
Досега австриецът нямаше нито едно място в топ 3 в официално състезание и това бе неговият олимпийски дебют?!?!  :shock:

* Първи медал и за щатите в цялата история на мъжките шейни.Биатлон – мъже спринт (10 км.)

1. Арнд Пайфер (Германия)
2. Михал Кръчмар (Чехия)
3. Доминик Виндиш (Италия)


Норвежките сватбари да ги заведат при психолог!!! Направо полудех от яд  :x
Поне и Фуркад се провали, хахахаха кеф  :lol:
п.п. сори за фенките му ;-)
Титлата на Пайфер не е изненада, той е човек за големите форуми и това че нямаше злато на олимпиада бе по-скоро нещо нелогично, отколкото обратното. Пайфер просто стреля точно и направи силна последна обиколка, абсолютно копие на тактиката на Далмайер. Иначе не е и в топ 10 по време ама какво от това.
Шокиращ сребърен медал за Кръчмар, също изненадващ и за Доминик Виндиш, но това с Михал изби рибата просто. Но това е олимпиадата, стават всякакви сензации, нищо общо със световната купа.

Мега провал за българите!

Шокиран съм от чутото в ефира на Евроспорт от Краси Анев. Разочарован съм меко казано от чутото...Ски северни дисциплини – Жени ски бабуни

1. Перин Лафон (Франция)
2. Жюстин Дюфур-Лапоан (Канада)
3. Юлия Галишева (Казахстан)

Първи златен медал в историята за Франция на ски свободен стил. :-)
Лафон е световна вицешампионка и само на 19 г. Голям талант. Победата и не е изненада, въпреки че фаворитки бяха двете канадки.
Голям карък на канадците в двата старта днес. И в двата бяха фаворити, но изникваше някой младок, който направи ръна на живота си.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Tuon в нд, 11 фев 2018, 19:05
Спускане шейни мъже.
Много ми стана мъчно за загубата на Феликс Лох.:sleepy:
Ужасна грешка - удари се в борда на улея, загуби скорост и  финишира пети.

Българинът Павел Ангелов се класира на 37-о място от 40 участници.Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в нд, 11 фев 2018, 19:06
след ден 2

1. Германия             3    0    1    4
2. Холандия             2    2    1    5
3. Норвегия             1    4    3    8
4. САЩ                  1    1    0    2
5. Република Корея      1    0    0    1
5. Швеция               1    0    0    1
5. Австрия              1    0    0    1
5. Франция              1    0    0    1
9. Канада               0    3    1    4
10. Чехия               0    1    1    2
11. Италия              0    0    1    1
11. Казахстан           0    0    1    1
11. Финландия           0    0    1    1
11. ОСР                 0    0    1    1Каръкът за кленовите листа продължава. Докога?


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: pepelyashka в нд, 11 фев 2018, 19:16
Какво е казал Анев?
За Феликс Лох не искам да си представям, какво му е, толкова труд и накрая нелепа грешка да го лиши от медал даже. А Лудвиг като че ли не посмя да се зарадва на бронза си, заради Лох.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Agent Provocateur в нд, 11 фев 2018, 19:27
Diavolo, благодаря ти за труда, желанието и усилето да ни дадеш цялото инфо и коментар! Високо оценявам!

Мда, и великите се препъват! :(Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Графиня фон Вайсвурст в нд, 11 фев 2018, 19:30
"Нищо не се променя. Ние сме пълнеж. Пълнеж за големите, за да има кого да побеждават. Те са с финансирането. Надявам се в преследването да бъдем по-добре. Ските трябва да бъдат още по-добре, въпреки че и днес бяха добре. Винаги може още повече" - думите на Анев...
Аз отдавна съм се разочаровала от него, но в днешните му думи откривам най-вече разочарование от лошото състезание, нищо скандално.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Tuon в нд, 11 фев 2018, 19:33
За Феликс Лох не искам да си представям, какво му е, толкова труд и накрая нелепа грешка да го лиши от медал даже. А Лудвиг като че ли не посмя да се зарадва на бронза си, заради Лох.
Германците бяха шокирани,а камерата даваше Лох и баща му след финиша,накрая на тунела.
Никой не го очакваше,но това е спорт и никога не си сигурен до финала.Наистина жалко.
Глайршер не можеше да повярва,че взима златото.
Беше интересно спускането,имаше адреналин и неочаквани обрати.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Agent Provocateur в нд, 11 фев 2018, 19:34
Оф и комплексар е този Анев ;)

Кой е с "финансирането" - 17 год американско хлапе Red Gerard  със 6 братя и сестри, дето му ковали рейлс, че да има как да се упражнява... ай сектир!

Макморис е някакъв нечовек да се състезава след голямото трошене "less than a year after crashing into a tree, suffering a collapsed lung, ruptured spleen, fractured jaw, ribs, pelvis and left arm." Невероятно! Респект!!


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: pepelyashka в нд, 11 фев 2018, 19:35
Ясно, звучи фрустриран, дано това го мотивира да се бори в преследването. Но и е прав, че който има повече финансови възможности, има и по-добри условия за подготовка /затова пък и очакванията от обществото и спонсорите са смазващи/.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в нд, 11 фев 2018, 23:05
90% от парите отиват за биатлона. Не знам какво искат повече. Отлично финансирани и подготвени са биатлонистите ни. Не му е за първи път на Анев. Като има ден и върви се бие в гърдите колко е велик и как е постигнал всичко сам, а когато се издъни федерацията му е виновна. Явно трябваше Катето Дафовска да стреля вместо него, а Надежда Алексиева да бяга вместо него... Да взима пример от Владко Илиев как се говори. Нз, успех на индивидуалното, там му е шанса, защото има 4 стрелби, а на него това му е силата.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Roya в пн, 12 фев 2018, 02:06
Анев звучеше изключително депресиращо и сякаш обвиняваше всички останали, но не и себе си, за лошия резултат. Влади и останалите момчета поне бяха обективни.
Много се радвам за Арнд Пайфър!  :peace: Напълно заслужена Олимпийска титла! А Кръчмар определено е изненада заедно с Уиндич. На мен Фуркад не ми е противен, невероятен състезател е и въпреки че стрелбата му беше зле, в крайна сметка е бил най-бързият на трасето. Чакам с нетърпение преследването!

А Павел Ангелов как се обърна накрая?  :( Добре, че нищо му нямаше.

Голям Свен Крамер, просто без коментар!

Накефих се на макс на повторението по БНТ HD на преследването от 2002 в Солт Лейк Сити, където Ирина Никулчина беше великолепна!  :bouquet: Изобщо, голямо състезание! В събота пък даваха успехите на Евгения Раданова! :bouquet:
Кога ли пак ще имаме такива големи състезатели на Зимните Игри?!


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Графиня фон Вайсвурст в пн, 12 фев 2018, 06:10
Канадците току що станаха олимпийски шампиони в отборната надпревара по фигурно пързаляне. Честито да им е.

Никулчина вчера не успях да гледам, но в събота и аз гледах Жени Раданова и се развълнувах пак, както преди 16 и както преди 12 години.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Leonie в пн, 12 фев 2018, 06:27
Голям симпатяга е Давид Глайршер, голям спортсмен! Призна си, че още не може да осъзнае победата, изобщо не е очаквал. И той съжалява, че така е станало с Лох. Може да е нямал място в топ 3 на официални състезания, но е с голям потенциал. Миналата година при тренировката на този олимпийския канал пак е показал първо време. Нищо не е случайно, просто е скрит талант. Удържа и физически и психически !
Diavolo, по-спокойно. Лох просто показа, че и той е човек, и той може да сгреши, и той може да бъде победен. Велик е един спортист, който не само печели, но и умее да губи с достойнство. Жал ме за него, защото медиите ще го разкъсат.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: змия в пн, 12 фев 2018, 08:56
Някой знае ли къде днес може да се гледа онлайн биатлона?


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: saleni в пн, 12 фев 2018, 09:11
Относно гледането онлайн - може да ползвате този сайт http://livetv.sx/bg/allupcomingsports/18/ (http://livetv.sx/bg/allupcomingsports/18/). Когато започне съответното състезание, слагат линкове за гледане. Предупреждавам, че има вероятност антивирусната ви програма да го отхвърли. Друг сайт не знам.

Ох, за Краси Анев май важи приказката "На кривата ракета, космоса и виновен". Не разбирам мрънкането му. Да попита петия, шестия състезател в норвежкия отбор, как се чувства. Дали мисли, че е пълнеж? Хората излизат на трасето и правят каквото могат, а не се жалват.

Норвежците оплескаха състезанието. Останах разочарована, дано следващите стартове да се справят по - добре.  Относно Й. Бьо, мислех че на олимпиадата няма да се поддава на инстинкта, да се отказва като оплеска стрелбата, ама явно не е така. 

За шейните нищо не мога да кажа. За първи път гледах състезание и честно не разбрах докрай драмата. Браво на австриеца.Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в пн, 12 фев 2018, 12:59
Биатлон - жени преследване (10 км.)

1. Лаура Далмайер (Германия)
2. Анастасия Кузмина (Словакия)
3. Анаис Бескон (Франция)Фигурно пързаляне - отборна надпревара

1. Канада
2. ОСР
3. САЩ

Същата картинка като преди 4 г. в Сочи, само дето ОСР и Канада си смениха позициите.

4. Италия
5. Япония


Жените и спортните двойки обраха точките. Мъжете тотално разочарование. Танците на лед - без никаква интрига и като на тренировка.
Мъката свърши, идва истината.  :)Сноуборд - слопстайл жени

1. Джейми Андерсън (САЩ)
2. Лори Блоун (Канада)
3. Яри Рукаярви (Финландия)


Американците две от две в сноуборда! Тук Джейми така или иначе беше фаворит номер 1 заедно с уникалната Ана Гасер. Ужасните условия обаче помрачиха състезанието. Бурен вятър, недоволни участнички и въпрос на лотария и шанс... Джейми имаше шанса да направи своят най-добър рън от първия опит, после условията се влошиха още повече. Ощетена в случая бе Ана Гасер, която има най-сложните трикове сред жените, но не можеше да ги използва заради атмосферните условия. Канадката Спенсър О' Брайън пък бе набрала страхотна инерция в своя рън и се справяше отлично точно преди един порив на вятъра да я зарине със сняг пред един от вертикалите и тя се спря като закована. И разбира се всички приключи. Да не говорим за канселирания трети рън.
Едно адски претупано състезание, както казаха и коментаторите. Напълно съм съгласен.
Господа организатори, тези спортисти се готвят 4 г. за олимпийски игри, не се гаврете така с труда им!!  :ooooh:

Писах и по-рано, имаше доста такива предупреждения когато избраха Пьонгчанг за домакин. Градът и полуострова е известен по това на време на годината с ужасните си условия.
Изобщо последните години избират крайбрежни градове домакини и после се чудят защо няма сняг и е +20 градуса, а пък сега обратното. Но никой не ги гледа тези неща, важна е политиката и парите.
Следващите ОИ може да ги проведат на Антарктида ако искат, поне сняг ще има в изобилие...

Задават се халфпайповете при мъжете и жените, голямата атракция на сноуборда. Ами при този вятър качествено състезание няма как да стане.
С алпийските ски е пълен хаос, не знам изобщо ски скоковете какво ще ги правят ако Господ не се смили и спре този вятър.  :?


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Purple_Peanut в пн, 12 фев 2018, 13:14
Леко ще отклоня темата от биатлона и шейните, но някой знае ли часовете на спускането при мъжете и гигантския слалом при жените на 15.03 след отлагането им от последните 2 дни? Същите ли ще са като както са били по първоначално планираните дати? :thinking:


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: saleni в пн, 12 фев 2018, 13:25
Момичетата излизат след един час на щанцата за ски скокове. Направо не знам какво ще се случи, ако вятъра не намали малко. Дали изобщо ще стартират. Поне направиха тренировъчни скокове.

При мъжете онзи ден се изненадах, че ги пускат при вятър повече от метър и половина в секунда. Изписваха вятър по 3 m/s  и пак имаше зелен светофар. Добре, че нямаше падания. На стартовете от световната купа изключително рядко съм засичала скокове при такъв вятър. И тези нощни състезания, на лампи, странно.

Засега на сайт на FIS изписват спускането мъже на 15,02 от 3:30 централно европейско време
гигантски слалом жени 1 манш 02:00 централно европейско време
                                              2 манш 05:45 централно европейско време


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: H0uSse_Baby в пн, 12 фев 2018, 15:06
Аз като голям фен на мъжкия биатлон си следя основно него. Гледам и други дисциплини де, но не съм запозната с фаворити и т.н. Много се радвам на златото на Фуркад, обожавам го! И за шведа много се радвам. Въобще не харесвам Й. Бьо и подозирах, че въпреки силното му представяне на стартовете от Световната купа, тук ще рухне.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Purple_Peanut в пн, 12 фев 2018, 15:10
Благодаря, saleni. Намерих къде го гледаш :) Ще си ги следя от там вече.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: posh_ в пн, 12 фев 2018, 15:11
Закономерно злато за Фуркад. Изненада е второто място, но пък какво по-хубаво от изненади на ОИ.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: saleni в пн, 12 фев 2018, 15:23
Браво на Фуркад! Не съм му фен, но е добър, много е добър. Браво!

В този порой от грешки, логично на стълбицата са най-малко сгрешилите. Накефих се на шведа как си извоюва среброто. Браво! И колко беше щастлив на финала, май повече и от Мартен.

Норвежците - олеле! Не знам какво друго да кажа.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Agent Provocateur в пн, 12 фев 2018, 15:48
Норвежците - олеле! Не знам какво друго да кажа.
Не се съмнявам в тяхното финансиране обаче ;)
Красива, богата и подредена страна, обикаляхме я миналото лято (само еdна седмица за съжаление!) и много, много активни и спортни дори обикновените хора. Държах фронта и им се радвах, но като видях как копаят малки тунели за велоалеите, за да не влизат колоездачите в "нормалните" авто тунели завидях със зелена завист! Евала!
Извинете ме за лиричното отклонение, фен съм им!


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: saleni в пн, 12 фев 2018, 16:16
Норвежците - и аз съм фен. Болен при това.

Ах, как ви завидях благородно за посещението на страната. Това ми е мечтата.  

Айде, оплесках темата. Поднасям искрени извинения!  

Току - що норвежката Марин Лундби спечели олимпийската титла по ски скокове. Много се радвам. Тя изглежда такова лъчезарно дете. Умряха от студ девойките на този вятър и ниски температури.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в пн, 12 фев 2018, 19:52
Биатлон – мъже преследване (12.5 км)

1. Мартен Фуркад (Франция)
2. Себастиан Самуелсон (Швеция)
3. Бенедикт Дойл (Германия)

* Фуркад стана първия в историята дублирал златен олимпийски медал в преследването.
Голям шампион е Мартен, спор няма. Негов трети златен медал от олимпийски игри и общо пети медал от ЗОИ с което става най-успешният французин на ЗОИ
Уникален провал за най-добре подготвения и скъп отбор на олимпиадата - Норвегия. Дано се стегнат за следващите дисциплини, че досега тяхното представяне е пълен срам.

* Далмайер пък стана първата жена в историята направила дубъл на зимни олимпийски игри – спринт + преследванеСки свободен стил – мъже бабуни

1. Микаел Кинсгбъри (Канада)  newsm44
2. Мат Греъм (Австралия)
3. Даичи Хара (Япония)

Най-накрая!!! Еее, браво на абсолютния доминатор в този спорт. Краля на бабуните, великия Микаел Кинсбъри.  :bowuu: Толкова често стават драми на олимпийски игри за супер фаворитите, особено в подобни рискови спортове. Кинсбъри имаше всичко, само олимпийското злато му трябваше. Бе пристиснат до стената от поредния направил ръна на живота си, но този път големия шампион се събра и изтиска максимума от себе си в най-важния рън в кариерата си и успя!
Сензационен сребърен медал за озито и бронз за младия талант от Япония, Даичи Хара.Бързо пързаляне с кънки – жени 1500 м.

1. Ирен Вюст (Холандия) newsm44
2. Михо Такаги (Япония)
3. Марит Леенстра (Холандия)

Великата Вюст за пореден път пренаписа историята. Стана олимпиец номер 1 за Холандия с най-много медали, независимо дали става въпрос за зимни или летни олимпийски игри. 10 медал на олимпийски игри за Вюст. Нейна 5 олимпийска титла, с което изпревари колегата легенда, Свен Крамер. Двамата си правят някакво вътрешно състезание от което страдат всички останали...
За пореден път фаворит номер 1, който има водещия резултат в света и т.н. е победен в най-важния старт от холандец/ка. Царе са холандците да се форсират точно когато трябва, този спорт е истинска наука за тях.
Ски скокове - жени

1. Марен Лундби (Норвегия) newsm44
2. Катарина Алтхаус (Германия)
3. Сара Таканаши (Япония)

Никаква изненада тук. Лундби доминира тотално през сезона и спечели супер убедително. Това е най-категоричния и убедителен шампион до тук в игрите.
Тройката е същата от световната купа. Все едно някой е направил копи-пейст от генералното класиране за кристалния глобус.


* Уникална драма в кърлинга, както и се очакваше между руснаците и швейцарците. Буквално последния камък реши всичко. ОСР имаха отличен шанс, трябваше има двойка в последния енд при техен чук и пауър плей, но чоукнаха здраво.

Така утре за златото:
Канада - Швейцария

за бронза:
ОСР - Норвегия

Канада е абсолютен фаворит, въпреки че швейцарците се водят световни шампиони.
за бронза Норвегия е лек фаворит предвид психологическите проблеми на този форум за руското семейство (за тези, които не знаят двамата са съпрузи).


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в пн, 12 фев 2018, 19:53
след ден 3
 
1. Германия             4    1    2    7
2. Холандия             3    2    2    7
3. Норвегия             2    4    3    9
4. Канада               2    4    1    7
5. САЩ                  2    1    1    4
6. Франция              2    0    1    3
7. Швеция               1    1    0    2
8. Република Корея      1    0    0    1
8. Австрия              1    0    0    1
10. Япония              0    1    2    3
11. ОСР                 0    1    1    2
11. Чехия               0    1    1    2
13. Словакия            0    1    0    1
13. Австралия           0    1    0    1
15. Финландия           0    0    2    2
16. Италия              0    0    1    1
16. Казахстан           0    0    1    1

 
 
Канадците най-накрая се отпушиха. Германците печелят минимум по 1 златен медал всеки ден от игрите. Норвегия засега е ОК и няма място за паника, но биатлонистите им дънят сериозно нещата, като добавим и слабата форма на ски бегачките им, то класирането в спора за първото място наистина става интересно. Изглежда двама се карат, но защо не САЩ или Канада да изненадат накрая двата големи фаворита на букита и спецове. Засега холандците и американците печелят само в по един спорт - кънки и сноуборд. Браво на французите, време е и японците да мръднат напред в табличката. Засега въпреки че са минали само три дена азиатците са голямо разочароване, особено китайците. Но силните им дисциплини и на трите азиатски гиганти предстоят.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в пн, 12 фев 2018, 19:54
ден 5 (13.02.2018 г. вторник)

02:05 ч. Кърлинг смесени двойки – мач за 3/4 място *
13:05 ч. Кърлинг смесени двойки – * ФИНАЛ *

03:00 ч. Сноуборд – жени халфпайп – финален рън 1
03:30 ч. Сноуборд – жени халфпайп – финален рън 2
04:00 ч. Сноуборд – жени халфпайп – финален рън 3 ***
06:00 ч. Сноуборд – мъже халфпайп – квалификационен рън 1
06:56 ч. Сноуборд – мъже халфпайп – квалификационен рън 2

04:30 ч. Алпийска комбинация мъже –спускане
08:00 ч. Алпийска комбинация мъже –слалом ***

09:40 ч. Хокей на лед – жени/група А – Канада – Финландия
14:10 ч. Хокей на лед – жени/група А – САЩ - ОСР

10:30 ч. Ски бягане – спринт мъже/жени класика – квалификация ; следват 1/4 финал и 1/2 финали
14:25 ч. Ски бягане – спринт мъже/жени класика – Финал жени ***
14:34 ч. Ски бягане – спринт мъже/жени класика – Финал мъже ***

12:00 ч. Шорттрек – жени 500 м. – 1/4 финали
12:26 ч. Шортрек – мъже 1000 м. серии
13:11 ч. Шорттрек – жени 500 м. - полуфинали
13:32 ч. Шорттрек – мъже 5000 м. щафета – полуфинални серии
14:07 ч. Шорттрек – жени 500 м. – финал Б
следва: Шорттрек – жени 500 м. – финал А ***

12:30 ч. Спортни шейни – жени сингъл рън 3
следва: Спортни шейни – жени сингъл рън 4 ***

13:00 ч. Бързо пързаляне с кънки – мъже 1500 м. ***

= = =

8 финала


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в вт, 13 фев 2018, 05:00
Бронз за руснаците. :-)
Браво на тях. Бяха много по-добрия отбор, а и все пак са бивши световни шампиони. Норвегия ще се запомнят единствено с това, че нанесоха единствената загуба на канадците, след това много разочароваща тяхна игра.
Някой тук следи ли кърлинга, май имаше една фенка, която гледаше с мъжа си. :-)


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в вт, 13 фев 2018, 05:03
Сноуборд - халфпайп жени

1. Клое Ким (САЩ)  newsm44
2. Джао Лию (Китай)
3. Ариел Голд (САЩ)

Клое Ким спечели един от най-ясните златни медали на игрите. Уникална е. Третото и изпълнение бе фантастика.  :crazyeyes:
Доживяхме да видим двоен троен хеликоотер от жена на Олимпиада.  :crazy:
Първи медал в историята за Китай в дисциплината халфпайп.
Ариел Голд вчера в квалификацията на косъм влезна във финала. Бе сред първите в списъка и на последното 12 място даващо място за класиране във финала, но никой след нея (изредиха се едно 10/12 сноубордистки) не можа да я измести, сега пак чакаше ли чакаше за бронза и си го дочака.


Сега започва голямото шоу при мъжете. Жалко, много жалко за отсъствието на Юри ''Айпод'' Подладчиков. Без него няма да е същото.  :(
Дано Шон Уайт и японците компенсират.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Agent Provocateur в вт, 13 фев 2018, 06:05
Колкото се радвам за Клоуи толкова ми е мъчно за Кели Кларк... порязоха я, за мен тя трябваше да е с бронза!


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Графиня фон Вайсвурст в вт, 13 фев 2018, 06:12
Много добро каране на Марсел Хиршер в спускането за комбинация, само на секунда и половина е след водача Томас Дресен. И въпреки, че предпочитам олимпийското злато да отиде в Норвегия, не вярвам някой да може да спре Марсел.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Leonie в вт, 13 фев 2018, 06:14
И аз днес ще следя комбинацията при ски алпийски. И Марсел и Марко Шварц имат шансове за медал. Стискам палци.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Графиня фон Вайсвурст в вт, 13 фев 2018, 08:46
Честита титла в комбинацията на Марсел Хиршер.
Среброто и бронза отиват във Франция, което не ми е по вкуса, но няма идеално щастие.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Leonie в вт, 13 фев 2018, 08:57
Най-после олимпийско злато за Марсел! Браво, устоя на натиска и доказа класата си в слалома! :hibiscus::hibiscus::hibiscus:


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в вт, 13 фев 2018, 10:37
Алпийски ски - алпийска комбинация мъже

1. Марсел Хиршер (Австрия)
2. Алекси Пинторо (Франция)
3. Виктор Муфа-Жанде (Франция)


Тази тройка и бабите на село я знаеха. Първи златен медал на ЗОИ за Хиршер.
От развитието на състезанието обаче ясно се видя, че обстоятелствата му помогнаха решаващо за този златен медал, защото Пинторо му правеше по 1 секунда и малко на всички спускания тук в Пьонгачнг, а и по принцип е по-добрия спускач и ако спускането бе от оригиналния старт, а не от този за супер джи, сега щеше да се изпълнява марсилезата.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в вт, 13 фев 2018, 10:45
Днес е супер зрелищния и атрактивен спринт за двата пола.
Големите фаворити: Йоханес Клаебо и Стина Нилсон. Клаебо няма спиране. Това е най-ясния златен медал във всички спортове и дисциплини на тези игри.
Дано Майке Касперсен Фала някак си с опита успее да надделее, ама ме съмнява. Твърде силна е Стина Нилсон.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Invierno в вт, 13 фев 2018, 13:25
Страхотен Хиршър! :purple_heart:


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: saleni в вт, 13 фев 2018, 14:52
Без изненади в ски бягането -  Стине Нилсон и Йоханес Клаебо. Безапелационни. В стил - стой и гледай!! Браво!

Времето обаче продължава да е отвратително, поне на мен така ми изглежда от екрана.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: pepelyashka в вт, 13 фев 2018, 14:54
Ураааааа, сребро за Даяна Айтбергер!


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в вт, 13 фев 2018, 19:12
Ски бягане – жени спринт

1. Стина Нилсон (Швеция)
2. Майке Касперсен Фала (Норвегия)
3. Юлия Белорукова (ОСР)


Без изненади. Най-добрата през сезона спечели при това убедително. Фала вече е позагубила своята експлозивност, което също е нормално. Добър сребърен медал за нея. Браво на Белорукова от сборния отбор за бронза.Ски бягане – мъже спринт класически стил

1. Йоханес Клаебо (Норвегия)  newsm44
2. Федерико Пелегрино (Италия)
3. Александър Болшунов (ОСР)


Легендата за Клаебо официално започна. Най-ясния златен медал на игрите, бе спечелен без никакви проблеми. Спечелен при невиждано предимство в историята на спринта.
Клаебо стана най-младия олимпийски шампион в ски бягането, подобрявайки постижението на великия Гунде Сван.
Първи медал за Пелегрино на олимпийски игри, първи и за дебютанта Болшунов от сборния отбор.Спортни шейни - жени

1. Натали Гайзенбергер (Германия)
2. Даяна Айтбергер (Германия)
3. Алекс Гъф (Канада)


Женския вариант на Феликс Лох не трепна и със смазваща преднина спечели златото. Гайзенбергер официално стана GOAT, като стана първата жена в историята с 3 златни медала от олимпийски игри.
Отново обаче имаше шок в шейните с немско участие. Великата Татяна Хюфнер, настоящата световна шампионка беше втора с гарантиран медал с което щеше да пренапише също историята, но в последния 4 манш направи невероятни грешки по улея и остана без медал. Така немците изпуснаха нарисуван суип в коронната си дисциплина.
Алекс Гъф спечели първи медал в историята на Канада в шейните.
Това бе общо 20 титла за Германия от шейните от Нагано’ 1998 г. насам.Кърлинг – смесени двойки

1. Канада newsm44
2. Швейцария
3. ОСР


Във финала Канада буквално се подиграха със световните шампиони от Швейцария. Трагичен мач за Мартин Риос.
Канадците подценяват тази нова дисциплина и не се натягат на световните п-ва, но дойде олимпиадата, направиха ма бързо един звезден отбор без практика и минаха като на парад сред сработени и играещи от години заедно двойки. Просто канадците са толкова напред в кърлинга спрямо останалите нации както немците в шейните, американците в сноуборда, норвежците в ски бягането и т.н.
Това е второ олимпийско злато за Морис и Лоус.Шорттрек – жени 500 м

1. Ариана Фонтана (Италия) newsm44
2. Яра Ван Керкхоф (Холандия)
3. Ким Бутен (Канада)


Най-накрая злато за великата Фонтана, нейно 6 отличие от последните 4 олимпийски игри, но за първи път спечели златен медал. Браво. Фонтана изравни рекорда за 4 медала от 4 различни зимни олимпиади на великата Ян Ян А.
Китайките пропуснаха да пренапишат историята, като станат първата нация с 5 поредни победи в една и съща дисциплина на ЗОИ.
Бутен от Канада с три адванса стигна до финала, а там взе бронза пак след адванс, защото дисквалифицираха корейката Чой, която с два поредни олимпийски рекорда бе фаворит номер 1, но се провали.Бързо пързаляне с кънки – мъже 1500 м.

1. Келд Найс (Холандия)
2. Патрик Руст (Холандия)
3. Ким Мин Сеок (Република Корея)


Тоталната холандската доминация в този спорт продължава. Другите са под някакво иго от което измъкване няма. Правят невероятно неща през сезона и като дойде големия форум се появяват холандците и обират медалите.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в вт, 13 фев 2018, 19:14
след ден 4

1.   Германия             5    2    2    9
2.   Холандия             4    4    2   10
3.   Норвегия             3    5    3   11
4.   Канада               3    4    3   10
5.   САЩ                  3    1    2    6
6.   Франция              2    1    2    5
7.   Швеция               2    1    0    3
8.   Австрия              2    0    0    2
9.   Италия               1    1    1    3
10.  Република Корея      1    0    1    2
11.  ОСР                  0    1    4    5
12.  Япония               0    1    2    3
13.  Чехия                0    1    1    2
14.  Швейцария            0    1    0    1
14.  Словакия             0    1    0    1
14.  Австралия            0    1    0    1
14.  Китай                0    1    0    1
18.  Финландия            0    0    2    2
19.  Казахстан            0    0    1    1Тия немци и холандци нямат стигане.  :shock: Тамън някой измежду Норге, Юес или Канада спечели злато и германците отговарят. Немците продължават с това всеки ден от игрите да имат поне 1 златен медал. Утре им се очертават цели 2. На шейните и Далмайер. Ключово състезание за спора Гермния/Норвегия ще е северната комбинация. Задължително златния медал трябва да е за Норге или всичко свършва. Американците утре имат 2 гарантирани златни медала - на Шифрин и на Шон Уайт, така че ще дръпнат. За Канада не виждам злато утре, тези два изпуснати златни медала в свободните дисциплини, където бяха фаворити ще им тежат много.
Лошото обаче е, че отново има бързо пързаляне с кънки...  :lol:
Иначе днес скуадра адзура най-накрая избухна!  :bowuu: Първи медали за Швейцария и Китай.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в вт, 13 фев 2018, 19:15
ден 6 (14.02.2018 г. сряда)

Кърлинг – раунд робин
-
02:05 ч. мъже
Дания – Швеция
Канада – Италия
Република Корея – САЩ
Швейцария – Великобритания
-
07:05 ч. жени
Япония – САЩ
ОСР – Великобритания
Дания – Швеция
Швейцария – Китай
-
13:05 ч. мъже
Канада – Великобритания
Република Корея – Швеция
Швейцария – Италия
Норвегия – Япония

03:00 ч. Фигурно пързаляне – спортни двойки кратка програма

03:15 ч. Ски алпийски дисциплини – слалом жени 1 манш
06:45 ч. Ски алпийски дисциплини – слалом жени 2 манш ***

03:30 ч. Халфпайп мъже – финален рън 1
04:00 ч. Халфпайп мъже – финален рън 2
04:30 ч. Халфпайп мъже – финален рън 3 ***

05:10 ч. Хокей на лед – жени/група Б – Швеция – Пвейцария
09:40 ч. Хокей на лед – жени/група Б – Корея – Япония

08:00 ч. Северна комбинация – нормална шанца/10 км. бягане – ски скок
10:45 ч. Северна комбинация – нормална шанца/10 км. бягане – ски бягане ***

12:00 ч. Бързо пързаляне с кънки – жени 1000 м. ***

13:05 ч. Биатлон – жени индивидуално (15 км.) ***

13:20 ч. Спортни шейни – двойки – рън 1
следва: рън 2 ***

14:10 ч. Хокей на лед – мъже/група Б – Словакия – ОСР
14:10 ч. Хокей на лед – мъже/група Б – САЩ - Словения

= = =

6 финала


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Agent Provocateur в ср, 14 фев 2018, 06:43
Злато и трета титла за Шон Уайт в халфпайпа в абсолютно холивудски сценарий на състезанието. Феновете умряха и възкръснаха, Шон победи и плака и всички ние плакахме с него! Незабравим финал!


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в ср, 14 фев 2018, 06:59
Сноуборд - мъже халфпайп

1. Шон Уайт (САЩ)  newsm44
2. Аюми Хирано (Япония)
3. Скоти Джеймс (Австралия)


4 от 4 за щатите в сноуборда. Първи медал в историята за Австралия в мъжкия халфпайп.
Шон Уайт наистина е велик. Излиза последен и знае, че трябва да е перфектен и че при грешка си заминава. Само изключително силно подготвен психологически шампион може да го направи. Той си бе легенда и преди тези игри, сега вече е институция.
Иначе ме е яд за Хирано, защото страшно много го харесвам. Има най-сложните трикове в момента, но прегоря и не можа да изпълни перфектната си програма.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: saleni в ср, 14 фев 2018, 08:45

Не гледам сноуборд и не разбирам, но от любопитство проследих халфпайпа при мъжете. Абсолютно възхитена съм! Тези са нечовеци, уникални!!!!  :ommm: :ommm:

Браво на медалистите! На пръв поглед изпитах симпатия към японския състезател, но всички са страхотни!


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Графиня фон Вайсвурст в ср, 14 фев 2018, 11:42
Ерик Френцел отново с олимпийско злато в северната комбинация :trophy:
Шести златен медал за Германия :clap:


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: змия в ср, 14 фев 2018, 11:44
Защо е отложен старта в биатлона?


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: posh_ в ср, 14 фев 2018, 11:48
Много силен вятър има на стрелбището.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: BGM8199FM в ср, 14 фев 2018, 15:49
Край, мъжкият хокей започна!  :love:
Не мож ме мръдна от дивана.  :blush:


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в ср, 14 фев 2018, 15:49

На пръв поглед изпитах симпатия към японския състезател, но всички са страхотни!

Ами аз бях за него. Жалко, съвсем малко му трябваше, но него и съдиите не го обичат много, много иначе има най-сложните трикове в света. Жалко, че го нямаше най-големия ми любимец, ''Айпод'' Юри Подлатчиков.
Иначе Шот Уайт е GOAT и великан, но не го харесвам като човек. Арогантен, има вид на напушляк, имаше доста скандали и всякакви простотии с него, а в момента бившата барабанистка от музикалната му група го съди за сексуален тормоз.

по темата:
https://www.sportal.bg/news.php?news=709164

 :lol:


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в ср, 14 фев 2018, 15:50
Край, мъжкият хокей започна!  :love:
Не мож ме мръдна от дивана.  :blush:

за кой си? :-)


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в ср, 14 фев 2018, 15:51
Спортни шейни / двойки

1. Тобиас Вендъл/Тобиас Арлт (Германия)
2. Петер Пенц/Георг Фишлер (Австрия)
3. Тони Егерт/Саша Бенекен (Германия)


Култовите Тобита защитиха златото от Сочи, честно казано не го очаквах, но се радвам за тях. Егерт и Бенекен бяха абсолютни фаворити, тоталните доминатори последните години на всички фронтове, но ето дойде олимпиадата и за пореден път изненадка.
А накрая можеше да стане и поредната сензация и шок, защото Вендъл/Арлт малко преди края допуснаха груба грешка, загубиха скорост и се спасиха само от факта, че финала бе много близко. И така само 88 хилядни решиха златото.
Австрийците правят уникум олимпиада в шейните, едва ли и най-големия опитмист в Автсрия е мечтал за такова нещо.Северна комбинация – нормална шанца/10 км. бягане

1. Ерик Френцел (Германия)
2. Акито Уатабе (Япония)
3. Лукас Клапфер (Австрия)


Това състезание го проспах, защото първоначално ски скоковете бяха отложени, след това не съм гледал какво става, а гледах само багянето но предполагам, че за пореден път е имало циркове, като им гледам метражите. При този силен вятър си е било лотария и силните ски скачачи от Германия и Япония са се възползвали от рулетката. Не може да се процедира на олимпийски игри, просто не може.
Второ поредно злато за Френцел в тази дисциплина след Сочи. Ерик стана втория най-възрастен победител в тази дисциплина след норвежеца Тормод Кнутсен през Инсбрук’ 1964 г.
Жалко за Акито, за пореден път се проваля на олимпиада, явно и на този много силен комбинатор му е писано да си остане без олимпийско злато.Бързо пързаляне с кънки – жени 1000 м

1. Йорен Тер Морс (Холандия)
2. Нао Кодаира (Япония)
3. Михо Такаги (Япония)


Какво да коментираме... Това вече е извън всякакви рамки... Тер Морс я нямаше цяла година, 12 за световната купа, нищо особено като резултати и изведнъж на олимпиадата подобрява много силния олимпийски рекорд... Намирисват ми много силно тези неща, но холандците имат много силен гръб, а и без тях този спорт губи страшно много. Разбира се Йорен си бе сред фаворитите, най-малко заради името си. Тя е много силна на 1000 м. но явно след контузията в гърба е проспала сезона, за да е в топ форма за олимпиадата, надявам се, че това е по-обективната причина, а холандците са царе на това да са винаги форсирани за големия форум, докато другите топ нации издишат там. Наука явно. Трети златен олимпийски медал за холандката.
Двете топ фаворитки от Япония се провалиха. За Кодаира специално това бе нарисуван златен медал, но...


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в ср, 14 фев 2018, 15:52
след ден 5

1.   Германия             7    2    3   12
2.   Холандия             5    4    2   11
3.   САЩ                  4    1    2    7
4.   Норвегия             3    5    3   11
5.   Канада               3    4    3   10
6.   Франция              2    1    2    5
7.   Австрия              2    1    1    4
8.   Швеция               2    1    0    3
9.   Италия               1    1    1    3
10.  Република Корея      1    0    1    2
11.  Япония               0    4    3    7
12.  ОСР                  0    1    4    5
13.  Австралия            0    1    1    2
13.  Чехия                0    1    1    2
15.  Швейцария            0    1    0    1
15.  Словакия             0    1    0    1
15.  Китай                0    1    0    1
18.  Финландия            0    0    2    2
19.  Казахстан            0    0    1    1Пореден фантастичен ден за райхстага. Няма ли някой да ни избави от каските?  :shock: :ooooh:
Май ще трябва Дявола вече да се намесва, че стана застрашително за всички останали. Не искаме Фатерланд!  :D


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в ср, 14 фев 2018, 15:56
ден 7 (15.02.2018 г. четвъртък)
 
Кърлинг – раунд робин
-
02:05 ч. жени
Канада – Република Корея
Дания – Япония
Китай – ОСР
Великобритания – САЩ
-
07:05 ч. мъже
САЩ – Италия
Норвегия – Канада
Великобритания – Япония
Дания – Швейцария
-
13:05 ч. жени
Китай – Великобритания
Канада – Швеция
САЩ – Швейцария
Република Корея – Япония

03:00 ч. Скелетон – мъже - серия 1
следва: серия 2

03:00 ч. Ски алпийски дисциплини – гигантски слалом жени – 1 манш
04:30 ч. Спускане – мъже ***
06:45 ч. Ски алпийски дисциплини – гигантски слалом жени – 2 манш ***
 
03:30 ч. Фигурно пързаляне – спортни двойки – волна програма ***
 
04:00 – 07:45 ч. Сноуборд – Сноуборд крос мъже ***

05:10 ч. Хокей на лед – мъже/група C – Финландия – Германия
05:10 ч. Хокей на лед – жени/група А – САЩ – Канада
-
09:40 ч. Хокей на лед – мъже/група C – Норвегия - Швеция
09:40 ч. Хокей на лед – жени/група А – ОСР - Финландия
-
14:10 ч. Хокей на лед – мъже/група А – Чехия – Република Корея
14:10 ч. Хокей на лед – мъже/група А – Швейцария - Канада
 
08:30 ч. Ски бягане – жени индивидуално (10 км. свободен стил) ***

10:15 ч. Биатлон – жени индивидуално (15 км) ***
 
13:00 ч. Бързо пързаляне с кънки – мъже 10 000 м. ***
 
13:00 ч. Ски свободни дисциплини – жени акробатика – квалификация 1
13:45 ч. Ски свободни дисциплини – жени акробатика – квалификация 2
 
13:00 ч. Биатлон – мъже индивидуално (20 км) ***
 
14:30 ч. Спортни шейни – отборно ***
 
= = =

9 финала


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Tuon в ср, 14 фев 2018, 15:59
Жалко,че няма да вземат участие професионалните хокеисти от Канада и САЩ.
Следя Словакия и Канада.
Приличен.Първата третита беше истинско удоволствие. Жените също ги гледам,но мъжете са по-бързи,интересни и зрелещни.

П.П. Не очаквах толкова добро представяне от холандците,но германците са направо недостежими.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: BGM8199FM в ср, 14 фев 2018, 16:04
Край, мъжкият хокей започна!  :love:
Не мож ме мръдна от дивана.  :blush:

за кой си? :-)

Тривиално и скучно- за добрата игра и невероятното удоволствие, което ми доставя. Всъщност, мисля че за пръв път наистина нямам фаворит.  :blush:Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Tuon в ср, 14 фев 2018, 16:13
Моя грешка :blush:
Следя и двата мача (на единия само резултата),но идея си нямам Канда от къде дойде :blush:
Словения - САЩ 3-2 - последните минути бяха страхотни.
Словакия - Русия  3- 2 така си завърши

Излиза,че сочените за фаворити и в двата мача - загубиха.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в ср, 14 фев 2018, 17:25
Ами така е ще е без профитата от НХЛ. Изключително равностоен турнир се задава и ще има много драми и изненади. :-)
Не искам да съм на мястото на трньорите на Русия и САЩ в момента. Ще ги сринат в земата от критики, особено към сборная. Ами там когато се разбра със сигурност, че НХЛ няма да пусне играчите си, целия сезон на КХЛ (континентална хокейна лига) бе нагласен така че да се съобрази с олимпиадата и най-вече с подготовката на националния отбор на Русия. Взеха се цели петици от топ отборите им, най-вече СКА, подготвяха се като в лагер цял месец и бе спусната директива златен медал на всяка цена. Ха да видим сега каква ще я надробят. :-)


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Tuon в ср, 14 фев 2018, 17:48

Аз предпочитах да гледам руснаците,но при нас излъчиха съвсем очаквано мача на САЩ.
Всъщност САЩ водеше с 0 на 2 до 3-та третина.Още в началото на последната част словенците вкараха и малко преди края изравниха.Имаше продължение и вкараха пак и то в първите секунди.
Но не е имало толкова наказания както при Русия - Словакия.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в чт, 15 фев 2018, 05:35
Аксееееееееееееееееееееееееееееееееееел
Луууууууууууууууууууууууунддддддддддддддддд
Свиндаааааааааааааааааааааааааааааалллллллллллллллллллллл


Какъв златен дубъл за викингите!  :twisted: :twisted: :twisted:


 :party: :party: :party:


Спускане - мъже

1. Аксел Лунд Свиндал (Норвегия)  newsm44 newsm44 newsm44
2. Шетил Йенсруд (Норвегия)
3. Беат Фойц (Швейцария)

Краля на спускането, един от най-великите последните 10 години!
Втори златен медал за Свиндал след супер джито от Ванкувър. Свиндал стана първия норвежец спечелил спускането на зимни олимпийски игри.
Просто невероятно. Какво направи Аксел Лунд в долната половина на трасето. Йенсруд му водеше с 43 стотни на третата контрола, но накрая загуби с 12 стотни. Каква драма.
Лудо спускане.

Така един от най-тежките и престижни златни медали на тази олимпиада е норвежки и за човека, който най-много го заслужаваше след всичките контузии и липса на късмет през годините! Надявам се, че същото ще се повтори и с Линдзи.  :bowuu: :bowuu: :bowuu:


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Leonie в чт, 15 фев 2018, 05:47
I Love Axel! :sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart:


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Графиня фон Вайсвурст в чт, 15 фев 2018, 06:48
Много, много съм щастлива за любимеца ми Свиндал, както и за Йенсруд. :revolving_hearts:

Много съм щастлива и за Альона Савченко, която след толкова световни и европейски титли най-после има и олимпийска - поредно злато за Германия :) Изключителни с Бруно Масо - успяха да наваксат голямата разлика с китайчетата след кратката програма. :hibiscus:


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: saleni в чт, 15 фев 2018, 08:23

Много се радвам за двойната норвежка победа в спускането. Браво, Браво!!!

Аксел е невероятен, абсолютно си я заслужава титлата, след всички мъки през които мина. Помня като падна на Щрайф, толкова мъчно ми стана, правеше луд сезон, водеше за кристалния глобус и заради не добре почистено трасе отиде всичко по дяволите.  Но сега всичко си дойде на мястото. Браво и на Янсруд.

Ах, тези мои любими норвежанци! :purple_heart:

В мъжкия хокей ще е много забавно. Руснаците са тръгнали за титла, ама с тази игра дето я показаха вчера, не ми се видя шампионска.  Ще е интересно, това е сигурно.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: pepelyashka в чт, 15 фев 2018, 08:34
Альона! Най-после!


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Arwen88 в чт, 15 фев 2018, 08:55
Не вярвах, че ще спечелят златото.УНИКАЛНИ! Голяма борбеност и дух от нея и предприемане на ново начинание от страна на нейния партньор. Помня ги в началото като се сформираха като двойка - неусетно той я настигна с много воля и труд.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: saleni в чт, 15 фев 2018, 09:51
Още един златен медал за Норвегия - Р. Хага победи в индивидуалното бягане на  10 км. Марит Бьорген остана с бронзов медал. Браво! Хага дочака своята титла, след дълго време в сянката на Бьорген, Венг, Йохауг. Браво на момичето!

Както се и очакваше - Микаела Шифрин победи в гигантския слалом при жените. Никаква изненада.

Абсолютната изненада!!!! Шведката Хелена Йоберг спечели индивидуалния старт в биатлона!!! Невероятно, изключително!!!   С чиста стрелба, като цяло добро бягане и олимпийска титла!!!! ЕВАЛА!!!!!

Не ми се стори толкова силен вятъра, откъде дойдоха пак толкова грешки в стрелбата не знам.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в чт, 15 фев 2018, 12:58
Ски алпийски ски – жени гигантски слалом

1. Микаела Шифрин (САЩ)
2. Рагнхилд Мовинкел (Норвегия)
3. Федерика Бриньоне (Италия)


Втора олимпийска титла за Шифрин и то в по-трудната и дисциплина.
Аз лично очаквах титлата да отиде у Теса Уорли, не толкова Ребенсбург. Уорли, Шифрин, Мовинкел, нещо такова ми се въртеше в главата непосредствено преди старта, но Мика за пореден път доказа, че когато кара както може няма кой да я бие за момента. Но пак имаше драма в края. Съвсем малко преди финала, Шифрин направи груба грешка и на косъм бе да пропусне врата, като това и коства загуба от близо 50 стотни, но бе натрупала твърде голяма преднина по трасето и задържа. Браво на Шифрин и честито на Балета!
Страхотни медали за Мовинкел и Бриньоне, какъв ден за Норвегия в алпийските днес.Ски бягане – жени 10 км интервален старт – свободен стил

1. Рагнхилд Хага (Норвегия)
2. Шарлоте Кала (Швеция)
3. Марит Бьорген (Норвегия)
3. Криста Пармакоски (Финландия)


Невероятна Хага. Но така е когато си форсиран за олимпиадата, а не за комерсиалния Тур дьо ски... Йостберг и Венг са трупове в момента. Дано не прецакат норвежката щафета, че иначе няма да ги пуснат на летището вкъщи, като ги знам какви маниаци на ски бягането са норвежците...
Фантастична Кала. След златото в скиатлона, сега сребро и общо 6 медал от ЗОИ.
Кралица Марит Бьорген изравни постижението на Крал Оле Ейнар Бьорндален и вече двамата са с 12 медала от ЗОИ – абсолютния рекорд!
Трети медал от ЗОИ за Пармакоски.
Биатлон – жени индивидуално 15 км.

1. Хана Йоберг (Швеция)
2. Анастасия Кузмина (Словакия)
3. Лаура Далмайер (Германия)


Какво става?!?! Какво правят швеЦите на тази олимпиада???
Абсолютен шок е това, което се случва. Откъде ги извадиха шведите тези млади момчета и момичета, които и стрелят точно и бягат бързо.
Кузмина с нов олимпийски медал (четвърти), но със сигурност съжалява, защото е в чудовищна бегова форма, но направи 1 грешка повече отколкото трябваше...
Далмайер също изтърва златото заради грешката си още от първия си легнал. След това желязна, но при това ниво на Йоберг и Кузмина нямаше шанс при грешка.Фигурно пързаляне – спортни двойки

1. Альона Савченко/Бруно Масо (Германия)
2. Суй Венцзин/Хан Цун (Китай)
3. Мегън Дюамел/Ерик Радфорд (Канада)


Охх, от една страна страдам за любимците ми от Китай, най-магическата за мен спортна двойка, от друга страна се радвам за Альона, която сбъдна най-голямата си мечта и нейната приказка вече е завършена. Първо злато при петите олимпийски игри на Альона. Поклон.
Фантастична волна програма, нов световен рекорд и титла. Браво и на Бруно. След грубата му грешка в кратката програма тук бе железен. Но Цун/Суй сами са си виновни. Ако бяха изиграли волната без грешка сега щяха да са златни медалисти, но уви. За мен те винаги са били изключително силни психологически, но тук определено поддадоха.
Очакван от мен бронз за канадците. И за тях първи медал, със сигурност са щастливи, аз също съм щастлив, заслужават го.
За съжаление руснаците се провалиха, за тях тъжа, толкова са грациозни, но не може за всеки медал. Трябва много да подобрят волната си програма, не само до техническите грешки, но цялостната им визия и начин на изпълнение.Сноуборд – мъже крос борд

1. Пиер Волтие (Франция)
2. Джарид Хюс (Австралия)
3. Рехино Ернандес (Испания)


Тук без изненади. Топ фаворита си защити златото от Сочи.
Както редовно става в този спорт имаше куп сблъсъци и за съжаление тежки контузии. Изкараха трима сноубордисти обездвиижени на носилка, а един от фаворитите, руснака Николай Олюнин е със счупен крак.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в чт, 15 фев 2018, 13:00
Рекордите, които подобри Свиндал:  8)

1) Втора олимпийска титла. Става втория норвежец с повече от 1 златен медал в алипските ски. След великия Киетил Андре Аамод
2) Стана най-възрастния олимпийски шампион в алпийските ски
3) Първи златен медал в спускането изобщо в историята за Норвегия на ЗОИ
4) Не е имало дубъл в спусканто на ЗОИ от 1988 г. в Калгари. Тогава – Пирмин Цюрбриген и Петер Мюлер от Швейцария
5) Първия алпиец с титли в спускането от СП и ЗОИ
6) Единствения алпиец с победи на ЗОИ и в двете скоростни дисциплини (спускане и супер джи)

 :bowuu:


В кърлинга, Кевин Куи буквално мъкне на гърба си канадците, а това не е добър знак за конкуренцията, защото и другите са невероятни и ако се разиграят ще стане страшно. Култовите шарени панталони от Норге можеха да измъкнат мача, но Куи направи три последователни уникални камъка в 8 и 9 енд и ги измъкна. Гледайте ударите на Куи, това бе лекция на тема кърлинг. Улсруд явно се сдуха от всичко това и направи безобразни неща, като чоукна супер мощно. Улсруде, Улсруде кога ще се откажеш, че и Норге да вземе нещо на голям форум...
При жените шокиращи загуби на супер фаворитките Канада и Шотландия. Световната шампионка Рейчъл Хоман бе неузнаваема, както и отбора и срещу корейките, но корейките поне са опасни, докато Мюърхед и нейната Шотландия бяха пометени от слабия обор на щатите.

В хокея,
23 поредна победа на ЗОИ за женския отбор на Канада. Американките изглеждат по-силни от всякога и в големи периоди от мача доминираха, но според мен те вече имат много дълбок комплекс от Канада що касае срещи на най-големия спортен форум и явно не могат да избягат от него. Натискат, играят, пропускат, удрят греди (цели 3 в мача), а канадките правят една атака и шайбата влиза. Това е положението.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: saleni в чт, 15 фев 2018, 14:46
:trophy:Титла за Йоханес Бьо!!!! Браво!!!! :trophy: Много се радвам. Аз го харесвам, въпреки че е крайно непредсказуем.

Ще си отдъхнат малко норвежците.

Спаси го силното бягане и факта, че Мартен Фуркад сам се закопа. Тъкмо си мислех "Мартен ги изяде" и той пропусна последните два изстрела. Много кофти.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: H0uSse_Baby в чт, 15 фев 2018, 14:47
Колко ме е яд за Фуркад и шведите, не е истина! Само за Фак се радвам. Нашите също се справиха много прилично, ама тази стрелба, особено при Владо... няма оправия.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Invierno в чт, 15 фев 2018, 15:02
Мда, Мартен сам се би в това състезание. Но пък ми се насълзиха очите докато гледах как се радва Йоханес. Норвежецът си заслужи златото.
Шведите правят абсолютен фурор в биатлона. Направо избухнаха, адмирации, за което!

Нашите момчета бяха по-добре днес. Яд ме е за Владо, само ако беше подобрил стрелбата... а толкова добър беше бегово. Не знам какво става с Анев, много слабо бягане днес. И продължава да се държи много неадекватно, по-добре изобщо да не дава интервюта.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в чт, 15 фев 2018, 15:13
Биатлон - мъже индивидуално 20 км.

1. Йоханес Бьо (Норвегия)  newsm44 newsm44 newsm44
2. Яков Фак (Словения)
3. Доминик Ландертингер (Австрия)


Първа индивидуална олимпийска титла и общо втора за великия Бьо.  :party: 8) :twisted:
Втори остана човека за големите форуми, Яков Фак, а трети още един великан, доминатора от Австрия, Ланди.
Първо злато в биатлона за Норге и сега вече като се отпушат става страшно. Остава масов старт и две щафети. Днес всички бяха на ниво, малко или повече...
Огромен провал за Фуркад в коронната му дисциплина. Това си бе шокиращо. Пристигна за последна стрелба с нули и дори 1 грешка му даваше златото и започна с 3 от 3, пак се направи на велик за 20 от 20 и да вдига после юмрука и да чупи стойки, но съдбата го наказа за арогантността му пускайки два сватбарски изстрела. Ето, че и той е човек и той бърка.
Супер престижно 19 място за Владко Илиев.
Това бе състезание номер 1 в биатлона до тук като драми и обрати.  :crazyeyes: :)


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Графиня фон Вайсвурст в чт, 15 фев 2018, 15:40
Киселата мутра на Фуркад на финала днес направи деня още по-хубав.
Честито първо олимпийско злато на малкото Бьо, надявам се да има поне още 2 на тази олимпиада :clap:


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в чт, 15 фев 2018, 15:44
Бързо пързаляне с кънки

1. Тед-Ян Блумен (Канада) newsm44
2. Йорит Бергсма (Холандия)
3. Никола Тумолеро (Италия)


Натирения от Холандия, Блумен отмъсти на родината си и би холандците в класиката 10 000 м.  :-D
Всъщност нищо кой знае какво не е станало, защото канадецът всъщност е натурализиран холандец. Как само ги обичам тези неща, но това е положението...
Невероятен бронз за Тумолеро. Брависимо. Тотален крах за великия Свен Крамер, който завърши едва шести.
Спортни шейни - щафета

1. Германия (Натали Гайзенбергер / Йоханес Лудвиг / Тобиас Вендъл и Тобиас Арнолд) newsm44
2. Канада (Алекс Гъф / Сам Едни / Тристан Уокър и Джъстин Снит)
3. Австрия (Маделене Егле / Давид Глайршер / Петер Пенц и Георг Фишлер)

За съжаление култовите шейнички свършиха. Днес бе смесената щафета. Или: жена/мъж/двойка.
Германия напълно логично и очаквано спечелиха златото по супер убедителен начин, но изненадката тук е, че Канада се пребори с Австрия за среброто, а отделно от това, американците бяха сочени за фаворити за медал, но Самър Бричър, голямата им звезда ги провали.
Великия Феликс Лох остана без нито един медал, защото по традиция баща му, който е и треньор на бундестима слага в щафетата този, който е с най-предното класиране в индивидуалното.
Гайзенбергер вече си има 4 златни олимпийски медала  :first:
Тобитата са вече с три златни медала. :-)


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в чт, 15 фев 2018, 16:05
след ден 6

1.   Германия             9    2    4   15
2.   Норвегия             6    7    4   17
3.   Холандия             5    5    2   12
4.   САЩ                  5    1    2    8
5.   Канада               4    5    4   13
6.   Швеция               3    2    0    5
7.   Франция              3    1    2    6
8.   Австрия              2    1    3    6
9.   Италия               1    1    3    5
10.  Република Корея      1    0    1    2
11.  Япония               0    4    3    7
12.  Австралия            0    2    1    3
13.  Словакия             0    2    0    2
13.  Китай                0    2    0    2
15.  ОСР                  0    1    4    5
16.  Чехия                0    1    1    2
16.  Швейцария            0    1    1    2
18.  Словения             0    1    0    1
19.  Финландия            0    0    3    3
20.  Казахстан            0    0    1    1
20.  Испания              0    0    1    1


Първи медал за Словения и Испания. Австралия и Словакия са пред Русия в класирането по медали?!
Много силен ден за Норвегия с 3 златни медала, но германците не се дават и взеха цели 2, така че преднината им бе намалена само 1. Холандците се пропукаха най-накрая в кънките и вече са трети. Силен ден и за Канада и САЩ.
Япония все още чака първия си златен медал. Китай също. Корейците пък са само с 1 златен медал. Провал до тук за азиатските тигри.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в чт, 15 фев 2018, 16:07
ден 8 (16.02.2018 г. петък)
 
Кърлинг – раунд робин
-
02:05 ч. мъже
Италия – Дания
Норвегия – Република Корея
Швеция – САЩ
-
07:05 ч. жени
Дания – Канада
Република Корея – Швеция
Швеция – ОСР
-
13:05 ч. мъже
Япония – Швейцария
Швеция – Великобритания
Дания – САЩ
Канада – Република Корея
 
02:30 ч. Скелетон мъже – серия 3
04:15 ч. Скелетон мъже – серия 4 ***
13:20 ч. Скелетон жени – серия 1
14:30 ч. Скелетон жени – серия 2
 
03:00 ч. Фигурно пързаляне – мъже кратка програма
 
03:00 – 05:56 ч. Сноуборд крос жени ***
 
03:00 ч. Алпийски ски – жени слалом 1 манш
04:00 ч. Алпийски ски – мъже супер джи ***
06:15 ч. Алпийски ски – жени слалом 2 манш ***
 
05:10 ч. Хокей на лед – мъже/група Б – САЩ – Словакия
09:40 ч. Хокей на лед – мъже/група Б – ОСР – Словения
14:10 ч. Хокей на лед – мъже/група C – Финландия - Норвегия
14:10 ч. Хокей на лед – мъже/група C – Швеция - Германия
 
08:00 ч. Ски бягане – мъже индивидуално (15 км. свободен стил) ***
 
13:00 ч. Бързо пързаляне с кънки – жени 5000 м ***
 
13:00 ч. Ски свободни дисциплини – жени акробатика – финал 1
13:29 ч. Ски свободни дисциплини – жени акробатика – финал 2
13:52 ч. Ски свободни дисциплини – жени акробатика – финал 3 ***
 
14:30 ч. Ски скокове – индивидуално голяма шанца - квалификация
 
= = =
 
7 финала


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Leonie в пт, 16 фев 2018, 05:58
Матиас спечели супер G !  (И спаси австрийците от резил)! Браво и на Беат Фойц!

Стискам палци за Венди Холденер! :hibiscus:

........................

Бронз за  Кати Галхубер в слалома!:tulip::tulip::tulip:


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: H0uSse_Baby в пт, 16 фев 2018, 06:19
Чудесно представяне на Сани, жалко, че накрая не успя, но просто убийствена конкуренция. :heart_eyes:


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Графиня фон Вайсвурст в пт, 16 фев 2018, 08:56
Малко закъсня сякаш Сани на старта и после така и не успя да намери удобен момент за атака. Много ми се искаше да вземе медал, но и шестото място е успех


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: saleni в пт, 16 фев 2018, 10:23
Последните години много рядко гледам фигурно пързаляне. Само мъжете и само Юзуру Ханю.

Изключителен фигурист. Толкова красота и изящество има в изпълненията му, толкова нежност. Винаги ме пленява. Днес кратката му програма беше страхотна. Надявам се да успее да спечели титлата при мъжете.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в пт, 16 фев 2018, 10:58
Вълшебен Юзу, просто нямам думи  :party: :love:

Браво на Сани за финала. Това и бе максимума, а след лошия старт и при тази конкуренция нямаше шанс да прогресира.

в женския кърлинг се пече сензация. Фаворит номер 1 на специалисти и букита, супер отбор на Канада със скип Рейчъл Хоуман, световни шампионки от 2017 г. без нито една загуба в хода на турнир до тук са 0-3?! Три поредни загуби, две поредни в екстра енд, груби грешки, просто нямам думи. Сега вече трябва да бият наред или ще станем свидетели на най-големия резил в историята и Канада, да не могат да се класират за полуфиналите.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Vilichka в пт, 16 фев 2018, 12:16
Великолепни Ханю и Фернандес, изпълнението на Алиев също ме грабна!


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в пт, 16 фев 2018, 13:00
Ски алпийски дисциплини – жени слалом

1. Фрида Хансдотер (Швеция)
2. Уенди Холденер (Швейцария)
3. Катарина Галхубер (Австрия)


Сензационно състезание. Асболютния доминатор, Мика Шифрин остана извън тройката, а уж това бе най-сигурния златен медал в ските изобщо наред със спринта в бягането за Клаебо.
Третото място на Галхубер е мега шок. Австрийката има само едно 5 място за световната купа, но тя е още на 21 г. тепърва навлиза в този спорт. Този сезон и е едва втория за СК и първия пълноценен. Ще я следим занапред наред с шведските бомби в биатлона.
Браво на Хансдотер, тя си е постоянно класна слаломистка. Холденер пък е вечно втората...


Ски алпийски дисциплини – мъже супер джи

1. Матиас Майер (Австрия)
2. Беат Фоц (Швейцария)
3. Шетил Йенсруд (Норвегия)


Второ злато за Майер?! ШОК.
Матиас се изравни със Свиндал, като единствените в историята с дубъл спускане/супер джи на олимпийски игри.
Фойц с втори медал на тази олимпиада, Йенсруд също, а общо 5 медал за него на ЗОИ, с което се изравнява с легендите Алберто Томба и Ласе Кюс.Ски бягане – индивидуално мъже (15 км)

1. Дарио Колоня (Швейцария)
2. Симен Крюгер (Норвегия)
3. Денис Спицов (ОСР)


Четвърти златен олимпийски медал за великия Дарио. Трети в тази дисциплина, нещо което никой друг в историята не е правил, дори великите Бьорн Дели и Гунде Сван. Каквото и да се каже ще е малко. Титан!
Сензационния победител от скиатлона доказа, че няма нищо случайно и отсрами норвежците в исторически най-слабата им дисциплина в ски бягането.
Невероятен бронзов медал за Спицов. Молодец!Скелетон - мъже

1. Сунгбин Юн (Република Корея)
2. Никита Трегубов (ОСР)
3. Дом Парсънс (Великобритания)

Сензационната корейска ракета избухна и на домашния улей, където направи цели 3 поправки на трак рекорда. Това бе един от най-ясните медали на олимпийските игри в Пьонгчанг.
Първи медал изобщо за целия континент Азия в улейна дисциплина (бобслей, шейни и скелетон).
Първи медал и за Великобритания на тези игри в техния най-силен зимен спорт – скелетона.Сноуборд – жени крос борд

1. Микела Мойоли (Италия)
2. Жулия Перейра де Соуса Мабило (Франция)
3. Ева Самкова (Чехия)


Шесто място за Сани Жекова. Целта минимум бе изпълнена - място на финала.
Микела бе много силна в Пьонгчанг и златото и е логично. Тя доминира и през световната купа този сезон.
Втори олимпийски медал за Самкова, а французойката е едва на 17 г. и всички специалисти и вещаят звездно бъдеще, така че няма нищо случайно.
Жалко само за великата Линдзи Джакобелис, явлението в този спорт така и ще остане без злато на ЗОИ.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в пт, 16 фев 2018, 17:56
Ски свободен стил – жени акробатика

1. Хана Хускова (Беларус)
2. Ксин Жан (Китай)
3. Фанюй Кон (Китай)


Тук изненадваща победа за 25 г. Хускова. Фаворитките бяха китайките и великата Ала Цупер, която дойде за защита на златото от Сочи, но се провали във финалния си опит. Другата голяма фаворитка, китайката Сюй Минтао отпадна във втория финален рън.
Беларус инвестира много в този спорт и ето, че това се отплаща на втора поредна олимпиада.
Бързо пързаляне с кънки – жени 5000 м.

1. Есме Висер (Холандия)
2. Мартина Сабликова (Чехия)
3. Наталия Воронина (ОСР)


Холандското иго в кънките продължава.
Есме Висер или новата Ирен Вюст направи забележително бягане и смачка буквално конкуренцията. Специалистите вещаят бляскаво бъдеще за Висер, която е само на 22 г.
Втора остана институцията в този спорт – живата легенда на кънките Мартина Сабликова. Шести медал на ЗОИ за чехкинята. Очаквано, тя е в края на своята кариера и се очакваше младата холандка да я победи. Сабликова един вид предаде щафетата на бъдещата доминаторка в дистанционните бягания в кънките.
Бронз за правещата страхотен сезон в световната купа Воронина от сборная отбор.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в пт, 16 фев 2018, 17:56
след ден 7

1.   Германия             9    2    4   15
2.   Норвегия             6    8    5   19
3.   Холандия             6    5    2   13
4.   САЩ                  5    1    2    8
5.   Канада               4    5    4   13
6.   Швеция               4    2    0    6
7.   Франция              3    2    2    7
8.   Австрия              3    1    4    8
9.   Италия               2    1    3    6
10.  Република Корея      2    0    1    3
11.  Швейцария            1    3    1    5
12.  Беларус              1    0    0    1
13.  Япония               0    4    3    7
14.  Китай                0    3    1    4
15.  ОСР                  0    2    6    8
16.  Чехия                0    2    2    4
17.  Австралия            0    2    1    3
18.  Словакия             0    2    0    2
19.  Словения             0    1    0    1
20.  Финландия            0    0    3    3
21.  Казахстан            0    0    1    1
21.  Испания              0    0    1    1
21.  Великобритания       0    0    1    1


На върха бе спокойно. Това бе първия ден от началото на игрите в който Германия не спечели златен медал. Норвегия обаче не се възползва, а шансове имаше.
Холандия взе дежурното си злато в кънките. Провален ден за щатите, които разчитаха много на Шифрин, Чен и Джакобелис, но и тримата се провалиха, като само Мика има оправдание. Швейцария се отпуши яко и взеха три медала за един ден и ако Холденер не беше чоукнала за пореден път щяха да са след големия враг от Австрия в класирането по нации.
Първи медали за Беларус (и то златен) и Испания.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в пт, 16 фев 2018, 17:57
ден 9 (17.02.2018 г. събота)

Кърлинг – раунд робин
-
02:05 ч. жени
Швейцария – Швеция
ОСР – САЩ
Япония – Китай
Дания – Великобритания
-
07:05 ч. мъже
Република Корея – Великобритания
Швейцария – Норвегия
Канада – Швеция
Япония – Италия
-
13:05 ч. жени
ОСР – Япония
Китай - Дания
Република Корея – Великобритания
САЩ – Канада

03:00 ч. Ски свободни дисциплини – жени слопстайл – квалификационен рън 1
03:52 ч. Ски свободни дисциплини – жени слопстайл – квалификационен рън 1
06:00 ч. Ски свободни дисциплини – жени слопстайл – Финал рън 1
06:28 ч. Ски свободни дисциплини – жени слопстайл – Финал рън 2
06:56 ч. Ски свободни дисциплини – жени слопстайл – Финал рън 3 ***
13:00 ч. Ски свободни дисциплини – мъже акробатика – квалификация 1
13:45 ч. Ски свободни дисциплини – мъже акробатика – квалификация 2

03:00 ч. Фигурно пързаляне – мъже волна програма ***

04:00 ч. Ски алпийски дисциплини – жени супер джи ***

05:10 ч. Хокей на лед – мъже/група А – Канада – Чехия
05:10 ч. Хокей на лед – жени/плейоф 1/4 финал – ОСР – Швейцария
-
09:40 ч. Хокей на лед – мъже/група А – Република Корея – Швейцария
09:40 ч. Хокей на лед – жени/плейоф 1/4 финал – Финландия - Швеция
-
14:10 ч. Хокей на лед – мъже/група Б – ОСР – САЩ
14:10 ч. Хокей на лед – мъже/група Б – Словения - Словакия

13:15 ч. Биатлон – жени масов старт (12.5 км.) ***

11:30 ч. Ски бягане – щафета жени (4х5 км.) ***

12:00 ч. Шорттрек – жени 1500 м. серии
12:44 ч. Шорттрек – мъже 1000 м. 1/4 финали
13:13 ч. Шорттрек – жени 1500 м. полуфинали
13:43 ч. Шорттрек – мъже 1000 м. полуфинали
14:05 ч. Шорттрек – жени 1500 м. Финал ***
14:21 ч. Шорттрек – мъже 1000 м. Финал ***

13:20 ч. Скелетон – жени серия 3
14:45 ч. Скелетон – жени серия 4 ***

14:30 ч. Ски скокове – голяма шанца – 1 кръг
15:30 ч. Ски скокове – голяма шанца – финален кръг ***

= = =

9 финала


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Leonie в сб, 17 фев 2018, 07:12
Ей, изпуснах голямото шоу и невероятната победа на чехкинята в супер-G при жените. Все пак Ана остана със сребро и показа достойна реакция дори в такъв момент. :tulip::tulip::tulip:


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Графиня фон Вайсвурст в сб, 17 фев 2018, 08:18
На мен ми е мъчно за Анна, ужасно е да загубиш златото с 1 стотна.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Leonie в сб, 17 фев 2018, 08:31
Щом си в този спорт трябва да си готов и на такива ситуации. Сега си загубил, утре може да спечелиш с една стотна. Това са правилата на играта - точни и обективни.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в сб, 17 фев 2018, 09:55
Ски свободни дисциплини – жени слопстайл

1. Сара Хьофлин (Швейцария)
2. Матилде Гремо (Швейцария)
3. Изабел Аткин (Великобритания)


Швейцарски триумф в слопстайла. Напълно изненадващи приьорки, класирането няма нищо общо със СК, а пък големите фаворитки от Канада, призьорките от Сочи се провалиха още на квалификацията.
Това е спорта, който най-малко харесвам. Излишно прахосване на безумни медали.
Слопстайла и халфпайпа са създадени само за сноуборд, а не за ски, но както и да е.Ски алпийски дисциплини – жени супер джи

1. Естер Ледецка (Чехия)  :shock:
2. Ана Файт (Австрия)
3. Тина Вайрайтер (Лихтенщайн)


Най-шокиращото състезание на тези олимпийски игри. Такова чудо отдавна не се бе случвало, да не кажа никога.
Естер Ледецка се спусна с номер 26, Ана Файт отдавна вече бе обявена за победителка по агенции и медии, дори и Томас Бах слезна при нея да я прегърне и изведнъж, чехкинята която забележете за цялата си кратка кариера като алпийка има само едно място в топ 10 (7 място в спускането в Лейк Луис) направи спускането на живота си и спечели с 1 стотна разлика?!?! На финала Естер не знаеше какво се случва. Това ще е момента на тези игри, не вярвам да се случи нещо по-сензационно от това. А състезанието се нарежда в топ 3 по драма и атрактивност на игрите.
Първо Линдзи Вон се провали с шокиращия и фатален БИБ 1, после Лара Гут допусна грешки и все пак поведе, но нормално Тина Вайрайтер я измести, но забележете пак с 1 стотна. Голямата фаворитка, София Годжа също с провал след каскади по трасето и великата Ана Файт, кото преживя какво ли не се спусна, би Тина с 10 стотни и щеше да стане първата в историята защитила олимпийско злато в супер джито. И така докато се появи Ледецка...
Първа олимпийска титла за Чехия в историята на алпийските ски на зимни олимпийски игри.
Ледецка може да пренапише историята и да стане първата в историята с 2 златни медала на една олимпиада от 2 различни спорта.Фигурно пързаляне - мъже

1. Юзуру Ханю (Япония)  :love: newsm44 :love: newsm44
2. Шома Уно (Япония)
3. Хавиер Фернандес (Испания)


Юзуру Ханю влезна в историята правейки най-трудното нещо в цялата история на всички зимни спортове. Защита на титлата в мъжкото фигурно пързаляне. Нещо, което за последно бе направено през 1952 г. Така с 2 олимпийски титли, 2 световни титли и 4 гран при титли, държейки трите световни рекорда в този спорт (кратка, волна и общ сбор) имаме честта и привилегията да гледаме вече и официално, най-великия за всички времена. Във всеки спорт си има някой, който е над всички останали, в този спорт това е Ханю.  :bowuu:
И тази титла бе постигната с контузия, със само едно официално състезание за целия сезон, проведено през ноември. Просто невероятно.  :bowuu:
Втори остана може би неговия приемник и наследник, невероятния Шома Уно. Трети остана една от легендите на този спорт, Хави Фернандес, негов първи медал от ЗОИ.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: saleni в сб, 17 фев 2018, 11:50
:trophy:Много се радвам за Юзуру Ханю!!! :trophy:Прекрасен, невероятен!! Такава наслада е до го гледаш! Уникално! 

Страхотен беше и Шома Уно. Японците просто са по-добри от отстаналите и си личи!

Сега чакаме ски -скоковете. :purple_heart:


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Leonie в сб, 17 фев 2018, 12:05
Такааа, след първоначалното вцепенение от победата на Ледецка, и ровене тук-там, мога да кажа, че обяснението не е толкова невероятно и дори логично. Първо, всички фаворитки допуснаха грешки, включително и Ана и не можаха да постигнат добро време. Второ, Ледецка е тренирала заедно с австрийския ски отбор, т.е имала е стабилна подготовка и дори е забелязана от треньорите. Трето, преходът като двукратна световна шампионка по сноуборд към ски алпийски не е толкова труден. С две думи, Ледецка е използвала моментът на слабост при другите и е показала без какъвто и да е натиск възможностите си. Браво на нея и успех в сноуборда! :hibiscus:
Много забавно беше изказването на Ана, като стана ясно, че е втора: Надявам се да остане така.:smiles:
Определено още дълго ще има да се говори по темата. Направо сценарий за холивудски филм.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: змия в сб, 17 фев 2018, 12:23
Много се радвам за Норвежката щафета, Хага и Бьорген са голяма работа.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в сб, 17 фев 2018, 12:26
Хага е най-добрата на тази олимпиада, спор няма.
Върна от гробищата норвежката щафета, а после кралица Марит показа на младата Стина Нилсон коя е най-великата в историята на този спорт.
Страхотна победа за Норвегия. Върнаха си трона в женската щафета.  :bowuu: 8)


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в сб, 17 фев 2018, 12:56
Ски бягане - жени щафета (4x5 км)

1. Норвегия (Ингвилд Флугстад Йостберг, Астрид Якобсен, Рагнхилд Хага, Марит Бьорген)  newsm44 newsm44
2. Швеция (Ана Хааг, Шарлоте Кала, Еба Андерсон, Стина Нилсон)
3. ОСР (Наталия Непряева, Юлия Беларукова, Анастасия Седова, Анна Нечаевская)

Норвегия спечели най-важното състезание в женското ски бягане, утре е гвоздея при мъжете. Мъжката щафета по ски бягане се води топ 3 по значимост на зимни олимпийски игри.
Четвърта титла в историята за Норвегия в женския спринт. Провалът в Сочи бе отсрамен.
Кралица Марит Бьорген спечели 7 златен медал от ЗОИ, пред нея са само легендите Оле Ейнар Бьорндален и Бьорн Дели с 8 златни отличия. Марит Бьорген изравни и великия Олей Ейнар на върха на класацията с най-много медали от ЗОИ - 13.
Сега може много да се дискутира по постовете и кой къде сбъркал, то след финала е лесно... Лично според мен изключването на Хейди Венг бе правилна. Да, Якобсен (която бе жертвана в класиката, нейната сила не е в този стил) загуби страшно много, но според първоначалните планове, Норвегия не трябваше да изостава с повече от 35 секунди след 2 пост. Е, Якобсен се справи, защото предаде на Хага на 29 секунди. След което Рагнхилд включи турбото, навакса изоставането и остави нещата да се решат рамо до рамо между Бьорген и Нилсон. Правилно Марит тръгна напред да я измори с темпо, защото на финален спринт щеше да бъде разбита от Нилсон. Просто невероятни тактици са норвежците. :-)
Венг е в трагична форма и според мен щеше да изостане с повече от 40 секунди и Норвегия щеше да каже сбогом на мечтата за злато.Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Vilichka в сб, 17 фев 2018, 13:06
Изтървах спортните двойки във фигурното пързаляне по Евроспорт. Някой да има идея къде мога да ги изгледам онлайн или пък да излъчват по някой канал повторение?


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: saleni в сб, 17 фев 2018, 16:17
Пълно разочарование в ски скоковете.

Камил Щох стана олимпийски шампион на голямата щанца. Ужас, ужас. Толкова да ме дразни това надуто човече! :rage: :rage: Норвежците как все не могат да се справят при вятър в гърба.

Единственото хубаво нещо е сребърния медал на Андреас Велингер.

Ще се опитам да забравя това състезание колкото се може по-бързо


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Графиня фон Вайсвурст в сб, 17 фев 2018, 16:33
Днес ми е много крив ден - поне 3 златни медала отидоха при спортисти, които недолюбвам - Ледецка, Стох, Кузмина - кошмар :imp:


Скрит текст:
Сега само Григор може да оправи кривия ден :heart_eyes:


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Leonie в сб, 17 фев 2018, 17:57
И за австрийците беше каръшки ден. Чакаме утре Марсел да се развихри!


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Петенце Цветенце в сб, 17 фев 2018, 18:49
Стох го гледах в документалния филм за полския отбор и не че имам нещо против него, но по-голямо мрънкало и то спортист не съм виждала досега. Стори ми се много слабохарактерен като човек.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: змия в сб, 17 фев 2018, 18:53
Стох го гледах в документалния филм за полския отбор и не че имам нещо против него, но по-голямо мрънкало и то спортист не съм виждала досега. Стори ми се много слабохарактерен като човек.

По-голямо мрънкало от Анев ли е?


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Петенце Цветенце в сб, 17 фев 2018, 19:02
Стох го гледах в документалния филм за полския отбор и не че имам нещо против него, но по-голямо мрънкало и то спортист не съм виждала досега. Стори ми се много слабохарактерен като човек.

По-голямо мрънкало от Анев ли е?
Ами той не си е позволявал да обвинява всички останали за неуспехите си. Имах предвид, че надълго и нашироко обясняваше колко му е трудно, колко го боли, колко се притеснява, как едвам диша. Стори ми се нервен, хипохондричен и със слаба психика. Иначе като характер не изглежда лош, правят добро впечатление като двойка с жена си, която му е и личен треньор и чиято емоционална подкрепа според мен много помага за успехите му. В двойката тя е по-силният и стабилен характер. Също забелязах, че обича децата.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: saleni в сб, 17 фев 2018, 19:37
Щох последните години с успехите, които натрупа, започна да се държи надменно и надуто. Гледаш как се усмихва, как ръкопляска на другите, обаче се усеща, че не е искрен. Дори и в полската преса имаше коментари, че държи вниманието да е насочено изцяло към него. И винаги обяснява как е имал проблеми с колената, колко болки търпи, как му е трудно, сякаш другите момчета тренират и скачат между другото. Само той "горкият" толкова много се труди. Айде холам!  :smiling_imp:

Например Андреас Велингер преди няколко сезона падна ужасяващо на едно състезание във Финландия и си счупи ключицата. Доста трудно се възстанови, но се върна. Не съм чела да се оплаква колко трудно му е било да се завърне на шанцата. И не е само той, почти всички момчета са имали тежки падания, контузии и трудности.

Добър скачач е Щох, не мога да му го отрека (колкото и трудно да ми е да го напиша)но и не смятам, че е някакав талант невиждан. Мое мнение.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в сб, 17 фев 2018, 20:50
Напълно съгласен за Стох с вас. :-)


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в сб, 17 фев 2018, 20:50
Биатлон – жени масов старт (12.5 км)

1. Анастасия Кузмина - Словакия
2. Дария Домрачова - Беларус
3. Тирил Екхоф – Норвегия


Фантастична Кузмина! Трети медал от тази олимпиада и първи златен. Това бе нейна 3 олимпийска титла и 6 отличие от ЗОИ.
‘’Както каза Настя, единия медал е за Тонката, другия за Оле и третия за мен.’’
Сребро за Даша. Първи медал за беларуската в Пьонгчанг и общо 5 медал от ЗОИ
Леко изненадващ бронз за Екхоф, да вземе медал в бягане с 4 стрелби с оглед нейните проблеми със зрението в момента е велико постижение. Тирил дефакто си защити бронза от Сочи. Общо 4 медал от ЗОИ за симпатичната норвежка.Скелетон - жени

1. Лизи Арнолд - Великобритания
2. Жаклин Льолинг - Германия
3. Лора Дийс – Великобритания


Страхотно състезание се получи в улея. Това си е британския зимен спорт. Хората се специализираха в него и вече печелят 3 титла от последните 4 олимпиади.
Лизи с нейния специално проектиран скелетон от Макларън постави 2 рекорда на улея и размаза абсолютната доминаторка за световната купа през последните 3 години – Жаклин Льолинг от прочутата баварска школа.
Интересна птица е Лизи. Няколко пъти е казвала, че не се интересува от световнатаа куп и за нея има само един старт и това е олимпийския. Лизи има епизодични участия в СК и никакви успехи. Има 1 световна титла, но за сметка на това винаги когато се появи на олимпиада размазва световната номер 1 и супер фаворит за златото. Преди 4 г. в Сочи жертва беше Джанин Флок от вундертима, а сега и мощната арийка Льолинг бе размазана. Голям провал за Флок, която след третото спускане водеше в класирането, а накрая се провали като Феликс Лох и дори не спечели медал.Ски скокове – голяма шанца

1. Камил Стох - Полша
2. Андреас Велингер - Германия
3. Роберт Йохансон - Норвегия


Какъв сезон за Стох. Олимпийско злато + четирите шанци, а води и за световната купа. Един от най-великите сезони в историята.
Много драматично състезание, което се реши буквално от корекциите за вятър и оценките на съдиите.
Така Велингер не успя да направи дубъл. От друга страна Стох стана една третия ски скачач в историята, който защитава титлата си на ЗОИ.
За Велингер и Йохансон това бе втори медал от тези ЗОИ.
Влади Зографски остана 35 място и не скача във втория кръг. Владко имаше малшанс, че точно за неговия скок вятъра задуха откъм гърба  и не може да разгърне скока си. За мен това бе абсолютен малшанс, защото веднага след него вятъра се обърна и отново задуха насрещно.Шорттрек – жени 1500 м

1. Минджон Чой – Република Корея
2. Цзинюй Ли - Китай
3. Ким Бутен – Канада


Супер звездата на корейския шортрек, Чой след дисквалификацията на 1000 м. излезна с една единствена мисия – реванш. Корейката буквално отвя конкуренцията.
Нова олимпийски провал за трикратната световна шампионка Елис Кристи, която по идиотски отпадания на ЗОИ може да си съперничи само с легендарната американска сноубордистка Линдзи Джакобелис.
Ами явно, че на някои хора просто не им е писано да покорят олипийския връх, докато други 4 години ги няма и после изведнъж печеят медали с лекота.
Втори медал от тези ЗОИ за Бутен. Която с адванс спечели бронза на 1000 м. а сега пък се възползва от падания на съперничките си.Шорттрек – мъже 1000 м

1. Самюел Жирар - Канада
2. Джон Хенри-Крюгер - САЩ
3. Ира Сео – Република Корея


Каква шортретска драма! Всички супер фаворити се натръшкаха като чували с картофи и накрая младите надежди на Канада и САЩ, Жерар и Крюгер се възползваха и взеха два изненадващи медала.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в сб, 17 фев 2018, 20:50
след ден 8


1.   Германия             9    4    4   17
2.   Норвегия             7    8    7   22
3.   Холандия             6    5    2   13
4.   Канада               5    5    5   15
5.   САЩ                  5    2    2    9
6.   Швеция               4    3    0    7
7.   Австрия              3    2    4    9
8.   Франция              3    2    2    7
9.   Република Корея      3    0    2    5
10.  Швейцария            2    4    1    7
11.  Италия               2    1    3    6
12.  Япония               1    5    3    9
13.  Чехия                1    2    2    5
14.  Словакия             1    2    0    3
15.  Беларус              1    1    0    2
16.  Великобритания       1    0    3    4
17.  Полша                1    0    0    1
18.  Китай                0    4    1    5
19.  ОСР                  0    2    7    9
20.  Австралия            0    2    1    3
21.  Словения             0    1    0    1
22.  Финландия            0    0    3    3
23.  Испания              0    0    2    2
24.  Казахстан            0    0    1    1
24.  Лихтенщайн           0    0    1    1Втори пореден ден без злато за Германия. Днес бяха сред фаворитите в шейните, ски скоковете и биатлона, но останаха с два сребърни медала.
Норвегия скъси още малко пасива. За два дена с два златни медала.
Канада изпревари щатите и само могат да съжаляват, че се провалиха във фристайл дисциплините, защото сега щяха да са много напред. Ако пък махнем златните медали в сноуборда за американците, то те ще са извън топ 10, което не е добър знак за нивото на зимните им спортове като цяло.
За Холандия да не говорим. Един спорт - една нация.
В таблицата съм писал Словакия, но спокойно може да се напише и Анастасия Кузмина, защото всичките медали за Словакия са спечелени от Настя.  :-D
Първи медали за Полша и Лихтенщайн. Все още чакаме първите златни медали за ОСР и Китай. Япония се отпуши благодарение на Юзуру.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в сб, 17 фев 2018, 20:51
ден 10 (18.02.2018 г. неделя)

Кърлинг – раунд робин
-
02:05 ч. мъже
Норвегия – Дания
САЩ – Япония
Швейцария – Канада
-
07:05 ч. жени
Великобритания – Швеция
Канада – Швейцария
Китай – Република Корея
-
13:05 ч. мъже
Швеция – Япония
Дания – Република Корея
Италия – Великобритания
САЩ – Норвегия

08:15 ч. Ски бягане – мъже щафета (4х10 км) ***

03:15 ч. Ски алпийски дисциплини - мъже ГС – 1 манш
06:45 ч. Ски алпийски дисциплини - мъже ГС – 2 манш ***

13:15 ч. Биатлон – мъже масов старт (15 км) ***

13:05 ч. Бобслей – двойки мъже – серия 1
14:40 ч. Бобслей – двойки мъже – серия 2

03:00 ч. Ски свободни дисциплини – мъже слопстайл - квалификационен рън 1
04:05 ч. Ски свободни дисциплини – мъже слопстайл - квалификационен рън 1
06:15 ч. Ски свободни дисциплини – мъже слопстайл - финален рън 1
06:43 ч. Ски свободни дисциплини – мъже слопстайл - финален рън 2
07:11 ч. Ски свободни дисциплини – мъже слопстайл - финален рън 3 ***
-
13:00 ч. Ски свободни дисциплини – мъже акробатика – финал 1
13:29 ч. Ски свободни дисциплини – мъже акробатика – финал 2
13:52 ч. Ски свободни дисциплини – мъже акробатика – финал 2 ***

05:10 ч. Хокей на лед – мъже/група C – Германия – Норвегия
-
09:40 ч. Хокей на лед – мъже/група А – Чехия – Швейцария
-
14:10 ч. Хокей на лед – мъже/група А – Канада – Република Корея
14:10 ч. Хокей на лед – мъже/група C – Швеция – Финландия

13:00 ч. Бързо пързаляне с кънки – мъже отборно преследване – 1/4 финали
13:56 ч. Бързо пързаляне с кънки – жени 500 м. ***

= = =

6 финала


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Leonie в нд, 18 фев 2018, 07:50
Danke, Marcel! Беше истинско удоволствие! :revolving_hearts:


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Графиня фон Вайсвурст в нд, 18 фев 2018, 08:19
Феноменален Хиршер, твърде е вероятно златните медали да станат 3 до края на олимиадата. Да си призная, тайничко се надявах да сгреши и моят любимец Хенрик Кристоферсен да вземе златото, но и така съм доволна.

Сега се надявам норвежката щафета да ме зарадва :heart_eyes:


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: saleni в нд, 18 фев 2018, 09:58
:trophy::trophy:Победа за норвежката щафета!!! Браво! След много време отново победа за тези,  които я заслужават.

Клаебо в абсолютен арогантен стил им показа кой е най - добър.  Явно хлапето наистина е изключителен талант. Мота се, оглежда се, позволи на руснака да го настигне и после в последния километър му направи 10 секунди. Изключително!  На финала изглеждаше все едно не е бягал, а просто се е разходил.Според мен основната работа свърши Кругер. Много добра работа. 

Не съм сигурна дали ако се изправи срещу по-силни бегачи ще му е толкова лесно на Клаебо. Но ще видим в следващите години дали ще успее да се превърне в хегемон.

Радвам се и за Хиршер, не съм му почитател, но превъзходството и таланта му са толкова смазващи, че няма как де не му се поклониш. Браво!!!


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в нд, 18 фев 2018, 11:03
И аз не съм фен на Хиршер, даже точно обратното ама шапка му свалям.

Иначе Норвегия вече настигна Германия и даже вече е на 1 място в класирането по медали. :-)
Ще е люта битка до края, защото немците имат няколко сигурни златни медала - женската щафета в биатлона и тепърва започва бобслея, както и северната комбинация, където норвежците нещо не са във форма.


В кърлинга:

Кевин Куи явно не е спал след побоя от крал Един и днес шокираща загуба на кленовите листа. В интерес на истината швейцарски отбор е много силен, така че изненадата не е чак толкова голяма. Не си спомням обаче кога за последно мъжкия отбор на Канада по кърлинг е регистрирал две поредни загуби на олимпийски игри. Това си е нечувано.
Всичко тръгна от злощастната четворка която получиха в 1 ия енд, за което канадците сами са си виновни. Така и не успяха да компенсират това огромно изоставане, което на подобно ниво си е на практика невъзможно без подаръци от съперника.

При жените мисията невъзможна за завръщането в играта на големите фаворитки от Канада е жива! Днес канадките се измъкнаха в един инфарктен мач срещу силните швейцарки. Изобщо днес страхотни женски мачове. Швеция и Великобритания спретнаха класика мач решен в екстра енд в полза на шведките и така и при мъжете и при жените Швеция не знае какво е това загуба!!  :-o Играта на Рейчъл Хоуман не върви, но не върви на никой от отбора, като цяло най-добре се справя третия пост. На два пъти получаваха тройки от Швейцария и в 9 ия енд изоставаха с 6-8, което на кърлинг език е 90% загуба, но някак си се спасиха, къде с класа, къде с грешки на швейцарките.
За да се класират за тайбрек, канадките задължително не трябва да губят повече срещи. Трябва да завършат с баланс 5-3, вече са 2-3, серия от две поредни победи. 5-4 също може да свърши работа, но малко вероятно, а и ще зависят от твърде много обстоятелства.В хокея:

ОСР си личи как са с класа над останалите. Чисто игрово, като пързаляне, бързина, сработеност на петиците. Подиграха се с янките. Честно казано не виждам кой може да си спре, жалко защото съм голям фен на Канада. Тая някакви малки надежди за Финландия...


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в нд, 18 фев 2018, 11:04
Ски бягане – мъже щафета (4x10 км)

1. Норвегия (Дидрик Тьонсет, Мартин Йонсруд Сундби, Симен Хегстад Крюгер и Йоханес Хьосфлот Клаебо)  newsm44
2. ОСР (Андрей Ларков, Александър Болшунов, Алексей Червоткин и Денис Спицов)
3. Франция (Жан-Марк Гайяр, Морис Манифика, Клеман Парис и Адриен Бакшайдер)


Норвегия спечели най-престижния златен медал на зимните олимпийски игри - мъжката щафета в кралското ски бягане!
Сега там празнуват така какво го правят бразилците като спечелят СК по футбол.
Норге печели щафетата след 3 поредни болезнени провали на ОИ. За последно победиха в Солт Лей Сити' 2002 г. Следващите издънки винаги се получаваха на първите два поста, когато норвежците изоставаха в класическия стил на повече от минута и после нямаше как да наваксат. И сега горе-долу се случи същото, само дето този път изоставането бе само 32 секунди. Но за пореден път тотален крах с ваксата за класическия стил. Пак ще хвърчат глави сред викингите.  :-D Сундби голяма дупка се оказа за пореден в норвежкия отбор. Мачка по СК и Тур дьо ски и като дойде олимпиада или СП и е като развалина. Добре че беше вездесъщия Крюгер да върне Норге в играта, но се видя, че и Червоткин след заболяването не е добре, защото всички му стопиха преднината, не само Крюгер. На последен пост всичко бе предрешено преди да е започнало и нямаше никаква интрига. Клаебо можеше да се държи малко по-спортсменски, попрекали с демонстрациите колко е велик. Явно Петер Нордхуг му е кумир, но аз си мислех, че е много по-различен от него. Както и да е, победителите не ги съдят. Русия можеше да постигне и повече ако тук бе Устюгов, но това е положението. Супер престижен бронзов медал за французите. Браво на тях!
Тотален провал и срам за Швеция, където ще хвърчат глави.


Ски алпийски дисциплини – мъже ГС

1. Марсел Хиршер (Австрия)
2. Хенрик Критоферсен (Норвегия)
3. Алекси Пинторо (Франция)


Втори златен медал за великия Хиршер. Няма спиране този сезона. Това бе един от най-ясните златни медали на тези игри.
Страхотен втори манш на ‘’принцът на викингите’’ му донесе сребърния медал, негов втори на ЗОИ, а бронза остана за Пинторо. Алекси също спечели втори медал на тази олимпиада и общо трети на ЗОИ.
Тук никакви изненади. Класическа тройка. Голяма излагация на Тед Лигъти, по-добре да си бе спестил спускането.


Ски свободни дисциплини – мъже слопстайл

1. Ойстейн Браатен (Норвегия) newsm44
2. Ник Гопер (САЩ)
3. Алекс Больо-Маршан (Канада)


Браатен удари конкуренцията още с първия си рън когато постигна почти перфектните 95 точки, а след това така и не се намери някой, който да му подобри ръна.
Втори остана бронзовия медалист от Сочи, Ник Гопер, който с последния си рън изхвърли от медалите британската надежда Джеймс Уудс, а най-доброто постижение за бронзовия Маршан бе във втория рън.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: pepelyashka в нд, 18 фев 2018, 14:02
Какъв инфарктен финал при мъжкия биатлон!


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: saleni в нд, 18 фев 2018, 14:02
Много интересен масов старт при мъжете. Браво на германците и по специално на Симон Шемп, че поставиха Мартен под толкова голямо напрежение. Мартен измъкна титлата на косъм. Искаше май триумфално с вдигната ръка да финишира, ама не стана. Голям е Мартен, голям. Честита титла!!

Норвежците с тази стрелба - пълна мъка. Само Свендсен успя да се справи.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: H0uSse_Baby в нд, 18 фев 2018, 14:04
Колко хубав, оспорван и напрегнат масов старт в биатлона. Много, много се радвам за Мартен - пада, става, с 2 грешки и успя да вземе първата си олимпийска титла в масовия старт, макар и с фотофиниш. :heart_eyes: Предпочитах на другите две места да са германците, но норвежците пак си проправиха път... Тотален провал за Бьо отново, да благодари на Мартен, че допусна онези две нелепи грешки в индивидуалното, иначе щеше да си остане без златен медал в индивидуалните стартове.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Графиня фон Вайсвурст в нд, 18 фев 2018, 14:22
Тотален провал за Бьо отново, да благодари на Мартен, че допусна онези две нелепи грешки в индивидуалното, иначе щеше да си остане без златен медал в индивидуалните стартове.

E, да, добре, че беше св. Мартен, той специално се смили над Йоханес и сгреши 2 пъти в индивидуалното, толкова е милостив. Цял живот трябва да му благодари Бьо.

Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Invierno в нд, 18 фев 2018, 14:26
Много оспорвано състезание се получи. До последно си мислех, че Шемп ще измъкне златото, но накрая си отдъхнах. Браво и на двамата, страхотни спортисти са!


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: saleni в нд, 18 фев 2018, 14:43
Тотален провал за Бьо отново, да благодари на Мартен, че допусна онези две нелепи грешки в индивидуалното, иначе щеше да си остане без златен медал в индивидуалните стартове.

E, да, добре, че беше св. Мартен, той специално се смили над Йоханес и сгреши 2 пъти в индивидуалното, толкова е милостив. Цял живот трябва да му благодари Бьо.

Само да напомня, че Бьо също имаше две грешки в индивидуалния старт и победи благодарение на по-добро бягане. Не е само заради грешките на Мартен, които помогнаха, няма спор. Бьо не е цвете за мирисане, непредсказуем е, нестабилен и т. н., но не е хубаво да се изкривявяват фактите и да се омаловажават усилията на спортистите. То така излиза, че и Арнд Пфайфер спечели понеже, Мартен сгреши и в спринта.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: змия в нд, 18 фев 2018, 14:44
На косъм се отърва мангалът Фуркад. Чак пък и по снега удари от яд.
Може да е талантлив, но се държи като истински боклук.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: H0uSse_Baby в нд, 18 фев 2018, 14:44
Тотален провал за Бьо отново, да благодари на Мартен, че допусна онези две нелепи грешки в индивидуалното, иначе щеше да си остане без златен медал в индивидуалните стартове.

E, да, добре, че беше св. Мартен, той специално се смили над Йоханес и сгреши 2 пъти в индивидуалното, толкова е милостив. Цял живот трябва да му благодари Бьо.

Сарказмът е излишен, мисля че мисълта ми се разбра ясно. Разбира се, че не трябва да му благодари, но да е благодарен на късмета си, че Мартен допусна двете грешки в последната стрелба, такъв е спорта... Колкото и да не харесваш Мартен, а може би харесваш Бьо, това си е обективната истина. Но както и да е, не смятам да влизам в спорове колко велик е Мартен, резултатите говорят сами.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: H0uSse_Baby в нд, 18 фев 2018, 14:53
Само да напомня, че Бьо също имаше две грешки в индивидуалния старт и победи благодарение на по-добро бягане. Не е само заради грешките на Мартен, които помогнаха, няма спор. Бьо не е цвете за мирисане, непредсказуем е, нестабилен и т. н., но не е хубаво да се изкривявяват фактите и да се омаловажават усилията на спортистите. То така излиза, че и Арнд Пфайфер спечели понеже, Мартен сгреши и в спринта.

Не мисля, че изкривявам нещо. Грешките на Бьо бяха в началото, съответно успя да ги навакса, грешките на Мартен бяха последните два изстрела на 4-та стрелба, няма как да ги навакса по последна обиколка и съответно не се е раздавал много и по предишните. Няма база за сравнение. Не отричам беговите качества на Бьо, има си и своите добри моменти, но няма психиката да бъде голям шампион. Разбира се, никой не задължавам да е съгласен с моето мнение.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: saleni в нд, 18 фев 2018, 15:11
Който не желае, няма как и да види.
Мартен е изключителен талант, невероятен шампион, рекордьор и т.н. Това никой няма да му го отнеме и ще остане в историята.

Но има състезания, в които не се справя по различни причини. В тези редки моменти останалите момчета се възползват и в тези моменти успяват да го победят. Не е уважително да се говори, че тези момчета са спечелили само защото Мартен е сгрешил.

Не искам да продължавам спора. Ясно е, че Мартен е по-големия шампион.  Останалото е минало вече.

Извинявам се на останалите, ако сме досадили с този спор.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Графиня фон Вайсвурст в нд, 18 фев 2018, 15:17
За да си велик шампион освен психика са нужни и други качества. Например спортсменство, това на Муркад му липсва категорично. И днес не пропусна мръсно да затвори Шемпи. Та и д-то да си съдере велик, колкото Бьорндален няма да стане.
За Йоханес има време, малък е, времето ще покаже.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: posh_ в нд, 18 фев 2018, 15:31
За да си велик шампион освен психика са нужни и други качества. Например спортсменство, това на Муркад му липсва категорично. И днес не пропусна мръсно да затвори Шемпи. Та и д-то да си съдере велик, колкото Бьорндален няма да стане.
За Йоханес има време, малък е, времето ще покаже.

абсолютно подкрепям. Аз и за това не го харесвам. Може да имаш титли и медали, но да си голям спортист и шампион, трябва да си и голям човек. А този не е. Помня как спъна и Логинов, ей така, след като руснакът беше вече предал щафетата. И много други прояви. Може да има повече победи от Бьорндален, но никога няма да му стъпи на кутрето (наскоро разбрах, че Оле е платил операция на Рьош).... Туй то.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: змия в нд, 18 фев 2018, 15:43
Колкото и да се напъва, няма да настигне никога Великия Оле.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в нд, 18 фев 2018, 17:26
Ски свободни дисциплини – мъже акробатика
 
1. Олександър Обраменко (Украйна)
2. Цзюнцзян Цзя (Китай)
3. Иля Буров (ОСР)
 
 
Невероятно състезание се получи, с толкова много силни опити от първата квалификация до последния финален рън.
Шампион стана шестия за световната купа, Обраменко от Украйна.
Един от топ фаворитите, китаецът Жя, който е втори за СК за няколко десети от точката остана втори, защото не можа да приземи с изпънати крака. Така след бронзовия медал от Сочи добави и сребърен от Пьонгчанг.
Трети изненадващо се класира, Иля Буров от сборния отбор. Настоящия световен шампион, американецът Джонатан Лилис не можа да се класира за финалния трети рън.
 
 
 
 
Бързо пързаляне с кънки – жени 500 м.
 
1. Нао Кодаира (Япония)  newsm44
2. Санг-Хва Ли (Република Корея)
3. Каролина Ербанова (Чехия)
 
 
Тук без изненади. Световната рекордьорка на 1000 м. Нао Кодаира разби световната рекордьорка на 500 м. супер звездата на корейския спорт, Лий, като и отне олимпийския рекорд поставен в Сочи и я лиши от това да влезне в историята като единствената спринтьорка спечелила на 500 м. в три поредни олимпиади. Трети медал от ЗОИ за Кодаира и 4 медал от ЗОИ за Ли.
Без медал за Холандия? Не, няма изненади, холандците традиционно в краткия спринт не са такъв фактор.
 
 
 
 
 
Биатлон – мъже масов старт (15.5 км.)
 
1. Мартен Фуркад (Франция)
2. Симон Шемп (Германия)
3. Емил Хегле Свендсен (Норвегия)
 
 
Невероятна драма, която бе решена в хилядни и милиметри. Фуркад си върна тъпкано на Шемп за боя, който е ял от него в подобни спринтове. 2 злато за Мартен на тази олимпиада, общо 4 титла и 6 медал от ЗОИ.
Сребро за Шемп и втори медал на ЗОИ. Бронз за велики Свендсен, който също във финален спринт се пребори с Ерик Лесер, като това бе 5 медал от ЗОИ за Емил Хегле.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в нд, 18 фев 2018, 17:27
В хокея:

И така завърши т.нар. групова фаза, едно голямо недоразумение за мен, който го е измислил е пълен идиот.
Отборите, които се класираха директно за 1/4 финалите са Швеция (победителя измежду всички отбори с 9 точки от 3 чисти победи в редовното време), Чехия и ОСР като победители в групите и Канада, като най-добрия втори отбор.
 
 
Плейофи за влизане в 1/4 финал
 
Швейцария - Германия
Финландия - Република Корея
САЩ - Словакия
Словения - Норвегия
 
1/4 финали
 
1. Швеция - Швейцария/Германия
2. Канада - Финландия/Република Корея
3. Чехия - САЩ/Словакия
4. ОСР - Словения/Норвегия
 
1/2 финали
 
1-2
3-4


ОСР и така са си фаворити номер 1, а с тази схема направо да им дават титлата.  :naughty:


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Leonie в нд, 18 фев 2018, 17:28
Какво някой е постигнал и какъв човек е, са две различни неща. Може да си милиардер и дори за президент да те изберат, но да продължаваш да се държиш идиотски.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в нд, 18 фев 2018, 17:28
след ден 10
 
1.   Норвегия             9    9    8   25
2.   Германия             9    5    4   18
3.   Холандия             6    5    2   13
4.   Канада               5    5    6   16
5.   САЩ                  5    3    2   10
6.   Швеция               4    3    0    7
7.   Австрия              4    2    4   10
8.   Франция              4    2    4   10
9.   Република Корея      3    1    2    6
10.  Япония               2    5    3   10
11.  Швейцария            2    4    1    7
12.  Италия               2    1    3    6
13.  Чехия                1    2    3    6
14.  Словакия             1    2    0    3
15.  Беларус              1    1    0    2
16.  Великобритания       1    0    3    4
17.  Полша                1    0    0    1
17.  Украйна              1    0    0    1
19.  Китай                0    5    1    6
20.  ОСР                  0    3    8   11
21.  Австралия            0    2    1    3
22.  Словения             0    1    0    1
23.  Финландия            0    0    3    3
24.  Испания              0    0    2    2
25.  Казахстан            0    0    1    1
25.  Лихтенщайн           0    0    1    1

 
 
Норвегия най-накрая хвана Германия. Това е новината на деня. Секнаха златата за холандците в кънките и Канада и САЩ трябва да ги преборят. Ще има и люта битка между Австрия, Швеция, Франция и Република Корея за престижното 6 място. Днес само Украйна се разписа в табличката с медали.
 


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в нд, 18 фев 2018, 17:29
ден 11 (19.02.2018 г. понеделник)
 
Кърлинг – раунд робин
-
02:05 ч. жени
САЩ – Дания
Япония – Канада
Швеция – Република Корея
ОСР – Швейцария
-
07:05 ч. мъже
Италия – Република Корея
Швеция – Швейцария
САЩ – Канада
Великобритания – Дания
-
13:05 ч. жени
Великобритания – Швейцария
Дания – ОСР
Китай – САЩ
Япония – Швеция
 
03:00 ч. Фигурно пързаляне – танци на лед – кратка програма
 
03:00 ч. Сноуборд – жени Биг Еър – квалификационен рън 1
03:43 ч. Сноуборд – жени Биг Еър – квалификационен рън 2
 
03:00 ч. Ски свободен стил – жени халфпайп – квалификационен рън 1
03:43 ч. Ски свободен стил – жени халфпайп – квалификационен рън 2
 
06:10 ч. Хокей на лед – жени полуфинал – САЩ – Финландия
14:10 ч. Хокей на лед – жени полуфинал – Канада - ОСР
 
13:00 ч. Бързо пързаляне с кънки – жени отборно преследване – 1/4 финали
13:53 ч. Бързо пързаляне с кънки – мъже 500 м. ***
 
13:15 ч. Бобслей двойка мъже – серия 3
15:00 ч. Бобслей двойка мъже – серия 4 ***
 
14:30 ч. Ски скокове – отборно – 1 рунд
15:36 ч. Ски скокове – отборно – финален рунд ***
 
= = =
 
3 финала


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: System Error в нд, 18 фев 2018, 17:50
Фуркад е най-добрият в момента, това е безспорно. И най-мразеният. Аз гледам този спорт от много години, но не помня срещу друг биатлонист да е имало толкова масово негативно отношение. Голям? Да. Велик? Абсурд.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: дането в нд, 18 фев 2018, 17:55
Това е ужасно, не можах да гледам мъжкото фигурно, сега и другите. Е как може да ги излъчват само в 3 през нощта, кой ще ги гледа  newsm78 :tired:


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в нд, 18 фев 2018, 17:57
Хванали са руснак с допинг!  :shock:

Очаква се да се отвори Б пробата, официално името не е съобщено, но според 'мълвата' става въпрос за бронзовия медалист по кърлинг смесени двойки, Александър Крушелницки.
Той за това ли блъскаше така с метлата по леда и го предупреждаваха, много агресия и енергия много нещо. ;-) Жалко ако излезне истина. Ще им вземат медала, представям си красивата му съпруга и партньор на леда как се чувства сега.  :?


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в нд, 18 фев 2018, 17:59
Това е ужасно, не можах да гледам мъжкото фигурно, сега и другите. Е как може да ги излъчват само в 3 през нощта, кой ще ги гледа  newsm78 :tired:

Това е мейла на Евроспорт. Пишете им. Колкото повече хора толкова по-добре. А не да си мълчим.
Тотално орязване на фигурното пързаляне, тотално. Такава гавра не съм виждал никога.  :x

eurosport-bg@studio-doli.com


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: posh_ в нд, 18 фев 2018, 18:02
хванали били руснак... хващат когото искат, те повечето зобят. На политика обърнаха и спорта...


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: дането в нд, 18 фев 2018, 18:08
Добре  :tired:


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: змия в нд, 18 фев 2018, 18:30
хванали били руснак... хващат когото искат, те повечето зобят. На политика обърнаха и спорта...

В Русия си е национална политика толерирането на допинга. Не ме изненадва, че има руснак с допинг. Изненадва ме, че е в кърлинга. Кво пък е зобил тоя? Освен да не е бил изтрезнял навреме.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: posh_ в нд, 18 фев 2018, 19:22
Като бивш спортист в много изискващ физически спорт, мога смело да кажа, че всички взимат, но не всички ги хващат  :)


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Графиня фон Вайсвурст в нд, 18 фев 2018, 21:13
Като бивш спортист в много изискващ физически спорт, мога смело да кажа, че всички взимат, но не всички ги хващат  :)
Моя позната, вицеолимпийска шампионка ми е споделяла същото.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: змия в пн, 19 фев 2018, 07:42
Моят мъж даже и на олимписйски игри е участвал. И да, всички взимат, но не за подобряване на постиженията, а за да издържат на натоварването.
А в Русия е малко по-различно. Не че в Китай не е така, но там не могат да им хванат какво от традиционната им медицина влияе.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Vilichka в пн, 19 фев 2018, 08:54
Дането, нямаш ли тайм-шифт на телевизията? Аз съм на МТел и фигурното пързаляне си го връщам да го гледам когато ми е удобно. За жалост работи само в рамките на деня. Аз изпуснах спортните двойки и все още се чудя къде да ги видя.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: saleni в пн, 19 фев 2018, 09:00
Съвременният спорт, под натиска на спонсори, фенове и медии, стигна ниво на което високи резултати не могат да се постигнат без стимуланти. Всички вземат и всички нарушават правилата. Дали за подобряване на постижения, за възстановяване, за издържане на натоварването или за всичко друго. На мен не ми пречи, реалността е такава и съм я приела. Даже съм ЗА да им разрешат да вземат допинг официално и да се пракратят тези жалки игрички на котка и мишка.

Но да ми се изтъпанят отпред и да ми обесняват как едните са жалки измамници и долни отрепки, а на другите да им галят главичките, защото са звездите в съответната дисциплина, не съм съгласна. Щом ще се правят на толкова честни, да се наказват всички, а не само тези които искаме в момента.

Винаги ми става смешно като прочета как половината бегачи на Норвегия са астматици.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Invierno в пн, 19 фев 2018, 09:17
На косъм се отърва мангалът Фуркад. Чак пък и по снега удари от яд.
Може да е талантлив, но се държи като истински боклук.

Змия, не ти прави чест да използваш подобни обидни квалификации във всеки втори пост. Твое право е да не уважаваш Фуркад като човек и състезател, но поне е редно да проявиш уважение към феновете му тук в темата.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: змия в пн, 19 фев 2018, 09:29
Относно допинга - в България се е случвало сами да хванем наш състезател с допинг. Наказанието идва от съответната наша федерация. Докато в Русия целенасочено изчезват допинг проби. Хиляди допинг проби са изчезнали.
Затова и напълно заслужено дойде наказанието към държавата.

Преди години, когато няколко наши щангисти бяха хванати с допинг, наказаха България, а не само съответните състезатели.

И така се прави винаги, когато става дума за някакъв вид масовост.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: змия в пн, 19 фев 2018, 10:28
Не видях някой да е споменал доброто представяне на Алберт Попов вчера. Влизане в първите 30 е много добър резултат.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: saleni в пн, 19 фев 2018, 18:12
 Дойде звездния миг!!! :trophy: Първа олимпийска титла за норвежците отборно в ски скоковете. :trophy:

Супер щастлива съм!!! Браво, Браво!
 
През целия сезон норвежците отборно са най-силни и днес не позволиха нито за момент да бъдат притеснени. Категорична победа!! Страхотни!!! 


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в пн, 19 фев 2018, 18:21
Бързо пързаляне с кънки – мъже 500 м.
 
1. Хавард Лоренцен (Норвегия)  newsm44
2. Мин Кю Ча (Република Корея)
3. Тин Ю Гао (Китай)
 
 
На пръв поглед изненада с оглед тенденцията доминаторите за СК да се провалят на кънки рубежа в Пьонгчанг, но не и тук. Лидерът за СК и втория в ранглистата за най-бързо време в света през сезона спечели златото поставяйки нов олимпийски рекорд и изпреварвайки с 1 стотна фаворита, Ча, който е част от корейския отбор световен рекордьор и супер фаворит в щафетата. По-скоро бронза на Гао е изненадващ, очаквах холандецът Роналд Мулдер да е там, но се потвърдиха прогнозите ми, че лалетата на спринт трудно виреят.
Златният медал на Лоренцен бе под номер 27 за Норвегия на игрите в Република Корея, което е нов рекорд за Норвегия в цялата история на ЗОИ, а има още 6 дена до края на олимпиадата. Какво уникално постижение за тази малка, но горда страна!  :bowuu:
 
 
 
Бобслей – двойка мъже
 
1. Канада (Джъстин Крипс и Александър Копач)
1. Германия (Франческо Фридрих и Торстен Маргис)
3. Латвия (Оскарс Мелбардис и Янис Стренга)
 
 
За пореден път на улея в Пьонгчанг се творят чудеса. 1376 метра и цели 4 манша не стигнаха на канадците и немци да се бият. За втори път в цялата история на ЗОИ в бобслея имаме поделено 1 място (предния път в Нагано’ 1998 г. и пак със замесени канадци). Уникално!!  8)
Невероятен бронзов медал и за Латвия, като разликата между победителите и третите в класирането е нищожните за този спорт 0,05 секунди, което е най-малката разлика между първите три боба в цялата олимпийска история на бобслея.
Германците Фридрих и Маргис (4 пъти световни шампиони), рекордьори на улея бяха супер фаворита за златния медал, но накрая за малко да се провалят тотално, защото Франческо направи две груби грешки, но запазиха скоростта и оцеляха. Световните вицешампиони и победители за СК от Канада през този сезон устискаха и поделиха златото.
 
 
 
Ски скокове - отборно
 
1. Норвегия (Даниел Андре Танде, Андреас Стьернен, Йохан Андре Форфанг и Роберт Йохансон)  newsm44 newsm44 newsm44
2. Германия (Карл Гайгер, Щефан Лайе, Рихард Фрайтаг и Андреас Велингер)
3. Полша (Мачей Код, Стефан Хула, Давид Кубацки и Камил Стох)
 
 
Летящите викинги размазаха германци и поляци!  :twisted:
Това се очакваше и не бе никаква изненада. В момента в норвежкия отбор има невероятна дълбочина и могат да изкарат два отбора. Абсолютни доминатори за СК и световни шампиони отборно от ски полетите.
Германия благодарение на Велингер най-вече спечели директния спорт с Полша за сребърния медал.
Това бе 1 злато за Норвегия в отборната надпревара в цялата история на ЗОИ.
Роберт Йохансон и Андреас Велингер си тръгват с по 3 медала от игрите с което изравняват постижението на Грегор Шлиренцауер от Ванкувър’ 2010 г.
 


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в пн, 19 фев 2018, 18:21
след ден 11
 
1.   Норвегия            11    9    8   28
2.   Германия            10    6    4   20
3.   Канада               6    5    6   17
4.   Холандия             6    5    2   13
5.   САЩ                  5    3    2   10
6.   Швеция               4    3    0    7
7.   Австрия              4    2    4   10
7.   Франция              4    2    4   10
9.   Република Корея      3    2    2    7
10.  Япония               2    5    3   10
11.  Швейцария            2    4    1    7
12.  Италия               2    1    3    6
13.  Чехия                1    2    3    6
14.  Словакия             1    2    0    3
15.  Беларус              1    1    0    2
16.  Великобритания       1    0    3    4
17.  Полша                1    0    0    1
17.  Украйна              1    0    0    1
19.  Китай                0    5    2    7
20.  ОСР                  0    3    8   11
21.  Австралия            0    2    1    3
22.  Словения             0    1    0    1
23.  Финландия            0    0    3    3
24.  Испания              0    0    2    2
25.  Казахстан            0    0    1    1
25.  Лихтенщайн           0    0    1    1
25.  Латвия               0    0    1    1

 
 
Норвегия с 28 медала прави най-силната си олимпиада за всички времена. За първи път от началото на олимпиадата, викингите изпреварват Германия и по брой златни медали.
Канада най-накрая изпревари ботската Холандия, скоро и щатите би трябвало да го сторят. Там Вон и Шифрин да се стягат.
Първи медал за Латвия.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в пн, 19 фев 2018, 18:22
ден 12 (20.02.2018 г. вторник)
 
Кърлинг – раунд робин
-
02:05 ч. мъже
Великобритания – Норвегия
Япония – Канада
Република Корея – Швейцария
Италия – Швеция
-
07:05 ч. жени
Канада – Китай
САЩ – Република Корея
Великобритания – Япония
-
13:05 ч. мъже
Швейцария – САЩ
Норвегия – Италия
Япония – Дания
 
03:00 ч. Фигурно пързаляне – Танци на лед волна програма ***
 
03:30 ч. Ски свободни дисциплини – жени халфпайп финален рън 1
03:54 ч. Ски свободни дисциплини – жени халфпайп финален рън 2
04:18 ч. Ски свободни дисциплини – жени халфпайп финален рън 3 ***
06:00 ч. Ски свободни дисциплини – мъже халфпайп квалификационен рън 1
06:53 ч. Ски свободни дисциплини – мъже халфпайп квалификационен рън 2
 
05:10 ч. Хокей на лед – мъже плейоф за влизане в 1/4 финал – САЩ – Словакия
09:40 ч. Хокей на лед – мъже плейоф за влизане в 1/4 финал – Словения – Норвегия
14:10 ч. Хокей на лед – мъже плейоф за влизане в 1/4 финал – Финландия – Република Корея
14:10 ч. Хокей на лед – мъже плейоф за влизане в 1/4 финал – Швейцария – Германия
 
12:00 ч. Шорттрек – жени 1000 м. серии
12:45 ч. Шорттрек – мъже 500 м. серии
13:23 ч. Шорттрек – жени щафета (3000 м.) – Финал Б
13:29 ч. Шорттрек – жени щафета (3000 м.) – Финал А ***
 
12:00/14:45 ч. Северна комбинация – индивидуално ски скок голяма шанца / ски бягане 10 км. ***
 
13:15 ч. Биатлон – смесена щафета ***
 
13:50 ч. Бобслей – жени серия 1
15:01 ч. Бобслей – жени серия 2
 
= = =
 
5 финала


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в вт, 20 фев 2018, 07:15
Фигурно пързаляне – Танци на лед

1. Теса Върчу и Скот Мойер (Канада)
2. Габриела Пападакис и Гийом Сисерон (Франция)
3. Мая Шибутани и Алекс Шибутани (САЩ)


Невероятна драма и златния медал бе спечелен с разлика от 0.79 точки.
Теса и Скот със световни рекорди в кратката и общата оценка, а Габи и Гийом със световен рекорд във волната програма.
Канадците спечелиха трети златен медал от ЗОИ, с което се изравняват с Ирина Роднина от СССР. Това техния 5 медал от ЗОИ, което е абсолютен рекорд в цялата история на този спорт.
Специално при танците на лед изравниха руснаците Оксана Гришчук и Евгени Платов с по 2 златни медала от ЗОИ.
За французите това бе първи медал от ЗОИ.
Трети Мая и Алекс Шибутани с втори медал за тях от ЗОИ и двата от Пьонгчанг.
* За първи път в историята на ЗОИ, Русия остана без медал.


Ски свободни дисциплини – жени халфпайп

1. Каси Шарп (Канада)
2. Мари Мартино (Франция)
3. Брита Сигорни (САЩ)


Каси бе безапелационна. Първа в квалификацията, първа и след всеки един от финалните си рънове.
Мартино с втори пореден сребърен медал в тази дисциплина след Сочи’ 2014 г.
Първи медал за Сигорни, която до последно водеше люта битка за бронза със сънародичната си Аналиса Фрю.
Олимпийската шампионка от Сочи и победителката в X Games’ 2018 в Аспен, Мади Бауман падна по идентичен начин във всеки един от своите финални рънове и разочарова.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Invierno в вт, 20 фев 2018, 14:26
Феноменален Фуркад и злато за Франция в смесената щафета! :clap:


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: H0uSse_Baby в вт, 20 фев 2018, 14:34
Много се радвам, след третия пост мислех, че ще са втори или трети, но Пфайфър тотално катастрофира за Германия.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в вт, 20 фев 2018, 18:09
Шорттрек – жени щафета (3000 м)
 
1. Република Корея
2. Италия
3. Холандия
 
 
Много любопитно се развиха нещата. Холандките във финал Б счупиха световния рекорд, малка утеха за това, че се провалиха на полуфиналите.
Във финал А, Китай и Канада бяха дисквалифицирани и така Италия спечели среброто, а по правилник при такова развитие на събитията победителят от финал Б печели медала.
Токова нещо само в шорттрека може да се случи, макар и рядко. Победата на корейките не будеше съмнение, така че без изненади.
Засега тези игри са пълен провал за китайския шорттрек, но там явно се мисли за Пекин.
* Йорин тер Морс сътвори история след като стана 1-та на тези олимпийски игри с два медала от различни дисциплини. Злато в кънки бягането на 1000 м. и бронз от шортрека днес.
* 7 медал за Ариана Фонтана на ЗОИ - рекорд за този спорт.
* 1 медал за Холандия от щафетните дисциплини.
 
 
Биатлон – смесена щафета
 
1. Франция (Мари Дорен Абер, Анаис Бескон, Симон Дестьо и Мартен Фуркад)
2. Норвегия (Марте Олсбу, Тирил Екхоф, Йоханес Бьо и Емил Хегле Свендсен)
3. Италия (Лиза Витоци, Доротея Вирер, Лукас Хофер и Доминик Виндиш)
 
Мартен Фуркад отново герой за Франция и един от героите на игрите в Пьонгчанг с 3 златен медал. Това бе негов 5 златен олимпийски медал и общо седми на ЗОИ.
* Фуркад стана най-успешния френски олимпиец в историята общо от летни и зимни олимпийски игри с 5 златни медала.
Жените на Норвегия закопаха отбора със сватбарските изстрели и въпреки героизма на Йоханс Бьо, който съкрати 50 секунди на 3 пост при равни стрелби с Ерик Лесер, то за повече нямаше как при наличието на Фуркад на 4 пост.
Никой не е предполагал, че Олсбу и Екхоф (особено тя) ще подведат така отбора, а наказателната обиколка бе обида за олимпийските шампиони от Сочи в тази дисциплина и основен фаворит за златния медал.
Втори бронзов медал в смесената щафета на ЗОИ за скуадра адзура. Бяха фаворитът в сянка и със стабилната и бърза стрелба на жените и добро бягане на мъжете взеха бронза.
На финала според мен Доминик Виндиш трябваше да бъде дисквалифициран, защото препречи пътя на Пайфер. Немците пуснаха контестация, но тя не бе уважена, така че бронз за Италия.
Пайфер на 4 пост имаше лукса от 43 секунди преднина, които той опропасти напълно и провали немската щафета. Така от герой за бундестима на тази олимпиада със златото на спринта сега се превърна в антигерой, а световните шампиони в дисциплината останаха без медал.
 
 
 
 
Северна комбинация (индивидуално ски скок голяма шанца / ски бягане 10 км.)
 
1. Йоханес Ридзек (Германия)
2. Фабиен Ризле (Германия)
3. Ерик Френцел (Германия)
 
 
Суип! Немците не бяха печелили златен медал в тази дисциплина, а сега окупираха почетната стълбичка?!
Първо злато на ЗОИ за Ридзек и общо трети медал. Също трети медал от ЗОИ и за Ризле. А голямата звезда на немската комбинация, Ерик Френцел спечели своя пети олимпийски медал.
Норвежците измислили този спорт са тоталната излагация на тази олимпиада. Явно сбъркана подготовка през сезона и сега вместо да доминират са най-големия виц на олимпиадата. Кой го интересува световната купа когато има олимпиада?
Ще падат глави в Норвегия. Дано все пак се съберат за престижната отборна надпревара, но не виждам сила, която да спре бундестима. Още на скоковете ще изостанат фатално.
Гръцката трагедия за Акито Уатабе на ЗОИ продължава. Акито отново остана без медал. Сега малко преди последното изкачване и преди финала се спъна и изостана. Без коментар. На някои не им е писано просто.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в вт, 20 фев 2018, 18:09
след ден 12
 
1.   Норвегия            11   10    8   29
2.   Германия            11    7    5   23
3.   Канада               8    5    6   19
4.   Холандия             6    5    3   14
5.   Франция              5    4    4   13
6.   САЩ                  5    3    4   12
7.   Швеция               4    3    0    7
8.   Австрия              4    2    4   10
9.   Република Корея      4    2    2    8
10.  Япония               2    5    3   10
11.  Швейцария            2    4    1    7
12.  Италия               2    2    4    8
13.  Чехия                1    2    3    6
14.  Словакия             1    2    0    3
15.  Беларус              1    1    0    2
16.  Великобритания       1    0    3    4
17.  Полша                1    0    0    1
17.  Украйна              1    0    0    1
19.  Китай                0    5    2    7
20.  ОСР                  0    3    8   11
21.  Австралия            0    2    1    3
22.  Словения             0    1    0    1
23.  Финландия            0    0    3    3
24.  Испания              0    0    2    2
25.  Казахстан            0    0    1    1
25.  Лихтенщайн           0    0    1    1
25.  Латвия               0    0    1    1

 
 
Германия удари мощно в северната комбинация и изравни по злата Норвегия. А пък Франция изпревари САЩ?!
Канада дръпна решително за престижното 3 място, но американците продължават да имат отлични изходни позиции. Янките имат отличен шанс за 2 златни медала утре и да дръпнат нагоре. Крайно време е да се отпушат и извън сноуборда. Така де, имаше норвежки ден, германски ден, канадски ден, време е и за американски ден.  :-D
Изобщо навсякъде ще е интересно до последно. Петицата изглежда ясна, корейците също имат реални шансове да спорят с холандците и евентуално със САЩ ако това слабо представяне на янките продължи.
Днес нямаше страна спечелила медал за първи път в Пьонгчанг.
Относно борбата между Норвегия и Германия за която изведнъж започна да се говори навсякъде, то ето набързо как стоят нещата.
Приемаме възможно най-доброто за двете страни, където са фаворити. Със звездичка слагам на над 90% сигурен златен медал.
 
Норвегия:
Ски бягане - мъже отборен спринт *
Биатлон - мъжка щафета *
Ски бягане - жени отборен спринт
Ски бягане - жени 30 км. масов старт класика
 
Германия:
Северна комбинация - отборно *
Биатлон - женска щафета *
Бобслей - четворка *
Бобслей - двойка жени
 
В случая звездичките са важни, защото лично за мен са сигурни златни медали. Естествено спорт е, всичко може да стане, но има ясно изразен фаворит.
Както се вижда силите са изключително изравнени, но германците имат леко предимство, защото техните звездички са една повече.
Освен това при Норвегия силно пожелателно съм сложил двете женски дисциплини, защото там Швеция е фаворит в спринта и Шарлоте Кала в класиката, макар че кралица Марит дебне отзад...
При германците единствения несигурен златен медал е утре в бобслея, след днес имат аванс, гледах състезанията, но всичко е в ръцете на американките, които са доминаторки и държат рекорда на трасето. Останалите 3 злата за мен са абсолютно непоклатими, особено бобслея и северната комбинация.
Това са силните плюсовете за Германия.
За Норвегия обаче има други плюсове. Имат два старта, които нарочно не съм сложил, защото не са фаворит, но имат не малки шансове за успех, даже големи бих казал. Въпрос и на шанс.
Това е слалом за мъже в алпийските ски и особено в ски бягането 50 км. класика.
Има и много други спортове, но там не норвежци и германци са фаворити. Но винаги може да изкочи някой изненадващ шампион, особено в ски кроса, паралелните слаломи в сноуборда (там немците са силни), отборната надпревара в алпийските ски и пр.
Нищо не е сигурно и всичко може да стане, но ако трябва да тегля чертата, то по-скоро съм песимист. Умерен песимист за Норге, т.е. давам 60 на 40% в полза на Германия към днешна дата. Норвегия прави изключително силна олимпиада, просто не се очакваше този удар в северната комбинация. Там Норвегия може да изгуби битката. Това са 3 златни медала, не един, не два, а три! И всичките те ще отидат при конкурента при положение, че през сезона норвежците доминираха в световната купа.
Това е положението. :-)


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в вт, 20 фев 2018, 18:09
ден 13 (21.02.2018 г. сряда)
 
Кърлинг – раунд робин
-
02:05 ч. жени
Република Корея – ОСР
Швеция – Китай
Швейцария – Дания
Канада – Великобритания
-
07:05 ч. мъже
Дания – Канада
Великобритания – САЩ
Швеция – Норвегия
Република Корея – Япония
-
13:05 ч. жени
Швеция – САЩ
Швейцария – Япония
ОСР – Канада
Република Корея – Дания
 
02:30 ч. Сноуборд – мъже Биг Еър – серия 1 / квалификационен рън 1
03:00 ч. Сноуборд – мъже Биг Еър – серия 1 / квалификационен рън 2
04:45 ч. Сноуборд – мъже Биг Еър – серия 2 / квалификационен рън 1
05:17 ч. Сноуборд – мъже Биг Еър – серия 2 / квалификационен рън 2
 
03:00 ч. Фигурно пързаляне – жени кратка програма
 
04:00 ч. Ски алпийски дисциплини – спускане жени ***
 
04:30 – 07:35 ч. Ски свободни дисциплини – Ски крос ***
 
05:10 ч. Хокей на лед – мъже 1/4 финал
09:40 ч. Хокей на лед – жени – Финландия – ОСР - мач за 3/4 място *
14:10 ч. Хокей на лед – мъже 1/4 финал
14:10 ч. Хокей на лед – мъже 1/4 финал
 
12:00 ч. Отборен спринт – жени свободен стил ***
12:30 ч. Отборен спринт – мъже свободен стил ***
 
13:00 – 13:28 ч. Бързо пързаляне с кънки – отборно преследване - полуфинали мъже и жени
14:52 ч. Бързо пързаляне с кънки – отборно преследване – жени Финал Б
14:58 ч. Бързо пързаляне с кънки – отборно преследване – жени Финал А ***
15:11 ч. Бързо пързаляне с кънки – отборно преследване – мъже Финал Б
15:57 ч. Бързо пързаляне с кънки – отборно преследване –мъже Финал А ***
 
13:40 ч. Бобслей – жени серия 3
15:00 ч. Бобслей – жени серия 4 ***
 
= = =
 
7 финала


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: змия в вт, 20 фев 2018, 18:19
Скрит текст:
Шорттрек – жени щафета (3000 м)
 
1. Република Корея
2. Италия
3. Холандия
 
 
Много любопитно се развиха нещата. Холандките във финал Б счупиха световния рекорд, малка утеха за това, че се провалиха на полуфиналите.
Във финал А, Китай и Канада бяха дисквалифицирани и така Италия спечели среброто, а по правилник при такова развитие на събитията победителят от финал Б печели медала.
Токова нещо само в шорттрека може да се случи, макар и рядко. Победата на корейките не будеше съмнение, така че без изненади.
Засега тези игри са пълен провал за китайския шорттрек, но там явно се мисли за Пекин.
 
 
 
Биатлон – смесена щафета
 
1. Франция (Мари Дорен Абер, Анаис Бескон, Симон Дестьо и Мартен Фуркад)
2. Норвегия (Марте Олсбу, Тирил Екхоф, Йоханес Бьо и Емил Хегле Свендсен)
3. Италия (Лиза Витоци, Доротея Вирер, Лукас Хофер и Доминик Виндиш)
 
Мартен Фуркад отново герой за Франция и един от героите на игрите в Пьонгчанг с 3 златен медал. Това бе негов 5 златен олимпийски медал и общо седми на ЗОИ.
Жените на Норвегия закопаха отбора със сватбарските изстрели и въпреки героизма на Йоханс Бьо, който съкрати 50 секунди на 3 пост при равни стрелби с Ерик Лесер, то за повече нямаше как при наличието на Фуркад на 4 пост.
Никой не е предполагал, че Олсбу и Екхоф (особено тя) ще подведат така отбора, а наказателната обиколка бе обида за олимпийските шампиони от Сочи в тази дисциплина и основен фаворит за златния медал.
Втори бронзов медал в смесената щафета на ЗОИ за скуадра адзура. Бяха фаворитът в сянка и със стабилната и бърза стрелба на жените и добро бягане на мъжете взеха бронза.
На финала според мен Доминик Виндиш трябваше да бъде дисквалифициран, защото препречи пътя на Пайфер. Немците пуснаха контестация, но тя не бе уважена, така че бронз за Италия.
Скрит текст:
Пайфер на 4 пост имаше лукса от 43 секунди преднина, които той опропасти напълно и провали немската щафета. Така от герой за бундестима на тази олимпиада със златото на спринта сега се превърна в антигерой, а световните шампиони в дисциплината останаха без медал.
 
 
 
 
Северна комбинация (индивидуално ски скок голяма шанца / ски бягане 10 км.)
 
1. Йоханес Ридзек (Германия)
2. Фабиен Ризле (Германия)
3. Ерик Френцел (Германия)
 
 
Суип! Немците не бяха печелили златен медал в тази дисциплина, а сега окупираха почетната стълбичка?!
Първо злато на ЗОИ за Ридзек и общо трети медал. Също трети медал от ЗОИ и за Ризле. А голямата звезда на немската комбинация, Ерик Френцел спечели своя пети олимпийски медал.
Норвежците измислили този спорт са тоталната излагация на тази олимпиада. Явно сбъркана подготовка през сезона и сега вместо да доминират са най-големия виц на олимпиадата. Кой го интересува световната купа когато има олимпиада?
Ще падат глави в Норвегия. Дано все пак се съберат за престижната отборна надпревара, но не виждам сила, която да спре бундестима. Още на скоковете ще изостанат фатално.
Гръцката трагедия за Акито Уатабе на ЗОИ продължава. Акито отново остана без медал. Сега малко преди последното изкачване и преди финала се спъна и изостана. Без коментар. На някои не им е писано просто.

И Фуркад умишлено попречи на противника в масовия старт.

Много е голям малкият Бьо. Жалко, че Екоф бе толкова зле.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: saleni в вт, 20 фев 2018, 18:36
Браво на французите!!! Разбира се адмирации за Фуркад!!! Много е добър! :clap:

Бьо беше невероятен, но жените - пълна трагедия. :angry: Разбира се и Свендсен се справи отлично. Ще е интересно на мъжката щафета.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в вт, 20 фев 2018, 20:12
Щафетата мисля, че на 90% е решена в полза на Норвегия. Просто като отбор са най-бързите. Стрелбата не им е отлична, но е достатъчно добра за да я покрият с допълнителните патрони, а останалото ще го наваксат със ски бягане. Нито един отбор няма такава дълбочина в състава си.
И на 4 пост задължително да пуснат малкия Бьо, защото ако някак си се стигне ски бягането да решава накрая срещу Фуркад или Шемп, то Йоханес е човека, а не Свендсен.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: H0uSse_Baby в вт, 20 фев 2018, 21:07
И Фуркад умишлено попречи на противника в масовия старт.

Между "препречването" на Фуркад и това на Виндиш днес няма нищо общо. Мартен успя да изпревари Шемп във виража, още преди да влязат в коридорите, което така или иначе не е от значение за развоя на финала, защото тъкмо навлизаха във финалния спринт, който реши всичко и накрая Шемп дори изпревари Мартен, но му изяде главата закъснялата реакция. А Виндиш направо се намести пред Пайфер на няколко метра преди финала и му препречи пътя, като по този начин не му даде възможност да се бори на финалния спринт докрай. Но Пайфер си е виновен сам, в крайна сметка победата му беше вързана в кърпа и сам се прецака.Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: saleni в ср, 21 фев 2018, 12:53
Победа за норвежците в отборния спринт. Страхотни! Както се очакваше категорична победа. Трети златен медал за Клаебо, а хлапето е само на 21 год. Уникален!!!! Браво! 

Американките буквално измъкнаха под носа на шведките олимпийската титла. Невероятни!!


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в ср, 21 фев 2018, 13:56
Ски алпийски дисциплини – жени спускане
 
1. София Годжа (Италия)
2. Рагнхилд Мовинкел (Норвегия)
3. Линдзи Вон (САЩ)
 
 
Първа титла за Италия в женското спускане в исторически план. Голямата фаворитка бе Линдзи Вон, но логичната и реалистичната прогноза бе за Годжа и тя оправда това. Водачката в дисциплината за СК, победителка тук на това трасе и в спускането и в супер джито от предната година в пробния тест като част от СК, солидна на тренировките. Годжа разви страхотно спускането си и от средата на дистанцията до финала бе безупречна.
Изненадващо сребро за Мовинкел. Не всеки ден се случва сребърната медалистка от гигантския слалом да повтори упражнението и в кралското спускане. Браво на Мовинкел. Според мен тя имаше реален шанс и за златото, но една малка грешчица преди финала и попречи.
Кралицата на скоростта, легендарната Линдзи Вон така и не сбъдна мечтата си за втори златен олимпийски медал и така нейната кариера ще завърши с лош баланс от ЗОИ. Само 3 медала и само 1 златен от участие на 4 олимпиади е лош показател. Вон бе нервна, консервативна, така и не се разгърна, явно бе пренавита и дори големия и опит не можа да и помогне. В нито един участък от трасето Вон не бе пред Годжа.
 
 
 
Ски свободни дисциплини – ски крос
 
1. Брейди Леман (Канада)
2. Марк Бишофбергер (Швейцария)
3. Сергей Ридзик (ОСР)
 
 
Тук топ фаворитите изпокапаха преди финала, но на финала бе лидера за СК, Бишофбергер, който обаче не можа да се справи с бившия победител от X Games в Аспен, Колорадо, Брейди Леман.
 
 
 
Ски бягане – отборен спринт жени – свободен стил
 
1. САЩ (Кикен Рандал и Джесика Дигинс)
2. Швеция (Шарлоте Кала и Стина Нилсон)
3. Норвегия (Марит Бьорген и Майкен Касперсен Фала)
 
 
Велико състезание, едно от най-великите на олимпиадата измежду всички спортове. Какво бягане за великата Дигинс. Неин първи медал от ЗОИ и то какъв. Също първи медал и за Рандал.
Топ фаворитките от Швеция се провалиха, като причината според мен бе поуморената Стина Нилсон. Провал донякъде и за Норвегия с цялата уговорка, че Майкен Фала не е това което беше. Според мен объркаха леко тактиката. Трябваше Бьорген да е на последен пост, защото там трябва да имаш велико име и характер. Ските на Норвегия също ми се видяха бавнички. Не мога да разбера как на всяка олимпиада имаме тези проблеми с ваксата, когато става въпрос за наука и изкуство в което Норвегия трябва да са царе.
14 медал от ЗОИ за кралица Марит и така тя застава еднолично като номер 1 на ЗОИ за всички времена!
9 медал за великата Кала от ЗОИ. 4 медал за Нилсон и 3 медал за Фала.
1 титла за САЩ в отборен спринт на ЗОИ и така се спази традицята на всяка олимпиада да имаме различен победител. 2006 г - Швеция. 2010 г – Германия. 2014 г. – Норвегия. 2018 г. – САЩ.
 
 

Ски бягане – отборен спринт мъже – свободен стил
 
1. Норвегия (Мартин Йонсруд Сундби и Йоханес Клаебо)  newsm44 newsm44 newsm44
2. ОСР (Денис Спицов и Александър Болшунов)
3. Франция (Морис Манифика и Ришар Жуф)
 
 
Тук без изненади. Норвегия е с класи над съперниците си в момента в отборния спринт. Невероятно включване на Сундби. Ето такъв Сундби искаме да гледаме. Браво. За Клаебо няма какво повече да се каже. 3 златен медал за Клаебо от Пьонгачнг с което се изравнява с Мартен Фуркад. За Сундби това бе 2 златен медал от ЗОИ и общо 5 медал. Така Норвегия спечели за 2 път тази дисциплина, а с по 1 победа останаха Швеция и Финландия.
Спицов и Болшунов с трети медал от Пьонгчанг. Браво и на двамата, с чест и достойнство защитиха руското ски бягане.
Трети медал от ЗОИ за великия Манифика и първи за Ришар Жуф. Това е втори медал за Франция от мъжкото ски бягане и то в най-престижните дисциплини – щафета и отборен спринт. Абсолютен рекорд за историята. Те са хита на тези игри както двете американки от отборния спринт.
Пореден провал за Швеция, все още без медал при мъжете от олимпиадата, което е нечувано. Имат един последен шанс на великата класика 50 км.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: змия в ср, 21 фев 2018, 15:23
Още едно злато за Норвегия newsm68 newsm44 newsm68 newsm44


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в ср, 21 фев 2018, 17:27
Даа, норвежците как само изригнаха в кънките. Два златни медала за два дена. Това може да се окаже решаващо. Особено днес след като германките спечелиха в шейните, а не бяха фаворити, а Норге се провалиха в женския отборен спринт, така че този златен медал в отборното преследване в кънките сякаш им падна от небето.  :D :bowuu:


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в ср, 21 фев 2018, 17:49
Това Германия да победи Швеция на олимпиада в директен мач?! Сериозно?  :shock:
btw: Немските коментатори полудяха в ефир, все едно слушаш пияни ирландци в пъб, скандират и пеят като фенове.  :-D
оказа се, че имам опция в Евроспорт плеъра да гледам със звук от националните телевизии на отделните страни. Германия, Норвегия, Швеция, Италия, Полша, Чехия и т.н.


Канада с тактика и отлична защита излъга финландците с 1-0. Но отново не ме впечатлиха. Играят бавен хокей, аз съм свикнал като гледам Канада да гледам свръхзвуково пързаляне. Но нормално, селекцията е от застарели играчи, които не са и стигали до НХЛ и се подвизават из европейските лиги от години, но типичния канадски хокей го има и това е радващо. Не е само да имаш класа, трябва да оставиш и сърцето си на леда, а този отбор колкото и лимитиран да е играе с невероятна дисциплина и себераздаване за всеки сантиметър от ледената пързалка. Никакви наказания, спазване на треньорската заръка и дисциплина. :-)

Швеция - Германия? Същото мудно темпо пред празни трибуни, типично за тези игри, но все пак това е Швеция по дяволите. Не мога да повярва, това е една от най, най-големите изненади в цялата история на ЗОИ.  :ooooh: :shock:
За първи път Германия ще играе на полуфинал на ЗОИ.
Жалко, че няма да можем да гледаме класиката Канада - Швеция на полуфинал.


Така имаме следните полуфинали

ОСР - Чехия
Канада - Германия


А тази олимпиада се очертава като грандиозен провал заради хокея. И за МОК и за телевизиите.
Бавен хокей, все едно го гледаш на забавен каданс, а трибуните пустеят. Това е огромен провал за МОК. Евроспорт 2 не случайно са решили цялата им програма да е само хокей, но когато са плащали за правата се е очаквало профитата да играят. А сега никой не ги гледа.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в ср, 21 фев 2018, 18:30
Бързо пързаляне с кънки – жени отборно преследване

1. Япония (Михо Такаги, Аяно Сато и Нана Такаги)  newsm44
2. Холандия (Михо Такаги, Аяно Сато и Нана Такаги)
3. САЩ (Хедър Бергсма, Британи Боу и Мия Манганело)


Логична и очаквана победа за световните рекордьорки и нови олимпийски рекордьорки от Япония. Уникален синхрон и смени и могъщите холандки бяха разнебитени.
Първа титла и общо втори медал за Япония в историята на ЗОИ в тази дисциплина.
11 медал от ЗОИ за великата Ирен Вюст.
Страхотен бронз за американките. Техен първи от ЗОИ в тази дисциплина.

Бързо пързаляне с кънки – мъже отборно преследване

1. Норвегия (Хавард Боко, Симен Нилсен и Свер Педерсен)  newsm44 newsm44 newsm44
2. Република Корея (Сун-хон Ли, Йевон Чун и Сок Мин Ким)
3. Холандия (Патрик Рьост, Свен Крамер и Ян Блокхаусен)

Преди игрите всички говориха за супер очаквания сблъсък между олимпийските рекордьори и шампиони от Холандия и световните рекордьори и олимпийски вицешампиони от Република Корея.
Вместо това Норвегия спечели първия си медал изобщо в тази дисциплина и то какъв и по какъв начин. На полуфинала холандците буквално смазаха великите холандци водени от Свен Крамер и постави олимпийски рекорд, а на финала тактически страхотно проведено бягане им донесе и златото отново със смазваща преднина. Явно, че този велик спорт, измислен в Норвегия и доразвит в Холандия отново е намерил своите последователи в най-северната европейска държава и там е бъкано от млади таланти във всички дисциплини. Втори златен медал за Норге от кънки овала в Пьонгчанг.
Великия Свен Крамер спечели 9 медал от ЗОИ.


Бобслей – двойка жени

1. Германия (Мариана Яманка, Лиза Буквитц)
2. САЩ (Елана Майерс Тейлър, Лорън Гибс)
3. Канада (Кейли Хъмфрис, Филисия Джордж)


Голяма изненда в улея. Големите фаворитки от САЩ и Канада се провалиха и златото взе Яманка, която е дебютантка на ЗОИ и без никакви успехи за СК. До последно никой не вярваше, че немкините ще удържат преднината си, но направиха състезанието на живота и това + нервното каране на Елана им даде златото. В исторически план второ злато за Германия при жените.
Американките се провалиха за пореден път. Те са четирикратни световни шампионки, но на олимпиадата все нещо недостига и това нещо са нервни и нищо друго. Бронз във Ванкувър, сребро в Сочи и сега пак сребърен медал. А годинките чукат... Елана все пак остава в историята, като единствената в историята печелила медал от ЗОИ и като забутвач и като пилот.
Бронз за другите големи фаворитки, канадките. Хъмфрис и тя вече е на 32 г. и най-вероятно е на последната си олимпиада. На тази олимпиада бе с нов забутвач, бившата топ хърделистка, Филисия Джордж. Хъмфрис пропусна златен шанс да влезне в историята, като първата жена или мъж с 3 поредни златни медала на ЗОИ.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в ср, 21 фев 2018, 18:45
след ден 12

1.   Норвегия            13   11    9   33
2.   Германия            12    7    5   24
3.   Канада               9    5    7   21
4.   Холандия             6    6    4   16
5.   САЩ                  6    4    6   16
6.   Франция              5    4    5   14
7.   Швеция               4    4    0    8
8.   Република Корея      4    3    2    9
9.   Австрия              4    2    4   10
10.  Япония               3    5    3   11
11.  Италия               3    2    4    9
12.  Швейцария            2    5    1    8
13.  Чехия                1    2    3    6
14.  Словакия             1    2    0    3
15.  Беларус              1    1    0    2
16.  Великобритания       1    0    3    4
17.  Полша                1    0    0    1
17.  Украйна              1    0    0    1
19.  Китай                0    5    2    7
20.  ОСР                  0    4    9   13
21.  Австралия            0    2    1    3
22.  Словения             0    1    0    1
23.  Финландия            0    0    4    4
24.  Испания              0    0    2    2
25.  Казахстан            0    0    1    1
25.  Лихтенщайн           0    0    1    1
25.  Латвия               0    0    1    1Силен за Норвегия в който викингите дръпнаха с 1 златен медал в горещия спор с Германия.
Канада се затвърди на 3-о място и дебне отпред за грешки. Много силен ден и за САЩ, които макар и само с 1 златен медал си върнаха 5-то място. Япония само с още едно злато може да мине няколко места напред, вече си имаме и едно малко съревнование между Република Корея и Япония.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в ср, 21 фев 2018, 18:49
ден 14 (22.02.2018 г. четвъртък)
 
02:05 ч. Кърлинг – тайбрек жени/мъже – ако има
13:05 ч. Кърлинг – мъже полуфинали
 
02:30 ч. Сноуборд – жени Биг еър – финален рън 1
03:00 ч. Сноуборд – жени Биг еър – финален рън 2
03:30 ч. Сноуборд – жени Биг еър – финален рън 3 ***
05:00 ч. Сноуборд – жени паралелен гигантски слалом – квалифкационен рън
05:27 ч. Сноуборд – мъже паралелен гигантски слалом – квалифкационен рън
05:54 ч. Сноуборд – жени паралелен гигантски слалом – елиминационен рън
06:21 ч. Сноуборд – мъже паралелен гигантски слалом – елиминационен рън
 
03:00 ч. Ски алпийски дисциплини – мъже слалом 1 манш
04:30 ч. Ски алпийски дисциплини – жени алпийска комбинация – спускане
06:30 ч. Ски алпийски дисциплини – мъже слалом 2 манш ***
08:00 ч. Ски алпийски дисциплини – жени алпийска комбинация – слалом ***
 
04:30 ч. Ски свободни дисциплини – мъже халфпайп финален рън 1
04:56 ч. Ски свободни дисциплини – мъже халфпайп финален рън 2
05:22 ч. Ски свободни дисциплини – мъже халфпайп финален рън 3 ***
 
06:10 ч. Хокей на лед – жени * ФИНАЛ * ***
 
09:30 ч. Северна дисциплина – отборно (ски скокове от голяма шанца и 4x5 км. ски бягане) – скокове
12:20 ч. Северна дисциплина – отборно (ски скокове от голяма шанца и 4x5 км. ски бягане) – ски бягане ***
 
12:00 ч. Шорттрек – мъже 500 м. 1/4 финали
12:14 ч. Порттрек – жени 1000 м. 1/4 финали
12:42 ч. Шорттрек – мъже 500 м. полуфинали
12:51 ч. Шорттрек – жени 1000 м. полуфинали
13:13 ч. Шорттрек – мъже 500 м. финал Б
следва: финал А ***
13:26 ч. Шорттрек – жени 1000 м. финал Б
следва: финал А ***
13:52 ч. Шорттрел – мъже щафета (5000 м.) – финал Б
следва: финал А ***
 
13:15 ч. Биатлон – жени щафета (4x6 км.) ***
 
 
= = =
 
10 финала


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: H0uSse_Baby в ср, 21 фев 2018, 21:35
Сноуборда е отменен за събота.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в чт, 22 фев 2018, 06:30
Сноуборд – жени Биг Еър

1. Анна Гасер (Австрия)
2. Джейми Андерсън (САЩ)
3. Зои Садовски Синот (Нова Зеландия)


Дебютна дисциплина на ЗОИ.
Голямата звезда в този спорт, уникалната Анна Гасер (световна шампионка и победителка в X Games’ 2018) взе своето след един фантастичен трети решителен скок.
Втора остана другата топ претендентка, шампионката от слопстайла, Джейми Андерсън, неин втори медал от Пьонгчанг и трети медал от ЗОИ в звездната и кариера.
Бронзов медал за 16 годишната новозеландка, която е без успехи до тук, но с голямо бъдеще пред себе си.
Ски свободни дисциплини - халфпайп

1. Дейвид Уайз (САЩ)
2. Алекс Ферейра (САЩ)
3. Нико Портиьос (Нова Зеландия)


Супер звездата в ски халфпайпа, Дейвид Уайз (световен шампион и четирикратен победител в X Games) защити олимпийската си титла от Сочи след като бе опрян до стената точно както Шон Уайт в класическия сноуборд халфпайп.
Уайз падна в първите си два ръна и не само това, но в третия си и последен рън трябваше да направи над 96 точки за да защити златото и той го направи. Ето това е големия шампион.
Сребро за направилия състезанието на живота си Алекс Ферейра. И трите опита на Алекс бяха над 90 точки, като непрекъснато надграждаше, но по подобие на X Games в Аспен преди около месец остана втори след Уайз.
Сензационен бронзов медал за супер талантливия 16 г. новозеландец на който вещаят звездно бъдеще.
И така само за 2 часа, два бронзови медала за Нова Зеландия, които последните години наливат много пари във фристайл дисциплините.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в чт, 22 фев 2018, 07:40
Ски алпийски дисциплини

1. Андре Мюре (Швеция)
2. Рамон Ценхойзерн (Швейцария)
3. Микаел Мат (Австрия)


Андре Мюре стана най-възрастния олимпийски шампион в слалома – 35 г. и 42 дена, подобрявайки постижението на Марио Мат от Сочи. Това е втори медал от ЗОИ за Мюре.
Златен дубъл за Швеция в слалома на тази олимпиада. Абсолютен шок.
Сензационен сребърен медал за Рамон Ценхойзерн, бронз за Михаел Мат.
Мега провал за Хенрик Кристоферсен, това ще един от най-нелепите моменти от тазгодишната олимпиада... Прегоря. Нямам думи.
Това беше и златен шанс за Норвегия в битката с Германия. Сега нещата пак са на кантар заради трите супер гарантирани златни медала за Германия (бобслей, северна комбинация отборно и биатлон щафета), докато при норвежците и техните уж сигурни медали има много по-сериозна конкуренция отколкото при германците, където конкуренцията е мижава.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Invierno в чт, 22 фев 2018, 09:28
Не успях да гледам слалома и сега видях резултатите. В шок съм! :flushed:


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в чт, 22 фев 2018, 09:43
Ски алпийски дисциплини – жени алпийска комбинация

1. Мишел Гизин (Швейцария)
2. Микаела Шифрин (САЩ)
3. Уенди Холденер (Швейцария)


На втора поредна олимпиада фамилия Гизин печели златния медал. Изненадваща победа за Мишел, въпреки че тя е опасна комбинаторка. Шифрин изгуби уж сигурната титла в спускането, където бе твърде бавна, а и после в слалома кара твърде предпазливо и вместо да натрупа аванс, то тя се спусна с трето време за манша. Разочароваща олимпиада за Шифрин, която дойде за минимум 3 златни медала, а си тръгна само с един. Уенди Холденер за пореден път не се възползва каквото и да се случва около нея. В случая тя изостана твърде много след спускането и реално имаше шанс само при отпадания на конкурентките и. Линдзи Вон приключи разочароващо последния си старт на олимпийски игри. Направи страхотно спускане и поведе с голям аванс, но още при първата врата от слалома я хвана кола и отпадна по нелеп начин.
Трети медал от ЗОИ за Шифрин и втори в Пьонгчанг.
Втори медал за Уенди Холденер след среброто в слалома.Хокей на лед - жени

1. САЩ
2. Канада
3. Финландия


Серията от 23 поредни победи на олимпийски игри за Канада бе спряна, както и поредицата от 4 поредни олимпийски титли. Така явно четворката е сакралното число в хокея, защото няма отбор в историята, който да е печелил олимпийската титла 5 пъти подред било то при мъжете или жените. Така че това бе най-големия бич за канадките. Проклятието на числата. Първата поредица от 4 поредни олимпийски титли бе спряна от Великобритания, като там само името лъже, защото целия отбор на Великобритания бе съставен от канадски играчи, така че дефакто Канада победи Канада. Втората поредица от 4 поредни олимпийски титли бе на великия СССР, която бе спряна от ‘’чудото на леда’’ 1980 г. в Лейк Плесид. И ето сега отново драма, всичко се реши с наказателни удари и то с допълнителни изпълнения след първите пет, които не стигнаха. Поредната мега класика между двата доминанта в женския хокей. Мъжете да гледат и да се учат как се бият технични удари, имаше някои спиращи дъха изпълнения.
Това е втора олимпийска титла за САЩ след дебютната за женския хокей 1998 г. в Нагано.
Финландките с трети бронз от ЗОИ.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: pepelyashka в чт, 22 фев 2018, 13:25
Германската щафета спечели комбинацията.
Приятно изненадва първата точна стребла на Йорданова в биатлона. Дано удържат до края.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: saleni в чт, 22 фев 2018, 15:03
Беларус спечели женската щафета, пред Швеция и Франция!  Изненада!!!

То грешки, то вятър, то чудо!!! Няма такава въртележка. Времето беше ужасяващо, защо изобщо ги пуснаха момичетата, не знам.

Браво на медалистите! Едва ли са си мислели, че ще спечелят, но - стрелба!!!

За слалома съм много изненадана. Отпадане и на Хиршер, и на Кристоферсен! Леле!


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в чт, 22 фев 2018, 18:09
В кърлинга Канада е аут!
Кевин Куи посрами цяла Канада. Така и при мъжете и при жените, Канада няма да вземе медал, което е равносилно на земетресение 10.0 по скалата на Рихтер.  :lol:
 
Една от най-големите сензации в историята на зимните олимпийски игри. Канада не успя да класира мъжкия отбор по кърлинг на финал.  :shock: Това се случва за първи път в историята.
Канадците никога досега не бяха губили повече от 2 мача на ЗОИ, а тук загубиха цели 4?!
Джон Шустър вече е в поредица от 3 поредни победи на Кевин Куи, явно става въпрос за неудобен съперник и колкото да си по-добър, опрат ли нещата до психика, всичко останало отива на заден план.
 
Първи финал в историята на американския кърлинг независимо дали става въпрос за мъже или жени и гарантиран втори медал в историята на ЗОИ (след мъжкия бронз от Торино' 2006 г.)

Тази олимпиада просто е полудяла.  :crazyeyes: :D


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в чт, 22 фев 2018, 18:10
Северна комбинация – отборно (ски скокове от голяма шанца и 4x5 км. ски бягане)
 
1. Германия (Винценц Гайгер, Фабиан Ризле, Ерик Френцел и Йоханес Ридзек)
2. Норвегия (Ян Шмид, Еспен Андерсен, Ярл Магнус Рибер, Йорген Гробак)
3. Австрия (Вилхелм Денифил, Лукас Клапфер, Бернхард Грубер и Марио Зайдел)
 
 
Германски триумвират! 3 от 3 в Северната комбинация.
След обединенито на двете Германии за първи път печели в отборната надпревара на ЗОИ.
За първи път от 2002 г. насам и трите дисциплини се печелят от една и съща страна. Тогава Финландия.
6 медал от ЗОИ за Френцел с което става комбинатор номер 1 в историята на зимните олимпиади. 4 медал от ЗОИ за Ризле и Ридзек.
Норге втори, но представянето на норвежките комбинатори като цяло бе трагично и срамно, говорим все пак за лидерите в СК. Тотално сбъркана подготовка, ужасно бавни по трасето. Спечелиха сребро само защото другите са още по-зле. Изобщо този спорт затъва все повече и повече и след години най-вероятно на олимпиадите ще гледам само две държави – Германия и Норвегия.
Трети медал от ЗОИ за Гробак. Четвърти медал за ветерена Бернхард Грубер на който се крепи целия посредствен австрийски отбор.
 
 
 
Шорттрек – мъже 500 м.
 
1. Ву Дадзин (Китай)
2. Хван Дехьон (Република Корея)
3. Лим Ен Чин (Република Корея)
 
 
Размазваща победа за китайчето, което е номер 1 в света с 2 поредни световни рекорда.
 
 
 
Шорттрек – жени 1000 м.
 
1. Сузане Шултинг (Холандия)
2. Ким Бутен (Канада)
3. Ариана Фонтана (Италия)
 
 
Още една изненада. Сузане Шултинг спечели първия златен медал в историята за холандския шорттрек.
Ким Бутен стана втората в историята с 3 индивидуални медала от 3-те дисциплини в шорттрека, изравнявайки се с най-великата в историята, китайката Менг Ванг (Торино’ 2006 г.)
Ариана Фонтана спечели 8 медал от ЗОИ с което подобри собствения си исторически рекорд.
 
 
 
Шорттрек – мъже щафета (5000 м.)
 
1. Унгария (Шаоан Лю, Шандор Шаолин Лю, Виктор Кнох, Чаба Бурян)
2. Китай (Дацзин Ву, Тянюй Хан, Хунчжъ Сюй, Дъцюан Чън)
3. Канада (Самюел Жирар, Шарл Амлен, Шарл Корнойер, Паскал Диан)
 
 
Ети ви още една бомба. Кой е очаквал, че Унгария ще спечели златото при наличието на Република Корея, Китай и Канада. Въпреки, че маджарите са си сила в момента в световния шорттрек, но повече като заплаха без реално да правят нещо. Никога не са имали успехи, а и развиват отскоро този спорт. Естествено това бе и първи медал изобщо (от какъвто и да е метал) в историята на Унгария на ЗОИ в този спорт. Унгарците поставиха и олимпийски рекорд.
Това бе последната олимпиада и състезание изобщо за великия Шарл Амлен, институция в този спорт. Амлен, който е гастролирал и в нашия зимен дворец на спорта завършва своята бляскава кариера с медал. Негов 5 от които 3 златни.
 
 
 
Биатлон  жени щафета (4x6 км.)
 
1. Беларус (Надежда Скардино, Ирина Крюко, Динара Алимбекава и Даря Домрачова)
2. Швеция (Лин Персон, Мона Брорсон, Анна Магнусон и Хана Йоберг)
3. Франция (Анаис Шавалие, Мари Дорен Абер, Жюстин Бреза и Анаис Бескон)
 
 
Най-лудата щафета в историята. За първи път виждам такова нещо.
Купища допълните изстрели и наказателни обиколки, непрекъсната смяна на водачеството, обрати, драма.
Супер фаворита, Германия катастрофа. Немкините – световни шампионки и победителки в 7 от последните 8 старта за СК. Това бе един от най-сигурните златни медали на тази олимпиада.
Лошото време, снеговалежа и вятъра безспорно допринесоха за получилото се състезание.
Дария Домрачова подкпрепяна от своя съпруг, великия Оле Ейнар Бьорндален имаше солидна преднина на последния прав, но допусна три поредни грешки при налични три резервни патрона. Или правеше 3 от 3 или влизаше в наказателна обиколка и Беларус губеше този златен шанс, който се бе отворил. И Даша се справи. 4 златен медал за нея и общо 6 от ЗОИ. Даша стана първата жена в историята на биатлона с 4 олимпийски титли.
4 медал от ЗОИ за Мари Дорен Абер.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в чт, 22 фев 2018, 18:10
след ден 13
 
1.   Норвегия            13   12   10   35
2.   Германия            13    7    5   25
3.   Канада               9    7    8   24
4.   САЩ                  8    7    6   21
5.   Холандия             7    6    4   17
6.   Швеция               5    5    0   10
6.   Франция              5    4    6   15
6.   Австрия              5    2    6   13
9.   Република Корея      4    4    3   11
10.  Швейцария            3    6    2   11
11.  Япония               3    5    3   11
12.  Италия               3    2    5   10
13.  Беларус              2    1    0    3
14.  Китай                1    6    2    9
15.  Чехия                1    2    3    6
16.  Словакия             1    2    0    3
17.  Великобритания       1    0    3    4
18.  Полша                1    0    1    2
19.  Украйна              1    0    0    1
20.  Унгария              1    0    0    1
21.  ОСР                  0    4    8   12
22.  Австралия            0    2    1    3
23.  Словения             0    1    0    1
24.  Финландия            0    0    4    4
25.  Испания              0    0    2    2
25.  Нова Зеландия        0    0    2    2
27.  Казахстан            0    0    1    1
27.  Лихтенщайн           0    0    1    1
27.  Латвия               0    0    1    1

 
 
Германия отново изравни Норвегия!
Към днешна дата официално вече това е най-силната олимпиада и за двете велики зимни сили!
И двете страни имат възможност да подобрят абсолютния рекорд за най-много златни медала от една олимпиада - 14 на Канада от Ванкувър' 2010 г.
Голям пропуск за немците в женската щафета по биатлон, което може да им струва скъпо. Това бе от т.нар. задължителни златни медала.
Днес бе американския ден на тази олимпиада - 2 златни медала и 3 сребърни. Така янките най-накрая се отпушиха и тръгнаха на люта битка с Канада за престижното 3 място в генералното неофициално класиране по нации.
Имаме битка и за петото място, макар че там Холандия е изявен фаворит и задочен спор между Швеция, Франция и Австрия за европейска сила номер 3 след Норвегия и Германия.
На-накрая първи златен медал за Китай.
Първи медал от Пьонгчанг за Унгария и то какъв.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в чт, 22 фев 2018, 18:11
ден 15 (23.02.2018 г. петък)
 
03:00 ч. Фигурно пързаляне – жени волна програма ***
 
03:00 – 04:20* ч. Ски свободни дисциплини – жени ски крос ***
 
08:35 ч. Кърлинг – мъже – за 3/4 място *
13:05 ч. Кърлинг – жени полуфинал – Република Корея – Япония
13:05 ч. Кърлинг – жени полуфинал – Швеция - Великобритания
 
09:40 ч. Хокей на лед – мъже полуфинал – Чехия – ОСР
14:10 ч. Хокей на лед – мъже полуфинал – Канада - Германия
 
12:00 ч. Бързо пързаляне с кънки – мъже 1000 м. ***
 
13:15 ч. Биатлон – щафета мъже (4x7.5 км.) ***
 
= = =
 
4 финала
 


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в чт, 22 фев 2018, 18:12
Налагащ се извод.
 
Хващаме 3 спорта и усилено ги развиваме ако искаме да печелим медали. Това не значи да занемарим всичко останало, напротив. Успехите пораждат желание у децата за спортуване. Дори и само в една дисциплина да имаме успех, то това ще повлече дивиденти и за останалите.
То е ясно, че основните спортове винаги ще си ги имаме, но за да не тънем в тази посредственост и да се чудим защо Нова Зеландия и Австралия печелят медали, а ние не, то трябва да променим нещо.
 
Кралев да не говори само от олимпиада на олимпиада едни и същи наизустени приказки. Стефка и тя. А да се хванат да работят и без приказки и обещания. Първо работата и после приказките.
 
За трите спорта, които визирам:
 
1) Шорттрек
2) Сноуборд
3) Биатлон
 
Имаме традиции, а и има ниша в която да се промъкнем.
 


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Leonie в чт, 22 фев 2018, 18:14
Днес и аз като Ал Бънди - събуждам се и кошмарът започва: Марсел отпаднал, Кристофърсен води...... Направо ме заболя.... Посъвзех се чак като  се видя светлина в края на тунела.
Браво на Андре Мюрер! Винаги е бил сред добрите, но никога най-добър. Най-после му се усмихна щастието. На миналата олимпиада от втора позиция отпадна.
Приятна изненада беше австрийската щафета в северната комбинация.
Поздравления и за постижението на Ана Гасер! Голяма сладурана!
:tulip::tulip::tulip:


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в пт, 23 фев 2018, 08:13
Ски свободни дисциплини – жени ски крос
 
1. Келси Сeрва (Канада)
2. Британи Фeлан (Канада)
3. Фани Смит (Швейцария)
 
 
Канадската доминация в този спорт (дебютирал във Ванкувър) продължава. Вече стана династия.
На трета поредна олимпиада златния медал е за канадка. Келси не успя в Сочи, когато завърши втора, но 4 г. по-късно осъществи мечтата си.
Супер убедителна от началото до края. Другата голяма фаворитка Мариел Томпсън (защитаващата титлата от Сочи) бе номер 1 в квалификацията, но още на първата 1/8 финална серия и то в първите метри падна по един нелеп начин и целия четиригодишен труд отиде по дяволите. Първи медал за Швейцария в ски кроса.
 
 
 
Фигурно пързаляне – жени
 
1. Алина Загитова (ОСР)
2. Евгения Медведева (ОСР)
3. Кейтлин Озмънд (Канада)
 
 
Най-накрая злато за Русия в Пьонгчанг. Там където бе най-сигурно, женското фигурно пързаляне, което претърпя истинска революция в Русия.
Алина Загитова повтори упражнението от Нагано’98 на Тара Липински и само на 15 г. спечели златния медал. Загитова все още няма загуба в официално състезание при дамите. Въпреки това дойде като втори фаворит за победа след великата Медведева. Евгения промени този спорт, вдигна го на още по-високо ниво, подобри постиженията на една най-великите в историята Ю На Ким и сякаш всичко пред нея бе безоблачно за една дълга доминация в този спорт, но уви. Нейният пик бе точно за 2 години между двете олимпиади в Сочи и Пьонгчанг. Най-лошото нещо за един спортист. Жена претърпя и контузия този сезон и така и не се върна най-възможно най-доброто си ниво. Може би трябваше да рискува с втори троен лудз, всичко или нищо, нещо извънредно трябваше да се направи, за да се победи новото скачащо чудо в този спорт, но не го направи. Може би защото лудза и е ахилесова пета, не знам. Или пък са се надявали на компонентите на програмата да компенсират, но както се видя това не бе достатъчно.
Чисто технически Загитова си е номер 1, по-скоро сложността на скоковете да уточним. Всичките изпълнени във втората половина на програмата (което аз не адмирирам), което и дава веднага леко предимство, има най-сложната комбинация правена от жена някога – троен лудз/троен ритбергер и т.н. Обаче ако се абстрахираме от скоковете просто седнете и гледайте без коментар и предубеденост едната програма и другата. Едното пързаляне и другото. Едната хореография и другата. Едното влизане в роля и другото. Ами извинявайте много, но по всички тези показатели категорично – Медведева.
Без значение, тези неща се помнят само от най-запалените фенове. След 50 г. ще си остане само кой е бил първи.
Това бе 6 медал за Русия в историята на женското фигурно пързаляне на ЗОИ. Исторически най-трудната им дисциплина, но пък сега са световен лидер и това според мен ще продължи дълго време.
Фантастичен бронзов медал за Кейтлин. Едва трети за Канада в историята на женското фигурно пързаляне на ЗОИ. Браво, много се радвам за нея. И напълно, категорично заслужен бронзов медал.
Тук тройката не подлежи на никакви дискусии.
 
 


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: H0uSse_Baby в пт, 23 фев 2018, 14:41
Изключителни шведи в щафетата на биатлона, много, много се радвам за тях. Германците в щафетните състезания направо катастрофа, но все пак успяха да вземат бронза днес. Големите фаворити от Норвегия със сребро. Яд ме е за Франция, още от първи пост беше ясно, че за тях състезанието приключи, но 5 позиция е добре. Чехия, Австрия и Словакия направиха също добро състезание. Нашите няма да ги коментирам...


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: змия в пт, 23 фев 2018, 14:45
Аз пък се радвам за Франция. Време беше Фуркад сам да се закопае.

Яд ме е на Свендсен. Как можа така да о*ере нещата след прекрасното представяне на братята.

Шведите си заслужиха златото.Яд ме е и за норвежеца в бързото пързаляне с кънки, но и второ място не е зле.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Invierno в пт, 23 фев 2018, 14:49
Браво на шведите! Изключително състезание проведоха. Жалко, че Свендсен и Шемп убиха интригата накрая.
Лудо състезание с много грешки. Поредно много слабо представяне на българския отбор, ако имат доблест и треньори, и федерация трябва да си хвърлят оставките. Видимо е, че положението в отбора е нетърпимо. 


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: saleni в пт, 23 фев 2018, 14:51
Страхотни шведите!!! Евала!! Напълно си заслужиха титлата. Спокойни, точни. Самуелсон бягаше в темпото на Й. Бьо. Но Свендсен, Свендсен, какви ги свърши. :disappointed:.
За него май това ще е трети сребърен медал на олимпиадата, но не това искаха норвежците.

Браво на всички биатлонисти, поднесоха много интересни състезания. Аз като цяло съм доволна.Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: System Error в пт, 23 фев 2018, 15:52
На мен ми е мъчно за Свенсен. Не ми се иска така да приключи кариерата му, дано остане за още един олимпийски цикъл. Макар че вече е далеч от добрите си години, мисля, че му е рано да се отказва.
Шведите са ми много симпатични и се радвам за тях. Страхотна олимпиада направиха - и мъжете, и Хана.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Leonie в пт, 23 фев 2018, 17:30
Супер зрелищна щафета! Голяма и заслужена радост за Шведите! Изключително успешна олимпиада за целия отбор! (Според коментатора трябва да провъзгласят Волфганг Пихлер за крал:grinning:)


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в пт, 23 фев 2018, 18:47
Бързо пързаляне с кънки – мъже 1000 м.
 
1. Келд Найс (Холандия)
2. Хавард Лоренцен (Норвегия)
3. Ким Тае-Юн (Република Корея)
 
 
4 стотни решиха спора между шампиона на 1500 м. (Найс) и шампиона на 500 м. (Лоренцен).
Така холандецът стана единствения спортист в Пьонгчанг с две титли в кънките и при мъжете и при жените. Лоренцен със злато о сребро.
 
 
 
 
Биатлон – мъже щафета (4x7.5 км.)
 
1. Швеция (Пепе Фемлинг, Йспер Нелин, Себастиан Самуелсон, Фредрик Линдстрьом)
2. Норвегия (Ларс Хелге Биркеланд, Тарей Бьо, Йоханес Бьо, Емил Хегле Свендсен)
3. Германия (Ерик Лесер, Бенедикт Дойл, Арнд Пайфер, Симон Шемп)
 
 
Първа олимпийска титла в щафета за Швеция. Не е сензация, на тази олимпиада имат най-постоянния и компактен отбор. Браво на всички.
Свендсен издънката закопа Норвегия на втора поредна олимпиада по идентичен начин. Отказвай се вече. Ако заради него Норвегия загуби битката с Германия не ми се мисли какво ще му е...
Писах аз, че не трябва Свендсен да е на последен пост, но явно в норвежкия отбор разбират по-добре. Писна ми вече безспорно най-добрите и доминиращи през сезона в щафетата постоянно сами да се бият на олимпийските игри. Тежка карма си е това.
Тарей Бьо загуби много, но пък се пребори с допълнителните патрони и не допусна наказателна обиколка. Показа характер, за това трябва да бъде поздравен, само че той трябваше да съкрати планираното изоставане от 1 пост и да натрупа преднина, а не да предаде на 30+ секунди на Йоханес. Защото Йоханес вместо да натрупа огромна преднина той трябваше да съкращава. Ефектът на доминото. Тарей и Еми Хегле издънките на отбора. Йоханес за пореден път герой, но напразно хвърлени усилия.
Супер издънка и за Германия. Там още по-срамно. Безобразна стрелба и да се радват само, че останалите щафети бяха още по-зле.
Далеч от женската драма. Разочароващо състезание. Чарът е ако има финален спринт за медал, а тук нищо.
Уникален срам за нашата щафета. Туристите ни бяха застигнати и съответно изкарани от състезанието според правилата.  :ooooh:


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в пт, 23 фев 2018, 18:50
след ден 14
 
1.   Норвегия            13   14   10   37
2.   Германия            13    7    6   26
3.   Канада              10    8    9   27
4.   САЩ                  8    7    6   21
5.   Холандия             8    6    4   18
6.   Швеция               6    5    0   11
6.   Франция              5    4    6   15
6.   Австрия              5    2    6   13
9.   Република Корея      4    4    4   12
10.  Швейцария            3    6    3   12
11.  Япония               3    5    3   11
12.  Италия               3    2    5   10
13.  Беларус              2    1    0    3
14.  Китай                1    6    2    9
15.  ОСР                  1    5    8   14
16.  Чехия                1    2    3    6
17.  Словакия             1    2    0    3
18.  Великобритания       1    0    3    4
19.  Полша                1    0    1    2
20.  Украйна              1    0    0    1
20.  Унгария              1    0    0    1
22.  Австралия            0    2    1    3
23.  Словения             0    1    0    1
24.  Финландия            0    0    4    4
25.  Испания              0    0    2    2
25.  Нова Зеландия        0    0    2    2
27.  Казахстан            0    0    1    1
27.  Лихтенщайн           0    0    1    1
27.  Латвия               0    0    1    1

 
 
Разочароващ ден за Норвегия в борбата им с Германия, защото имаха реален шанс за 2 златни медала, вместо това 2 сребърни.
Въпреки всичко днес официално може да се каже следното: Тези 37 спечелени медала са изравнено най-добро постижение в историята на зимните олимпийски игри. Дори мощните формации на СССР и ГДР не са печелили толкова, нито Германия при обединението, нито Канада. Досегашния рекорд бе на САЩ - 37 медала от 2010 г.
Така че може да се каже, че не е толкова важно дали ще вземат 1 златен медал повече от Германия или не, като знаем, че златото понякога се печели и с много късмет. Показателното е, че малка Норвегия има 11 медала повече от могъщата Германия, това говори само по себе си за всичко. :-) Един Берлин е по-гъсто населен от цяла Норвегия.
Всичко ще се реши в последния ден, в неделя. Тогава Германия има шанс за суип в бобслея (златото е ясно) и великата Бьорген ще трябва да решава съдбата на Норвегия в класиката от 30 км. където поне на хартия е фаворит, ама никой не знае как се чувства, все пак много се изразходи на тези игри. Утре уж и Германия и Норге никъде не са фаворити за златото, но има някои дисциплини в които може да се решат нещата.
Германия в алпийския тийм ивент и в паралелния гигантски слалом, а Норге в същите дисциплини + Биг еъра в сноуборда и най-вече 50 км. класика, но там Сундби остана сам обграден от много силни биатлонисти, които дойдоха в Пьонгчанг само за тази дисциплина, като Полтаранин и Нисканен.
Канада дръпна може би решаващо пред САЩ, но и там ще е битка до последно. Швеция с едни гърди напред пред Франция и Австрия.
Такава борба на всички фронтове рядко е имало.
Наистина луда олимпиада. :-)


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в пт, 23 фев 2018, 18:50
ден 16 (24.02.2018 г. събота)
 
02:00 – 07:30 * ч. Сноуборд – жени паралелен гигантски слалом ***
02:27 – 07:37*  ч. Сноуборд – мъже паралелен гигантски слалом ***
 
03:00 ч. Сноуборд – мъже Биг еър – финален рън 1
03:30 ч. Сноуборд – мъже Биг еър – финален рън 2
04:00 ч. Сноуборд – мъже Биг еър – финален рън 3 ***
 
04:00 – 05:34* ч. Ски алпийски дисциплини – Тийм евент ***
 
07:00 ч. Ски бягане – мъже 50 км. класика ***
 
02:30 ч. Бобслей – четворка 1 рън
04:07 ч. Бобслей – четворка 2 рън
 
08:35 ч. Кърлинг – мъже финал – Швеция - САЩ ***
13:05 ч. Кърлинг – жени за 3/4 място *
 
13:00 ч. Бързо пързаляне с кънки – жени масов старт – полуфинал 1
13:15 ч. Бързо пързаляне с кънки – жени масов старт – полуфинал 2
13:45 ч. Бързо пързаляне с кънки – мъже масов старт – полуфинал 1
14:00 ч. Бързо пързаляне с кънки – мъже масов старт – полуфинал 2
14:30 ч. Бързо пързаляне с кънки – жени масов старт – Финал ***
15:00 ч. Бързо пързаляне с кънки – мъже масов старт – Финал ***
 
14:10 ч. Хокей на лед – мъже – мач за 3/4 място
 
= = =
 
8 финала


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в пт, 23 фев 2018, 18:53
А какво ще кажете за Германия на финал на хокей на лед на ЗОИ.
Това ми звучи като Канада - финал на СП по футбол.  :shock: :outtajoint:

Има ли живущи в Канада? Любопитно ми е какви са отзивите там за тоталната излагация в хокея и кърлинга.

А пък ако има живущи в САЩ искам да попитам какво мислят за супер провала в женското фигурно пързаляне (за първи път САЩ нямат топ 6 фигуристка в крайното класиране)


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: змия в сб, 24 фев 2018, 08:07
Велика е Ледецка.
Много се радвам за нея.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: saleni в сб, 24 фев 2018, 08:21
Ох, за хокея сякаш не смея да кажа, че отпадането на Канада е голям провал. Все пак отборите са без най-добрите си състезатели, а са запълнени с младежи и играчи, които са аут от NHL. В същото време те се състезават за Канада и загубите и победите се пишат на страната. Доста странна ситуация. Факт е, че Германия се справиха. Браво на тях. 

Руснаците след първия мач, показаха страхотна игра. Ако загубят финала ще е провал.

Във връзка с надпреварата между Норвегия и Германия в класирането по медали, а сега и с хокейния финал, все се сещам за репликата на Гари Линекер "Всички играят, накрая печелят германците". Ще видим.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: vasq_5 в сб, 24 фев 2018, 08:28
Велика е Ледецка.
Много се радвам за нея.
И аз! Два златни медала в две различни дисциплини!


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: saleni в сб, 24 фев 2018, 08:54
За Ледецка ситуацията е уникална! Двата медала са спечелени в два различни спорта, не просто в различни дисциплини. Аз лично съм наблюдавала смяна на спорта между биатлона и ски бягането, където биатлонисти се пробват при бегачите. Но успехи, а чак и победи, не са се получавали.

Иво Нисканен спечели титлата на петдесет километра ски бягане. Основен фаворит, финаландеца не позволи да застрашат победата му и логично стигна до златния медал. Единствен руснака Болшунов се движеше с темпото на Нисканен, но накрая не издържа и беше откъснат един километър преди финала.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в сб, 24 фев 2018, 09:51
Сноуборд – мъже Биг еър
 
1. Себастиан Тотон (Канада)
2. Кайл Мак (САЩ)
3. Били Морган (Великобритания)
 
 
Тримата канадци бяха топ фаворитите + летящия викинг Торгер Бергрем. Норвежецът поведе след първия рън, но след това и при двата си опита във втори и трети рън падна, а ако бе приземил с оглед слабото състезание и многото грешки щеше да стане олимпийски шампион. Във финала нямаше оценка над 90 точки, което е изключителна рядкост. Като цяло разочароващ финал в една от най-атрактивните фри стайл дисциплини, дебютирала на ЗОИ в Пьонгчанг.
 
 
 
Ски алпийски дисциплини – Тийм ивент
 
1. Швейцария
2. Австрия
3. Норвегия
 
 
В дебютната дисциплина на ЗОИ, двете нации номер 1 и 2 в класирането по нации от СК и най-великите сили в исторически план се срещнаха в класически финал. Швейцарците обаче бяха категорични и не оставиха никакъв шанс на трикратните световни шампиони от Австрия. От видяното във всичките серии победата на Швейцария не подлеши на съмнение и бе категорична. Бронз за скрития фаворит Норвегия, които имаха малшанс в полуфинала срещу Австрия, но това им се върна за малкия финал, където в инфарктна битка спечелиха по време с 12 стотни срещу другия голям фаворит, настоящите световни шампиони от Франция с Теса Уорли и Алекси Пинторо. Пинторо разочарова много, защото загуби всичките си рънове на 1/4 финала, 1/2 финала и малкия финал.
 
 
 
Сноуборд – паралелен гигантски слалом - жени
 
1. Естер Ледецка (Чехия)
2. Селина Йорг (Германия)
3. Рамона Тереса Хофмайстер (Германия)
 
 
Естер Ледецка сътвори нова история в олимпийските игри.
Тя стана първата жена в историята, която спечели златен медал на олимпийски игри в два отделни спорта.
Първи медал за Йорг, която имаше едно четвърто място от Ванкувър’ 2010 г.
Първи медал и за единствената ‘’заплаха’’ за Ледецка в световната купа, Хофмайстер.
 
 

Сноуборд – паралелен гигантски слалом - мъже
 
1. Невин Галмарини (Швейцария)
2. Сангхо Лий (Република Корея)
3. Жан Кошир (Словения)
 
 
Преди 4 г. Галмарини бе изпреварен драматично в спиращ дъха финал в Сочи от Вик Вайлд, сега обаче взе своя реванш и триумфира с олимпийската титла.
Корейската сензация Лий спечели първия медал в историята на Сноуборда за Република Корея след като стана и първия кореец качвам се на подиум за световната купа.
Трети медал от ЗОИ за Кошир. Словенецът обаче отново не успя да сбъдне своята мечта за олимпийски триумф.
 
 
За финал. Такава пародия на състезание не бях гледал. Домакините така бяха подготвили червеното и синьото трасе, че червеното бе чувствително по-бързо. Скандално. Само Ли успя с каране да спечели от всички елиминации мъже и жени, останалите три бяха след падания на състезателите в червеното.
 
 
 
Ски бягане – мъже 50 км. класически стил
 
1. Иво Нисканен (Финландия)
2. Александър Болшунов (ОСР)
3. Андрей Ларков (ОСР)
 
 
Великия Иво Нисканен спечели кралската дисциплина! Най-престижната индивидуална титла в ски бягането и една от най-престижните изобщо в програмата на ЗОИ.
Първа титла за Финландия след 1964 г. в Инсбрук и първи медал изобщо след Лилехамер’ 1994 г.
Александър Болшунов от сборния отбор спечели най-много медали на тези ЗОИ в ски бягането – общо 4, но без златен.
Очакваше се Иво Нисканен и Алексей Полтаранин да в спора за 1-то място следвани от руснаците и Сундби. Сундби обаче за пореден път се провали и завърши на 5 място.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в сб, 24 фев 2018, 13:44
Кърлинг - мъже

1. САЩ
2. Швеция
3. Швейцария


Абсолютна сензация. Титлата на САЩ в кърлинга е равносилна на ЕП титла на Дания от 1992 г.
Няма обяснение, просто го приемаш и толкоз. Големия фаворит за златото, четворка номер 1 в света, Швеция на Никлас Един просто прегоря и не можа изобщо да покаже играта си. Един слаб мач направиха и то в най-неподходящия момент.
Бронза на Швейцария е логичен с оглед на играта им в хода на турнира. За първи път Канада не е на финал на ЗОИ, а янките от първия си финал взеха златото.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в сб, 24 фев 2018, 16:55
Бързо пързаляне с кънки – жени масов старт

1. Нана Такаги (Япония)
2. Ким-Бо Реум (Република Корея)
3. Ирене Шютен (Холандия)


Дебютна дисциплина за олимпиадата.
Нана Такаги стана втория кънкьор при мъжете и жените с 2 златни медала от 23-те зимни олимпийски игри.
Бързо пързаляне с кънки – мъже масов старт

1. Ли Сън-Хон (Република Корея)
2. Барт Суингс (Белгия)
3. Коен Вервай (Холандия)


Втори златен медал и общо пети за супер звездата на корейското бързо пързаляне с кънки.
Втори медал за Белгия в историята на бързото пързалян с кънки, отново при мъжете 20 години по-късно след Нагано’ 1998 г.
Четвърти олимпийски медал за холандеца.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в сб, 24 фев 2018, 16:56
след ден 15

1.   Норвегия            13   14   11   38
2.   Германия            13    8    7   28
3.   Канада              11    8   10   29
4.   САЩ                  9    8    6   23
5.   Холандия             8    6    6   20
6.   Швеция               6    6    0   12
7.   Република Корея      5    6    4   15
7.   Швейцария            5    6    4   15
9.   Франция              5    4    6   15
10.  Австрия              5    3    6   14
11.  Япония               4    5    4   13
12.  Италия               3    2    5   10
13.  Чехия                2    2    3    7
14.  Беларус              2    1    0    3
15.  ОСР                  1    6    9   16
16.  Китай                1    6    2    9
17.  Словакия             1    2    0    3
18.  Финландия            1    0    4    5
18.  Великобритания       1    0    4    5
20.  Полша                1    0    1    2
21.  Украйна              1    0    0    1
21.  Унгария              1    0    0    1
23.  Австралия            0    2    1    3
24.  Словения             0    1    1    2
25.  Белгия               0    1    0    1
26.  Испания              0    0    2    2
26.  Нова Зеландия        0    0    2    2
28.  Казахстан            0    0    1    1
28.  Лихтенщайн           0    0    1    1
28.  Латвия               0    0    1    1И днес златна суша на върха, утре ще се решава всичко. Германия водят убедително след първите два ръна в бобслея, а и този медал бе ясен, така че виртуално вече водят и всичко ще се реши в ски бягането, където Марит Бьорген и останалите топ норвежки трябва да се вдигнат за последно и да защитят норвежката чест!  :twisted:
Изключвам победа на германците в хокея, това няма как да стане. Руснаците са съвсем друга класа като селекция в сравнение с Швеция и Канада.
Канада със супер престижно 3 място, вече подсигурено.  :bowuu: Четвъртото и петото място също подсигурени.
Днес и Белгия взе своя първи медал от олимпийските игри, там където и се очакваше. На Барт Суингс в масовия старт на кънките.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в сб, 24 фев 2018, 17:02
ден 17 (25.02.2018 г. неделя)
 
02:05 ч. Кърлинг – жени финал ***
 
02:30 ч. Бобслей – четворка – 3 рън
04:15 ч. Бобслей – четворка – 4 рън ***
 
06:10 ч. Хокей на лед – мъже финал ***
 
08:15 ч. Ски бягане – жени 30 км. класика ***
 
12:00 ч. Церемония по официалното закриване на XXIII зимни олимпийски игри
 
= = =
 
4 финала


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Шошулчо в сб, 24 фев 2018, 19:26
E не,  наистина голям майтап се получи на мъжкия кърлинг.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в нд, 25 фев 2018, 05:47
Кърлинг - жени
 
1. Швеция
2. Република Корея
3. Япония
 
 
Логична титла за втория най-добър състав в света – шведския. Първо злато от голям форум (ЗОИ, СП, ЕП) за Анна Хаселборг като скип. Общо 3 олимпийска титла за Швеция при жените с което изпреварват Канада на върха във вечната класация от ЗОИ. Четвърти пореден подиум на ЗОИ за Швеция (рекордът е на Канада - пет).
Първи финал и изобщо медал в историята на ЗОИ за Република Корея (мъже и жени).
Първи медал от ЗОИ в кърлинга и за Япония (мъже и жени).


Бобслей четворка
 
1. Германия (Франческо Фридрих, Канди Бауер, Мартин Гроткоп и Торстен Маргис)
2. Република Корея (Юн Джон Уон, Юн Джин Юн, Юн Джу Су и Дон Джун Ким)
2. Германия (Нико Валтер, Кевин Куске, Александър Рудигер и Ерик Франке)
 
 
Германия с 3 от 3 при Бобслея. За последно германците направиха трипъл в Торино’ 2006 г.
Това бе най-ясния златен медал от всички бобслей дисциплини. Даже се очакваше германски суип, но корейците изненадаха на детайлно разучената домашна писта.
Второ злато за новия доминатор в световния бобслей – Франческо Фридрих (пилот) и Торстен Маргис (забутвач) от тези ЗОИ след драматично поделеното злато в двойките. Така за първи път от Торино’ 2006 г. и общо за шести път имаме дубъл на двойка и четворка на една олимпиада от един и същ пилот и забутвач.
Второто място бе поделено от корейците и германците. За първи път на ЗОИ имаме поделено второ място в четворките. В цялата история на олимпиадите имаме само още един такъв случай, поделен бронзов медал между Франция и Великобритания в Нагано’ 1998 г.
За първи път на ЗОИ имаме два поделени медала в ледения улей. Поделено злато на двойки мъже и поделено сребро на четворки мъже.
Това бе рекорден шест златен медал на четворка за Германия с което Швейцария остава на второ място във вечната класация.
За първи път на ЗОИ имаме призьор от Република Корея и изобщо от Азия.
Лгендарният забутвач Кевин Куске спечели своя рекорден за ЗОИ шести олимпийски медал и в случая първи бронз.
 
 

И така очаквано Германия поведе с 1 златен медал повече, сега всичко ще се реши от ски бягането, защото изключвам победа в хокея. :-)


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: System Error в нд, 25 фев 2018, 09:00
И така очаквано Германия поведе с 1 златен медал повече, сега всичко ще се реши от ски бягането, защото изключвам победа в хокея. :-)
А бяха толкова близо до победата. :)


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в нд, 25 фев 2018, 09:12
офф мани, мани, няма такава драма  :crazyeyes:

Велик, уникален мач. Който не го е гледаш задължително да го направи.

Браво на Русия!  8) :twisted:


а кралица Марит водие убедително 10 км. преди края  :bowuu:


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в нд, 25 фев 2018, 09:24
Хокей на лед - мъже

1. ОСР
2. Германия
3. Канада

Логичното се случи. Безспорно най-качествения състав на тази олимпиада (с някои звезди от НХЛ разтрогнали договорите си и подписали с КХЛ с основната мисия злато от Пьонгчанг) спечели по един безапелационен начин златните медали, въпреки уникалната и невиждана драма в края. Аз такова нещо на олимпийски игри не съм виждал. В края на мача при човек повече на леда за Германия (пауърплей), руснаците вадят вратар и изравняват. Тази шайба цял живот ще я сънуват германците. Това е възможно най-болезнения начин да загубиш мач, особено такъв мач, за злато на олимпийски игри, когато цяла Германия е пред телевизорите. Нямам думи.
9 титла за Русия (аз ги броя общо СССР+ОНД+ОСР=Русия) с което Канада е изравнена на върха на вечната класация!
Русия за първи път се класира на финал на ЗОИ след 1998 г. в Нагано.
Първи финал в историята за Германия и общо трети медал от ЗОИ.
16 медал от ЗОИ за Канада при мъжете – абсолютен рекорд. Но едва трети бронз. С оглед качеството на този състав този бронз не трябва да се приема като трагедия от канадците, а като успех какъвто безспорно е.
Легендата на световния хокей Павел Дацюк – стана 28 член на тройния златен клуб (играч печелил купа Стенли, СП и ЗОИ).


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: System Error в нд, 25 фев 2018, 09:25
Браво на Русия, но браво и на Германия. Кой предполагаше в началото на турнира, че ще играят на финал и ще бъдат на 55 секунди от златото? Аз съм доволна, защото искам Норвегия да спечели първото място по медали, но малко ми е жал за германците. Дано Марит издържи до края, засега не виждам да има проблеми. :) Това с объркването на трасето е голям гаф.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: saleni в нд, 25 фев 2018, 09:27
Страшен мач направиха хокеистите. Германците бяха на 55 секунди от победата. Голяма драма! Браво и на двата отбора, представиха страхотно зрелище.  Логичното все пак се случи и Русия спечели. Честито!Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: saleni в нд, 25 фев 2018, 09:39
:trophy::trophy:Поклон пред величието!!! :trophy: Марит Бьорген на 37 години спечели осмото си злато на олимпийски игри. Нямам думи!! Изключителна!! Това е героя на тези олимпийски игри за мен. Години победи, успехи и титли. Абсолютен хегемон. Уникална!!!!!


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в нд, 25 фев 2018, 09:50
Ски бягане – жени 30 км. класически стил

1. Марит Бьорген (Норвегия)  newsm44 newsm44 newsm44
2. Криста Пармакоски (Финландия)
3. Стина Нилсон (Швеция)


За първи път в историята жените закриват олимпийската програма. Винаги мъжката класика от 50 км. е последната дисциплина с която се слага край на състезателната част от програмата. По този начин от МОК отдават дължимото към най-великия зимен спорт – ски бягането. Това решение на МОК бе силно дискутирано, но стана отлично, защото буквално с последното състезание за олимпиадата се реши и това коя нация ще победи по класирането на медали.
Кралица Марит вече официално може да се провъзгласи за GOAT на всички зимни спортове. Не само, че собственоръчно донесе победата на Норвегия над Германия, но и на 37 г. вече е с 15 медала от ЗОИ (най-близките след нея са с по 13) и с 8 златни медала с което изравни легендите Бьорн Дели и Оле Ейнар Бьорндален във вечната класация.
Бьорген не само победи, тя буквално унищожи конкуренцията, като им сложи нечуваните +2 минути разлика?! Марит си защити титлата от Сочи, но тогава подиума бе изцяло норвежки, докато сега само Марит е на него. Останалите платиха данък на тежкия сезон в СК, нещо което Бьорген си спести и сега се отплаща. 2 златни медала и общо 5 от Пьонгчанг. Никой друг спортист не спечели толкова медала на тази олимпиада.
Велико второ място за Криста Пармакоски. Общо 4 медала от ЗОИ за нея, два сребърни и два бронзови, като три от медалите бяха постигнати в Пьонгчанг.
Уникалено трето място за чистата до скоро спринтьорка, Стина Нилсон от Швеция. Накрая не можеше да повярва. Това да спечелиш спринта и да вземеш медал от маратона е уникално постижение. Помогна и класическия стил, където и е силата. Общо 5 медала от ЗОИ за Стина Нилсон (1 златен), четири от които постигнати в Пьонгчанг.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Leonie в нд, 25 фев 2018, 10:18
Аз чак сега прочетох, че австрийката Тереза Щадлобер е изпуснала сигурен сребърен медал при бягането. След 20тия километър е хванала грешното трасе. Не е за вярване! :grinn:


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в нд, 25 фев 2018, 10:26
след ден 16

1.   Норвегия            14   14   11   39
2.   Германия            14   10    7   31
3.   Канада              11    8   10   29
4.   САЩ                  9    8    6   23
5.   Холандия             8    6    6   20
6.   Швеция               7    6    1   14
7.   Република Корея      5    8    4   17
7.   Швейцария            5    6    4   15
9.   Франция              5    4    6   15
10.  Австрия              5    3    6   14
11.  Япония               4    5    4   13
12.  Италия               3    2    5   10
13.  ОСР                  2    6    9   17
14.  Чехия                2    2    3    7
15.  Беларус              2    1    0    3
16.  Китай                1    6    2    9
17.  Словакия             1    2    0    3
18.  Финландия            1    1    4    6
18.  Великобритания       1    0    4    5
20.  Полша                1    0    1    2
21.  Украйна              1    0    0    1
21.  Унгария              1    0    0    1
23.  Австралия            0    2    1    3
24.  Словения             0    1    1    2
25.  Белгия               0    1    0    1
26.  Испания              0    0    2    2
26.  Нова Зеландия        0    0    2    2
28.  Казахстан            0    0    1    1
28.  Лихтенщайн           0    0    1    1
28.  Латвия               0    0    1    1Норвегия спечели! (https://www.bg-mamma.com//img/emojis/sports/trophy.png)
Повече от заслужено. Дори и уникалния германски късмет на тези игри не им помогна и справедливостта и логиката надделяха.
Норвегия и Германия изравниха рекордното постижение на Канада от 14 златни медала от една олимпиада!
Норвегия подобри рекорда за най-много спечелени медали от една олимпиада! Старото постижение бе на САЩ от Ванкувър - 37 медала.
Супер престижно трето място за Канада, която на трета поредна олимпиада е в тройката и пред САЩ в класирането, което никога преди не е било факт. И то една Канада, която се провали в хокея на лед и кърлинга, т.е. съвсем спокойно можеха да са номер 1 в класирането по нации ако да речем бяха повторили постижението от Сочи в тези два национални спорта.
Холандия благодарение на бързото пързаляне с кънки на втора поредна олимпиада е на петото място и затваря престижния Клуб 5.
Всъщност класирането е абсолютен копи-пейст от Сочи, само дето Германия се бе развихрила и след срамното представяне в Русия, сега германците си бяха взели необходимите изводи и направиха най-силната си зимна олимпиада за всички времена. Реално Германия заема мястото на Русия на върха.
Слабо представяне за азиатците, предварителните планове бяха много по-големи. Република Корея в топ 5, Япония и Китай в топ 10. Срамно представяне на Русия и Китай. Но руснаците спечелиха най-желания златен медал, така че със сигурност никой няма да гледа това. Дори напротив сега в цялата огромна държава празнуват.
Европейските зимни колоси Швеция, Швейцария, Франция и Австрия дооформят топ 10. Швеция след трагичното представяне в Сочи сега са четвърта европейска сила (реално трета, защото Холандия е в топ 5 само заради 1 спорт, който развиват), а Швейцария на трета поредна олимпиада са пред ''вечния враг'' Австрия, а Франция за втори пореден път са в топ 10.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в нд, 25 фев 2018, 10:30
Кои държави по колко златни медала печелят в отделните спортове:
 
1. Канада – 7 (Фигурно пързаляне, Кърлинг, Ски свободни дисциплини, Бързо пързаляне с кънки, Шорттрек, Бобслей, Сноуборд)
2. Норвегия – 6 (Ски бягане, Ски скокове, Ски алпийски дисциплини, Биатлон, Ски свободни дисциплини, Бързо пързаляне с кънки)
2. Германия – 6 (Биатлон, Ски скокове, Спортни шейни, Северна комбинация, Фигурно пързаляне, Бобслей)
2. САЩ – 6 (Сноуборд, Ски алпийски дисциплини, Ски бягане, Ски свободни дисциплини, Хокей на лед, Кърлинг)
5. Швейцария – 4 (Ски бягане, Ски свободни дисциплини, Ски алпийски дисциплини, Сноуборд)
5. Швеция – 4 (Ски бягане, Биатлон, Ски алпийски дисциплини, Кърлинг)
7. Франция – 3 (Биатлон, Ски свободни дисциплини, Сноуборд)
7. Италия – 3 (Шорттрек, Сноуборд, Ски алпийски дисциплини)
7. Австрия – 3 (Ски алпийски дисциплини, Спортни шейни, Сноуборд)
7. Република Корея – 3 (Шорттрек, Скелетон, Бързо пързаляне с кънки)
11. Япония – 2 (Фигурно пързаляне, Бързо пързаляне с кънки)
11. Холандия – 2 (Бързи пързаляне с кънки, Шорттрек)
11. Беларус – 2 (Ски свободни дисциплини, Биатлон)
11. Чехия – 2 (Ски алпийски дисциплини, Сноуборд)
11. ОСР – 2 (Фигурно пързаляне, Хокей на лед)
16. Словакия – 1 (Биатлон)
16. Великобритания – 1 (Скелетон)
16. Полша – 1 (Ски скокове)
16. Украйна – 1 (Ски свободни дисциплини)
16. Китай – 1 (Шорттрек)
16. Унгария – 1 (Шорттрек)
16. Финландия – 1 (Ски бягане)


Кои държави по колко медали печелят в отделните спортове:
 
1. САЩ – 11 (Сноуборд, Фигурно пързаляне, Спортни шейни, Ски алпийски дисциплини, Шортрек, Ски свободни дисциплини, Ски бягане, Бързо пързаляне с кънки, Бобслей, Хокей на лед, Кърлинг)
2. Канада – 9 (Фигурно пързаляне, Кърлинг, Ски свободни дисциплини ; Спортни шейни, Сноуборд, Бързо пързаляне с кънки, Шорттрек, Бобслей, Хокей на лед)
2. Германия – 9 (Биатлон, Ски скокове, Спортни шейни, Северна комбинация, Фигурно пързаляне, Скелетон, Бобслей, Сноуборд, Хокей на лед)
4. Норвегия – 8 (Ски бягане, Ски скокове, Биатлон, Кърлинг, Ски алпийски дисциплини, Ски свободни дисциплини, Бързо пързаляне с кънки, Северна комбинация)
5. ОСР – 7 (Ски бягане, Фигурно пързаляне, Шорттрек, Скелетон, Бързо пързаляне с кънки, Ски свободни дисциплини, Хокей на лед)
5. Япония – 7 (Ски свободен стил, Ски скокове, Бързо пързаляне с кънки, Сноуборд, Северна комбинация, Фигурно пързаляне, Кърлинг)
7. Италия – 6 (Шорттрек, Биатлон, Ски бягане, Ски алпийски дисциплини, Бързо пързаляне с кънки, Сноуборд)
7. Франция – 6 (Биатлон, Ски свободни дисциплини, Ски алпийски дисциплини, Сноуборд, Ски бягане, Фигурно пързаляне)
7. Република Корея – 6 (Шорттрек, Бързо пързаляне с кънки, Скелетон, Сноуборд, Бобслей, Кърлинг)
10. Китай – 5 (Сноуборд, Фигурно пързаляне, Ски свободни дисциплини, Шорттрек, Бързо пързаляне с кънки)
10. Швейцария – 5 (Кърлинг, Ски алпийски дисциплини, Ски бягане, Ски свободни дисциплини, Сноуборд)
10. Австрия – 5 (Ски алпийски дисциплини, Спортни шейни, Биатлон, Сноуборд, Северна комбинация)
13. Чехия – 4 (Биатлон, Сноуборд, Бързо пързаляне с кънки, Ски алпийски дисциплини)
13. Швеция – 4 (Ски бягане, Биатлон, Ски алпийски дисциплини, Кърлинг)
15. Финландия – 3 (Ски бягане, Сноуборд, Хокей на лед)
15. Великобритания – 3 (Скелетон, Ски свободни дисциплини, Сноуборд)
17. Холандия – 2 (Бързи пързаляне с кънки, Шорттрек)
17. Австралия – 2 (Ски свободен стил, Сноуборд)
17. Испания – 2 (Сноуборд, Фигурно пързаляне)
17. Беларус – 2 (Ски свободни дисциплини, Биатлон)
17. Нова Зеландия – 2 (Сноуборд и Ски свободни дисциплини)
17. Словения – 2 (Биатлон, Сноуборд)
23. Словакия – 1 (Биатлон)
23. Казахстан – 1 (Ски свободни дисциплини)
23. Лихтенщайн – 1 (Ски алпийски дисциплини)
23. Полша – 1 (Ски скокове)
23. Украйна – 1 (Ски свободни дисциплини)
23. Латвия – 1 (Бобслей)
23. Унгария – 1 (Шорттрек)
23. Белгия – 1 (Бързо пързаляне с кънки)


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в нд, 25 фев 2018, 11:58
Героите

Ще номинирам няколко имена и  отбори, моля гласувайте, за да изберем нашия/те герой на игрите.
Няма как да е анкета, така че просто пишете. :-)

1. Марит Бьорген (Норвегия)
На 37 г. с 2 златни медала и общо 5 медала (никой друг няма толкова) в Пьонгчанг. Реално сама реши и спора в неофициалното класиране по нации.

2. Йоханес Клаебо (Норвегия)
На 21 г. сочения за бъдещ крал в зимните спортове спечели цели 3 златни медала от които 1 индивидуален и 2 щафетни, но с решаващ принос и за двете.

3. Мартен Фуркад (Франция)
3 златни медала за Фуркад, два индивидуални и един със смесената щафета с негов решителен принос.

4. Лаура Далмайер (Германия)
2 индивидуални златни медала, общо 3 и трите индивидуални.

5. Естер Ледецка (Чехия)
Ледецка сътвори история, като стана единствената жена в света с победи на ЗОИ в два отделни спорта.

6. Франческо Фридрих (Германия)
Дубъл в бобслея. И на двойка и на четворка, като Франческо е пилота на боба.

7. Марсел Хиршер (Австрия)
2 златни медала, като преди тези игри нямаше нито един.

8. Теса Върчу и Скот Мойер (Канада)
2 златни медала, станаха статистически най-великата двойка за всички времена. Вдъхновиха много хора.

9. Юзуру Ханю
само 1 златен медал (е то няма как). Юзу влезна в историята със защита на най-трудната дисциплина измежду всички зимни спортове - мъжкото фигурно пързаляне.

10. САЩ - кърлинг
номер 21 в света, без никакви успехи, а тук на олимпиадата победиха Швеция, Канада (на два пъти) и Швейцария и сензационно взеха златните медали.

11. Германия - хокей на лед
Едва ли и най-големите хокейни фанатици в Германия са мечтаели за такова чудо. Германия изхвърли последователно супер силите Швеция и Канада, а на финала срещу абсолютния фаворит номер 1 за титлата отбор на Русия 55 секунди преди края на мача водиха в резултата!

12. Симен Хегстад Крюгер (Норвегия) - ски бягане (скиатлон)
Никой не го слагаше в сметките, с тежка контузия през 2016 г. която за малко не му прекрати кариерата.
Крюгер участва в сблъсък още на старта на 30 км. скиатлон, загуби щека и изостана с близо 50 секунди. Но не само, че намери начин да се върна в групата, но и атакува и спечели по един супер убедителен начин.

13. Шон Уайт (САЩ)
Легендата на халфпайпа на 32 г. (една преклонна възраст за този спорт) спечели своята 3 олимпийска титла след тежката контузия и провала в Сочи преди 4 г. Уайт изоставаше и трябваше да направи перфектния рън в последната си трета възможност и той успя да приземи всичко по един феноменален начин!


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в нд, 25 фев 2018, 12:05
Топ сензациите/моментите на олимпиадата

Тази олимпиада бе уникална сама за себе си, защото се случиха изключително много шокиращи и исторически моменти.
Отново селектирам най-значимите събития, да видим какво мислим ние, потребителите на Бг мама :-)


1. САЩ - кърлинг

2. Германия - хокей на лед

Коефициентът тези двете неща да се случат едновременно трябва да е бил 1.000.000 (то не е и имало).  :shock:

3. Шокиращата грешка на непобедимия Феликс Лох в шейните, когато водеше убедително и трябваше само да се разходи, да направи един шампионски рън на овациите, а вместо това остана без медал...

4. Крахът на канадския кърлинг. И мъжкия и женския отбор останаха без медал, като само мъжкия игра полуфинал.

5. Естер Ледецка СГ (това по-скоро като съспенс, драма, атмосфера.. защото в ските е имало доста случаи на победи на хора извън топ 20 в стартовия лист)

6. Трепери ми ръчичката a.k.a. Емил Хегле Свендсен. На втора поредна олимпиада Свендсен на последен 4 пост по идентичен начин от последния прав закопава отбора си и гарантирания златен медал (заради силното му ски бягането и смъртоносния му финален спринт). Тогава това костваше първото място на Норвегия в битката с руснаците, а сега на косъм да коства за втора поредна година победата на Норвегия в битката на нациите.

7. Нелепата грешка на Хенрик Кристоферсен. Най-големия му съперник отпадна, той водеше след 1 ия манш, а се препъна на първите врати още и отпадна.

8. Сензационната победа на Германия в женския бобслей. Мариама Яманка без успехи в СК и дебютантка на голям форум победи супер фаворитките от САЩ и Канада.

9. Провалът на Мика Шифрин. Чак провал е пресилено, но се очакваше минимум 2 златни медала. Минимум.

10. Лудата женска щафета в биатлона. Най-безумното биатлон състезание, което съм гледал някога

11. Изригването на Швеция в биатлона. Абсолютно никой не е го е очаквал. Единствено мъжката щафета се споменаваше сред евентуалните претенденти за медал. Вместо това Швеция е на 3 място в крайното класиране по медали пред Норвегия в дисциплината?!

12. Великата победа на САЩ в отборния спринт в ски бягането в знаменит трибой с Швеция и Норвегия. Едно от най-качествените състезания изобщо на олимпиадата. Швеция и Норвегия бяха големите фаворити, докато със САЩ само плашиха и предупреждаваха...

13. Сензационната победа на Унгария в мъжката щафета в шорттрека (първи медал изобщо за Унгария в шорттрека на ЗОИ) и то в конкуренцията на супер фаворитите Република Корея и Китай + традиционната сила Канада.

14. Крахът на Норвегия в северната комбинация. От фаворити се превърнаха в клоуните на олимпиадата. Сбъркана подготовка, лоши ски, болести. Какво ли не им се струпа на главите. Оставки трябва да валят и глави да хвърчат.

15. Сензационно поделения златен медал между Канада и Германия в мъжкия бобслей двойки. Нещо изключително рядко за този инерционен спорт.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в нд, 25 фев 2018, 12:33
Българското представяне.

Аз съм доволен само от Владимир Зографски (сега след като най-накрая има истински треньор може да напредне още повече за СК) и от Александра Жекова. Влади подобри нашето най-добро историческо класиране в ски скок, така че това е предостатъчно.
За Жекова се очакваше повече. Ок, хубаво не е медал, но това и е максимума според мен, да се класира на финал. И Саня успя, не се провали в мисията си. За повече трябва и късмет, да речем някой отпред да се пребие. На нас ни се иска повече, разбираемо, но Жекова никога не е била супер фаворит, не е от тези спортисти за които казваме - или медал или нищо.
Донякъде добри думи и за Алберт Попов, който надскочи себе си в слалома в алпийските ски.

Не искам да критикувам останалите. Толкова си могат. Самото участие на олимпиада е успех.

Проблемът е в нашите управници във всички структури на властта.


Статистиката


10.02
биатлон, спринт 7.5 км, жени:
-
60. Емилия Йорданова (България) - на 2:43.8 минути (1+0)
72. Даниела Кадева (България) - на 3:33.0 минути (2+1)
76. Десислава Стоянова (България) - на 3:48.1 минути (2+3)
84. Милена Тодорова (България) - на 4:27.4 минути (1+1)
 

ски скокове, малка шанца:
-
14. Владимир Зографски, България - 226.5
Рекорд за българския ски скок.
 
 
11.02

биатлон, спринт на 10 км за мъже:
-
37. Красимир Анев (България) - на 1:30.0 минута (1+1)
54. Владимир Илиев (България) - на 2:03.9 минути (0+4)
56. Антон Синапов (България) - на 2:09.1 минути (2+1)
81. Димитър Герджиков (България) - на 3:09.1 минути (2+2)


Шейни (Мъже):
-
37. Павел Ангелов (България)


12.02
Биатлон, преследване 10 км, жени:
-
55. Емилия Йорданова (България) - + 6:29.0 минути (2+1+3+0)


Биатлон, преследване 12,5 км, мъже:
-
45. Красимир Анев (България) - + 5:06.2 минути (0, 0, 3, 2)
46. Владимир Илиев (България) - + 5:17.0 минути (1, 3, 2, 1)
60. Антон Синапов (България) - + 7:57.4 минути (0, 1, 3, 4) – последен!!! *


13.02
 
Ски бягане, спринт, жени, квалификация
Антония Григорова – 66 място от 68 участнички – 3.59.77 (+51.03 сек.)
-
Ски бягане, спринт, мъже, квалификация
Веселин Цинзов: 59 място за 3.28.19 (+19.65 сек.)
Йордан Чучуганов: 68 място за 3.32.62 (+24.08 сек.)


15.02
 
ски-алпийски дисциплини, гигантски слалом, жени:
-
40. Мария Киркова (България) - 2:32.77 (1:18.39 и 1:14.38)


ски-бягане, 10 километра свободен стил, жени:
-
66. Антония Григорова (България) - 29:32.8
 

биатлон, 15 км индивидуално, жени:
-
53. Даниела Кадева (България) - 46:52.7 (0+0+1+2)
77. Стефани Попова (България - 50:20.3 (1+0+2+2)
79. Десислава Стоянова (България) - 50:25.9 (2+2+2+1)
82. Eмилия Йорданова (България) - 50:56.3 (4+0+1+1)


биатлон, 20 км индивидуално, мъже:
-
19. Владимир Илиев (България) - 50:25.9 (0+1+1+1)
25. Красимир Анев (България) - 50:41.8 (0+0+0+1)
43. Димитър Герджиков (България) - 52:12.0 (2+0+1+0)
71. Антон Синапов (България) - 54:48.4 (0+2+0+3)


16.02
 
ски-алпийски дисциплини, слалом, жени:
-
35. Мария Киркова (България) - 1:49.01 (54.87 и 54.14)


ски-бягане, 15 километра свободен стил, мъже:
-
36. Веселин Цинзов (България) - 36:17.3
95. Йордан Чучуганов (България) - 40:39.6


сноубордкрос, жени:
-
6. Александра Жекова (България)


17.02

ски-скок, голяма шанца, мъже:
-
35. Владимир Зографски (България) - 105.9 (119.5 метра)
отпадане след 1 кръг
 

18.02

Ски алпийски дисциплини, гигантски слалом, мъже:
-
28. Алберт Попов (България) - 2:23.60 (1:12.39 и 1:11.21)
Камен Златков (България) - не завърши втория манш
 

20.02

Българската смесена щафета в състав Емилия Йорданова, Даниела Кадева, Красимир Анев и Владимир Илиев използва 11 допълнителни патрона и завърши на 17-о място на 3:57.4 минути от шампиона Франция.

 
21.02

Ски бягане свободен стил, отборен спринт, мъже:
-
23. България (Йордан Чучуганов, Веселин Цинзов) - 17:38.26

 
22.02

биатлон, щафета, 4 по 6 километра, жени:
-
16. България (Емилия Йорданова, Даниела Кадева, Стефани Попова, Десислава Стоянова) - 1:14:38.0 (2+9)

 
23.02

биатлон, щафета 4 по 7.5 километра, мъже:
-
16. България (Красимир Анев, Антон Синапов, Димитър Герджиков, Владимир Илиев) - застигнати с обиколка на третия пост след шестата стрелба (3 +13) и изкарани от състезанието!

 
24.02

Веселин Цинзов – не завърши в класическия стил 50 км. в ски бягането.

Радослав Янков – отпадна в квалификациите на Сноуборд ГС. Завърши общо на 19 място, на 8 стотни от 16-то място и класиране за 1/8 финал.

Теодора Пенчева - отпадна в квалификациите на Сноуборд ГС. Завърши общо на 27 място от 31 участнички.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: System Error в нд, 25 фев 2018, 12:48
Diavolo, огромни благодарности от мен за целия труд, който положи за темата. Много неща научавах оттук благодарение на теб, тъй като нямах възможност да следя на живо повечето състезания.
За героите, изненадите и българското представяне ще пиша довечера.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: saleni в нд, 25 фев 2018, 14:31
Първо искам да благодаря на Diavolo за труда и обширните му коментари. Благодаря!!!

Аз следях сравнително малко дисциплини и с риск да пропусна някои, моите герои са:

1. Марит Бьорген - абсолютния хегемон в женското ски бягане. Спечелила повече медали от кралете Бьорн Дели и Оле Ейнар Бьорндален. Феноменална!!! Поклон, кралице!!!!

2. Мартен Фуркад - доминиращ последните години мъжкия биатлон, спечели 3 златни медала и отново показа изключитления си талант.

3. Йоханес Клаебо - три златни медала на 21 години в един от най - тежките спортове. Очаква се бъдещето да е негово. Ще видим. Аз останах впечатлена и от факта, че сам се отказа от 50 километра. Знаеше се, че не е готов за дългата дистанция и браво, че не се полакоми за още един медал.

4. Естер Ледецка - изключително постижение. Два златни медала в два отделни спорта. Дано този успех не е моментен.

5. Лаура Далмайер - три спечелени медала за фаворитката в женския биатлон. Браво!!!

6. Юзуру Ханю - едва втория мъж в историята, спечелил златния медал на две поредни олимпиади. Невероятен!!!

7. Германския отбор по хокей на лед - изключителни, огромната изненада. Загубиха златото за 55 секунди. Голяма драма. Заслужени сребърни медали. Според и сами се биха, ама хайде, всичко вече е история.

От различните коментари и тук в темата, и извън нея, научих за голямата драма в кърлинга и големия успех на САЩ. Не следя този спорт, не разбирам и не смея да коментирам.

Лично за мен като луд фен на ски скоковете и биатлона най-яките моменти бяха олимпийската титла на отбора на Норвегия при мъжете и титлата на Йоханес Бьо.

За съжаление и най-голямато ми разочарование дойде именно от ски скоковете. Титлата на Камил Стох на голямата шанца. :rage::rage: Изпадам в бяс само като му видя физиономията, а и със златен медал на врата, направо ме доведе до умопомрачение.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: saleni в нд, 25 фев 2018, 15:01
Топ сензации/ изненади

1. Германия на финал по хокей на лед - шок и ужас. На финала когато поведоха на Русия три минути преди края на мача, направо се разтреперах от вълнение. Тайно ми се искаше да спечелят, но логиката надделя.

2. Естер Ледецка - шока, който предизвика на супер гигантския слалом и факта, че дори самата тя не повярва, че е спечелила.

3. Успеха на САЩ  в отборния спринт по ски бягане  жени - страхотни просто. Победиха в пряк сблъсък колоси като шведките и норвежките. Браво!!! Много ценна победа.

4.Медалите спечелени от шведските биатлонисти - мъже и жени. Никой не ги слагаше в сметките, а те тихо и кротко, с точна стрелба и добро бягане постигнаха отлични резултати.

5. Свендсен - голямо разочарование. Да повториш същата грешка и за втори път да закопаеш съотборниците си, направо си е огромен провал. Няма друго определение.

6.Провалът на Норвегия в комбинацията. То пък бива излагация, бива, ама това мина всички граници. Срам!!!

7. Микаела Шифрин и Линдзи Вон. Очакваха се медали, успехи, а накрая едно голямо нищо.

За мен беше и лека изненада победата на Кругер на 30 километра скиатлон при положение, че участва в падане, беше закъснял с 40 секунди и накрая злато. Браво.

Неприятно впечатление ми направи липсата на публика в алпийските ски. Много кофти. Аксел Лунд Свиндал, Марсел Хиршер и останалите момчета заслужаваха публика и многобройни аплодисменти, ама не се получи. Жалко.

Знам, че в останалите дисциплини имаше още изненади, но не съм гледала и не съм компетентна. За тях друг да допълни.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в нд, 25 фев 2018, 17:29
Страхотна церемония по закриването :)
Изобщо корейците се справиха отлично.

Остава обаче голямото разочарование от полупразните стадиони, площадки и трасета. Дори на състезанията по Шорттрек имаше свободни места, а топ зимните спортове се провеждаха пред полупразни трибуни. Добре, че бяха чуждестранните фенове и делегации, че да има някакви фенове и атмосфера.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: rossonera в нд, 25 фев 2018, 22:28
Страхотен финален двубой в мъжкия хокей, но все пак и много съжалявам, че звездите от NHL не участваха. Не успях да го преглътна. Дано се разберат за Пекин.
Браво на немците за мъжеството. До последно ме държаха и мен на нокти, дори мислех, че сънувам, когато видях изравняването на Гусев секунди преди края на редовното време.
Радвам се най-много за Павел Дацюк - велик хокеист. Толкова години ме е радвал в лигата с екипа на Уингс... Пет олимпиади, а все не се получаваше, докато накрая точно в Корея.
Овечкин поздрави момчетата с титлата, но колко ли съжалява, че не успя да участва, въпреки че месеци наред повтаряше друго.

(https://www.bg-mamma.com/assets/vessur/img/not_found.png)
 
Съжалявам за Марсел Хиршер, но... не издържа, а така исках да го видя с трите златни медала на гърдите. Алпийските и хокея са ми любимите зимни спортове, но погледах и някои от останалите състезания.
Поздравления за голямата Марит Бьорген, за Фуркад, Ледецка и Клаебо.


Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Leonie в пн, 26 фев 2018, 07:01
7. Марсел Хиршер (Австрия)
2 златни медала, като преди тези игри нямаше нито един.
Има сребърен в слалома (https://www.news.at/a/olympia-matt-hirscher-doppelsieg-herren-slalom) от Сочи 2014.

Както често се споменава, олимпийските игри следват собствени правила. И чарът на една олимпиада се състои точно в интересните обрати и неочакваните изненади.  Та така, моите любимци по степен на изненада са:
1. Германците на финала. На финал по хокей.
2. Ледецка и историческото ѝ постижение. (Ама аз още не мога да ѝ простя, че взе златния медал от врата на Ана)
3. Шведските биатлонисти. Големи сладури.
4. Ана Гасер - голяма атракция. Първата жена изпълнила Cab Double Cork 900. Спечели с  Cab Double Cork 1080.
5. Марсел Хиршер -  е как можа точно в слалома .......
6. Тереза Щадлобер обърка пътя..... Номинирам я за Марко Тотев на олимпиадата. По ирония на съдбата баща ѝ коментираше в ефир......
Това е от гледна точка на обикновения наблюдател като мен. Иначе са безспорни големите имена, като Марит
Марит Бьорген, Мартен Фуркад, Йоханес Клаебо........

Лек ден!
Титла: Re: XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.
Публикувано от: Diavolo в пн, 26 фев 2018, 07:59
За Хиршер имах предвид какво е спечелил само в Пьонгчанг.
Нали номинираме героите на тази олимпиада. :)