BG-Mamma

Деца => Детски ясли и градини => Темата е започната от: малката лисичка в пт, 08 мар 2019, 14:56Титла: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: малката лисичка в пт, 08 мар 2019, 14:56
Тема 65 - Боледуване на децата ни в яслена и градинска възраст и как да се справим

Полезна информация,често задавани въпроси и отговори  


:
Всичко, което ще прочетете е въз основа на личният ми опит и знания, които съм придобила директно от медицински лица в хода на лечение на детето ми.
Hushpuppy

Афти в устата

Мокрите пръста с вода и го потапяте в содата, после мажете зачервеното гърло или афти.
Содата е вълшебно лекарство за афти.  
По принцип сме го правили и с намотана на пръста стерилна марля, намокряме я и овалваме в сода. Но, за малката детска устичка е неудобно, за това директно на пръста  
Детето да не плюе веднага содата. Изчакайте малко и после може да промиете устичката. Знам, неприятно е е, но пък помага.
Също така може да давате и хладък подсладен чай от лайка с малко содичка/на върха на лъжичка/.


Ларингитен спазъм, ларингит

Ларингитът е възпаление на ларинкса и засяга гласа, изсушаване и подуване на ларингса най-просто казано, което пък причинява лаещата кашлица /Чува се като, че ли куче се дави или кашля, други я обясняват като с метален звук. В общи линии не прилича на никоя друга, специфична е и със сигурност ще я познаете/.Други два характерни признака за ларингит са пресипналият глас и сухата кашлица.
Пристъпите на задух по време на кашляне, които аз съм наблюдавала при сина ми в промеждутъка от около 00.00 до към 02.00ч. през ноща са причинени от невъзможността да се поеме нормално въздух. Ларингитните спазми понякога са придружени с подута 3та сливица, която естествено е засегната от вирусната атака. Самият ларингит най-често е причинен от вирусна инфекция при малките деца. Говорим за вирусен ларингит. Искам да успокоя тези от вас, които ще си помислят, че детето им има проблемна 3та сливица, че това не е сигурно при ларингитни спазми. Защото за наличието на подута 3та сливица има други методи за определяне. Тук говорим за временно подуване, като нормална защитна реакция причинено от вирусен ларингит.
Ларингитния спазъм предшества същинския ларингит. Лечението трябва да започне веднага с овлажняване на лигавицата.
Тук трябва да кажа, че има алтернатива на традицоните медицински средства, а именно хомеопатични. Аз, лично съм опитвала с тях, но момента вече е бил изпуснат,тоест детето ми е било в тежка фаза от болестта и не подействаха.Наложи се да му инжектират Урбазон/Метилпреднизолон/ в болница.
Но, хомеопатичните лекарства не са за пренебрегване, стига да имате доверен хомеопат.
Аз използвам също някои хомеопатични лекарства в хода на лечение на сина ми при ларингит. На пример за възстановяване на гласа му давам да смуче Хомеовокс таблетки, а за зачервеното гърло Тонзилотрен таблетки.
Често се случва лекарите да предписват капки Синекод, защото те /по листовка/ са за суха кашлица. Само, че според мен те притъпяват състоянието в някои случаи, подтискат кашлицата, а това може да остави скрита същинската болест.
За мен лечението трябва да започне от анализиране на това, дали детето диша с отворена уста и дали има повишена Т. Вирусният ларингит е придружен с повишена температура. Според мен трябва да се дават температуропонижаващи лекарства /важно е да се знае, че ако Т е покачваща се в рамките на 3-4 дни е задължително даването им/, както и приемането на много течности. Чайове, хладки и подсладени. Да се следи за зачервяване на гърлото и да се дават съответните таблетки за смучене.
Трябва да се правят инхалации с физ. разтвор.
И по лекарско предписание да се включат Пулмикорт инхалации/по-надолу ще видите/
Носа трябва да се поддържа максимално отпушен и чист с чести промивки с физиологичен разтвор. Не смятам, че трябва да се използват често капки за нос, защото повечето имат подсушаващо действие. Но, трябва да кажа, че е важно ако детето се запушва вечер /така става преди лягане или непосредствено след това/ да слагате преди сън колкото е предписано от лекар във всяка ноздра след промивка. Разбира се около  2 до 3 дни /Олинт или Назик кидс или други ксилометазолинови капки/.
Може да се използват и хомеопатчни капки за нос.
Важно е да се следи дали Т е понижаваща се. Ако след 4 ден Т не спада, а напротив се покачва то това е сигурен знак, че може и да се наложи последващо лечение в болница с Урбазон. И обратното, ако Т спада и детето постепенно започва да диша с носа си, това е знак, че ампулите Пулмикорт /или друго алтернативно лечение/ са подействали. Дават се още няколко дни по схема. Ларингитът не е задължително да е придружен с Т, като липсата й улеснява до известна степен задачата с лечението.
Също искам да добавя, че много често след ларингитен спазъм/ларингит следва и бронхоспазъм.
Отново ще чуете характерното кашляне сякаш детето се опитва да изкара някакъв секрет, но той слиза на долу. Тук пак ще се наложат инхалации, този път с Вентолин /по-надолу ще видите по лекарско предписание естествено/. Вентолин в комбинация с отхрачващ сироп /било то по-лек билков с мащерка или така често предписвания от педиатрите Флудитек-отхрачващ/ свършват в повечето случаи идеална работа.

Бронхоспазми и бронхит

Отново от опита си знам, че най-лесно се установява бронхит или бронхоспазми в домашни условия през ноща. Когато детето спи и е напълно отпуснато.
През времето от 03 до 04/05/ч. през ноща, ако детето кашля и се чува хриптене от гърдите/като се наведете може да се чуе/ това говори за бронхоспазъм или бронхит.
Чува се просвирване с хриптене едновременно в областта на гърдите, моля да правите разлика със звук издаван от носа. Защото при запушен нос, също се чува свистене, но като се заслушате ще прецените от къде идва шума.
Гореописаното нощно проследяване + характерната кашлица, която след ден-два е станала влажна, но не продуктивна са най- бързия начин да разберете преди още да бъде преслушано детето от доктор.Пулмикорт и Вентолин - предназначение и разлики

Пулмикорт ампули / за правене на инхалации/ са кортикостероиден препарат, който спира почти веднага /с 1-3 приема/ възпалението на ларингса, което причинява Ларингит. Мощно противовъзпалително средство, което се използва само по лекарско предписание в дози предписани от лекар. И за преиод посочен също от медицинско лице.
Обиконовенно се предписва на 12 часа.


Вентолин/сироп за премане през устата или течен за правене на инхалации/ е препарат, който спомага разширяването на дробовете при бронхоспазъм и бронхит. В комбинация се дава с отхрачващ сироп и така се изкарват секрети. Това е първото лечение при бронхоспазми и бронхити.
Вентолин обикновенно се предписва да се дава или прави инхалация през 8 часа, съответно за период, който лекаря назначи.
Инхалациите се правят с Вентолин в съответната доза + физ. разттвор в същото съотношение.Някои препоръки при лечението на 3та сливица от Hushpuppy  

Има няколко неща свързани с 3тата сливица, които е много важно да се възприемат правилно от четящите тук.

При всяко дете/или при поне 95% от децата/ във яслена и градинска възраст се възпалява 3тата сливица. Тя действа, като защитен орган за слизането на инфекции към дробовете. Също, както и другите две, които предпазват входа за инфекции от към гърлото  
Подуването е функцията на трите сливици при вирусна инфекция в организма и е добре да ги има. На същото мнение съм и за 3тата, въпреки, че с нея всички срещаме най-големи трудности, защото когато се подуе децата спират да могат да дишат през носа.Не е решение да се извади, освен в много тежки случаи, когато може да бъде засегнат слуха на детето./За тези, които не знаят, 3тата сливица се намира високо в гърлото, по-скоро в носната кухина, в една евстахиева тръба. Която свързва ушите, носа и гърлото. И действа, като бариера срещу нападението на вируси/
Честото възпаление на 3тата сливица прави така, че се задържа секрет зад нея/понякога става и гноен, когато не се реагира на време и не се прочиства носа с физ.разтвор/. Гнойния секрет е идеална среда за развитието на бактериите и ще бъде последвано от АБ лечение в голяма вероятност.
Това точно е задната хрема при малките.
Аз от моя личен опит се радвам, когато издухам първите сополи на пред през носа от сина ми/с какъвто и цвят да са, само да са на пред/.Когато не излиза нищо, запушва се носа/а, може и да не е запушен, просто да не текат на пред/ трябва да се атакува 3тата сливица.
С други дума искам да кажа, че няма нищо страшно и плашещо в това, че се е подула 3тата сливица, когато действате адекватно и бързо. Средства, както разбрахме има много. Стига да не се стига до усложнения и рецидив/при нас от яслата стана, казвала съм непрекъснати хреми, не доизлекувано дете и тя си остана подута, не спадна, докато не започнаха ларингитите и тн.т./

Моя съвет към всички ви е да оставяте децата по-дълго след боледуване в къщи  Знам, че не е възможно, защото работите повечето, но тук не сме и малко тези, които сме си напуснали работите по причина здравето на детето   Не ви агитирам или да ви въвличам в спорове, казвам го най-приятелски  

Начин за установяване на увеличена 3та сливица и степени на подуване

Първите признаци за установяването на увеличена 3та сливица са нощното хъркане и дишенето с отворена уста. Също така по-бледия цвят на лицето и честите задъхвания при физическо натоварване.
След това се устонавява чрез медицински преглед при УНГ специалист.
Самият преглед не е болезнен, състои се в оглед на носната кухина, както и по-дълбок преглед през гърлото. С мед.огледалце се устанявява степента на подутост на 3тата сливица поради труднодостъпното и местоположение. УНГ специалистите ги степенуват от 1ва до 4та степен подути.

Как да разбера дали е за вадене 3тата сливица?

3та сливица е защитен орган за слизане на инфекциите на долу към дробовете. Тя се подува, като защитна реакция на организма, когато е провокирана и изложена често на  вирусни атаки.Което я прави един напълно нормално функциониращ орган до степен, до която би могла да се контрилира без да уврежда здравета на детето.
Ако не се лекува веднага и правилно то, тя започва да задържа секрет/който в някои случаи е гноен.
За вадене се взима в предвид колко често детето прави отити. И степента и честотата на подуване на 3тата сливица.
Първоначално се предприема консервативно лечение с противоалергични средства и други.

Отита, като често следствие от подута 3та сливица води до по-сериозни проблеми, като перофориране на мембраната на тъпанчето, спукване на тъпанче и тн.т., намаляване на слуха. Тогава се препоръчва вадене.


Минимална възраст за вадене на 3та сливица няма.
В много тежки случаи лекари са вадили и на 8 месечно бебе.
Има препоръчителна, но не задължителна възраст за отстраняването й.
Обикновено УНГ лекарите казват да се изчака до към 4-5 годинки за вадене.
Защото би могла да се повлия от лечението.
Но, пък съществува и риск от рецидивиране на 3тата сливица.
При момчетата обикновено се израства/ако можем да използваме тази терминолгия/  след 9 до към 14-15 годишна възраст.Аз съм за вадене след мнение на повече от 2-3 УНГ специалисти и след опит за лечение поне.
Казвам ви от опит, че 3тата сливица се свива при лечение и се  подува при боледуване отново.
Важното е това подуване да е контролирано.
Вие, казвам го за всички майки, при които има дете с доказана 3та сливица трябва да знаете следното и ще сте по-спокойни.

1.да чистите носа по много пъти, чрез промивки.
2.да отпушвате носа с капки за нос при нужда само
3.да сте сигурни, че не се задържа секрет зад 3тата сливица, като след промивка карате децата да дишат, за да прецените дали има останал секрет, който се движи в носа.Ако има такъв той се чува и промивате до отстраняването му.
4.да давате противоалергичен препарат по лекарско предписание винаги, когато детето има вирусна инфекция.
5.инхалации с физ. разтвор също помагат в борбата за намаляване на 3тата сливица.
6.друго поддържащо лечение назначено от УНГ специалистЕриус, Ксизал, Лимфомиозот - предназаначения и разлики

Ксизал не сме ползвали при сина ми, но тук в темата ни има майки, които са давали и има същото действие като Ериус доколкото знам.

Ериус е по-модерно противоалергично лекарство, което се понася добре от детския организъм. Това е антихистаминов препарат, който потиска производството на хистамин и съответните реакции на организма: хрема, кашлица, оток на лигавицата. В хода на заболяването същите тези симптоми са причинени от отделянето на хистамин, провокиран от вирусите и бактериите. В основата си алергичната реакция е "неправилна" реакция на имунната система към безобидни външни фактори (прах, полени, животински секрети), която ги приема за агресори (каквито са бактериите и вирусите) и ги атакува по същия начин.
Ериус действа на организма, чрез натрупвано за това се препоръчва и по-продължителното му пиене.

Лимфомиозот сол е хомеопатично лекарство и действа свиващо на сливиците, които са лимфни тъкани.
Както казвахме не веднъж може да се дава и Лимфомиозот и Ериус по едно и също време след предписание от лекар и по схема.
Като курса с Лимфомиозот може да е по-кратък, защото действието му върху сливиците е доста по-бързо.
Също така може да се дава и продължително.Пак зависи от степента на възпалението. Нашата педиатърка го дава на децата от 10 до 30 дена в зависимост от случая.
Но, УНГ са категорични, че трябва да се пие повече.Това при условие, че имате замерена и доказана от преглед при УНГ увеличена 3та сливица.
Препоръчвам даването на Лимфомиозот в течен вариант, като се слагат необходимите на брой капки и се изсипват под езика на детето за по-добър резултат. Неприятни са, да мръщят се децата, но при това даване ефекта е доста по-бърз и траен.
Има и таблетки Лимфомиозот, те се дават за смучене, пак по възможност под езика. Или счукани и разредени с малко течност/това, ако детето има непоносимост към хапчета и горчиви неща.

Още полезна информация

ВИДОВЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ


:
Изследвания, които разграничават различните видове инфекции

Важно е да се разграничи, дали една инфекция е бактериална, вирусна или паразитна с оглед нейното лечение. За тази цел се правят лабораторни, микробиологични, вирусологични и паразитологични изследвания.

Лабораторни изследвания

Лабораторните изследвания се правят или с венозна или с периферна кръв.
Те са много травматични за децата, но са единственият начин майките и лекарите да бъдат напълно сигурни за инфекциозния характер на заболяването.

От лабораторните изследвания най-важният показател, който говори за бактериална инфекция, е CRP (C-реактивен протеин). Това е острофазов белтък, който най-бързо се увеличава при такава инфекция. Нормалните му стойности в повечето лаборатории са 6 мг/мл.

Най-пълното лабораторно изследване е т.нар. Пълна кръвна картина с диференциално броене (ПКК с ДКК). То се прави лесно (изискват се няколко капки кръв от пръста на детето) и е сравнително евтино.

При това изследване се гледа:

    Общия брой на левкоцитите (WBC). При деца той трябва да бъде между 4 и 10 х 10^9/l
    Общия брой на лимфоцитите (LYM%). Лимфоцитите се променят с възрастта на детето.

* Ниският брой левкоцити и високият брой лимфоцити говорят най-често за вирусна инфекция.

* Високият брой левкоцити, независимо от лимфоцитите, e показател за бактериална инфекция.

    Ако от ДКК имате само три стойности, важна е стойността на гранулоцитите (Gran). Ако те са над 70%, това говори за бактериална инфекция.
    Еозинофили (Ео). Те се увеличават винаги при алергии и паразити.
    Моноцитите (Мо) се увеличават винаги след една сериозна инфекция (над 8%).

* При инфекциозна мононуклеоза ние търсим клетки, наречени лимфомоноцити в периферната кръв. Тяхното наличие поставя диагнозата, независимо от клиниката.

    Хемоглобин (HGB). Не трябва да бъде под 100 g/l.
    СУЕ. Нормално е 15 мм/h.
    Тромбоцити (PLT). Нормално са 150-350 x 10^ 9/l. Те отговарят за кървенето. Ниските стойности в периода на новороденото говорят за наличие на бактериална инфекция.

Микробиологични изследвания

Те са необходими, когато искаме да разберем какъв бактерий причинява болестта на детето. Взема се материал от носоглътка, гърлен секрет, урина, кръв, изпражнения и др.

Материалът се праща в микробиологична лаборатория. Обикновено изследванията стават за около 72 часа. Има и експресни тестове до 24 часа. От тези изследвания разбираме, дали микробът е грам позитивен (всички видове коки), грам негативен (т.нар. пръчици като ешерихия коли, протеус, псевдомонас и др.) или гъбичка (кандида албиканс).

Ако се открие наличието на един от тези микроорганизми, това не значи, че болестта е предизвикана именно от него. Съществува така нареченото здравно носителство – тоест наличието на микроорганизъм в устната кухина или в стомаха на едно здраво дете, не означава винаги, че то трябва да се третира с антибиотик.

Най-често гъбичките идват в следствие на антибиотично лечение и са израз на дисбактериоза.

Вирусологични изследвания

Във вирусологична лаборатория се правят изследванията РСК и РЗХЕА. Това са изследвания, които показват, как организмът реагира, ако има контакт с вирус. Например рубиола, хепатит, грип и др. С стойностите на имоноглобулините ние отчитаме в кой стадий е болестта.

Най-често IgM се увеличават при вирусни инфекции, IgG при бактериални. Високо IgE говори за алергии, а IgA е ниско при деца с инфекции на дихателната система.

По принцип, когато се излседват имуноглобулини, се търси техния титър. Когато един титър не се повишава, това означава, че инфекцията не е активна. Ако втората му стойност е 4 пъти по-висока от първата, това означава, че болестта е в острата си фаза.

Паразитологични изследвания

В детска възраст най-честите паразитологични изследвания са за глисти (дребни и едри), хламидии (причинява конюнктивити, инфекции на ставите, пикочните пътища и репродуктивния апарат), пситакоза (болест, причинена от папагали), бруцелоза (болест, предизвикана от животни – едър рогат добитък), трихомонас (води до гинекологични болести, инфекции на пикочните пътища).

Микоплазмени инфекции

През последните години се говори много за микоплазмените инфекции. Те са между вирус, микроб и паразит. Подобно на микробите те се култивират в специфично обогатена среда и реагират добре на антибиотична терапия. Подобно на вирусите са с малки размери и без клетъчни стени.

Освен това микоплазмите паразитират в хора, животни и растения.

За да бъдат открити, трябва да се направят вирусологични и микробиологични изследвания. Заради вирусния си характер (съдържат ДНК, РНК) те реагират на РСК и РЗХЕА, а заради бактериалния си могат да се изследват в обогатени хранителни среди както микробите.СТАРИТЕ ТЕМИ

:
Тема 1 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=688387.0)
Тема 2 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=692003.0)
Тема 3 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=697245.0)
Тема 4 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=701876.0)
Тема 5 (http://httphttp://www.bg-mamma.com/index.php?topic=705992.0)
Тема 6 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=710178.0)
Тема 7 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=716797.0)
Тема 8 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=726039.0)
Тема 9 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=743691.0)
Тема 10 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=748899.0)
Тема 11 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=757548.0)
Тема 12 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=761254.0)
Тема 13 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=765581.0)
Тема 14 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=769617.0)
Тема 15 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=776912.0)
Тема 16 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=786080.0)
Тема 17 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=801488.0)
Тема 18 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=805784.0)
Тема 19 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=808622.0)
Тема 20 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=812291.0)
Тема 21 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=816136.0)
Тема 22 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=822888.0)
Тема 23 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=828835.0)
Тема 24 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=833073.0)
Тема 25 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=837079.0)
Тема 26 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=845648.0)
Тема 27 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=862236.0)
Тема 28 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=871768.0)
Тема 29 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=878316.0)
Тема 30 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=883562.0)
Тема 31 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=887581.0)
Тема 32 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=891924.0)
Тема 33 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=894880.0)
Тема 34 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=900021.0)
Тема 35 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=902841.0)
Тема 36 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=906398.0)
Тема 37 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=910300)
Тема 38 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=914153)
Тема 39
 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=918059)Тема 40 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=922803)
Тема 41 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=930292)
Тема 42 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=938470)
Тема 43 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=944973)
Тема 44 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=950382)
Тема 45 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=954341)
Тема 46 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=957323)
Тема 47 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=958911)
Тема 48 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=961108)
Тема 49 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=963988)
Тема 50 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=968350)
Тема 51 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=971373)
Тема 52 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=975214.0)
Тема 53 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=979756;topicrefid=20)
Тема 54 (http://old.bg-mamma.com/?topic=985504)
Тема 55 (http://old.bg-mamma.com/?topic=997146)
Тема 56 (http://old.bg-mamma.com/?topic=1002079)
Тема 57 (http://old.bg-mamma.com/?topic=1008275)
Тема 58 (http://old.bg-mamma.com/?topic=1012255)
Тема 59 (http://old.bg-mamma.com/?topic=1015817)
Тема 60 (http://old.bg-mamma.com/?topic=1020151)
Тема 61 (http://old.bg-mamma.com/?topic=1023804)
Тема 62 (http://old.bg-mamma.com/?topic=1032725)
Тема 63 (http://old.bg-mamma.com/?topic=1044346)
Тема 65 (https://www.bg-mamma.com/?topic=1076903)


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: miamim в пт, 08 мар 2019, 14:59
Благодаря за новата тема. Преди малко писах, но забравих да ви поздравя.
Честит празник, дами :hibiscus:
Пожелавам здраве на децата най-вече, а и на нас разбира се.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: CvEtEmOe в пт, 08 мар 2019, 15:54
До майката на детето с повръщане, от предишната тема - Извинявайте, но не запомних ник-а....

С гнойната ангина ще й е ужасно болезнено да преглъща. последно една педиатърка в спешното ме светна, че на болно дете най-малко му се гризат и дъвчат сухотии.

Вариант са попарите - чай и бисквити/солети - без захар/масло/сирене... Постна бисквитена торта - царевично или оризово нишесте с вода върху обикновени бисквити. Детето ми я изяде с огромно удоволствие, както не искаше нищо преди това.
:
Спомням си и аз като малка - била съм с гнойна ангина и пътуваме до село с майка ми. Носех си пластмасова чаша, в която си събирах слюнката, защото дори нея не можех да преглътна.
Няма страшно и с АБ на гладно. Те ги правят стомашно-устойчиви формули и не дразнещи стомаха. На моята мома пероралните АБ червата ѝ объркват, защото прави диарии, но на стомаха не вредят особено.

Успех с лечението.

И благодаря за темата!!! И честит празник!!! :tulip:


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: Dream BIG в пт, 08 мар 2019, 16:07
Благодаря за съветите! Събуди се, температурата е спаднала на 37,5°. Успях да ѝ дам антибиотика, че и три солети изяде - от тези в зелената опаковка, които са уж за деца. Това ѝ е четвърто боледуване от гнойна ангина в рамките на една година. Миналата година по това време се започна - гнойна ангина, след това инфекциозна мононуклеоза с гнойна ангина, отново гнойна ангина, афтозен стоматит заради многото антибиотици, Коксаки вирус, няколко "безобидни" вируса и сега отново гнойна ангина. До сега никога не беше повръщала, та се притесних доста, тя още повече. Ще опитам да ѝ дам и храните, които вие сте предложили. Благодаря отново! :)


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: Lemoni в пт, 08 мар 2019, 20:20
Благодаря за темата!
Моето дете правеше много ангини, при стрептокококовите повръщаше винаги.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: svetla81 в пт, 08 мар 2019, 21:46
Честит празник, момичета!
И моето се е случвало да повръща като е със стрептококова ангина и нормално нищо да не иска да яде. Давала съм много пъти АБ на гладно, за някои АБ това дори си е изискване, Сумамед например трябва да се пие минимум час преди или 2 часа след хранене, а Аугментин пък се пие на 8 часа и също все някой от приемите е на гладно. Давай си АБ спокойно, още след първите 1-2 приема ще е мноого по-добре и със солети по-добре не я мъчи, ще ѝ дразнят гърлото допълнително. Моето също 4 пъти е било със стрептококи, но за няколко години де. То всъщност аз само това броя за гнойна ангина, коксаки също е имала няколко пъти, ама то е съвсем друго и за него не се пие АБ.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: danaeka в пт, 08 мар 2019, 22:16
Честит празник и благодаря за новата тема.
Аз също съм давала АБ на гладно и не е бипо проблем.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: Dream BIG в пт, 08 мар 2019, 22:59
Май ще се окаже, че гнойната ангина е от скарлатина.. В яслата бяха сложили известие, че едно от децата е болно от скарлатина вчера. И бележка - карантина от ... . до 07.03. (отново вчера). Тя вечерта се оплака, че я боли гърлото, през нощта започна да повръща, не се храни, отпаднала е.. И сега забелязах, че е започнала да се изривам. По-скоро гърба и гърдите са червени, като се открояват дребни обриви. За сега температурата е ниска - 37,4°. Преди малко пи кисело мляко даже. Утре ще звъня на педиатъра да я види отново.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: danaeka в сб, 09 мар 2019, 10:21
Dream BIG,да се оправя скоро детето.Щом е имало скарлатина може и от това да се е заразила.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: Dream BIG в сб, 09 мар 2019, 10:47
Сега отиваме да я прегледат. Най-вероятно е това, появиха се и червени петънца в гърлото. Като се върнем ще пиша. :)
Едит: Скарлатина е, продължаваме със същите медикаменти, антибиотика ни е подходящ и това е. Днес е доста по-жизнена, няма температура, храни се. Явно преди да излезе обрива е най-тежката фаза.
Интересното е, че в сряда сме на преглед и чак тогава ще се информира в яслата.. Навсякъде ли е такава процедурата?


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: danaeka в сб, 09 мар 2019, 14:44
Не,при нас известие в градината искат още като се установи,че е скарлатина или варицела.Дори за варицелата понеже го водих по обяд,за да няма много деца,сестрата от ДГ ми звъня да пита какво е станало и кога ще им занеса известието си спомням.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: Mometo* в нд, 10 мар 2019, 23:33
Да се запиша с темата. Нямах време да се отчета какво направих с малкия, след като не се оказа нито грип, нито задълбочаващ се стар вирус, а просто нов такъв върху стария. Много ударно го засилих с илачи - двойна доза Дифендил, двойна доза коластра и тройна доза Герисан - всички те се дават така по листовка в случай на нужда. И 24 часа след като ми вдигна тази 39,7 темп, вече нямаше никаква. Не стигна до кашлица, сополът затихна, изобщо - този път извадихме късмет.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: miamim в пн, 11 мар 2019, 12:25
Браво.
Ние сме с остатъчна кашлица и хрема. Кой знае колко ще се влачим така.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: danaeka в пн, 11 мар 2019, 14:22
Миамим,моето остатъчната кашлица си я влачи поне месец.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: miamim в пн, 11 мар 2019, 14:51
Уф, и аз по толкова, че и повече ги влача кашлиците. Дано детето се спре по-скоро, че ми е неудобно в детската градина. Тя не, че кашля много - 3 - 4 пъти на ден и си личи, че не е болна кашлица, ама знам ли.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: DeLLtaA в чт, 14 мар 2019, 14:24
Здравейте,момичета.Пиша в темата,за да коментирам с вас и случая на моето дете.Във вторник баща му го взе от градина с 38,2 температура.Друг е въпросът,че никой не беше разбрал,че детето изгаря от температура.На следващата сутрин температурата си продължаваше.Около обяд достигна 39,4.Редувам панадол,нурофен ,а когато е над 39-хексалгин.Водих го при педи.Гърло чисто,дробчета чисти.Нито кашля,нито нищо.Обаче го боли корем.Вчера имаше разтройство еднократно.Във вторник носът му беше запушен.Сега е задръстен от сополи,които не излизат с аспиратора,а си стоят отзад.Хърка ужасно с нос.Тази сутрин в 4 бяхме в Пирогов.Гледаха го на ехограф заради корема.Не откриха нищо нередно.Кръвните му показват завишени левкоцити и гранулоцити и ниски лимфоцити.И за нашата педиатърка, и за тази от Пирогов това е вирусна инфекция.Имаме назначени инхалации с Йалоклийн.Но тази температура все става висока.Преди час говорих пак с педи и ми казва,че не знае вече какво да прави. А аз ще полудея! ;(


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: Mometo* в чт, 14 мар 2019, 14:55
Какво има за полудяване? Вирус и толкова. Бих давала имуностимулант, пробиотик, чести промивки на носа с физ. р-р, инхалации евентуално, капки за нос, и антипиретици в случай на нужда. Само температура и хрема борите, няма усложнения като гърло и дробове.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: danaeka в чт, 14 мар 2019, 15:19
Делита,не се шашкай.Вирус е и ще мине.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: DeLLtaA в чт, 14 мар 2019, 16:20
Е*ати вируса,е*ати чудото.Трети ден с близо 39,5 .То ,горкото дете вече е като парцал.И имуностимулант давам,инхалации правя,температуропонижаващи,само капки не съм започнала.Тъкмо се закрепиха с дребосъка и изкараха цял месец на градина и ясла.Цяла зима беше ад!Ангини,бронхити,отити.Досега такива вируси минаваха за ден-два и то с температура до 38,5.И винаги сме се преборвали само с панадол и нурофен.Сега наистина се сблъсквам за първи път с подобна температура и съм едно кълбо от нерви и притеснение.И като чуя от педи-"Ами не знам вече какво да направя аз".... и ..... аз вече се чудя какво да правя и с кого да обсъдя ситуацията.Момичета,благодаря!


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: Mometo* в чт, 14 мар 2019, 16:26
Кога сте били на преглед? Ако не третирате с нищо носа, то може гърлото вече да е червено от хремата, и от него да е високата температура. Можете ли да проверите? Не го оставяйте този нос така, очевидно от него идва инфекцията, задължително промивайте често. Каква точно помпа за нос ползвате? При силна хрема и трети ден висока темп., аз лично бих започнала АБ капки за носа от рода на Гентазон, комбинирани с Назик кидс преди тях. Имуностимуланта в случай на нужда се дава в двойна доза - поне 3-4 дни.
А думите на педиатърката просто нямам желание да ги коментирам - показват чувство на безсилие именно от специалиста, който трябва да помогне в случая.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: DeLLtaA в чт, 14 мар 2019, 17:11
Mometo*,вчера бяхме на преглед при педи.Думите-чисти гърди,чисто гърло,само Панадол,Хексалгин,Нурофен.Тази сутрин в 4 преглед в Пирогов първо от педиатър,който ми каза-задръстен нос(и наистина вече се беше задръстил),зачервено гърло,гърди чисти.После минахме през ехограф за корема,хирург,лаборатория и т.н.Обобщиха-вирусна инфекция.Но точно това ме притеснява,че вече 3-ти ден продължава тази безумна температура.Току-що взех и дребосъка от яслата и точно съм вече на вратата и натискам звънеца-телефона звъни-яслата.И той е с температура като батко си.И аз се замислих за антибиотични капки,обаче цял януари месец борихме пневмокок в носа с такива и затова се възпирам.Но....май ще ги започна.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: danaeka в чт, 14 мар 2019, 21:00
Делита,явно малкия се е заразил от батко си.Да се оправят скоро и двамата.
Аз взех моето от градина тази вечер и каза,че го боли корема.Докато се приберем каза и,че има зор и едва стискаше и като се прибрахме ака и беше рядко.След това хапна малко и каза,че му минало.Явно е било нещо инцидентно ми се струва.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: sylviana в пт, 15 мар 2019, 00:02
Делта, да не е гноен отит това? При дъщеря ми повече от 2 седмици се въртяхме веднъж така и накрая се оказа тежък гноен отит доста надълбоко в Евстахиевата тръба. УНГ я гледа до последно и не го видя.
Вторият път 10 дни температура - вирусна пневмония, хванаха я на снимка. Без кашлица и други симптоми, само темп. Ако решиш, направете снимка.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: danaeka в пт, 15 мар 2019, 00:57
Силве,как сте?
Малкия снощи като тръгвах за работа пак каза,че го боли коремчето.Да видим дали няма да излезе някой вирус.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: Аш в пт, 15 мар 2019, 06:42
Делта, съчувствам ви с тази висока температура. При нас като се закучи такава стойност, въобще не минава само за три дни и накрая пием антибиотик (или сме за антибиотик), дори да е тръгнало като вирус. Щом левкоците са завишени, защо са заключили за вирусна инфекция :thinking:?


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: nelly13 в пт, 15 мар 2019, 08:20
Добро утро мами :frowning1: през нощта синът ми вдигна температура дадох му панадол и го повърна заедно с цялага вечерята.Педиатърката каза пак да му дам ,но той не иска да приема нищо през устата и му сложихме свещичка.На 2 годинки е .Сега сутринта пак му сложих свещичка еферелган.Но след 4-5 часа ако пак вдигне и не иска нито нурофен нето панадал пак ли свещичка в дупето :worried: ?


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: sylviana в пт, 15 мар 2019, 09:07
Дани, добре сме. Дано малкият се оправи. Не можеш ли да го спреш за ден-два от ДГ?


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: Dream BIG в пт, 15 мар 2019, 09:14
Аз да се отчета за скарлатината. 😀 В събота вече нямаше помен от температурата и обрива беше започнал на утихва. Вече е напълно добре, няма обрив, езика почти се оправи, гърлото не я боли. Та при дъщеря ми скарлатината дойде и си замина за два дни. За щастие! Вече случаите в яслата са три. Четох, че при повече от два случая ХЕИ предприемат някакви мерки, дано да е така.
 Бързо оздравяване на всички дечица!


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: Mometo* в пт, 15 мар 2019, 10:07
Но след 4-5 часа ако пак вдигне и не иска нито нурофен нето панадал пак ли свещичка в дупето :worried: ?
Активното вещество на ефералгана е парацетамол, същото като на Панадола, т.е. те са едно и също. Парацетамол може да се дава на 6 часа, т.е. по-рано не можеш нито друга свещичка да сложиш, нито да дадеш Панадол. 4 часа след свещичката/Панадола можеш да дадеш Нурофен, който е с друго активно вещество. Ако не го приеме или повърне, аз бих сложила лепенка Кул пач на челото и да действам с бабините рецепти - охлаждане на тялото с компреси, чорапки с мед или оцет на крачетата, разбит белтък на гръбчето - според това колко висока е температурата, и задължително много течности през цялото време. При последното разболяване, тъй като също повръщаше Панадола, редувах даване на вода, чай, компот от малини и Рехидрато Бимби - на всеки 5 минути по 1 пипета.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: danaeka в пт, 15 мар 2019, 15:05
Делта,как сте днес?
Силве,радвам се,че сте добре.Моя и той изкарал нощта добре,но каза,че пак го е боляло коремчето.Сутринта отиде до тоалетната и пак беше рядко,но повече не е ходил.За градина днеска не е,а и уикенда идва и ще си е у дома и ще го следя да видим.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: Mometo* в пт, 15 мар 2019, 15:22
Е ти го подхвани, може малко Ентерол да му дадеш, той и като пробиотик действа, и затягащо.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: danaeka в пт, 15 мар 2019, 19:43
Моме,снощи дадох Нурофен.Днеска Ентерол сутринта и сега за всеки случай,но пък повече не го е боляло каза коремчето и не е ходил.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: DeLLtaA в сб, 16 мар 2019, 10:22
Момичета,Бобо вече добре.В четвъртък вечерта беше последната температура-37,8.Обаче същия ден реших,че няма да позволя да вдигне градуси от сорта на 39,5.Та редувах панадол с хексалгин на 3 часа.Вечерта за последно вдигна 37,8 и цяла нощ беше добре.В петък най-висока стойност 36,9.Носът се отпуши.Инхалациите с йалоклийн явно помогнаха.Включих и повечко инхалации с физиологичен разтвор.Пръсках и гърлото с тантум верде.Днес е същото зверче,както обикновено.В постоянен конфликт с дребосъка,вечни караници за играчки и какво ли още не.Между другото,в началото като вдигна такава зверска температура го водих да му пусна секрет за скарлатина,че в градината имаше случай.Резултата - отрицателен.Ужасен вирус!Направо кошмарен!Бързо да оздравяват всички дечица!


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: sylviana в сб, 16 мар 2019, 11:57
Малеее, Делта, много смело с Хексалгина! :flushed: Това са 4 приема за денонощие!! Доста е силен, аз давам еднократно на 24 часа.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: DeLLtaA в сб, 16 мар 2019, 12:31
Малеее, Делта, много смело с Хексалгина! :flushed: Това са 4 приема за денонощие!! Доста е силен, аз давам еднократно на 24 часа.
Само 2 пъти дадох хексалгин и 2 пъти панадол.После дойде време за сън.Аз не съм привърженик на аналгетици за деца.Но ситуацията беше много тежка.Слава Богу ,вече всичко е ок.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: Lemoni в сб, 16 мар 2019, 14:16
Моме,снощи дадох Нурофен.Днеска Ентерол сутринта и сега за всеки случай,но пък повече не го е боляло каза коремчето и не е ходил.
За какво този нурофен? За болки в корема ли? Най-много да го заболи още повече, нурофена дразни корема...


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: danaeka в сб, 16 мар 2019, 15:30
Лино,да за болки му го дадох.Но каза,че след туй корема му е минал.От снощи обаче е с Т-37,8.Дадох Нурофен, спадна,през нощта е нямал,но към 11 днеска вдигна 38,2.Дадох Парацетамакс и спадна Сега пак има 38,дадох Нурофен и отиваме на лекар да погледне гърлото,че ми се вижда много червено.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: sylviana в сб, 16 мар 2019, 18:59
Дани, за болки в коремчето давам Бусколизин, Еспумизан, пробиотици. Нурофен дразни стомаха. Но пък с тая Т, май сте лепнали някой вирусляк. Дано мине скоро!


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: danaeka в сб, 16 мар 2019, 22:19
Силве,благодаря.
Ходихме на лекар ние след обяд-леко зачервено гърло,гърди чисти,хрема няма.Заключение ОВИ.Изписа му Изорекс,близалки за гърло,Витамин С и антиперетици да давам и да няма Т по 3 пъти на ден и ако продължава да вдига и утре в Понеделник при педи.Сега като легна му дадох Нурофен,изпоти се яко за няма и половин час,преоблякох го и сега пак е потен.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: CvEtEmOe в нд, 17 мар 2019, 08:11
Да се впиша и аз с дете с червено гърло, кашлица лека и бистър сопол. Леко й е променен гласа.. Ходи два поредни дни на ДГ и вече е болна :(
Незнам къде да се дяна вече и се чувствам безсилна... мрън!

Дадох й салвигол спрей - 2-3 впръсквания 2 пъти на ден. Аз искам и 3 пъти дневно, но баща й ми се опъва нещо... И той е за бой малко, но е вече понадраснал възпитателната възраст ;) Пие и едни хомеопатични, които й ги забърка една дама. Водихме я при нея за диагностика по Фол.
Чистим носа с физ. Капя й и капки от сребърна вода и прополис - 10мл вода на 3-4 капки прополис.
Дано я пресека, че като знам как боледува ми се изправя косата... Стискайте ни палци. Утре ще ходим на преглед и така. Естествено няма часове... Оф, искам вече да преминава това постоянно боледуване от градината. Не беше ходила 4 месеца и повече и веднага пак е болна.
Мрън...


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: danaeka в нд, 17 мар 2019, 09:31
Цвете мое,да се оправя скоро детето Моя през нощта последно в 2,3 вдигна Т и повече не е.Надявам се това да е било и днеска да е ок вече.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: danaeka в нд, 17 мар 2019, 21:35
Аз да се оплача.На обяд пак вдигна 39,5,дадох антиперетик,изпоти се и падна.Вечерта към 20.30 часа пак вдигна,този път 38,2,дадох Ацефеин,изпоти се и спадна.Но пък само на сън го избива има ли Т.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: CvEtEmOe в пн, 18 мар 2019, 14:15
Дани, много гадно! Да му минава вече на малкия! :praying_hands:

Моята мома днес я водих на лекар - добре си я лекувам каза докторката... Гърлото е съвсем лека червено - от силно зачервено го променихме с грануфорин. Сребърната вода с прополис също я одобри, както и салвигол-а. Дано се оправи бързо...


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: danaeka в пн, 18 мар 2019, 15:59
Цвете мое, благодаря.Днеска не смея да казвам,но  Т не е вдигал.Жизнен е,яде,абе все едно нищо не е било.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: Lightning в вт, 19 мар 2019, 08:30
Дани, как сте?

Моят кашля от петък, но май днес ще ходим на лекар, че цяла нощ ми кашля. Лекувам с ефизол и сироп Лихенсед за кашлицата,но ефект няма.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: Аш в вт, 19 мар 2019, 08:47
Дани, как сте?

Моят кашля от петък, но май днес ще ходим на лекар, че цяла нощ ми кашля. Лекувам с ефизол и сироп Лихенсед за кашлицата,но ефект няма.
Лайт, за суха кашлица може да пробваш Синекод. Ние се разписахме с два ларингитни вируса от миналата седмица досега (по един на човек :blush:). Като цяло съм доволна от този сироп за подтискане на сухата кашлица. После минахме на отхрачващ, когато кашлицата стана по-влажна. Като цяло минава бързо, без температура, но с дежурните секрети в носа, в обилно количество.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: danaeka в вт, 19 мар 2019, 10:27
Лайт,не смея да се похваля,моите вчера не е вдигал Т.Започна и да хапва и да ме ядосва,което значи че върви към оправяне.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: Lightning в вт, 19 мар 2019, 14:00
Аш тя е някак смесена кашлицата, по към суха, но не съвсем. Тя свекървата купила тез лекарства понеже уикенда беше при нея, от аптеката и препоръчали сиропа.
За ся се разминахме с доктора, понеже се поуспокои до обяда и се отказах да го водя.
Иначе същото и при нас без температура, има секрети в носа, но и гърлото го боля в началото.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: bananarama в пт, 29 мар 2019, 21:36
Здравейте, има ли дечица,които приемат ефира и има ли ефект? Чудя се да я започваме ли?


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: puhelin в сб, 30 мар 2019, 01:52
2-3 курса сме правили, не видях подобрение. Последният път като изписаха, не ги купих.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: *Bubble* в сб, 06 апр 2019, 19:39
Здравейте, има ли дечица,които приемат ефира и има ли ефект? Чудя се да я започваме ли?
Точно днес ми я предложиха.Мисля да не я купувам.Някак си не ми се иска да се бъркам в имунната система на детето с каквото и да било,макар и с цената на чести боледуваници.Положението не е критично,просто този месец така се случи,че в рамките на месец се разкашля два пъти и веднага го засилиха на Изопринозин (не го дадох) и въпросното Ефира.
За протокола,последната кашлица беше в средата на Април миналата година.
 Никой не ангажирам с мнението си,нито претендирам че съм права,просто си разсъждавам на глас.

Казаха ми иначе,че въпросното Ефира,било като Ериус,но с по-дългосрочно действие.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: bananarama в пн, 08 апр 2019, 21:31
Е, при нас е по - тежко положението - 4 бронхоспазъма от октомври до началото на март.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: venka9001@abv.bg в пт, 12 апр 2019, 21:40
Здравейте, ползвали ли сте- Йалоклиин, за инхалации, в него има хиалуронова киселина и лайка. Какво е мнението ви.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: mariq13 в пт, 12 апр 2019, 22:25
Ползвала съм само ампулите за инхалиране. Миришат ужасно на сяра или нещо подобно. Не видях никакъв ефект, ама никакъв. Но имам приятелка, която е доволна. И друга, чието дете направи алергична реакция, или към лайката или към хиал.к-на. За мен не си оправдават цената- 5ампули за 17-18лв. По-добре с физиологичен разтвор.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: venka9001@abv.bg в пт, 12 апр 2019, 22:43
Ползвала съм само ампулите за инхалиране. Миришат ужасно на сяра или нещо подобно. Не видях никакъв ефект, ама никакъв. Но имам приятелка, която е доволна. И друга, чието дете направи алергична реакция, или към лайката или към хиал.к-на. За мен не си оправдават цената- 5ампули за 17-18лв. По-добре с физиологичен разтвор.
     Много благодаря, сина ми боледува много, хваща всеки вирус и прави бронхоспазъм, без антибиотик и инхалации с вентолин не минава, педиатъра ни го изписа днес и ще видим как ще действа при нас.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: X.T в ср, 17 апр 2019, 17:17
Здравейте,момичета
Обадиха ми се от градината, че малкия е започнал да повръща ,взех го и започнах с Вомитусхил капки на всеки 15 мин по 10 капки.Не съм давала досега в интервал на два часа по 10к. Да давам ли и по малко водичка,защото ако му дам нещо да пие и го повръща.А така и капките ще повърне. Всяка година хващаме вируса и стигаме до болница,сега се моля да овладеем положението.Хомеопатията ,която ни е изписана я поръчах ,утре сутрин ще е тук, защото в нашия глупав град не поддържат, а са само с поръчка.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: X.T в ср, 17 апр 2019, 17:18
Здравейте,момичета
Обадиха ми се от градината, че малкия е започнал да повръща ,взех го и започнах с Вомитусхил капки на всеки 15 мин по 10 капки.Не съм давала досега в интервал на два часа по 10к. Да давам ли и по малко водичка,защото ако му дам нещо да пие и го повръща.А така и капките ще повърне. Всяка година хващаме вируса и стигаме до болница,сега се моля да овладеем положението.Хомеопатията ,която ни е изписана я поръчах ,утре сутрин ще е тук, защото в нашия глупав град не поддържат, а са само с поръчка.
Дадох натриев цитрат първо,ама пи и водичка и после повърна.И сега не смея да давам нищо да пие.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: miamim в ср, 17 апр 2019, 17:46
Давай по съвсем малко, 1 - 2 лъжички през 10 - 15 минути. Да не се обезводни детето. Вземете и от тези електролитните прахчета против обезводняване.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: X.T в ср, 17 апр 2019, 18:00
Давай по съвсем малко, 1 - 2 лъжички през 10 - 15 минути. Да не се обезводни детето. Вземете и от тези електролитните прахчета против обезводняване.
Да имам от тях.Бях ги забравила.Ей сега ще направя .Не е повръщал засега,ама си давам до 7 без 20 по схемата както е вомитусхила.Обаче иска да яде(знам че трябва диета сега)  😐 засега ще го излъжа .


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: danaeka в ср, 17 апр 2019, 22:31
Ако може да издържи не му давай да яде.В болницата на мен ми бяха казали,че може водичка,но на малки глътки и по малко и препечена филийка,ако е много гладен.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: X.T в пт, 19 апр 2019, 21:05
Явно сме хванали този вирус,за който сте писали на предните страници.Вчера бяхме на две системи ,защото сутринта пак беше повърнал.Вчера слетобед ,до преди малко нищо му нямаше,сега взе да вдига Т и ми казва че го боли гърло. Утре ще го нося пак да го прегледат.Днес е само на препечени филийки ,солети и бисквити и сега ме е страх да не се раздразни корема от температуропонижаващо като му дам.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: Mometo* в нд, 21 апр 2019, 06:16
Малкият пък кара много тежка варицела. На втория ден вдигна висока температура и направи и фебрилен гърч. Обривите също са страшно големи, лекарите само цъкат с език като го видят. В момента сме вече втори ден в интензивното към Инфекциозна клиника, защото в общото отделение не успяха да му стабилизират температурата, удари 40 градуса. Голям зор. Две деца с три фебрилни гърча общо :(


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: puhelin в нд, 21 апр 2019, 06:52
Mometo, дано не се повтаря и да се чувства по-добре детето.
Да си призная, нямам идея, как трябва да се реагира при фебрилен гърч. Всяка болница с педиатрия ли могат да помогнат в такива ситуации или Инфекциозна е по-удачен вариант?


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: mariq13 в нд, 21 апр 2019, 09:52
Еххх Моме, миличката.... искрено ти съчувствам и никога, никога да не се случва повече. От градината ли я хвана тая варицела?
При вас имаше ли някой с гърчове?


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: Mometo* в нд, 21 апр 2019, 11:17
Писах, писах, и се изтри...
Инфекциозна болница е единственият ни вариант, защото с варицела другаде няма да ни приемат. Иначе всяко едно педиатрично отделение ще свърши работа - да пребори основната болест, заради която се вдига температура и да се предотврати нов гърч.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: Mometo* в нд, 21 апр 2019, 11:23
Няма особено поведение при гърч - обръщаш детето на една страна, за да не глътне езика и го наблюдаваш - колко време ще продължи гърчът, всички крайници ли потрепват, очите движат ли се, стиска ли челюсти, има ли пяна по устата, ще се напишка ли..
Аз съм правила гърч като бебе, както и леля им по бащина линия. Но не очаквах, че те и двамата...
Първи от варицела се разболя баткото - от градината, но я изкара сравнително леко, с три дни темп. и пъпки. После се заразих аз, доста тежко, с пет дни темп, все едно влак ме беше блъснал, много обриви, по цяло тяло, слабините, болящи, сърбящи. Изписаха ми АБ и искаха даа ме хоспитализират. И накрая малкият, който го изкара най-тежко и вече наистина влязохме в болница.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: X.T в нд, 21 апр 2019, 13:41
Бързо да се оправяте и никога повече да не прави гърчове .Ние не сме карали варицела ,сега се уплаших много.Много ме е страх точно от това ,че няма да знам как да реагирам ,да му помогна. Аз съм си и хипохондрик и още повече съм във филма.
А с нашия вирус онази вечер бях дала течен аналгин ,след час меря Т и беше станала  39.4- шок  .Педи каза, че мн трудно се сваля при този вирус Т .


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: Mometo* в нд, 21 апр 2019, 13:56
В момента съм в болница с малкия, а баткото вкъщи от вчера вдига 39,2. Да се чудя за кого по-напред да се притеснявам.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: Аш в нд, 21 апр 2019, 15:21
Моме, моме, ужас :confused:. Стискам ви палци най-лошото с варицелата да е минало.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: danaeka в нд, 21 апр 2019, 21:43
Моме,да се оправят скоро и двамата.А баткото вдигал ли е пак Т след вчера?
Ние на 29.04.до 05.05.заминаваме на Трявна и утре сутрин отивам при педи за направление.Лошото е,че сега заминавам нощна смяна и не знам утре сутринта как ще издържа без сън и да висна да чакам при нея.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: miamim в пн, 22 апр 2019, 12:34
Моме, бързо да оздравяват децата.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: *Bubble* в чт, 02 май 2019, 23:59
Момичета, колко често горе-долу боледуваха дечицата ви през първата година в градината/яслата?
Моето хлапенце попринцип не е от боледуващите,но в момента е в някаква отвратителна серия и ми е много мъчно за него.Как преминахте през този период на болести?Как изградихте имунна система и колко време след болест,задържахте детето вкъщи?И кога го спирахте,още при първите симптоми на болест ли?


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: danaeka в пт, 03 май 2019, 09:56
Bubble,moq do 2 godini ne znaeshe kakvo e bolest.Tragna na qsla I stana edno ot shesto boleduvashtite deca.Spirah go shtom usetq she e bolen,no efekt nqmashe koi znae kakav.Ot dve godini go vodq na Trqvna I efekt vze da ima shak sega.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: svetla81 в пт, 03 май 2019, 10:44
Bubble, то за яслата е  по-правилно  да се попита колко често бяха здрави :grinning: В общи линии 3 дни на ясла, 3 седмици вкъщи и без баба, детегледачка или друг човек постоянно на линия просто не става работата. В топлите месеци издържаше и по цял месец без да се разболее. И така първите 2 години. А не съм я държала под похлупак, беше контактна с много деца още преди да тръгне на ясла, беше си изкарала доста вируси и преди това, даже си мислех, че вече има доста изграден имунитет, ама не би. А имунната система се изгражда именно с боледуване. Като по-малка я спирах при първите симптоми защото ми беше ясно какво следва, като по-голяма вече се случваше и само да се разсополиви леко или малко да я боли гърлото за няколко дни без нищо друго, в такива случаи не съм я спирала изобщо (тук следва анатема :stuck_out_tongue_winking_eye: ). Тази година, вече в четвърта група, точно един ден я боля ухото и това беше единственото "разболяване" за цялата учебна година, така че надежда има :grinning:


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: danaeka в пт, 03 май 2019, 10:56
Bubble,moq do 2 godini ne znaeshe kakvo e bolest.Tragna na qsla I stana edno ot shesto boleduvashtite deca.Spirah go shtom usetq she e bolen,no efekt nqmashe koi znae kakav.Ot dve godini go vodq na Trqvna I efekt vze da ima shak sega.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: *Bubble* в пт, 03 май 2019, 13:22
Явно трябва да стисна зъби и да приема че така ще е в най-добрия случай поне още година.
 


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: Lightning в сб, 11 май 2019, 18:33
В яслата и градина децата боледуват често,докато изградят имунитет. Моят беше от много често бокедуващите, беше ужас с тия болести. Сега тази зима изкарахме леко, за първи път, на 9 години е. Минахме зимата с 4-5 леки настинки-хрема с кашлица, но нищо особено. От два дни пак кашля, обаче снощи вдигна изведнъж 39 градуса и днес за сега един път 38 градуса и нощес кашля нон стоп половин час, таман бях позабравила тия негови истории, но пак сравнително леко за сега.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: shu6ka в ср, 15 май 2019, 16:19
Здравейте мами. Нова съм във форума, повече чета отколкото да пиша.
Дъщеря ми е от доста често боледуващите деца. Септември започна детска градина и положението стана още по-зле. Отит, ларингити и едни безкрайни хреми. Следена е постоянно от УНГ и сливицата всеки път беше възпалена, гнойна и уголемена. Мъчихме доста детето да я лекуваме, но не стана. Април месец я махнахме и аз си отдъхнах, че всичко е ок, но не. Една седмица на детска и хвана вирус. Носово говорене, след това суха кашлица от гърлото. Вече не знам какво да правя и къде да я заведа. Мислех, че без 3тата сливица нещата ще минават леко и бързо, но не.
Сега е вече 5 ден с уж лека хрема, от 2 дена слагам Коларгол и секретите се усилиха. Възможно ли е той като изсушава лигавицата да действа така? Често съм го ползвала и всеки път ни е помагал.Не изтича навън секрета, а само при промивка и издухване излизат.
Вече съм истински отчаяна и не знам какво да направя...


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: Pancake_86 в чт, 23 май 2019, 08:22
Здравейте мами. Нова съм във форума, повече чета отколкото да пиша.
Дъщеря ми е от доста често боледуващите деца. Септември започна детска градина и положението стана още по-зле. Отит, ларингити и едни безкрайни хреми. Следена е постоянно от УНГ и сливицата всеки път беше възпалена, гнойна и уголемена. Мъчихме доста детето да я лекуваме, но не стана. Април месец я махнахме и аз си отдъхнах, че всичко е ок, но не. Една седмица на детска и хвана вирус. Носово говорене, след това суха кашлица от гърлото. Вече не знам какво да правя и къде да я заведа. Мислех, че без 3тата сливица нещата ще минават леко и бързо, но не.
Сега е вече 5 ден с уж лека хрема, от 2 дена слагам Коларгол и секретите се усилиха. Възможно ли е той като изсушава лигавицата да действа така? Често съм го ползвала и всеки път ни е помагал.Не изтича навън секрета, а само при промивка и издухване излизат.
Вече съм истински отчаяна и не знам какво да направя...
Съветвам те да си вземеш инхалатор,ако нямаш. Честите хрема лекуваме с инхалации с кависепт и физ.разтвор. След инхалацията слагам някакви капки от типа на макситрол или бактробан.Всичко след консултация с лекар!


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: shu6ka в чт, 23 май 2019, 11:00
Имаме инхалатор от доста време, 2 години. Не съм пробвала кависепт. Проблема ми е честото разболяване и това, че всеки път не минава без АБ капки в носа. И този път не ни се разминаха, но поне на 3тия ден нещата доста се подобриха и вече е здрава. В понеделник отива на детска да видим до кога...


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: silver birch в чт, 23 май 2019, 17:16
За съжаление няма оправия, който открие как да се прекъсне тоя цикъл (сополи, капки и т.н) при децата ни в тази възраст, ще е за Нобелова награда..


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: Елена Грудева в пт, 24 май 2019, 18:48
Аз тоя цикъл го прекъснах а хомеопатия!


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: danaeka в пт, 24 май 2019, 23:06
При нас хомеопатията не помогна.Но усетя ли,че се разболява и започвам да давам ударни дози витамин С и засега взе да помага.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: Елена Грудева в пт, 24 май 2019, 23:12
Дани, много зависи от хремата. Последните сополи ги преборих с ринитал, защото УНГ каза, че били на алергична основа.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: danaeka в пт, 24 май 2019, 23:14
Епена,при нас всичко тръгва от третата сливица.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: Елена Грудева в пт, 24 май 2019, 23:15
И при нас е така, но намерих точните специалисти.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: danaeka в пт, 24 май 2019, 23:17
Аз да не казвам голяма дума,но скоро не се е разболявал.Последно Януари беше с пневмония в болница и след това изкара един лек вирус с Т.Надявам се вече да е израснал и да не се разболява така,че ми е мъка на есен в училище как ще е.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: princess_ в нд, 26 май 2019, 21:09
Здравейте да попитам като трябва да давате Коризалия,Тантум верде и форсевит
Как ги давате примерно нали след коризалията не трябва да св приема нищо ни вода ни храна.Пръскате с Тантум и веднага л


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: princess_ в нд, 26 май 2019, 21:09
Веднага ши давате коризалията


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: danaeka в нд, 26 май 2019, 23:01
Аз ги давам с малко интервал.Тантум пръскам и след него гледам да не яде и пие нищо поне 30 минутки.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: Елена Грудева в пн, 27 май 2019, 12:07
В тантум има мента и не е препоръчително с хомеопатия. Аз пръскам лихвен сед. И гледам интервала да е минимум 20 минути.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: малката лисичка в пн, 27 май 2019, 12:08
Ние сме с някакъв обрив и снощи я карах в спешното,изписаха Ериус.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: danaeka в пн, 27 май 2019, 16:33
Лисе,да не е алергия към нещо?Те в спешния за почти всички обриви изписват Ериус.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: Gerretooo в нд, 02 юни 2019, 18:08
Момичета, малката от петък вечер е с някакъв стомашен вирус - повръщане и разстройство, от тази сутрин и температура. От сутринта включих и авирон кидс заради темперстуратс, но се чудя дали той не разхлабва още повече?


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: danaeka в нд, 02 юни 2019, 22:55
Герето,то сега има такъв вирус.Аз за Т давам Нурофен и Панадол.Авирона е за грип знам аз.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: Gerretooo в пн, 03 юни 2019, 14:18
Дадох го заради темперстурата. Опасявах се да не я разхлаби още повече, но личната сутринта каза да го продължим. А иначе, да, вирус е, от яслата и всички ни зарази вкъщи.


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: neji_s в ср, 12 юни 2019, 19:31
Здравейте, за какво говорят повишените моноцити и занижените лимфоцити при дете на 3 г? Пуснахме и црп, което е 5.01 при горна граница 5. На антибиотик е от днес със съмнения за бронхит...


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: mariq13 в ср, 12 юни 2019, 23:15
За вирусна инфекция. Левкоцитите колко са?


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: neji_s в ср, 12 юни 2019, 23:23
Левкоцити  11.40 /5.50-15.5/ лимфоцити 24.5%/50-70. Моноцити 18%/1-11неутрофили56%/20-45/,


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: mariq13 в ср, 12 юни 2019, 23:29
Показателите са за вирус, но щом док.е чул нещо и е изписал АБ, слушай него. Няма нищо притеснително в кръвната картина! Бързо оздравяване!


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: neji_s в ср, 12 юни 2019, 23:30
Благодаря много :)


Титла: Re: Боледуване на децата ни - тема 65
Публикувано от: *Bubble* в чт, 13 юни 2019, 14:28
Може да си направите консултация и с пулмолог,бронхитите на моето дете ги лекувахме само с инхалации (Вентолин и Пулмикорт)
Авирон е за всякакви вирусни състояния,аз съм много доволна от него,почна ли го в началото,на няколко пъти пресича болестта.


1