BG-Mamma

Деца => Бебета (общ) => Темата е започната от: Penelope88 в вт, 14 май 2019, 15:31Титла: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: Penelope88 в вт, 14 май 2019, 15:31
Здравейте,имам дъщеря на 40 дни и все още някои неща не са ми ясни. Така,казват ми че детето трябва да има режим и трябва да яде на три часа и да го къпя примерно 20-21 ч всеки ден. В следващия момент ми казват бебе не се буди. Как да я храня на три часа без да я събудя? Ако я оставя тя спи 5 часа примерно и ако се пада да яде в 19ч после ще се събуди в 23ч кога да я изкъпя? Как се прави този режим без да будя бебето? Благодаря ви


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: _limonche_ в вт, 14 май 2019, 15:36
Е как да не се буди бебе. Кой ги говори тези глупости? Като са толкова малки ако не ги храниш редовно отпадат и нямат сила да се събудят. Кърмено ли е бебето или на АМ?


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: milenaka в вт, 14 май 2019, 15:37
На кърма или на АМ е?


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: Penelope88 в вт, 14 май 2019, 15:37
Почти изцяло на кърма понякога добавям АМ ако не и стигне кърмата. Будело се само ако е болни и трябва да пие лекарства знам ли...


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: Ели-Мели в вт, 14 май 2019, 15:40
Здравей, може да си храниш бебето и да го къпеш, когато си поискаш ;) Не слушай тия глупости, нека са пожелателни съвети, а не някакви природни закони. Не се шашкай :) Ние нашето бебе го къпехме до 6-7 месец в 11 вечерта, защото тогава заспиваше, сега е на 9 месеца и къпем и лага в 7:30. Просто гледаш кога е най-удобно за вас и го къпете. Нищо няма да му стане, ако не е  точно в 20 часа.
Относно яденето, особено за толкова малко бебе - нека яде, когато му се яде. Честно казано, аз имах някакъв режим от 2-3 часа разлика между яденията, беше на кърма. Но масово кърмещи майки дават на поискване и през 30 минути. Ти си решаваш, общо взето се водиш от бебето. Няма да го държиш да пищи и да стои гладно, само защото трябва да яде в някакъв си определен час. Успех!
Едит: като спи, нека спи. После ще търсиш тези моменти :grinning:


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: milenaka в вт, 14 май 2019, 15:41
Синът ми не съм го будела, той сам се събуждаше. Наддаваше добре, беше здрав. Това на АМ. Доколкото знам, когато са на кърма се хранят на поискване, не на режим. Ако детето е здраво и наддава добре, аз също не бих го будила.
П.П. И за къпането също – нека детето само да си направи режим.


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: _limonche_ в вт, 14 май 2019, 15:42
На кърма бебето се храни на поискване, но в никакъв случай по-дълго от 2.5-3 часа. През ноща най много 4. А това ми звучи като свекървенски съвет. Познах ли  ?😁


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: modjoto в вт, 14 май 2019, 15:47
Буди се. Поне до края на третия месец не трябва да прави повече от три часа пауза през деня и май бяха 4 часа през нощта. Ще усетиш кога е заякнало и може да го оставиш само да самоопределя режима. За кърмено бебе наистина не е препоръчителен режим, най-добре на поискване, но пак не по рядко от описаното горе. А за къпането: 1. Не е задължително да го къпеш всеки ден, само дупето в добре да се мие по-често (при нужда) 2. Може и по-рано, може и по-късно, зависи кога ще го приспи2аш за през нощта. Първите 2-3 месеца моя го къпехме около 7, а сега - около 10. Вярвай повече на усета си, отколкото на съвети. А за да махнеш АМ и да си останете само на кърма надникне кърмаческия подфорум :)


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: Penelope88 в вт, 14 май 2019, 15:52
А и още един въпрос се сетих,когато бебето суче как излизате на разходки,кафета? Кърмите ли го или давате АМ? Аз докато стигна до парка и става време за хранене...


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: Не се сърди, човече в вт, 14 май 2019, 15:53
Кои са тези, които ти го казват?
Пиша препоръката  на педиатъра на дъщеря ми, жена с голям стаж, пред пенсиониране беше тогава.
"Махаш всички часовници и се водиш по детето. Яде, колкото и когато иска. Спи, колкото и когато иска."

От болницата като ни изписваха педиатърката на отделението ме потупа със съчувствие по рамото с думите, че ми се е паднало много ревливо дете. Беше ги подлудила от рев (там хранеха на 3 часа с пауза от 00 до 06 ч.). Вкъщи също, докато следвахме този режим. Реших да послушам другата лекарка и спряхме да я лишаваме от мляко, когато е гладна и да се опитваме да ѝ прилагам измислени режими. В момента, в който започнахме да следваме горния съвет, всичко спря. Повече рев е съм чула, нито колики, нито никнене на зъби, нииищо! Само се хилеше и растеше. На АМ беше. Постепенно сама си направи режим - железен, можеш да си свериш чсовника по него. Нарушаваше го само във фазите на бърз растеж, тогава е имало моменти и през час да яде, но това е нормално.
С годините осъзнах до каква степен продължава да слуша тялото си - никога не е преяждала, макар че е от децата, които ядат всичко и в добри количества, знае точно кога да спре, дори с нещо любимо няма да прекали.

Но си прзинавам, че на моменти ме е плашила с апетита си, в споменатите бебешки фази и после в годините, когато дърпаше рязко на ръст. Радвам се, че все пак се доверих на лекарката и на детето си, това са естетвени неща и не бива да се намесваме. Хората са оцелели много преди часовника и шишето с вода и захар. Вече е на почти 15 г., да чукам на глава, доволна съм от резултата.

А и още един въпрос се сетих,когато бебето суче как излизате на разходки,кафета? Кърмите ли го или давате АМ? Аз докато стигна до парка и става време за хранене...
Носиш си един шал. Сядаш на пейка, слагаш шала в/у бебето и кърмиш, където и да е.


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: _limonche_ в вт, 14 май 2019, 15:55
Как ще му даваш АМ? Така най-лесният ще го откажеш от гърда и кърмата ти ще намалее. Моето е на 4 месеца и в момента суче на 1-1:30 и я кърмя по 3-4 пъти минимум навън.  Или си взимаш слинг или намяташ една пелена и си кърмиш бебето.


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: modjoto в вт, 14 май 2019, 15:57
Ако не искаш да кърми навън, може да му носиш изцедена кърма в шише. Не ми се мисли как се приготвя АМ в парка, нали не трябва да се дава много дълго след приготвянето. И да, така ще ти намалее кърмата


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: Ели-Мели в вт, 14 май 2019, 16:02
Аз се прибирах в нас да кърмя, никога навън. Нямаше да се чувствам удобно. Един път носих АМ да правя, пишман станах. Но при мен имаше два важни фактора, живея на центъра и за 5 мин съм в парка и бебето заспиваше само навън.Пищеше докато не я сложа в количката и понякога е заспивала и в коридора. Така си правех 2-3 часови разходки на спокойствие, хем аз почивам, хеч бебето спи. Събуди ли се, хоп в нас и кърмех. Всяко бебе е толкова различно, щеш, не щеш, ще се нагодиш къч неговия режим.


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: _limonche_ в вт, 14 май 2019, 16:02
Ще намалее и ако носи изцедена кърма а и съответно прави по-голяма пауза на освобождаване на гърдите. Аз съм стеснителна, но си кърмя без проблем. Нищо не се вижда. Ако е със слинг никой няма и да разбере, че кърми.


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: modjoto в вт, 14 май 2019, 16:17
Ще намалее и ако носи изцедена кърма.

И аз това казвам. И пак има риск бебето да си хареса шишето. Но пак е някакъв вариант, не всеки иска да кърми навън, което си е най-добрия вариант


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: _limonche_ в вт, 14 май 2019, 16:27
И аз не исках,но малката като се разпищя на една разходка и се престраших бързо, бързо. Няма нищо срамно в това да нахраниш бебето си. Пък и си има начин за по-срамежливите да не се вижда нищо. Аз излизам с раница и си кърмя спокойно без да се вижда нищо.С шал или пелена също никой няма да види какво се случва.


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: peten в вт, 14 май 2019, 16:30
Кърмен навън,на по-прикрита пейка гледах да седна.Слагах и пелена отгоре.Нямаше как да бъде иначе-сама вкъщи по цял ден,трябва да напазарувам ако искам да ядем с мъжа ми нещо.Срам не срам,се налагаше да кърмя навън.Парка в който ходех се намираше на час път пеш,нямаше как да се прибирам.Кърмех на поискване,режими и до сега няма(вече е на 7 години).За ужас на всички не къпех сина всяка вечер.


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: TeoM83 в вт, 14 май 2019, 16:47
А и още един въпрос се сетих,когато бебето суче как излизате на разходки,кафета? Кърмите ли го или давате АМ? Аз докато стигна до парка и става време за хранене...

Дъщеря ми не е помирисвала АМ, а сме си излизали и на разходки, и на шопинг и на кафе.

Просто кърмиш като ревне бебето и ти е мирна главата. Вече се и затопли навън, няма да измръзнеш ако седнеш на някоя пейка и кърмиш. Това е едно от предимствата на кърменето - не приготвяш и не мъкнеш АМ, термоси, шишета с теб на всяко излизане.


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: Tess_D в вт, 14 май 2019, 18:35
  Нашето бебе няма режим. Яде, когато му се яде, бебе не будя. На 40 дни още беше изцяло на кърма, ядеше на 3-4 часа, не съм гледала график. Наддава си добре.
 На 2,5 месеца започна да спи по цяла нощ. В момента е на 3,5 и е на 5 хранения.
 Къпем го преди последното хранене, независимо от часа. Вече започна долу-горе да спазва някакви часове.


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: кукумицинка в ср, 15 май 2019, 09:37
Моето бебе е почти на 40 дни и също кърмя и дохранвам с АМ. В началото тръгнах само да кърмя, след като близо 2 седмици в болницата беше само на АМ, и тя се събуждаше рядко, по-късно ми казаха, че е била успана от жълтеницата, и явно не се е хранила достатъчно, затова отслабна. Започнах да я будя на 3 часа и да ѝ давам АМ след кърменето, докато сама започна да се буди като по часовник, ако е гладна.

За къпането аз категорично я будя поне десетина минути преди да я съблека, ако е заспала, защото иначе се стресира, ако не е добре разсънена, и се дере неистово, докато я събличам и по време на къпането и се опитва сякаш да избяга от коритото. Като я събудя и я погушкам, подрусам и ѝ приказваме известно време, се наслаждава на къпането.

Навън я храня много лесно с АМ - нося кутия с АМ, термос с топла вода и шише, и ѝ приготвям млякото на момента. Случвало се е в колата да я храня, като обикаляме по болници, спокойно може и в парка. С кърменето ми е невъзможно - много бавно суче, не ми е достатъчна кърмата, за да се наяде, а и единствено гола до кръста, а бебето сложено върху възглавница върху коленете ми и допряно на корема успявам да кърмя.


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: Nikoleta78 в ср, 15 май 2019, 18:58
На мен ми се вижда голяма хамалогия приготвяне на АМ навън. Една майка в ДМ, докато приготви млякото, бебето орева магазина. Къде-къде по-лесно е да се кърми.
Кукумица, позата ти на кърмене не ми звучи много правилна, не трябва да се наврждаш толкова. А и е нормално да се уморява бебето, много е мъничко все пак. С това дохранване гледай само да не ти намалее кърмата.


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: milenaka в ср, 15 май 2019, 19:04
На мен ми се вижда голяма хамалогия приготвяне на АМ навън. Една майка в ДМ, докато приготви млякото, бебето орева магазина. Къде-къде по-лесно е да се кърми.
Кукумица, позата ти на кърмене не ми звучи много правилна, не трябва да се наврждаш толкова. А и е нормално да се уморява бебето, много е мъничко все пак. С това дохранване гледай само да не ти намалее кърмата.
Не е, и то става за секунди.


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: Nikoleta78 в ср, 15 май 2019, 19:08
На мен ми се вижда голяма хамалогия приготвяне на АМ навън. Една майка в ДМ, докато приготви млякото, бебето орева магазина. Къде-къде по-лесно е да се кърми.
Кукумица, позата ти на кърмене не ми звучи много правилна, не трябва да се наврждаш толкова. А и е нормално да се уморява бебето, много е мъничко все пак. С това дохранване гледай само да не ти намалее кърмата.
Не е, и то става за секунди.
Не трябва ли водата да е приготвена на точната температура? Ако е по-гореща евентуално, трябва да се почака. Тоест, не е пак абсолютно straightforward.


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: milenaka в ср, 15 май 2019, 19:14
Не, загрява се вкъщи, шишето с вода се слага в термос, а в дозатор се слага необходимото количество АМ. От момента, в който детето даде знак, че е гладно, до даването на шишето минават секунди. И мъжът ми, и майка ми се научиха за 1-2 пъти.

П.П. Извинявам се за офтопика, преставам.


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: кукумицинка в ср, 15 май 2019, 20:41
Е, не върху коленете, всъщност ми е по-скоро до корема възглавницата. И други пози пробвах - легнала, под мишницата, някакви футболни и австралийски имаше - не мога нещо да се оправя.

Иначе водата си я загрявам предварително до необходимата температура, не изстива. Даже и вкъщи си я държа предварително приготвената вода в термос - завирам на електрическата кана от бутилираната вода за бебета, чакам да изстине до необходимата температура и я наливам в термоса.


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: Не се сърди, човече в чт, 16 май 2019, 11:08
Не трябва ли водата да е приготвена на точната температура? Ако е по-гореща евентуално, трябва да се почака. Тоест, не е пак абсолютно straightforward.
Не. Млякото, което ядеше дъщеря ми се правеше на стайна Т, на тръгване само се слага в някаква такава (https://www.amek-toys.com/wp-content/uploads/2015/01/31264.-1.jpg) чантичка и си я запазва. В 7 шишета, веднъж на ден просто наливахме нужното количество вода, това е всичко.
Като е навън, само изсипваш мерителната лъжичка вътре. За секунди става и може да го направи всеки, не е нужно да си ти при бебето, нито да го вадиш от количката.


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: maldini88 в чт, 16 май 2019, 16:33
АМ се прави на 50 градуса по Целзии минимум, защото иначе е опасно за бебето (развиват се бактерии в него). Написано си е на кутиите.

В нормалните държави и АМ се дава на поискване, но у нас родителските/свекървенските истерии са модерни, та още се държат гладни децата, заради казармения режим.


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: Tess_D в чт, 16 май 2019, 16:36
  Млякото, което ползвам, се разтваря в 40 градуса, за да не изчезнат бифидус културите. Много млека са така.
 


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: Polar bear в пт, 17 май 2019, 20:46
 И аз навън давам АМ вече 3 месеца. Синът ми не е показал предпочитания към шишето. Кърмата ми намаля ако не се храня редовно защото понякога и това се случва. По-лесно и за майката и за бебето е да се къпе към 6-7-8-9 часа бебето. В 11 полузаспала и уморена не бих го къпала. А е хубаво да се къпе всеки ден, за да му се създаде един вид ритуал преди нощния сън, за да знае, че е време за намаляване на темпото, успокояване и спане. Не е голяма работа ако се пропуска обаче, зависи от обстоятелствата. За големите паузи между храненията - ако си наддава добре или е много изтормозен от колики и е ревал цял ден го оставям да спи. При нас най-голямата пауза е била 4 часа. Бебетата не се изморяват от спане,а  за да са сънливи и летаргични винаги има причина.


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: LittleCactus🌵 в сб, 18 май 2019, 00:18
Дами, кърмата ви намалява,защото не кърмите на поискване и давате АМ. Всяко даване на АМ е по-малко кърма. Толкова е просто. Ако искате да спрете кърмата си,с добавката сте на прав път. Това е истината.

Пози се научават, youtube бъка с клипчета,посочената поза по-горе не е правилна, поне така описана.

И последно - къпане всеки ден категорично не е хубаво,изсушава се кожата на детето,предразполага се към кожни проблеми и му се намалява имунитета, защото епидермиса има защитен слой, а с всеки ден къпане този слой се нарушава.

За всичко това има предостатъчно информация,ако някой иска - ще му пратя.Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: Polar bear в сб, 18 май 2019, 01:26
Точно така ще е, няма друг начин.


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: Nikoleta78 в сб, 18 май 2019, 15:22
Това с всекидневното къпане, си е балкански патент. Гледахте да не докате детматит на децата, че после става голям купон.


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: Polar bear в сб, 18 май 2019, 15:25
Честно казано не познавам човек с дерматит, а нашето поколение е къпано всяка вечер. Големият ми син също няма дерматит, нито  други кожни проблеми.


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: Nikoleta78 в сб, 18 май 2019, 15:43
Това, че твоето няма, какъв критерий може да е? А други, които са получили, към коя част на статистиката принадлежат?!?


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: кукумицинка в сб, 18 май 2019, 15:47
Дерматит от какво? Не е казано, че всеки път трябва със сапуни и шампоани да се къпе, аз гледам през повечето време да е само с водичка. Но дъщеря се роди с много коса и се случва да я пипна с мазни от масажа ръце, затова 2-3 пъти седмично слагам и шампоан на косичката. На тялото си попива зехтинът и не стоимазно. За слабините се притеснявам, че може би не успявам добре да я измивам добре.


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: Polar bear в сб, 18 май 2019, 16:14
Това, че твоето няма, какъв критерий може да е? А други, които са получили, към коя част на статистиката принадлежат?!?

Към  статистиката на семейно обусловения такъв. Водата не е причината. Въобще слепият фанатизъм не ми е определящ фактор във вземането на решения.


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: LittleCactus🌵 в сб, 18 май 2019, 17:21
Има здравни организации и техни препоръки - СЗО, КПА, АПА,прочетете им препоръките.
Сляп фанатизъм няма. Има информирани хора и нежелаещи да се информират такива. Вие си избирате какви да сте. Включително авторката.
Не е нужно да се ползва козметика, водата нарушава защитния слой на епидермиса, кожните проблеми в по-големия си процент са придобити.

Николета говори като човек с опит, разбира се, всеки филтрира и преценява кое мнение намира за полезно.

Относно кърменето - да, няма друг начин, ще ви каже всеки консултант по кърменето същото, всяка местна ЛЛЛ има консултанти или помощници, допитайте се до тях и ще видите, че съм права. И бебето ще привикне към шишето в даден момент. Дори да не сте яла дни наред, кърмата ви няма да спре, така е устроен организма ви,че ще ви лиши вас от хранителни вещества,но кърма ще има да нахраните детето. И го казвам от опит и мноооого четене по въпроса.Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: Nikoleta78 в сб, 18 май 2019, 18:12
Аз не говоря за сапунисване и дезинфекция всеки ден. При някои бебета всекидневното миене, съчетано с много чувствителна кожа, води до появата на много сухи участъци по кожата. Аз като бебе не съм имала (а пък и да съм имала, много помни някой преди 32 години какво съм имала), ама дъщеря ми има. Така че в този случай семейната предопределеност няма никакво значение.
Защо всеки път някой се изявява като дървен философ, и като при него не е имало такива последици, да се прави на интересен и да отрича чуждия опит?!? Всички само във форума са компетентни.


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: Polar bear в сб, 18 май 2019, 18:44
Аз не говоря за сапунисване и дезинфекция всеки ден. При някои бебета всекидневното миене, съчетано с много чувствителна кожа, води до появата на много сухи участъци по кожата. Аз като бебе не съм имала (а пък и да съм имала, много помни някой преди 32 години какво съм имала), ама дъщеря ми има. Така че в този случай семейната предопределеност няма никакво значение.
Защо всеки път някой се изявява като дървен философ, и като при него не е имало такива последици, да се прави на интересен и да отрича чуждия опит?!? Всички само във форума са компетентни.

И аз това се питам. Всички много чели, много знаят, нито педиатри, нито дерматолози са по-компетентни от тях. Дъщеря ти какво има не е определящо за други 1000 бебета. Пък и като не миеш всеки ден защо мислиш, че е точно от водата? Може да е от въздуха, от праха, от перилния препарат, от някоя текстилна материя и т.н.Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: Nikoleta78 в сб, 18 май 2019, 18:56
Защото лекари са ни казвали, че не е от това. Ако е от въздуха, да му забраня да диша ли? Има деца, чиято кожа е по-чувствителна, само че това няма как да го знаеш преди детето да получи реакция. А не да си мисля, че много знам и разбирам, и защото мене едно време са ме къпали със сол и съм пушка. Ти каза за твоите деца, аз за моето, всеки да си опича акъла. И на Кактусчето детенцето е по същия начин. Значи вече са 2 от 1000 деца.


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: Mama_Katya в пн, 20 май 2019, 00:27
Бебето не се буди за хранене, само ако спи повече от 5 часа. За къпането ще ти кажа моя опит с първото ми дета да се посмееш. Къпехме я всяка вечер в 8 и тя се късаше да реве още преди това. Единствено я успокояваше да я сложим на повивалника и да й пускаме едно музикално тигърче. Та всяка вечер бяхме строени с татко й по 40 минути да пускаме тигъра преди къпане. Една вечер към годинката таткото плахо предложи ами защо не я къпем половин час по-рано :joy: толкова бяхме ошашавени, че цяла година дори не ни беше дошло на ум. Къпете бебчето когато ви е удобно и нищо няма да стане ако не е всяка вечер.


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: Nikoleta78 в пн, 20 май 2019, 17:31
Купили сме си овлажнител още като се роди. Никаква връзка няма. АД не е генетично обусловен, за разлика от псориазиса, например. Освен това, АД не е болест, а реакция, и се израства, поне така казват, но при остслабване на имунитета при настинка, никнене на зъби, стрес, пак се появява временно. Неслучайно има кремове за атопична кожа, за хора с диабет, и т.н. Ама като човек не му се е налагало да се чуди с какво да маже детето, че да не му изсъхва кожата и да не става на рани, е много компетентен. Айде, дотук от мен с обясненията.


Титла: Re: Режим на 40- дневно бебе
Публикувано от: Gabito1504 в пт, 24 май 2019, 01:47
Купили сме си овлажнител още като се роди. Никаква връзка няма. АД не е генетично обусловен, за разлика от псориазиса, например. Освен това, АД не е болест, а реакция, и се израства, поне така казват, но при остслабване на имунитета при настинка, никнене на зъби, стрес, пак се появява временно. Неслучайно има кремове за атопична кожа, за хора с диабет, и т.н. Ама като човек не му се е налагало да се чуди с какво да маже детето, че да не му изсъхва кожата и да не става на рани, е много компетентен. Айде, дотук от мен с обясненията.

Атопичният дерматит е с мултифакториална генеза. Генетичната предразположеност я има-ако единият родител има АД, рискът е 2 пъти по-голям. Ако и двамата родители имат АД, вероятността е 60-80 процента.