BG-Mamma

Дом и семейство => Цветарство и градина => Темата е започната от: Gallaa в сб, 11 май 2019, 10:12Титла: Междублоково пространство -идеи за озеленяване
Публикувано от: Gallaa в сб, 11 май 2019, 10:12
Здравейте,  общината е пуснала конкурс за граждански инициативи за облагородяване на междублоковите пространства. Решили сме да пуснем проект,  но аз си нямам идея от озеленяване. Дайте идеи какви дървета и храсти за заложим, като се има предвид че трябва ни да се грижим за тях след това. Мястото, което сме избрали е южно и малко на югозапад. В момента няма нищо там. Ще се радвам на всякакви идеи.


Титла: Re: Междублоково пространство -идеи за озеленяване
Публикувано от: Milita1 в чт, 16 май 2019, 08:20
Не пишете колко е голямо това пространство, както и съседите от първите етажи дали ще са съгласни да се посадят високи дървета , които след време ще правят сянка на прозорците им. Иначе може да се засадят от храстите спиреи, декоративен бъз, вайгели , японска дюла, люляк, будлея, филаделфус, форцизия . Всички подлежат на ограничаване на височината чрез подрязване.
Тук ги има https://goldenplants.bg/category/shirokolistni_dy.html?gclid=EAIaIQobChMIjrjDrKOf4gIVSOd3Ch0VPQ7cEAAYASABEgIJbvD_BwE


Титла: Re: Междублоково пространство -идеи за озеленяване
Публикувано от: Gallaa в чт, 16 май 2019, 11:48
Здравейте, благодаря за отговора,
ще ми трябва жив плет, който ще засадим в пространство, широко 50см, и дължина около 40м. Имаме място и за 4 дървета, които да разположим на 1,5м от едната страна на блока, която е странична, смисъл няма тераси. И още 10 дървета южно от блока, които ще започнат накъде на около 3 метра от терасите и ще са хаотично разположени на пространсто от 60 кв.м.
Интересува ме какъв да е живия плет? и какви видове дървета са удачни?
Аз ще проверя тези, които ми предложихте, но съм пълен лаик в градинарство и озеленяване и ми се иска да заложа по-устойчиви видове, които да не са и много привлекателни за измъкване или кражба, т.к. в близот е разположена ромската махала и вече имаме горчив опит със засаждане на плодни дръвчета..:worried:


Титла: Re: Междублоково пространство -идеи за озеленяване
Публикувано от: Diorela в чт, 16 май 2019, 13:19
Живият плет иска поддръжка - рязане, за да е хубав. Сега имате ентусиазъм, но какво ще стане, като свърши?
Стандартният храст е лигуструм, но може и от много други - японската дюля става хубава за жив плет, пиракантата - бодливе е. От много неща може да се направи.
Наистина ли искате жив плет? Може да се направят красиви бордюри с карамфилчета например и минават на самоотглеждане с годините. Може и с други многогодишни бордюрни. Ако е слънчево мястото, много цветя могат да си растат, да не искат поливане и да се саморазмножават - невен например, пъстролистна винка ( вариегата) и т.н.
За сянка - хоста, момина сълза, циклама ( буторче).

Бързо растящи дървета са пауловниите. Иглолистните стоят красиво, но израстват доста по-бавно.

А със  съседите най-вероятно няма да се справите... :(


Титла: Re: Междублоково пространство -идеи за озеленяване
Публикувано от: Milita1 в нд, 19 май 2019, 08:01
Както е писала Diorela, живият плет иска поддържане. От люлякът също може да се направи жив плет. Цветята под всякаква форма с изключение на винката също ще искат поливане лятото. От дърветата може да се засадят декоративни червенилистни ябълки и сливи. Достигат до височина 6-8 м., но с правилно подрязване може да се задържат на 3-4 м. Декоративният бъз може да се оформи и като дърво с 2-3 м. височина.  Пуловния, липи , брези, кестени след време достигат до 25-30 м. височина и ще хвърлят сянка в последствие. Възможно е при силни бури да се счупят клони на големи дървета с неприятни последици. Иглолистни дървета най-много да ви ги отрежат "съседите" за някоя Коледа.


Титла: Re: Междублоково пространство -идеи за озеленяване
Публикувано от: Diorela в нд, 19 май 2019, 12:18
Milita1, цветята, които съм написала, не искат никаква поливка. Колкото падне от небето, толкова.
Също - невен, аквилегия ( кандилка), божури, бордюрен карамфил ( има един обикновен, розов, кичест и ароматен), луковични, здравец, перуники с коренища, мога още много да изброя. Семпервивумите и седумите също са добра идея. Парички, жълтурче в тревата. Въобще не ги поливам пред блока. Затова дадох пример. Първите няколко години тичах да поливам в жегите, после ми дойде умът и се насочих към неща, които се отглеждат сами, а и се самозасяват.
Розите също биха станали много добре, но ще искат подрязване всяка година, а и съседите че ги късат.
Зависи от концепцията, от пространството - какво искат да постигнат, както и от финансите и работната ръка.
При нас дърветата пораснаха, направиха доста сянка и слънцелюбивите взеха да изчезват.


Титла: Re: Междублоково пространство -идеи за озеленяване
Публикувано от: Gallaa в пн, 20 май 2019, 10:31
Здравейте,
Много благодаря за идеите :)
Направихме общо събрание, съседите са съгласни, дори предложиха да съберем допълнително пари, за да може да имаме повече точки по критериите за оценка.
Естестветвено има и такива, дето само критикуват, но...
Искам жив плет, защото ще бъде като ограда, вместо да слагаме метална такава.. ще раположим пейки и дървета, а улицата е доста близо и ни се иска да го оградим по някакъв начин.
Растителността ще ни бъде предоставена от общинския разсадник с протокол и няма да плащаме нищо, ще имам ангажиметн да ги посадим тези дръвчета и храсти :)


Титла: Re: Междублоково пространство -идеи за озеленяване
Публикувано от: Diorela в пн, 20 май 2019, 22:25
Ееех, де такива съседи....
Имаше възможност да вземем максимум от финансирането и да стане хубаво, ама няма мераклии при нас.

И ангажимент после да поливате, да се грижите за тях, поне докато дръпнат.