BG-Mamma

Деца => Детски празници и рождени дни => Темата е започната от: Mollyyy в сб, 18 май 2019, 23:11Титла: Ще бъда кръстница
Публикувано от: Mollyyy в сб, 18 май 2019, 23:11
Здравейте, ще бъда кръстница и ме интересува какво е нобходимо.
Чувала съм, че се купуват няколко кърпи, дрешки на детето, кръстче..
Моля тези, които са минали по този път да дадат малко актуална информация.


Титла: Re: Ще бъда кръстница
Публикувано от: In4hi в сб, 18 май 2019, 23:39
Както се разберете с родителите. Според обичая кръстникът купува хавлия, свещ, символа на вярата (кръст може златен, може сребърен или от друг метал), дрехи- светли или бели, бельо, обувки.
Аз като ставах освен изброените по-горе поръчах и кутийки за косичка и зъбче, кутия за спомени, албум за снимките, шишенца за светена вода и зехтин, бурканче за мед, папка за кръщелното, меденки с фондан за почерпка на гостите.


Титла: Re: Ще бъда кръстница
Публикувано от: __MM’s в нд, 19 май 2019, 00:10
Ние с ММ купихме всичко необходимо, не искахме да задължаваме кръстницата да купува каквото и да било просто защото сме си такива.
Тя взе само златното кръстче, защото изрично ни каза, че иска и , че така трябвало. И ни подари страхотен ръчно изработен албум за снимки.
Не съм привърженичка на “класическата” традиция кръстницата да копува всичко от дрехи до свещи. 🙂


Титла: Re: Ще бъда кръстница
Публикувано от: black_pearl_30 в нд, 19 май 2019, 06:56
Наскоро кръстихме сина ни. Кръстникът му ни пита какво да вземе, ние бяхме решили всичко да си купим сами. Той настоя да му вземе кръстче и синджирче и икона. Всичко зависи от възможностите и как ще де разберете.


Титла: Re: Ще бъда кръстница
Публикувано от: Leonie в нд, 19 май 2019, 09:37
От църквата дават списък с необходимите неща. След това обсъдихме по-подробно с майката (най-добрата ми приятелка) подробностите и купих всичко. Питката направих сама, защото имам опит, но иначе може и да се поръча. Беше ми много приятно да търся и избирам нещата. Голяма гордост е да кажеш, че си кръстница!


Титла: Re: Ще бъда кръстница
Публикувано от: Radost_79 в нд, 19 май 2019, 18:38
Както се разберете. Миналата година ставах кръстница - едновременно на бебче и на бащата на бебето. За бебчето - оставихме избора на дрешки на родителите, ние ги платихме. Предложихме да вземем кръстче, те си харесаха медальон с Богородица. Взехме него. За бащата на детето - риза, пак по негов избор и му взехме една по-специална халба за бира /обича доста бира/. Не пожела да му вземем кръст.
Принципно аз предпочитам да има нещо, което да остане за спомен.


Титла: Re: Ще бъда кръстница
Публикувано от: Sun_Fighter в ср, 05 юни 2019, 10:54
1. Свещи за кръщене 

2. Кърпа за кръщене, хавлия за кръщене

3. Комплекти за църква: Кутийка със сапун, кърпа за свещеника и елей. В списъка на някои храмове с необходимите аксесоари за кръщене присъстват и мед и червено вино.

4. Обувки и дрехи за кръщене

5. Кутийка за коса

6. Кутийка за кръстче

7. Питка и мед

И вашето собствено кръщелно


1